Me Naiset on lisännyt 1388 reseptiä.
Linkitetty 276 keittokirjaan.
OHJE Linnea Vihonen ja Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Sopivasti yrttejä, kunnolla juustoa ja kaksi muhkeaa munakoisoa. Keittiömestari Linnea Vihosen munakoisovuoka on hurmaava versio klassisesta melanzane alla parmigianasta.

Pehmeäksi kypsynyttä munakoisoa, yrttistä tomaattikastiketta ja kunnolla juustoa. Siinä italialaisen munakoisovuoan eli melanzane alla parmigianan kulmakivet.

Vaikka kyseessä on klassinen ruokalaji, sen valmistuksessa näkyy aina tekijänsä kädenjälki. Keittiömestarin ja tv-kokkina tunnetun Linnea Vihosen resepti on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Ohjeessa munakoisot viipaloidaan, itketetään suolalla ja paistetaan öljyssä tuttuun tapaan. Tomaattikastike valmistuu puolestaan säilyketomaateista surauttamalla. Makua ei silti puutu, sillä kastikkeeseen lisätään runsaasti hienonnettuja tuoreyrttejä ja valkosipulia.

Täyteläisyydestä pitävät huolen vuohenmaidosta valmistettu goudajuusto ja mozzarella, joita lisätään parmesaanin sijaan säästelemättä vuoan kerroksiin.

Vuoan voi koota joko korkeaan uunivuokaan tai pataan. On tärkeää painaa aineksia hieman kasaan ennen kypsennystä, jotta kerrokset tiivistyvät. Yhtä olennaista on malttaa antaa munakoisovuoan vetäytyä rauhassa ennen ruokailua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Linnean melanzane

Ainekset

2
munakoisoa (noin 1 kg)
hienoa merisuolaa
Paistamiseen
oliiviöljyä
Tomaattikastike
2
prk
kuorittuja tomaatteja
2
valkosipulinkynttä
1
luomusitruunan kuoriraaste
2
kevätsipulinvartta
3
rkl
hienonnettua tuoretta rakuunaa
3
rkl
hienonnettua tuoretta basilikaa
½
tl
hienoa merisuolaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
balsamicosiirappia tai tummaa balsamicoa
Lisäksi
1
pallo
bufala mozzarellaa tai burrataa
1
pala (noin 150 g)
kovaa vuohenjuustoa (gouda)
Päälle
parmesaania, tuoretta rakuunaa, tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa munakoisot noin puolen sentin viipaleiksi. Suolaa kevyesti molemmin puolin ja anna ”itkeä” kymmenisen minuuttia sillä aikaa, kun teet kastikkeen. Pyyhi suolat pois keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Paahda munakoisoviipaleita erissä oliiviöljyssä pannulla, kunnes ne ovat kauniin värisiä.

  2. Kaada kuoritut tomaatit kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Raasta mukaan valkosipulinkynnet ja sitruunankuori. Hienonna kevätsipulit ja yrtit, sekoita joukkoon. Mausta suolalla, mustapippurilla, oliiviöljyllä ja balsamicolla.

  3. Kokoa paistos. Lusikoi padan tai vuoan pohjalle tomaattikastiketta. Nostele päälle munakoisoviipaleita kerrokseksi. Revi päälle mozzarellaa, rouhi päälle mustapippuria, ripottele tuoretta rakuunaa ja basilikaa. Paloittele päälle kovaa vuohenjuustoa. Kokoa loppu paistos kaavaa noudattaen. Paina aineksia mahdollisimman tiiviiksi esimerkiksi pienemmän padan ja leivinpaperin avulla. Raasta päälle parmesaania.

  4. Paista melanzanea uunin keskitasolla 40–45 minuuttia. Anna levätä ennen tarjoilua. Koristele valmis ruoka raastetulla sitruunankuorella ja tuoreilla yrteillä.

Kommentit (1)

Vierailija

Linnea näyttää olevan sopan ainoa oikea kokki :)

Mutta Linnealle(kin) tiedoksi semmoinen juttu jonka opin italialaiselta huippukeittiömestarilta, että munakoisoviipaleita kannattaa liottaa jäävedessä vartin verran ennen suolaamista. Tämä vähentää rasvan tarvetta eikä munakoisoviipaleista tule sellaisia "normaalin" limaisen öljyisiä lötjäkkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2741 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio ja Riikka Väliahde KUVA Tuomas Kolehmainen

Punajuuri ja feta ovat täydelliset yhdessä, myös joululaatikossa. Tämä joulupöydän upeimman värinen kasvisvuoka saa herkullisen koostumuksensa kvinoasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
30 min + 45 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Feta-punajuurilaatikko

Ainekset

800
g
punajuuria
1
hapokas omena
1
sipuli
7
dl
vettä
rkl
kasvisfondia
2
dl
kvinoaa
200
g
fetaa
2
rosmariininoksaa
2
rkl
tummaa balsamietikkakastiketta
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta punajuuret ja omena. Kuori ja hienonna sipuli.

  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

  3. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää fondi ja kvinoa ja hauduta 5 minuuttia. Lisää raasteet ja sipuli ja hauduta vielä 5 minuuttia.

  4. Murustele feta ja hienonna rosmariini. Lisää ne balsamietikkakastikkeen ja suolan kanssa raasteseokseen. Sekoita tasaiseksi.

