Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 235 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Viikonlopun pieni herkku: voinen muusi, jonka päällä on mätiä ja rapeita sipsejä. Viimeistään tämän annoksen äärellä menettää sydämensä perunamuusille.

Mäti, sipuli ja smetana ovat klassinen kolmikko. Tällä kertaa trio pääsee tuomaan juhlan tuntua kuohkeaan perunamuusiin. Sopivaa rapeutta annokseen antavat itse tehdyt perunankuorisipsit.

Tämä viiden tähden perunamuusi valmistuu yllättävän helposti. Valitse tarkoitukseen jauhoisen lajikkeen perunoita, joista syntyy kuohkea muusi. Reseptistä löytyy sekä kuohukermaa, täysmaitoa että kirkastettua voita, mutta älä säikähdä – ne ovat tässä herkussa avainasemassa.

Kirkastettu voi saattaa kuulostaa ravintolatason ainekselta, mutta sitä on erittäin helppo valmistaa myös kotikeittiössä. Ideana on sulattaa voi niin, että maidon valkea hera erottuu kattilan pohjalle ja pinnalle jää kirkas rasva. Ohje kirkastetun voin valmistukseen löytyy oheisen reseptin yhteydestä.

Viinisuositus: Perunankuorisipsien ja mätimuusin seuraan sopii parhaiten aromikas valkoviini, kuten saksalainen Dr. Wehrheim Max Trocken Weissburgunder Organic 2019, 19,90 e. Upeassa viinissä korostuvat hedelmäisyys ja kiinnostava kermaisuus, jonka ansiosta viini sopii sekä mädin seuraan että korostamaan muusin rakennetta ja täyteläisyyttä. Hieman mausteisempi ja hapokkaampi vaihtoehto on intensiivisen makuinen Etz Chardonnay Ried Bleckenweg 2017, 18,92 e (tilausvalikoima). Se toimii erityisen hyvin perunankuorisipsien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Luksusmuusi ja lisukkeet

Ainekset

1
kg
perunoita (jauhoista lajiketta)
100
g
kirkastettua voita (ohje alla)
dl
(täys)maitoa
1
dl
kuohukermaa
½
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria myllystä
Lisäksi
perunankuorisipsejä, mätiä, smetanaa, punasipulia ja tilliä

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti ja kuori ne. Tee kuorista sipsejä (ohje alla). Valmista kirkastettu voi (ohje alla).

  2. Keitä perunat vähässä, suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 15–20 minuuttia.

  3. Lämmitä maito ja kerma kattilassa.

  4. Valuta perunoista vesi pois. Vatkaa voi muutamassa erässä sähkövatkaimella perunoihin. Lisää kermaseos ohuena nauhana sekoittaen, kunnes muusi on sileää. Mausta muusi suolalla ja pippurilla.

  5. Siirrä muusi tarjoiluastiaan. Koristele se perunankuorisipseillä, mädillä, smetanalla, hienonnetulla punasipulilla ja tillillä.

Näin teet kirkastetun voin

Työvaiheet

  1. Mittaa 140 grammaa voita pieneen kattilaan. Sulata voi miedolla lämmöllä ja siirrä kattila pois liedeltä. Anna vaalean heran laskeutua kattilan pohjalle ja kaada kirkas osa varovasti toiseen astiaan. 140 grammasta voita tulee noin 1 desilitra (100 grammaa) kirkastettua voita.

Perunankuorisipsit

Ainekset

5
dl
perunankuoria
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Taputtele perunankuoret talouspaperilla kuiviksi. Laita kuoret kulhoon.

  2. Lisää öljy, suola ja pippuri perunankuorten joukkoon ja sekoita hyvin. Kumoa kuoret leivinpaperille pellille.

  3. Paista perunankuoria 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Kommentit (7)

Vierailija

Pottumuusiin kuuluu ehdottomasti sipuli, joka lisätään raakana, pienenä hakkeena yhtä aikaa voin kanssa.

Haloo

Liikaa kaikkea joutavaa. Saa sitten vaakaa vältellä kun syö tårta på tårta kaikkea turhaa heh

Tuhat suukkoa ruustinnalta

Minä kysyisin noista oerunankuorisipseistä.  Kummat ovat parempia,  sellaiset karkeammat, jotka saadaan veitsellä vai ohuet, joita tulee kuorimaveistä käyttämällä?

Varokaa !

Otsikon mukaan tässä mmusisssa on ikävä sivuvaikutus "vie jalat alta"

Vierailija

Muuten hyvä, mutta perunoita pitää keittää 25min, jotta ovat kypsiä.

