Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 189 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Paista siika savuamattomassa, kirkastetussa voissa ja tarjoa seurana ruskistettua voita. Tämä annos maistuu pikkukapriksilla, tuoreilla yrteillä ja raastetulla sitruunankuorella höystetyn perunamuusin kanssa.

Mitä on ruskistettu voi? Ravintola-annoksista tuttu, paahteisen makuinen herkku onnistuu mainiosti kotioloissakin. Tärkeää on valita paksupohjainen kattila, jossa voi pääsee paahtumaan kärähtämättä. Olennaista on myös kuumentaa voita maltillisella lämmöllä, ja nostaa kattila liedeltä heti, kun voi tuoksuu paahteisen pähkinäiseltä ja on muuttunut kauniin kullanruskeaksi.

Kun voi saa levätä hetken ennen tarjoilua, paahtuneeseen voisulaan muodostuneet hippuset painuvat pohjalle, jolloin ne voi halutessaan jättää käyttämättä.

Ruskistettu voi sopii mainiosti esimerkiksi paistetun kalan maustamiseen. Klassinen esimerkki tästä on sole meunière, jossa paahteista voita käytetään merianturan kastikkeena. Tässä ohjeessa sillä valellaan puolestaan kotoinen, paistettu siika.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Siikaa ja ruskistettua voita

Ainekset

100
g
voita
600
g
nahatonta siikafileetä
1–2
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
noin 2
dl
vehnäjauhoja
Kastike
50
g
voita
4
rkl
sitruunamehua
4
tl
pikkukapriksia
4
rkl
hienonnettua lehtipersiljaa
1
rkl
raastettua sitruunankuorta
Tarjoiluun
perunamuusia (ohje alla)

Työvaiheet

  1. Valmista kirkastettu voi sulattamalla voita kattilassa miedolla lämmöllä. Siirrä sivuun ja odota, että valkoinen hera laskeutuu kattilan pohjalle. Kaada varovasti kirkkaankeltainen voi toiseen astiaan.
  2. Mausta kalat molemmilta puolilta suolalla ja pippurilla. Pyörittele vehnäjauhoissa.
  3. Kuumenna kirkastettu voi paistinpannulla ja paista kalafileitä noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta. Siirrä kalat sivuun ja pidä lämpiminä folion alla.
  4. Tee kastike. Pyyhi paistinpannu puhtaaksi talouspaperilla. Lisää pannulle voi ja lämmitä keskilämmöllä, kunnes voi kuohahtaa ja ruskistuu kauniin väriseksi. Lisää pannulle sitruunamehu.
  5. Kaada kuuma ruskistettu voi kalafileiden päälle. Viimeistele kapriksilla, yrteillä ja sitruunan kuoriraasteella. Tarjoa heti esimerkiksi ruskistetulla voilla höystetyn perunamuusin kanssa.

Perunamuusi ruskistetun voin kanssa

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita (esimerkiksi puikula tai Rosamunda)
125
g
voita
1-2
dl
perunoiden keitinvettä
1-2
dl
kuohukermaa
suolaa, mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
  2. Mittaa voi kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes voi kuohahtaa ja muuttuu kauniin kullanruskeaksi. Anna voin tasaantua hetki ja kaada voi toiseen astiaan, siten, etteivät pohjalla olevat hiput tule mukaan.
  3. Valuta perunat perunoista keitinvesi pois. Säästä osa vedestä.
  4. Yhdistä perunat, 0,5 dl keitinvettä ja 1 dl kermaa. Lisää perunoiden joukkoon loput ruskistetusta voista, 1 dl keitinvettä ja hieman kermaa. Vatkaa seosta sähkövatkaimella pienellä teholla. Lisää perunoiden keitinvettä ja kermaa vähän kerrallaan, kunnes muusi on sopivan paksuista. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla.

Kommentit (4)

Vierailija

Tällainen voi on tosi maukasta. Joku vuosi sitten löysin netistä myös miten tästä voi tehdä ”korvapuustit taikatempulla ilman uunia”. Lapset ihastuivat reseptiin ja sitä tehdään meillä edelleen muutaman kerran vuodessa.