  5. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (vet. 3 l). Kypsennä laatikkoa uunin alatasolla noin 45 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2741 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Nämä suolaiset sormisyötävät on kuin tehty kuohuviinin tai samppanjan seuraan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
60–70 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Gougères eli juustotuulihatut

Ainekset

6
rkl (90 g)
voita
dl
vettä
¼
tl
suolaa
¼
tl
muskottipähkinää
dl
vehnäjauhoja
70
g
vahvaa Comté-juustoa
4
isoa kananmunaa (L-koko)
½
tl
mustapippuria
Voiteluun
1
kananmuna
1
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

  2. Kuutioi voi pinnoitettuun kattilaan. Lisää vesi, suola ja muskottipähkinä. Kuumenna, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon jauhot.

  3. Kuumenna seosta keskilämmöllä voimakkaasti puulastalla sekoittaen noin 2 minuuttia, kunnes seos muodostuu taikinaksi ja irtoaa kattilan reunoilta. Jatka sekoittamista vielä 2 minuuttia. Siirrä kattila liedeltä ja anna jäähtyä hetken.

  4. Raasta juusto hienoksi raasteeksi. Vatkaa munat yksi kerrallaan taikinan joukkoon voimakkaasti sekoittaen. Lisää juustoraaste ja mustapippuri.

  5. Laita pursotinpussiin tasapäinen tylla (Ø n. 12 mm). Kaavi taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperien päälle taikinasta pieniä palloja (Ø 2½ cm). Jätä pallojen väliin kohoamisvaraa.

  6. Erottele voitelua varten keltuainen kuppiin. Lisää vesi ja vatkaa sekaisin. Voitele taikinapallot munavesiseoksella.

  7. Paista uunissa pellillinen kerrallaan, 18–20 minuuttia.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 289 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Joulun helpoin ja täydellisin uuniruoka on tässä. Kermainen mascarpone, aromikas maa-artisokka ja hienostunut tryffeliöljy antavat uunilohelle uskomattoman hienon maun. Valmiin lohen pinnalle ripoteltu sitruunatimjami antaa raikkaan säväyksen, mutta sen voi korvata myös tavallisella timjamilla...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Tryffelillä ja maa-artisokalla kuorrutettu uunilohi

Ainekset

1
kg
lohifileetä
1
tl
suolaa
200
g
mascarponejuustoa
2
rkl
sitruunamehua
250
g
maa-artisokkaa
½
tl
suolaa
1–2
rkl
tryffeliöljyä
Lisäksi
2–3
rkl
sitruunatimjamia hienonnettuna
mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Pyyhi lohifileen pinta. Nosta lohifilee uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle suola.

  2. Sekoita mascarpone ja sitruunamehu tasaiseksi. Levitä seos lohifileen päälle.

  3. Pese maa-artisokat huolellisesti niin, että pinta on mullasta täysin puhdas. Viipaloi maa-artisokat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet lohifileen päälle. Ripottele päälle suolaa. Valuta päälle puolet tryffeliöljyn määrästä.

  4. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla 30–35 minuuttia. Valuta päälle loput tryffeliöljystä.

  5. Ripottele päälle hienonnettua sitruunatimjamia ja rouhittua mustapippuria. Tarjoile lisäksi paahdettuja perunoita tai joulun kasvislaatikoita.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2741 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kylvetä maksat marsalaviinissä ja tee jauhemaksapihvejä, jotka tarjoat pikkuisilla paahtoleivillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
40 min + maustuminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Broilerinmaksatoastit

Ainekset

300
g
(tuoretta) broilerinmaksaa
½
dl
marsalaviiniä
1
salottisipuli
1
rkl
öljyä
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
2
rkl
ranskankermaa
1
kananmuna
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
12
viipaletta vehnäpaahtoleipää
1
dl
ranskankermaa
25
g
voita paistamiseen
12
salvian lehteä
Karamellisoidut sipulit ja puolukat
3
salottisipulia
1
rkl
fariinisokeria
¼
tl
suolaa
2
rkl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Kääntele broilerinmaksat marsalan kanssa kulhossa ja anna maustua jääkaapissa noin tunti.
  2. Kuori ja viipaloi 4 salottisipulia. Kuullota ne öljyssä pannussa miedolla lämmöllä pehmeiksi, 5–10 minuuttia. Ota ¼ sipuleista pois pannusta ja jatka karamellisoimalla pannuun jäävät sipulit. Lisää fariinisokeri ja suola pannuun ja kuumenna noin 5 minuuttia tai kunnes fariinisokeri on sulanut. Lisää puolukat ja siirrä pannu pois liedeltä. Lusikoi sipulipuolukkaseos pieneen kulhoon ja pyyhkäise pannu talouspaperilla puhtaaksi.

  3. Valuta broilerinmaksat talouspaperin päällä. Murenna kuivahtanut leipäviipale muutamaan osaan ja laita tehosekoittimen kulhoon. Lisää maksat, erikseen otettu paistettu sipuli, ranskankerma, muna, suola ja pippuri. Soseuta tasaiseksi.

  4. Ota paahtoleipäviipaleista muotilla tai juomalasilla pyöreitä leipäsiä. Paahda ne halutessasi uunissa tai leivänpaahtimessa. Sipaise leiville ohuelti ranskankermaa.

  5. Kuumenna voi pannussa. Jaa maksaseos pannuun reilun ruokalusikallisen kokoisiksi minipihveiksi. Paista noin ½ minuuttia molemmin puolin. Nosta pihvit leiville sellaisinaan tai puolitettuina. Lusikoi karamellisoitua sipulia ja puolukkaa päälle. Viimeistele tuoreella salvialla.

Kommentit (0)