Herkulliset koftat tehdään vaihteeksi lohesta, jolloin massan ei tarvitse maustua kuin 15 minuuttia. Lähi-Idän mausteista sumakki antaa vartaille rasvaisuutta tasoittavaa hapokkuutta.
Lohikoftat ovat jauhetusta lohesta tehtyjä vartaita tai isohkoja pyöryköitä. Lohen voi pyytää kalatiskiltä jauhettuna, tai sen voi jauhaa kotona monitoimikoneella tai veitsellä.
Koftien rakenne paranee, kun joukkoon sekoittaa vedessä turvonneen paahtoleivänpalan. Sitä käyttäessä rakenne pysyy pehmeämpänä verrattuna korppujauhojen käyttämiseen. Makua pyöryköihin haetaan, sipuleista, lehtipersiljasta ja lämmittävistä mausteista, kuten juustokuminasta ja savupaprikasta.
Sumakki on Lähi-Idän hapokas ja kirpeä mauste, jota voi käyttää sitruunan sijaan. Se tasapainottaa hyvin lohikoftien rasvaisuutta. Koftat kannattaa paistaa kuumalla pannulla nopeasti mehevän kypsiksi ja syödä saman tien.
Lohikoftat
Ainekset
Työvaiheet
-
Jauha kala lihamyllyssä, monitoimikoneessa tai hienonna se veitsellä puolikarkeaksi massaksi. Laita jääkaappiin odottamaan.
-
Murenna leipä kulhoon ja lisää vesi. Anna turvota 10 minuuttia.
-
Kuori ja hienonna salottisipuli, kuori ja raasta valkosipulinkynsi. Hienonna lehtipersilja.
-
Purista leivästä ylimääräinen neste pois. Sekoita jauhettu kala sekä muut ainekset isossa kulhossa huolellisesti keskenään. Vaivaa seosta käsin noin 1 minuutti.
-
Jaa seos 12 palaan. Muotoile ne kostutetuin käsin makkaran muotoisiksi pötköiksi. Painele pötköt tiiviisti metallisiin varrastikkuihin. Nosta ne isolle lautaselle ja laita jääkaappiin maustumaan 15 minuutiksi.
-
Kuumenna grilli, parilalevy tai iso valurautapannu. Sivele koftat öljyllä.
-
Kypsennä yhteensä 2½–3 minuuttia, vartaita noin puolen minuutin välein käännellen. Tarjoa koftat hummuksen ja pitaleipien kanssa.
Vinkki Voit käyttää myös tukevia bambuisia grillivartaita. Liota niitä kylmässä vedessä noin tunti ennen valmistusta.
Tuollaisen määrän kun laittaa loheen mausteita, niin on aivan sama vaikka tekisi pallerot kaurapuurosta. Maku on lopulta sama. Antakaa hyvien raaka-aineiden (no lohi on tosin siinä kategoriassa aika rajoilla) maistua hyviltä raaka-aineilta.