Vierailija

No nyt on taas sellainen resepti että sen tekijällä ei ole hajuakaan mitä on ruskistettu voi. On olemassa voita, kirkastettua voita, gheetä ja sitten vielä ruskistettua voita. Ruskistettu voi saa arominsa nimenomaan voin sisältämistä maitoproteiineista, jotka paahdettaessa ruskistuvat. Kun voi kirkastetaan, siitä poistetaan nuo maitoproteiinit (hera) ja jäljelle jää vain rasva eikä sitä pannulla polttamalla todellakaan synny mitään ruskistettua voita. Lukijoiden kannattaa mieluummin googlata brown butter sivustolta Epicurious.

Olisi suotavaa että nämä reseptien kirjoittajat edes joskus ottaisivat selvää asioista eivätkä kirjoittelisi omasta päästään mitä sattuu.

Mutta kuten tavallista, tämän kirjoittajan reseptien kritisointi yleensä johtaa kommentin poistamiseen  kuten varmaan kohta tämänkin.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Tässä reseptissä käytetään sekä kirkastettua että ruskistettua voita. Kirkastettu voi on tarkoitettu kalan paistamiseen ja makua antava ruskistettu voi puolestaan kalan maustamiseen. Ne valmistetaan luonnollisesti erikseen, kohdassa 1 kirkastettu voi ja kohdassa 4 ruskistettu voi. 

Vierailija

Olen antanut joskus hyvinkin kriittistä palautetta näistä harrastelijaresepteistä, mutta tämäresepti on oikein laadittu ja toteuttamiskelpoinen, tekijän kielenkäyttö vain on löysää. Ruskistettu ja kirkastettu voi sekoittuvat iloisesti toisiinsa, kun otsikossa puhutaan ruskistetusta voista, mutta ohje alkaa kirkastetun voin tekemisellä. Harrastelijapiieissä ymmärrettävää.

Kritiikkiä tosiaan siedetään huonosti, tästäkin ketjusta on kommentit 1-3 poistettu, hyvä, että kommentti 5 on saanut jäädä.

Useimmat lukijat kuitenkin mieltävät tämän palstan sanomalehden ylläpitämäksi ruokapalstaksi, johon tullaan IS:n Ruoka-osiota klikkaamalla. Siitä ei selvästikään ainakaan enää ole kyse, koska ammattilaisten tekemiä reseptejä ei selvästikään enää tänne ilmesty. Ruokasanaston haltuunotto ja järjestelmällisyys ohjeiden laadinnassa on kuitenkin kaiken a ja o; valmistusohjeen tekstissä ei pitäisi mainita aineksia, joita tarveainelistassa ei ole. Olisikin suotavaa, että sanomalehteä toimittaisivat vain ammattilaiset, ruokapalstan toimittajan ei tarvitse olla ruuanvalmistuksen ammattilainen, mutta hänen tulisi olla aiheeseen perehtynyt ja toimittajakoulutuksen saanut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Katkarapujen tilalle voi lohkoa lisää avokadoa tai kuutioida marinoitua tofua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vietnamilaiset katkarapukääröt

Ainekset

1
pkt (12 kpl)
riisipaperia (esim. Blue Dragon)
1
ps (200 g)
isoja pakaste-katkarapuja
2–3
porkkanaa
½
kurkkua
1–2
avokadoa
1
ps jääsalaattia
2
chilipalkoa
ruukku minttua
ruukku thaibasilikaa
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Sulata ja valuta katkaravut. Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Pese ja halkaise kurkku. Koverra teelusikalla siemenet pois ja viipaloi kurkku. Halkaise avokadot, poista kivet ja viipaloi hedelmä. Revi jääsalaatti pienemmiksi paloiksi. Viipaloi chilit. Riivi yrteistä lehdet ja hennoimmat varret.
  2. Laita isoon kulhoon lämmintä vettä. Kasta riisipaperit yksitellen veteen noin 10 sekunniksi. Nosta paperi leikkuulaudalle. Taputtele ylimääräinen vesi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen.
  3. Nosta riisipaperin keskelle täytteitä. Taita riisipaperi paketissa olevan kuvan mukaisesti täytteen päälle. Kääri rullalle.
  4. Täytä kaikki rullat samalla tavalla. Leikkaa ne puoliksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Rullat sopivat vegaaneille, kun jätät katkaravut pois. Pilko silloin täytteeseen reilummin avokadoa tai käytä marinoitua tofua.

