Fanny Soppa365 on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 72 keittokirjaan.
OHJE Fanny Johansson KUVA Titti Uotila

Jouluinen kerroskakku sopii kaikkiin talven juhliin. Mehevä kakkupohja ja pehmeän samettinen marenkivoikreemi takaavat kakun täyteläisyyden. Raikas karpalo ja kanelinen kinuski luovat makuun raikasta ja tuttua nostetta.

Voit valmistaa kakkupohjan etukäteen ja pakastaa sen. Siirrä pohja pakastimesta jääkaappiin täyttämistä edeltävänä iltana.

Jos maltat antaa kakun vetäytyä ennen tarjoamista, sen maku ja rakenne paranevat. Kakku saa viettää jääkaapissa vaikka yön hyvin peitettynä. Viimeistele kakku kinuskilla ja koristele se tällöin vasta ennen tarjoilua. Lämmitä kinuskia hetki, jotta saat valutettua sen helposti kakun päälle.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–15
Valmistusaika
1 t 20 min + 1 t 20 min kypsentäminen + kakun vetäytyminen
Vaikeustaso
Vaikea

Kinuski-karpalotäytekakku

Ainekset

Kakkupohja
110
g
voita (huoneenlämpöisenä)
dl
sokeria
2
kananmunaa (M-koko, huoneenlämpöisenä)
dl
maitoa (huoneenlämpöisenä)
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
rkl
piparkakkumaustetta
¼
tl
suolaa
Täytteet
150
g
karpaloita (pakaste)
Marenkivoikreemi
8
valkuaista (M-kokoisen munan)
400
g (noin 4¾ dl)
sokeria
275
g
voita (huoneenlämpöisenä)
Kinuski
2
dl
kuohukermaa
1
dl
sokeria
3
rkl
tummaa siirappia
½
tl
suolaa
1
tl
kanelia
1
rkl
voita
Päälle
kinuskia
karpaloita
kanelitankoja
rosmariinin oksia

Työvaiheet

1. Valmista kakkupohja. Leikkaa kakkuvuoan (halkaisija noin 17 cm, vetoisuus noin 1,75 l) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Leikkaa leivinpaperisuikaleet myös vuoan reunoille: niiden olisi hyvä ulottua varmuuden vuoksi hieman vuoan reunojen yläpuolelle. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.

2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää huoneenlämpöiset kananmunat seokseen yksitellen. Vatkaa lisäysten välissä.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne huoneenlämpöisen maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Vatkaa sähkövatkaimen pienimmällä teholla sen verran, että ainekset sekoittuvat.

4. Kiinnitä leivinpaperisuikaleet kakkuvuoan reunoille pienellä tipalla taikinaa. Kaada ja levitä taikina vuokaan. Kypsennä kakkua uunin alimmalla ritilätasolla noin 1 t 20 min. (Koska lämpötila on matala, kakku saa kypsyä pitkään.) Varmista kypsyys esimerkiksi veitsen tai cocktailtikun avulla.

5. Anna pohjan jäähtyä. Valmista sillä aikaa täytteet ja kuorrutus.

6. Mittaa kaikki kinuskin ainekset voita lukuun ottamatta kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kinuskia miedolla lämmöllä ilman kantta noin 15 minuuttia, kunnes kinuski sakenee. Tee kinuskikoe: pudota tippa kinuskia lasilliseen kylmää vettä. Kun kinuski ei hajoa veteen, se on valmista. Ota kinuski pois liedeltä ja lisää voi. Anna jäähtyä.

7. Valmista marenkivoikreemi. Erottele valkuaiset metalliseen kulhoon ja mittaa päälle sokeri. Laita kattilaan vettä kiehumaan ja nosta kulho sen päälle. Alenna lämpöä, kun vesi kiehuu. Vatkaa valkuaisseosta vähän väliä vispilällä samalla kuumentaen, kunnes seos muistuttaa ohutta, vaaleaa siirappia.

8. Kaada valkuaisseos yleiskoneen kulhoon tai toiseen vatkauskulhoon. Vatkaa yleiskoneella tai sähkövatkaimella ensin hitaalla nopeudella ja sitten nosta sitten tehoa. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on paksua ja kiiltävää.

9. Lisää valmiiseen marenkivaahtoon pehmeää voita nokare kerrallaan. Tässä vaiheessa marenki lässähtää, mutta älä huolestu, vaan jatka vatkaamista. Vatkaa täydellä teholla, kunnes seoksesta tulee paksua, jämäkkää ja kiiltävää. Tähän vaiheeseen voi kulua useampi minuutti.

10. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja neljään kerrokseen. Nosta alin kerros vadille ja levitä sen päälle vajaan sentin kerros kreemiä. Lisää päälle kolmasosa kohmeisista karpaloista niin, että ne jäävät noin sentin päähän kakun reunasta. Lisää päälle hieman kinuskia. Nosta kerroksen päälle toinen ja kolmas kakkulevy ja täytä samoin. Nosta päällimmäinen kakkulevy paikalleen. Päällystä se ohuesti kreemillä.

11. Levitä loput kreemistä läpikuultavaksi kerrokseksi kakun sivuille. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa 30 minuuttia. Kun kreemi on kovettunut, voit tasoittaa sen tarvittaessa.

12. Valuta päälle loppu kinuski. Koristele pinta rosmariinilla, kanelitangoilla ja karpaloilla.

Vinkki! Jos kreemi on täyttämisvaiheessa liian lämmintä, voit tasoittaa kakun pinnan, kun kreemi on kovettunut.

Kommentit (3)

TittaO

Voi unohtunut kinuskin ohjeesta.

Vierailija

Millä marenkivoikreemin voisi korvata maun suuremmin kärsimättä?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, tässä kakussa täytteen tulee olla aika jämäkkää, jotta se leikkautuu hyvin yhdessä napakan pohjan kanssa. Marenkivoikreemissä on se etu, että se on sekä napakkaa että pehmeää, eikä siis aivan yhtä kiinteää kuin voikreemi. Valitettavasti en kokeilematta osaa sanoa, mikä muu täyte toimisi yhtä hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Löytyykö kaapistasi kuivattuja aprikooseja? Hienonna ne teeleipätaikinaan! Makeansuolaiset teeleivät maistuvat uunilämpiminä sellaisenaan voin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-teeleivät

Ainekset

2
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
1
dl
auringonkukansiemeniä
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Hienonna aprikoosit veitsellä ja laita kulhoon.

  2. Lisää jauhot, leseet, siemenet, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon maito.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.