Vierailija

Mitä ihmeen luksusta tossa on, noinhan muusi tehdään normaalistikin, paitsi sitä ei vatkata sähkövatkaimella. Ja jos vielä paahdat sen voin niin saat vielä parempaa.

Vierailija

Luksusta on varmasti se, että voita ja kermaa näyttää olevan reilusti. Harvoin tavalliseen muusiin laitetaan kiloon perunoita 100 grammaa voita ja desi kermaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Heleä Campari-mansikkahillo nautitaan auringonpaisteessa vaniljajätskin kanssa. Appelsiinilta maistuva mansikkahillo on niin hyvää, että sitä tekee mieli popsia lusikalla purkista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 litra
Valmistusaika
20 minuutia
Vaikeustaso
Helppo

Campari-mansikkahillo

Ainekset

1
l (noin 500 g)
mansikoita
1
rkl
appelsiinin kuorta raastettuna
1
dl
appelsiinin mehua
3
dl
hillo-marmeladisokeria
dl
Camparia

Työvaiheet

  1. Puhdista mansikat ja poista kannat. Laita marjat kattilaan.
  2. Pese ja kuivaa appelsiini. Raasta appelsiinin kuoren pinnasta 1 rkl kuoriraastetta. Halkaise hedelmä ja purista puolikkaasta noin 1 dl mehua kattilaan marjojen joukkoon. Kuori ja pilko toinen puolikas, laita hedelmäpalat kattilaan.
  3. Lämmitä kattilaa liedellä, kunnes marjat pehmenevät. Lisää hillo-marmeladisokeri, kiehauta ja laske lämpöä. Anna hillon poreilla hiljalleen 5 minuuttia.
  4. Ota kattila liedeltä ja lisää Campari.
  5. Purkita hillo kuumentamalla puhdistettuihin tölkkeihin, sulje kannet ja anna jäähtyä pöydällä. Säilytä viileässä.

Vinkki! Pilko valmiin kuuman hillon joukkoon tuoreita mansikoita sattumiksi. Camparia muistuttavaa aperitiivia saa alkoholittomana Crodino-nimellä.

Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannacotta hyydytetään liivatejauheella, jonka käyttö on yksinkertaisempaa kuin perinteisillä liivatelehdillä. Jauhe vain sekoitetaan lämpimään maitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelipannacotat ja mansikoita

Ainekset

1
dl
mantelilastuja
4
dl
täysmaitoa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
liivatejauhetta
LISÄKSI
mansikoita
(paahdettua valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Paahda mantelilastuja kattilassa pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää täysmaito ja sokeri. Keitä 3–4 minuuttia. Siivilöi mantelilastut maitoliemestä. Mausta vanilja-sokerilla.

  2. Ota desi kuumaa maitoa erikseen kulhoon. Sekoita siihen liivatejauhe pikkuhiljaa ripotellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Kaada liivatemaito muun maustemaidon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoitellen. Kaada seos laseihin. Nosta kylmään hyytymään 4 tunniksi.

  3. Koristele mansikoilla ja halutessasi paahdetulla valkosuklaalla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Jättiviineri valmistuu lehtevästä valmistaikinasta pikavauhtia. Toffee ja tuoreet vadelmat vievät kielen, ja tupsaus tomusokeria viimeistelee koko komeuden.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 - 12 palaa
Valmistusaika
40 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-toffeejättiviineri

Ainekset

1
iso lehtitaikinalevy (600 g)
1
prk
vaniljakreemiä esim. Valio (200 g)
1
prk
karamellisoitua, kondensoitua maitoa
Lisäksi
1
muna voiteluun
l
vadelmia
2
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli taikina suoraan leivinpaperille hieman ohuemmaksi levyksi (n. 30 x 20 cm). Suorista reunat tarvittaessa taikinapyörällä.
  2. Vedä terävällä veitsellä pintaviilto noin 2 cm:n päähän levyn reunoilta. Pistele taikinaa keskeltä haarukalla, niin se ei kohoa paiston aikana. Voitele ulkoreuna kananmunalla.
  3. Vedä taikinalevy leivinpaperilla pellille. Levitä vaniljakreemi tasaisesti pohjalle, mutta jätä reunat tyhjiksi. Lusikoi kondensoitu maito nokareina kreemin päälle. Vedä lusikan kuperalla puolella toffee pyörteiksi.
  4. Käännä voideltuja taikinareunoja kevyesti ylöspäin. Nipistä taikinaa kulmista yhteen niin, että reunat pysyvät koholla paremmin.
  5. Kypsennä viineriä 200-asteisen uunin alaosassa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia.
  6. Lado tuoreet vadelmat pinnalle. Siivilöi tomusokeria päälle.