Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 89 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Leipomotasoinen, rapeakuorinen vehnäjuurileipä onnistuu tällä reseptillä kotonakin.

Hapanjuuri uudistetaan ennen leivontaa lisäämällä siihen jauhoja ja vettä. Juuren mikrobit tarvitsevat elääkseen ravintoa, lämpöä ja kosteutta, joita ne saavat jauhoista ja vedestä. Mitä aktiivisempi juuri on, sitä paremmin se jaksaa kohottaa leipätaikinaa. Linkki leipäjuuren ohjeeseen on reseptin lopussa.

Juuren uudistamiseen kuluu aktiivista työaikaa 10 min + passiivista aikaa 6–12 h.

Leipätaikinan valmistukseen kuluu aikaa 45 + 45 min ja paistoon 40 min. Yhteensä valmistus kestää noin 20 h.

Ohjeella valmistuu 2 leipää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Vehnäjuurileipä

Ainekset

Juuren uudistamiseen tarvitset:
1
dl (100 g)
vehnähapanjuurta
1
dl (100 g)
vettä
reilu 1
dl (100 g)
luomuvehnäjauhoja
Leipätaikina:
1,4
dl (140 g)
uudistettua, aktiivista vehnäjuurta
reilu 9
dl (600 g)
luomuvehnäjauhoja
reilu 1
dl (80 g)
luomuspelttijauhoja
5
dl (500 g)
haaleaa vettä
reilu 2
tl (12 g)
hienoa merisuolaa

Työvaiheet

Juuren uudistaminen:

  • Sekoita juuri, vesi ja jauhot keskenään ja jätä huoneenlämpöön. Mikäli teet taikinan aamulla, uudista juuri edellisenä iltana. Mikäli taas teet taikinan illemmalla, uudista juuri aamulla. Leivontakuntoinen juuri on iloisen kuplivaa, hyllyvän hyytelömäistä ja raikkaan tuoksuista eikä kovinkaan hapanta.
  • Laita leivonnasta ylijäänyt juuri lasipurkkiin jääkaappiin odottamaan seuraavaa uudistus- ja leivontakertaa.
  • Juurta kannattaa uudistaa kerran viikossa, vaikka et leipoisikaan sillä joka viikko.
  • Voit myös kokeilla pakastaa tai kuivata juurta säilöön.

Leipätaikina:

  • Mittaa juuri kulhoon, lisää vesi ja jauhot. Sekoita hyvin keskenään ja anna seoksen seisoa puoli tuntia liinalla peitettynä. Vesi pääsee näin kunnolla imeytymään jauhoihin.
  • Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella hitaalla nopeudella kymmenisen minuuttia.
  • Lisää suola ja vaivaa taikinaa vielä muutamia minuutteja.
  • Voitele muovilaatikko tai laakea kulho kevyesti öljyllä ja nosta taikina astiaan. Sulje laatikko tai peitä kelmulla.
  • Anna taikinan levätä huoneenlämmössä kaksi tuntia. Voit taitella taikinaa levon aikana muutamia kertoja.
  • Kumoa taikina varoen jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahteen osaan.
  • Muotoile taikinapaloista hellävaroen kaksi leipää ja asettele ne saumapuoli ylöspäin hyvin jauhotettuihin kohotuskoreihin. Kohotuskorit voi suojata liinalla, jolloin leivät on helppo kumota koreista. Korien sijasta voit käyttää liinalla suojattuja kulhoja. Muista jauhottaa liinat.
  • Suojaa korit muovilla tai liinalla ja aseta ne jääkaappiin. Anna levätä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  • Seuraavana päivänä laita pizzakivi uunin alatasolle ritilän päälle ja kuumenna uuni 280 asteeseen tasalämmöllä (ilman kiertoilmatoimintoa).
  • Varaa uunin vierelle uuninkestävä kulho, jossa on muutama desilitra lämmintä vettä.
  • Kun uuni on kuuma, laita vesikulho uunin pohjalle. Vesihöyry kostuttaa leivän pinnan mahdollistaen leivän kohoamisen ennen kuoren muodostumista.
  • Ota leivät koreissaan ulos jääkaapista. Jauhota leipien pohja kevyesti ja kumoa ne leipälapiolle tai pellille.
  • Viillä leipien pintaan 3–5 mm syvä viilto terävällä veitsellä. Viilto mahdollistaa leivän kunnollisen kohoamisen uunissa. Liu’uta leivät uuniin.
  • Alenna uunin lämpö 250 asteeseen ja paista leipiä 35–40 minuuttia.

Kommentit (11)

N1M3T0N
Seuraa 
Liittynyt22.8.2018

Kuinka kauaksi aikaa juuri on otettava jääkaapista uudistamista varten? Riittääkö että lisää veden ja jauhot ja laittaa takaisin jääkaappiin vai olisiko annettava olla pidempi aika lämpimässä/huoneenlämmössä?

Vierailija

Jos juuresta ei ole aikeissa leipoa mitään ja haluaa vain pitää sen hengissä, ei tarvitse muuta kuin lisätä veden ja jauhot ja laittaa takaisin jääkaappiin. Jos taas puhutaan juuren ruokkimisesta leivontaa varten, teen itse niin, että jauhojen ja veden lisäyksen jälkeen annan olla sen huoneenlämmössä niin kauan, kunnes se paisuu kaksinkertaiseksi.

