Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 87 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Bolognesen tyylinen kastike onnistuu tofustakin! Tarjoa se tagliatellen kanssa tai keitä seuraksi trendikästä jättimakaronia, paccheria.

Jos bolognese kuuluu perheen suosikkiruokiin, sen reseptiä voi hyvin hyödyntää kasvisruokarepertuaarin laajentamiseen.

Kasviksilla ja yrteillä höystetty tomaattinen kastike onnistuu jauhelihan sijaan mainiosti myös kasviproteiinivalmisteista.

Oheisessa ohjeessa bolognesen tyylinen kastike valmistetaan tofusta. Ennen paistamista tofu valutetaan, taputellaan talouspaperilla kuivaksi ja murustellaan.

Huolellinen valutus kannattaa, sillä sen ansiosta tofumurut paistuvat pannulla rapeiksi ja imaisevat itseensä valkosipuliöljyn maut.

Kun porkkanat ja varsisellerin silppuaa hienoksi, ne kypsyvät kastikkeessa nopeasti ja antavat samalla sille muhevan maun. Loraus kermaa tai kasvikermaa pyöristää maut yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea tofubolognese

Ainekset

1
pkt (250 g)
maustamatonta kiinteää tofua
2–4
valkosipulinkynttä
1
porkkana
½
dl
tuoretta lipstikkaa (tai 1 sellerinvarsi hienonnettuna)
4
rkl
oliiviöljyä
4
rkl
tomaattipyreetä
2
dl
vettä
1
dl
(kasvi)kermaa
1
tl
kuivattua rosmariinia
1
tl
suolaa
½
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
300–400
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta tofu ja purista se talouspape­rin välissä kunnolla kuivaksi. Laita tofu leikkuulaudalle ja painele haarukalla pieneksi muruksi.
  3. Kuori ja murskaa tai raasta valkosipulit. Kuori porkkana ja leikkaa pienenpieniksi kuutioiksi tai raasta isolla terällä. Irrota ja hienonna lipstikan lehdet. Mittaa loput aineet valmiiksi, sillä kastikkeen valmistus etenee nopeasti.
  4. Kuumenna 2 rkl öljyä pannussa ja ruskis­ta tofua kovalla lämmöllä sekoitellen 2–3 minuuttia. Lisää valkosipulit ja porkkana-kuutiotja paista koko ajan sekoittaen noin 2 minuuttia. Valkosipuli saa hivenen ruskistua ja paahtua mutta koska se palaa nopeasti kitkerän makuiseksi, pidä sitä silmällä. Siirrä paistos kulhoon odottamaan.
  5. Lisää 2 rkl öljyä ja tomaattipyree pan­nuun ja kuullota 1 minuutti. Sekoita vesi ja kerma joukkoon, keitä 2–3 minuuttia. Lisää tofupaistos ja mausteet. Viimeistele lipstikal­la. Tarjoa kastike kuumana pastan kanssa.

Kommentit (7)

Vierailija

Juurekset kannattaa raastaa karkealla terällä. Tälläinen tukevoittavat kastiketta ja antavat makua paljon enemmän.

Vierailija

Eikö tuohon kastikkeeseen tule kuin 4rkl tomaattipyrettä? Ei säilöttyä tomaattia tms?

Vierailija

Voi luoja kuka näitä ohjeita ja nimihirviöitä oikein keksii, Bolognese on bolognese ja kasvis-tofukastike on kasvis-tofukastike, lisäksi oikea bolognese on nimeltään ragu ja sitä ei tehdä jauhelihasta.

Pitäis opetella ensin gastronomiaa, ennen kuin lähtee tekemään mitään musta tuntuu ohjeilla.

Vierailija

Kas, kun eivät ole nimenneet tätä ruokalajia tofuraguksi...

Vierailija

Niinpäniin, otsikossa bolognese olisikin pitänyt kirjoittaa lainausmerkkeihin ”bolognese” eikä se sittenkään olisi vastannut reseptin sisältöä.

”Reseptinkehittelijöiden” elikkä tämän päivän gastronomisen pula-ajan järjenjättiläisten ”pasta carbonara” valmistetaan kurpitsasta, ”paahdettu pekoni” riisipaperista ja savuaromista, ”riimiporo” punajuuresta, ”mokkapalat” ilman kahvia, ”quiche lorraine” purjosta ja porkkanasta, ”tartar” paistetuista sienistä, ”unelmatorttu” ilman hitustakaan suklaata. ”mämmi” perunasta, tattarista ja taateleista, ”pavlova” kaupan rapeista pikkumarengeista ja kaikki muukin vähän sinne päin. Onko sitten kyseessä tiedon puute, ymmärryksen puute, ammattitaidon puute vai ihan vaan täydellinen välinpitämättömyys.

Vierailija

Olisi kiva tietää kannattiko tätä tehdä, sen sijaan että käytäisiin keskustelua kastikkeen nimestä. No, teen nyt ainakin, ja sillähän se selviää. Iloitsen siitä, ettei tule tomaattimurskaa, johon olen täysin kyllästynyt. Mutti-tomaattipureesta tulee mun ruoka valmistumaan.

Vierailija

"Onko sitten kyseessä tiedon puute, ymmärryksen puute, ammattitaidon puute vai ihan vaan täydellinen välinpitämättömyys."

Kaikki tuo ynnä sekaravinnon vastainen ideologia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Ninna Lindström

Suolainen ohrapuuro sopii loistavasti lounaaksi. Puuron päälle voit lisätä mieleisiä lisukkeita esim. avokadoa tai kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen ohrapuuro

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
rkl
rypsiöljyä
50
g
kourallinen pinaattia + muutama lehti koristeluun
2
dl
ohrasuurimoita, ruokaohra (Wilja)
4
dl
suolatonta kasvislientä
½
rasiaa (á 250 g)
kirsikkatomaatteja
½
tl
suolaa
PÄÄLLE
2
kananmunaa
½
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulikynsi. Kuullota valkosipuli miedolla lämmöllä öljyssä pinaatin kanssa. Lisää ohrasuurimot ja kuullota minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja kokonaiset tomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta puuro olisi löysää. Mausta suolalla.

  2. Paista öljytyllä pannulla kananmunat toiselta puolelta. Lusikoi puuroa lautaselle, laita päälle kananmuna ja rouhi päälle mustapippuria. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja viimeistele tuoreilla, pestyillä pinaatinlehdillä.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Kasvismelanzanen kastike on tehty jauhelihan sijaan linsseistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-melanzane

Ainekset

2
(n. 800 g)
munakoisoa
1
tl
suolaa
¾
dl
oliiviöljyä
Kastike
1
iso sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1
tlk
kirsikkatomaatteja
1
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
tomaattisosetta
2
dl
vettä
dl
punaisia kuivattuja linssejä
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
kuivattua basilikaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
2
palloa mozzarellaa
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot puolen sentin viipaleiksi. Ripottele siivujen päälle suolaa leikkuulaudalla. Odota 15 minuuttia ja pyyhi siivut talouspaperilla. Paista munakoisot kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää kirsikkatomaatit ja tomaattimurska. Huuhtele purkit vedellä. Lisää pannulle vesi, linssit, punaviinietikkajamausteet. Hauduta kastiketta 20 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisoja, tomaattikastiketta, revittyä mozzarellaa ja ripaus parmesaaniraastetta. Ripottele pinnalle loppu parmesaaniraaste.
  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

Vinkki! Melanzanen voi koota uunivuokaan vaikkapa sunnuntai-iltana, niin se on nopeaa paistaa maanantain ruuaksi.