Kuvat
Ninna Lindström, Piia Arnould, Panu Pälviä, Elvi Rista ja Tuomas Kolehmainen

Kasvikset ovat juhlapöydässä usein lisukkeena, vaikka niissä olisi rutkasti potentiaalia myös pääruoaksi. Kokosimme yhteen viisi erilaista reseptiä, jotka sopivat loistavasti joulun vetonauloiksi.

Kotoinen kerma-pippurikastike kruunaa höyrytetyn seitanin

Tyypillisesti vehnäproteiinista tehtävä seitanpaisti valmistuu kotikeittiössä yllättävän helposti. Ensin taikina sekoitetaan ja vaivataan kiinteäksi, jonka jälkeen se kypsennetään höyryttämällä. Näin seitanin koostumuksesta tulee mukavan tiivis ja sitä on helppo käsitellä. Klassinen kerma-pippurikastike onnistuu vegaanisena, kun käytät sen valmistuksessa margariinia ja kaurakermaa. Tarjoile seitan makeiden joululaatikoiden tai keitettyjen perunoiden kera.

Seitanin ja kerma-pippurikastikkeen reseptin löydät tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kreikkalaisessa padassa maistuu joulu

Stifadon tapaan valmistettu vegaaninen pata maustetaan jouluisesti kokonaisilla neilikoilla ja kanelitangolla. Savupaprikalla ja punaviinillä höystetty tomaattinen pata sointuu hauskasti joulun perinteisempien ruokien seuraan. Pataan lisätty kasviproteiini, esimerkiksi edellä mainittu seitan, tekee siitä helposti tuhdin kasvisversion. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vegaanisen stifado-padan reseptin löydät tästä.

Kirpeät puolukat viimeistelevät kermaisen lehtikaalivuoan

Rentoon joulupöytään sopiva lehtikaalivuoka yhdistää rapeat lehtikaalit ja täyteläisen cashew-kerman. Hapokkaat puolukat tasapainoittavat kermaisuutta ja uunin ruskistamat pähkinät tuovat herkullista paahteisuutta. Tämä vuoka toimii hyvin sekä pääruokana että lisukkeena. Siksi se on loistava valinta myös joulun juhliin. 

Vegaanisen lehtikaalivuoan reseptin löydät tästä.

Munakoisoviuhkat ovat joulupöydän viehättävin ilmestys

Artisokkatahnalla täytetty munakoisoviuhka on joulupöydän virkistävä tulokas. Marinoiduista artisokansydämistä valmistuvassa tahnassa maistuvat rucola ja mantelit. Potkun se saa sitruunamehusta ja valkosipulinkynsistä.

Juhlan hetkellä voit panostaa annoksen esillepanoon. Levitä rucolat ensin kauniille lautaselle, viimeistele sitten munakoisoviuhka pannulla paahdetuilla manteleilla ja maustamattomalla jogurtilla. Saat annoksesta helposti vegaanisen käyttämällä koristelussa kasvipohjaista jogurttia. 

Artisokalla täytettyjen munakoisojen ohjeen löydät tästä.

Sieniwellington hurmaa koko pöytäseurueen

Englantilainen klassikkoruoka wellington on perinteisesti voitaikinaan käärittyä lihaa, mutta sieni- ja härkistäytteellä siitä saa valloittavan kasvisversion. Paistettu sienitäyte tuo wellingtoniin syvää umamin makua, härkistäyte puolestaan tuhtia mausteisuutta. Sieniwellington tarjoillaan herkullisen karpalosurvoksen kera. Jos haluat piirakkaan kauniin kullanruskean paistopinnan ilman kananmunaa, sivele se kaurakermalla ennen paistamista. Kranssin malliin muotoiltu wellington on näyttävä herkku juhlapöydässä.

Sieniwellingtonin reseptin löydät tästä.

Reseptit Elina Innanen, Anu Brask, Olli Sallinen ja Minna Rautio-Pakaste 

Sisältö jatkuu mainoksen alla