
Sopivasti yrttejä, kunnolla juustoa ja kaksi muhkeaa munakoisoa. Keittiömestari Linnea Vihosen munakoisovuoka on hurmaava versio klassisesta melanzane alla parmigianasta.
Pehmeäksi kypsynyttä munakoisoa, yrttistä tomaattikastiketta ja kunnolla juustoa. Siinä italialaisen munakoisovuoan eli melanzane alla parmigianan kulmakivet.
Vaikka kyseessä on klassinen ruokalaji, sen valmistuksessa näkyy aina tekijänsä kädenjälki. Keittiömestarin ja tv-kokkina tunnetun Linnea Vihosen resepti on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.
Ohjeessa munakoisot viipaloidaan, itketetään suolalla ja paistetaan öljyssä tuttuun tapaan. Tomaattikastike valmistuu puolestaan säilyketomaateista surauttamalla. Makua ei silti puutu, sillä kastikkeeseen lisätään runsaasti hienonnettuja tuoreyrttejä ja valkosipulia.
Täyteläisyydestä pitävät huolen vuohenmaidosta valmistettu goudajuusto ja mozzarella, joita lisätään parmesaanin sijaan säästelemättä vuoan kerroksiin.
Vuoan voi koota joko korkeaan uunivuokaan tai pataan. On tärkeää painaa aineksia hieman kasaan ennen kypsennystä, jotta kerrokset tiivistyvät. Yhtä olennaista on malttaa antaa munakoisovuoan vetäytyä rauhassa ennen ruokailua.
Linnean melanzane
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa munakoisot noin puolen sentin viipaleiksi. Suolaa kevyesti molemmin puolin ja anna ”itkeä” kymmenisen minuuttia sillä aikaa, kun teet kastikkeen. Pyyhi suolat pois keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Paahda munakoisoviipaleita erissä oliiviöljyssä pannulla, kunnes ne ovat kauniin värisiä.
-
Kaada kuoritut tomaatit kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Raasta mukaan valkosipulinkynnet ja sitruunankuori. Hienonna kevätsipulit ja yrtit, sekoita joukkoon. Mausta suolalla, mustapippurilla, oliiviöljyllä ja balsamicolla.
-
Kokoa paistos. Lusikoi padan tai vuoan pohjalle tomaattikastiketta. Nostele päälle munakoisoviipaleita kerrokseksi. Revi päälle mozzarellaa, rouhi päälle mustapippuria, ripottele tuoretta rakuunaa ja basilikaa. Paloittele päälle kovaa vuohenjuustoa. Kokoa loppu paistos kaavaa noudattaen. Paina aineksia mahdollisimman tiiviiksi esimerkiksi pienemmän padan ja leivinpaperin avulla. Raasta päälle parmesaania.
-
Paista melanzanea uunin keskitasolla 40–45 minuuttia. Anna levätä ennen tarjoilua. Koristele valmis ruoka raastetulla sitruunankuorella ja tuoreilla yrteillä.
Linnea näyttää olevan sopan ainoa oikea kokki :)
Mutta Linnealle(kin) tiedoksi semmoinen juttu jonka opin italialaiselta huippukeittiömestarilta, että munakoisoviipaleita kannattaa liottaa jäävedessä vartin verran ennen suolaamista. Tämä vähentää rasvan tarvetta eikä munakoisoviipaleista tule sellaisia "normaalin" limaisen öljyisiä lötjäkkeitä.
Nykyisiä munakoisolajikkeita ei edes tarvitse itkettää. Maku on hyvä ilmankin. Sen sijaan kylmässä vedessä liottaminen toimii erinomaisesti liian rasvan imeytymisen estämiseksi.