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Välitimme sen leipuri Kaisa Johanssonille, joka on tehnyt tämän ohjeen. Kaisa vastasi näin:

Kun uudistat juurta, jätä juuri lämpimään paikkaan useammaksi tunniksi eli siihen asti, kun juuri taas kuplii kunnolla. Maitohappobakteerit viihtyvät huoneenlämmössä. Sitten juuren taas voi laittaa viileään.

Vierailija

Hei, ja kiitos loistavasta ohjeistuksesta! Tarkoittaako ohjeessa oleva "Laita leivonnasta ylijäänyt juuri lasipurkkiin jääkaappiin odottamaan seuraavaa uudistus- ja leivontakertaa" siis sitä, että juuren uudistamisen jälkeen leivontaan otetaan uudistettua juurta 140g ja loput laitetaan odottamaan seuraavaa kertaa? Mitä ns. alkuperäiselle juurelle käy, mistä juuri on uudistettu?

Juuri on tuloillaan, toivottavasti onnistuu (ensimmäinen erä valitettavasti ei onnistunut, nyt uusi yritys toisilla jauhoilla :) )

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Välitimme sen juuriekspertillemme Kaisa Johanssonille, tässä Kaisan vastaus:

Kyllä, juurikin noin. Loput laitetaan jääkaappiin.

Sitä loppua "alkuperäistä" juurta ei enää tarvita. Sen voi vaikka antaa kaverille. 😊

Juurta kannattaa opetella uudistamaan omaan tarpeeseen sopiva määrä, ettei sitä tarvitse jatkossa heittää pois. Esimerkiksi jos jatkossakin teet taikinan ohjeella, johon tarvitaan 140 g juurta, voit uudistaa juurta seuraavasti: 70 g juurta, 70 g jauhoja, 70 g vettä. 140 g menee taikinaan ja 70 g jää purkkiin seuraavaa uudistusta ja leivontakertaa varten.

Vierailija

Minäkin innostuin uudestaan juuren valmistamisesta tuon Insta-videosarjan myötä.  Pari kertaa olen aiemmin yrittänyt, mutta into lässähtänyt, kun ei onnistunut. Nyt ihmettelen tuota uunin lämpötilaa leipää paistaessa. Itse paistan 225-asteessa yön yli kohotetun (ilman juurta olevan) leivän. Eikö leipä pala puolessa tunnissa, jos asteita 0n 250? Ainakin omassa uunissani esim. rieskat palavat jo parinkymmenen minuutin jälkeen.

Vierailija

Kiitos nopeasta ja selkeästä vastauksesta!

Valitettavasti toinen yritys meni homeeseen kolmantena päivänä (uunissa ilman valoa lasipurkissa), ehkä vielä kerran yritämme, jospa vielä pääsisimme leipomaan leipää.

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos viesteistä! Harmi, että juuri homehtui. Tsemppiä juurikokeiluihin, toivottavasti seuraavalla kerralla onnistuu!

Tässä leipuri Kaisa Johanssonin vastaus kysymykseen paistolämpötilasta:

Juurileivän kanssa pidän itse ohjenuorana uunin lämmittämistä lähes maksimilukemiin, sillä uunista häviää reilusti lämpöä uunia avatessa ja leipää sinne laitettaessa. Juurileipä pitää rapsakasta alkulämmöstä vesihöyryn lisäksi. Tarvittaessa sitten paiston edetessä uunia voi säätää vähän pienemmälle tai leipien uuniin laittamisen jälkeen alentaa lämpöä omalle uunillesi sopivaksi. Uuneissa on merkkikohtaisia eroja, joten jos oma uunisi on sähäkkä, paista toki leipä miedommalla lämmöllä.

Vierailija

Erittäin selkeät ohjeet juuren valmistamiseen ja lopulta leivän leipomiseen. Leivoin ensimmäiset leivät sunnuntaina ja onnistuivat erittäin hyvin ja maistuivat herkulliselta . Voi sitä onnistumisen iloa! Juurivauva on nyt jääkaapissa ja hiukan jäikin epäselväksi kuinka sen kanssa toimitaan mutta tähän sainkin vastauksen täältä kommenteista.

Vierailija

Juuri näytti hyvältä ennen leivontaa ja kellui vesilasissa. Leivonta sujui ohjeen mukaan ja taikina tuntui hyvälle. Asettelin leivät kahteen vähän reilun kokoiseen leipävuokaan jääkaappiin liinojen kanssa. Aamulla jääkaapista löytyi kuitenkin kaksi velttoa taikinakasaa joita viiltäessä sisällä ei kyllä ollut minkäänlaista toimintaa tai kuplaa. Mikäköhän meni pieleen? Voiko jääkaappi olla liian kylmä?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Välitimme sen ohjeen tehneelle leipuri Kaisa Johanssonille. Kaisa vastasi näin:

Jääkaappi voi hyvinkin olla liian kylmä. Voisit kokeilla seuraavaa: lepuuta taikinaa seuraavan kerran muotoilun jälkeen leipävuoissa reilun tunnin verran huoneenlämmössä, jotta fermentointi/kohoamisprosessi lähtee hyvin käyntiin ennen kylmälepoa. Taikinan voi antaa myös lämmetä hetken aikaa huoneenlämmössä ennen paistoa. Jos kotoa löytyy iso kannellinen muovirasia, jossa leipävuoat voi laittaa jääkaappiin, voi myös sitä kokeilla. Laatikko eristää ja pitänee taikinat hivenen jääkaappilämpötilaa lämpimämmässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.