
Halloween-aamiaisen hauskat oranssit croissantit muistuttavat ulkonäöltään pieniä kurpitsoja. Kurpitsan kantana on kanelitanko, joka napataan pois ennen haukkaamista.
Halloweeniin ja syksyn sadonkorjuujuhlaa kekriin sopivat kurpitsasämpylät ovat suloinen viikonloppuaamun aloitus.
Kurpitsan muotoiset ja väriset leivät syntyvät yllättävän helposti ja nopeasti. Kun käytät valmista croissanttaikinaa, sinun ei tarvitse kuin käydä hommiin. Taikinan lisäksi tarvitset uuninkestävää paistinarua, kananmunan sekä taikinan värjäävää sahramia. Kurpitsojen kannoiksi tökätään kanelitangot koristeeksi.
Taikina pyöritellään palloiksi, joiden ympärille naru sidotaan kuvassa näkyvällä tavalla. Narua ei kannata kiristää tiukasti taikinapallojen ympärille, sillä ne kohoavat uunissa hyvin reilusti. Keltaisen värin tuovan sahramin voi murustaa pieneksi ennen kananmunan joukkoon lisäämistä, jolloin se värjää tasaisemmin.
Halloweenin kurpitsacroissantit
Ainekset
Työvaiheet
- Avaa taikinatölkki ja irrota taikinarulla työlaudalle. Leikkaa se neljään yhtä suureen palaan ja pyörittele taikinapalat käsin palloiksi.
- Leikkaa paistinarusta neljä noin 30 sentin pituista pätkää. Kiedo narupätkä taikinapallon ympärille kevyesti kolme kertaa niin, että naru kietoo taikinapallon paketiksi (katso kuva). Älä kiristä narua liikaa. Solmi naru. Tee samoin kaikille taikinapalloille.
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Levitä leivinpaperi uunipellille.
- Riko kananmuna pieneen kulhoon. Vatkaa sen rakenne haarukalla tasaiseksi. Kaada sahrami kananmunan joukkoon ja sekoita haarukalla, kunnes sahrami on värjännyt kananmunan.
- Kasta narulla solmittu taikinapallo kananmunaan kunnolla molemmin puolin, jolloin se värjäytyy kokonaan. Nosta uunipellille. Tee samoin kaikille taikinapalloille.
- Nosta pelti 175-asteiseen uuniin. Kypsennä croissanteja noin 17–20 minuuttia. Tarkkaile paistumista, jotta croissantit eivät pääse tummumaan liikaa.
- Nosta pelti uunista ja anna croissantien jäähtyä 10 minuuttia, jolloin voit koskea niihin käsin. Leikkaa naru saksilla katki ja irrota se huolellisesti croissantin ympäriltä. Tarkista, ettei narua jää croissantin uurteisiin. Lämpimästä croissantista naru irtoaa helpommin.
- Viimeistele croissantit. Jos kanelitangot ovat pitkiä, napsauta ne kahtia. Työnnä kanelitanko koristeeksi jokaisen croissantin keskelle, jolloin lopputulos muistuttaa pientä kurpitsaa.
- Tarjoa kurpitsacroissantit keksitahnan, suklaa-pähkinätahnan tai maapähkinävoin kanssa.
HUOM. Kanelitanko on tarkoitettu koristeeksi. Muistuta jokaista ruokailijaa poistamaan se ennen haukkaamista.
Miksi sahramia? Kyllä sen sämpylän pinta uunissa ruskistuu kellertäväksi ihan kanamunallakin, ettei tarvitse maksaa turhasta. Aito sahrami on törkeän hintaista ja feikkisahramia saa halvemmalla, jos haluaa lisätä leipäänsä kehäkukan terälehtiä tai värjättyä sahanpurua.