
Ohuen ohuet perunaviipaleet kypsennetään hitaasti vuoassa. Yön yli vetäytymisen jälkeen vuoasta leikatut harkot uppopaistetaan taivaallisen rapeiksi. Peruna ei ole koskaan ollut parempaa.
Tarvitseeko täydellisen rapeiden perunakerrosten valmistamiseen varata 15 tuntia? Kyllä, sillä lopputulos vie makutaivaaseen.
Perunaharkko on somessa ja kansainvälisillä sivustoilla vilahteleva villitys, joka pohjautuu ranskalaishenkiseen perunaterriiniin. Nyt terriiniä ei kuitenkaan syödä heti uunikypsennyksen jälkeen, vaan se pannaan yöksi jääkaappiin painojen alle prässäytymään, minkä jälkeen se leikataan paloiksi, jotka puolestaan saavat toisen kypsennyksen upporasvassa. Onneksi harkot saa syödä rapeuden menettämisen pelossa heti, koska mikään ei kuitenkaan pitäisi niistä erossa.
Rapeat perunaharkot
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja leikkaa perunat läpikuultavan ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla. Laita viipaleet öljyn ja suolan kanssa kulhoon. Kääntele perunoita käsin, jotta öljy ja suola levittyvät perunoihin tasaisesti.
- Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka (vet. 1½ l) leivinpaperilla niin, että paperi jää kauttaaltaan noin 15 cm vuoan reunojen yli. Lado perunat tiiviisti kerroksiksi vuokaan. Käännä paperin reunat peitoksi perunoiden päälle. Kypsennä uunissa 3 tuntia.
- Anna terriinin jäähtyä hetki. Laita terriinin päälle paino, esimerkiksi säilykepurkkeja. Siirrä vuoka jääkaappiin 10–12 tunniksi.
- Kumoa terriini leikkuulaudalle. Leikkaa terriinistä noin 2 cm leveitä harkkoja.
- Kuumenna öljy 170–180-asteiseksi paksupohjaisessa kattilassa tai padassa. Paista 3–4 harkkoa kerrallaan öljyssä noin 2 minuuttia, kerran kääntäen. Nosta harkot reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Ripottele sormisuolaa niiden päälle. Tarjoa heti.
En löydä kommentointipaikkaa jossa voisin kysyä sitruuna-ricottapaloista. Täällä ei tietääkseni ole myytävänä perunajauhoa. Voiko sen korvata Maizena maissitärkkelyksellä?
Moikka! Voit hyvin korvata perunajauhon maissitärkkelyksellä, ne käyttäytyvät leivonnassa lähes samoin.
(Tämän kommenttiketjun pitäisi koskea reseptiä "Rapeat perunaharkot". Eikö toimitus pysty siirtämään väärässä paikassa olevia kommentteja?)
Toivottavasti kukaan ei lämmitä uunia vain po. harkkojen takia, se olisi sähkön haaskaamista. Samalla uunissa paistuu jotain muutakin. Milloin käsittelette sähkön säästämistä ruoanlaitossa?
Turhaan siellä uunissa muuta lämmittää, pelkät perunaharkot vain. Jokainen voi miettiä omaa sähkönkäyttöään, minulle aivan se ja sama koska sähköä saa rahalla.
Uunin lämpötila?
125C näyttäisi ohjeessa olevan.