Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 308 keittokirjaan.
OHJE Linnea Vihonen ja Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Sopivasti yrttejä, kunnolla juustoa ja kaksi muhkeaa munakoisoa. Keittiömestari Linnea Vihosen munakoisovuoka on hurmaava versio klassisesta melanzane alla parmigianasta.

Pehmeäksi kypsynyttä munakoisoa, yrttistä tomaattikastiketta ja kunnolla juustoa. Siinä italialaisen munakoisovuoan eli melanzane alla parmigianan kulmakivet.

Vaikka kyseessä on klassinen ruokalaji, sen valmistuksessa näkyy aina tekijänsä kädenjälki. Keittiömestarin ja tv-kokkina tunnetun Linnea Vihosen resepti on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Ohjeessa munakoisot viipaloidaan, itketetään suolalla ja paistetaan öljyssä tuttuun tapaan. Tomaattikastike valmistuu puolestaan säilyketomaateista surauttamalla. Makua ei silti puutu, sillä kastikkeeseen lisätään runsaasti hienonnettuja tuoreyrttejä ja valkosipulia.

Täyteläisyydestä pitävät huolen vuohenmaidosta valmistettu goudajuusto ja mozzarella, joita lisätään parmesaanin sijaan säästelemättä vuoan kerroksiin.

Vuoan voi koota joko korkeaan uunivuokaan tai pataan. On tärkeää painaa aineksia hieman kasaan ennen kypsennystä, jotta kerrokset tiivistyvät. Yhtä olennaista on malttaa antaa munakoisovuoan vetäytyä rauhassa ennen ruokailua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Linnean melanzane

Ainekset

2
munakoisoa (noin 1 kg)
hienoa merisuolaa
Paistamiseen
oliiviöljyä
Tomaattikastike
2
prk
kuorittuja tomaatteja
2
valkosipulinkynttä
1
luomusitruunan kuoriraaste
2
kevätsipulinvartta
3
rkl
hienonnettua tuoretta rakuunaa
3
rkl
hienonnettua tuoretta basilikaa
½
tl
hienoa merisuolaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
balsamicosiirappia tai tummaa balsamicoa
Lisäksi
1
pallo
bufala mozzarellaa tai burrataa
1
pala (noin 150 g)
kovaa vuohenjuustoa (gouda)
Päälle
parmesaania, tuoretta rakuunaa, tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa munakoisot noin puolen sentin viipaleiksi. Suolaa kevyesti molemmin puolin ja anna ”itkeä” kymmenisen minuuttia sillä aikaa, kun teet kastikkeen. Pyyhi suolat pois keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Paahda munakoisoviipaleita erissä oliiviöljyssä pannulla, kunnes ne ovat kauniin värisiä.

  2. Kaada kuoritut tomaatit kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Raasta mukaan valkosipulinkynnet ja sitruunankuori. Hienonna kevätsipulit ja yrtit, sekoita joukkoon. Mausta suolalla, mustapippurilla, oliiviöljyllä ja balsamicolla.

  3. Kokoa paistos. Lusikoi padan tai vuoan pohjalle tomaattikastiketta. Nostele päälle munakoisoviipaleita kerrokseksi. Revi päälle mozzarellaa, rouhi päälle mustapippuria, ripottele tuoretta rakuunaa ja basilikaa. Paloittele päälle kovaa vuohenjuustoa. Kokoa loppu paistos kaavaa noudattaen. Paina aineksia mahdollisimman tiiviiksi esimerkiksi pienemmän padan ja leivinpaperin avulla. Raasta päälle parmesaania.

  4. Paista melanzanea uunin keskitasolla 40–45 minuuttia. Anna levätä ennen tarjoilua. Koristele valmis ruoka raastetulla sitruunankuorella ja tuoreilla yrteillä.

Kommentit (2)

Vierailija

Linnea näyttää olevan sopan ainoa oikea kokki :)

Mutta Linnealle(kin) tiedoksi semmoinen juttu jonka opin italialaiselta huippukeittiömestarilta, että munakoisoviipaleita kannattaa liottaa jäävedessä vartin verran ennen suolaamista. Tämä vähentää rasvan tarvetta eikä munakoisoviipaleista tule sellaisia "normaalin" limaisen öljyisiä lötjäkkeitä.

Vierailija

Nykyisiä munakoisolajikkeita ei edes tarvitse itkettää. Maku on hyvä ilmankin. Sen sijaan kylmässä vedessä liottaminen toimii erinomaisesti liian rasvan imeytymisen estämiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Syyspata parhaimmillaan! Puolukan kirpeä hapokkuus on omiaan lampaanlihan kanssa. Myös vaalea vehnäolut antaa pataan raikkautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + haudutus 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Puolukkalammas

Ainekset

1,2
kg
luullista lampaanlapaa tai -niskaa
2
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
sipulia
2
porkkanaa
5
valkosipulinkynttä
1
keskikokoinen purjo
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
2
dl
vehnäolutta
2–3
dl
vettä
1
rkl
lihafondia
2
tl
ruokosokeria
10
katajanmarjaa
8
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
3
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha irti luista ja kuutioi liha. Säästä luut.

  2. Kuumenna voi pannulla ja ruskista lihapalat parissa erässä. Ruskista myös luut. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Kuori valkosipulinkynnet ja jätä ne kokonaisiksi. Halkaise ja huuhtele purjo. Leikkaa purjon valkoinen osa kahteen tai kolmeen palaan.

  4. Kuumenna öljy padassa ja kuullota siinä kasviksia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet ja saaneet väriä. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja kuumenna hetki.

  5. Laita lihapalat, luut ja olut pataan. Kuumenna kiehuvaksi.

  6. Lisää vesi, lihafondi, sokeri, katajanmarjat, timjamit ja laakerinlehdet. Lisää vettä tarvittaessa (nestepinta ei saa ylittää lihan pintaa). Kuumenna kiehuvaksi ja peitä kannella.

  7. Anna padan hautua matalalla lämmöllä hiljaa poristen 2–3 tuntia, kunnes liha on aivan pehmeää. Lisää lopuksi puolukat ja kuumenna sen verran, että puolukat hieman pehmenevät. Tarkista maku.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.