
Viikonlopun pieni herkku: voinen muusi, jonka päällä on mätiä ja rapeita sipsejä. Viimeistään tämän annoksen äärellä menettää sydämensä perunamuusille.
Mäti, sipuli ja smetana ovat klassinen kolmikko. Tällä kertaa trio pääsee tuomaan juhlan tuntua kuohkeaan perunamuusiin. Sopivaa rapeutta annokseen antavat itse tehdyt perunankuorisipsit.
Tämä viiden tähden perunamuusi valmistuu yllättävän helposti. Valitse tarkoitukseen jauhoisen lajikkeen perunoita, joista syntyy kuohkea muusi. Reseptistä löytyy sekä kuohukermaa, täysmaitoa että kirkastettua voita, mutta älä säikähdä – ne ovat tässä herkussa avainasemassa.
Kirkastettu voi saattaa kuulostaa ravintolatason ainekselta, mutta sitä on erittäin helppo valmistaa myös kotikeittiössä. Ideana on sulattaa voi niin, että maidon valkea hera erottuu kattilan pohjalle ja pinnalle jää kirkas rasva. Ohje kirkastetun voin valmistukseen löytyy oheisen reseptin yhteydestä.
Viinisuositus: Perunankuorisipsien ja mätimuusin seuraan sopii parhaiten aromikas valkoviini, kuten saksalainen Dr. Wehrheim Max Trocken Weissburgunder Organic 2019, 19,90 e. Upeassa viinissä korostuvat hedelmäisyys ja kiinnostava kermaisuus, jonka ansiosta viini sopii sekä mädin seuraan että korostamaan muusin rakennetta ja täyteläisyyttä. Hieman mausteisempi ja hapokkaampi vaihtoehto on intensiivisen makuinen Etz Chardonnay Ried Bleckenweg 2017, 18,92 e (tilausvalikoima). Se toimii erityisen hyvin perunankuorisipsien kanssa.
Luksusmuusi ja lisukkeet
Ainekset
Työvaiheet
-
Pese perunat huolellisesti ja kuori ne. Tee kuorista sipsejä (ohje alla). Valmista kirkastettu voi (ohje alla).
-
Keitä perunat vähässä, suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 15–20 minuuttia.
-
Lämmitä maito ja kerma kattilassa.
-
Valuta perunoista vesi pois. Vatkaa voi muutamassa erässä sähkövatkaimella perunoihin. Lisää kermaseos ohuena nauhana sekoittaen, kunnes muusi on sileää. Mausta muusi suolalla ja pippurilla.
-
Siirrä muusi tarjoiluastiaan. Koristele se perunankuorisipseillä, mädillä, smetanalla, hienonnetulla punasipulilla ja tillillä.
Näin teet kirkastetun voin
Työvaiheet
- Mittaa 140 grammaa voita pieneen kattilaan. Sulata voi miedolla lämmöllä ja siirrä kattila pois liedeltä. Anna vaalean heran laskeutua kattilan pohjalle ja kaada kirkas osa varovasti toiseen astiaan. 140 grammasta voita tulee noin 1 desilitra (100 grammaa) kirkastettua voita.
Perunankuorisipsit
Ainekset
Työvaiheet
-
Taputtele perunankuoret talouspaperilla kuiviksi. Laita kuoret kulhoon.
-
Lisää öljy, suola ja pippuri perunankuorten joukkoon ja sekoita hyvin. Kumoa kuoret leivinpaperille pellille.
-
Paista perunankuoria 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
Pottumuusiin kuuluu ehdottomasti sipuli, joka lisätään raakana, pienenä hakkeena yhtä aikaa voin kanssa.
Liikaa kaikkea joutavaa. Saa sitten vaakaa vältellä kun syö tårta på tårta kaikkea turhaa heh
Minä kysyisin noista oerunankuorisipseistä. Kummat ovat parempia, sellaiset karkeammat, jotka saadaan veitsellä vai ohuet, joita tulee kuorimaveistä käyttämällä?
Otsikon mukaan tässä mmusisssa on ikävä sivuvaikutus "vie jalat alta"
Muuten hyvä, mutta perunoita pitää keittää 25min, jotta ovat kypsiä.
Mitä ihmeen luksusta tossa on, noinhan muusi tehdään normaalistikin, paitsi sitä ei vatkata sähkövatkaimella. Ja jos vielä paahdat sen voin niin saat vielä parempaa.
Luksusta on varmasti se, että voita ja kermaa näyttää olevan reilusti. Harvoin tavalliseen muusiin laitetaan kiloon perunoita 100 grammaa voita ja desi kermaa.