Inkiväärikastike

Ainekset

2
limettiä
2
rkl
inkivääriä silputtuna
1
chili
2
dl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Purista limeteistä mehu. Silppua inkivääri ja chili.
  2. Yhdistä kastikkeen ainekset.

Maapähkinäkastike

Ainekset

2
dl
maapähkinätahnaa
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
makeaa chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tahnaksi.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Tonnikalapastan ohje on niin helppo, että koululainenkin osaa sen itse tehdä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikalapasta

Ainekset

400
g
pastaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
prk
tonnikalapaloja öljyssä
1
prk
tomaattimurskaa
vettä
1
tl
kuivattua basilikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippurirouhetta

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan pussin ohjeen mukaan.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli.
  3. Kaada paistinpannulle loraus öljyä tonnikalapurkista. Kuullota sipuleita pari minuuttia.
  4. Lisää tonnikala. Paloittele tonnikala kauhalla pienemmiksi paloiksi.
  5. Kaada joukkoon tomaattimurska. Huuhtele tölkki vedellä ja lisää vesi kastikkeeseen.
  6. Mausta kastike basilikalla, suolalla ja pippurilla.
  7. Hauduta 10 minuuttia ja kaada kastike pastan joukkoon.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Helpot kalapihvit maistuvat lapsillekin. Maku on lempeä, eikä yhden yhtä ruotoa löydy.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 pihviä
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohipihvit

Ainekset

1
pkt (280 g)
kirjolohen jauhelihaa (Saimaan tuore)
1
dl
kermaviiliä
rkl
korppujauhoja
1
muna
1
pieni sipuli
1
rkl
rypsiöljyä
½
dl
tilliä silputtuna
2
tl
sitruunan kuoriraastetta
½
tl
suolaa
valkopippuria rouhittuna
voita paistamiseen

Työvaiheet

  1. Yhdistä kalaan kermaviili, korppujauho ja muna.
  2. Pilko sipuli. Kuullota öljyssä.
  3. Silppua tilli. Raasta sitruunankuori. Sekoita kaikki ainekset.
  4. Kuumenna voita pannulla. Nosta lusikalla murekkeesta nokareita pannulle ja painele pihveiksi. Paista muutama minuutti per puoli. Tarjoa kalapihvit uusien perunoiden tai muusin kanssa. Rouskuva lisuke tulee naposteluporkkanoista.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Tähteeksi jääneet keitinperunat pyöräytetään raikkaan makuisessa jogurttikastikkeessa, jossa on maukasta luonnonkalasäilykettä, kokojyväsinappia ja sitruunaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Hävikkiperuna-villikalasalaatti

Ainekset

noin 800
g
keitettyjä perunoita
1
purjo
1
prk (150 g)
luonnonkala/villikalasäilykettä öljymarinadissa
2
dl
maustamatonta rasvatonta ja laktoositonta jogurttia
1
rkl
sitruunanmehua
2
tl
kokojyväsinappia
1
rkl
pieniä kapriksia
1
kerä rapeaa salaattia
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Paloittele perunat. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti ja viipaloi.

  2. Sekoita kulhossa kalasäilyke marinadeineen, jogurtti, sitruunanmehu, sinappi ja kaprikset. Lisää perunat ja sekoita. Nostele perunasalaattia huuhdottujen, rapeiden salaatinlehtien päälle. Rouhaise päälle mustapippuria.