Mainos
K-Ruoka on lisännyt 6 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Ohje: Ismo Sipeläinen
Tähtikokki Ismo Sipeläisen turska-annos tarjoaa makujen juhlaa. Kuva Santeri Stenvall, lautanen E. Ahlström.
Tähtikokki Ismo Sipeläisen turska-annos tarjoaa makujen juhlaa. Kuva Santeri Stenvall, lautanen E. Ahlström.

Turska on monipuolinen ruokakala. Tähtikokki Ismo Sipeläisen reseptissä turska haudutetaan kypsäksi ja tarjotaan pikantin piparjuuri-valkoviinikastikkeen kanssa. Turskan kaveriksi paistetaan parsaa, kampasimpukoita ja kukkakaalia.

Annoksia
4
Valmistusaika
Yli 60 min
Vaikeustaso
Vaikea

Haudutettua turskaa ja piparjuuri-valkoviinikastiketta

Ainekset

400
g
turskan seläkettä
Marinoitu kurkku
½
dl
väkiviinaetikkaa
½
dl
sokeria
½
dl
vettä
100
g
kurkkua
Haudutusliemi
1
l
vettä
2
porkkanaa
1
sipuli
1
fenkoli
1
rkl
hienoa merisuolaa
3
laakerinlehteä
1
tl
kokonaisia maustepippureita
1
tl
kokonaisia mustapippureita
1
tl
fenkolinsiemeniä
1
tl
kuminansiemeniä
Päällyste
2
kananmunaa
1
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
1
rkl
piparjuurta raastettuna
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria
2
viipaletta
mallasleipää
1
rkl
voita
Brandade
1
Rosamunda-peruna
80
g
turskan kanttipaloja
2
valkosipulinkynttä
3
dl
maitoa
3
rkl
oliiviöljyä
suolaa
Parsa
6
tuoretta vihreää parsaa
1
rkl
voita
ripaus suolaa
Kukkakaali
125
g
kukkakaalia
1
rkl
voita
ripaus suolaa
Paistettu kampasimpukka
4
kampasimpukkaa
1
rkl
rypsiöljyä ja voita
ripaus suolaa
Piparjuuri-valkoviinikastike
1
sipuli hienonnettuna
3
dl
valkoviiniä
2
laakerinlehteä
5
kokonaista maustepippuria
1
dl
kuohukermaa
4
rkl
voita
2
rkl
piparjuurta raastettuna
½
tl
sitruunankuorta raastettuna
1
rkl
sitruunanmehua

Työvaiheet

  1. Marinoitu kurkku: mittaa etikka, sokeri ja vesi kattilaan. Kiehauta ja jäähdytä. Halkaise kurkku, kaavi pehmeä sisus pois lusikalla. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi. Marinoi kurkkuja pikkeliliemessä noin 30 minuuttia jääkaapissa.
  2. Haudutusliemi: Kuori porkkana sekä sipuli ja leikkaa paloiksi. Paloittele myös fenkoli. Kiehauta kaikki liemen ainekset kattilassa ja anna hautua hiljalleen noin 15 minuuttia.
  3. Päällyste: Keitä kananmunia 10 minuuttia ja jäähdytä ne kylmän veden alla. Kuori munat ja hienonna kevyesti. Mausta ruohosipulilla, piparjuurella, suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla. Kuutioi mallasleipä ja paahda se voissa pannulla. Hienonna leipä jäähtyneenä pienemmäksi muruksi.
  4. Leikkaa turska noin 80 gramman annospaloiksi. Käytä ylijääneet palat brandadeen.
  5. Brandade: Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja litistä valkosipulinkynnet. Kiehauta maito ja valkosipulinkynnet pienessä kattilassa. Lisää joukkoon peruna sekä kala ja hauduta miedolla lämmöllä kypsäksi noin 15 minuuttia. Tarkkaile, ettei maito pala pohjaan. Siivilöi maito ja poista valkosipulin suurimmat palat. Vatkaa peruna ja kala tasaiseksi massaksi kierrevatkaimella. Mausta oliiviöljyllä ja suolalla.
  6. Haudutettu turska: Pane kulhoon hetkeksi kuumaa vettä, jotta astia lämpiää. Kaada vesi pois. Siivilöi haudutusliemi kiehuvan kuumana kalapalojen päälle ja anna kalojen hautua liemessä pöydällä 4–8 minuuttia tai kunnes sisälämpö nousee noin 42 asteeseen. Peitä kulho tiiviisti foliolla.
  7. Parsa: Leikkaa parsat noin 10 cm:n pituisiksi. Nypi suomut varresta, jolloin nuppu jää kauniiksi. Kuori halutessasi nupun alapuolelta. Kypsennä parsat matalassa lämmössä voissa pannulla noin 1–3 minuuttia parsan paksuudesta riippuen. Mausta suolalla.
  8. Kukkakaali: Paloittele kukkakaali pieniksi nupuiksi. Paista nuput kauniin ruskeiksi voissa pannulla.
  9. Paistettu kampasimpukka: Poista kampasimpukoiden jalka tarvittaessa ja kuivaa pinta talouspaperilla. Kuumenna voi-öljyseos pannulla ja paista kampasimpukoita noin 1 minuutti/puoli, kunnes pinta on kauniin ruskea. Jätä kampasimpukat keskeltä meheviksi.
  10. Piparjuuri-valkoviinikastike: Kuori ja hienonna sipuli. Keitä valkoviini sipulin ja mausteiden kanssa puoleen. Lisää joukkoon kerma ja keitä hiljalleen 5 minuuttia. Siivilöi neste kattilaan, siirrä kattila sivuun ja lisää joukkoon kylmä kuutioitu voi samalla sauvasekoittimella kuohkeaksi sekoittaen. Lisää kastikkeeseen tarvittaessa hieman kermaa ja voita. Mausta piparjuurella ja sitruunankuorella. Lisää lopuksi suola sekä sitruunanmehu.
  11. Sekoita päällysteen joukkoon noin 1/2 dl valutettua kurkkua ja 1 rkl mallasleipämurua. Nostele kalapalat varovasti pois nesteestä, päällystä kananmunaseoksella ja ripottele pinnalle mallasleipämuruja. Kokoa annos ja tarjoile.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Arto Vuohelainen
Vartissa valmis kalahampurilainen päästää kokin mahtavan helpolla.
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalapurilaiset

Ainekset

4
hampurilaissämpylää
1
pkt
järvikalapihvejä (Apetit)
1
rkl
rypsiöljyä
1
pihvitomaatti
1
avokado
salaattia tai basilikaa
4
cheddarjuustoviipaletta
Kastike
dl
turkkilaista jugurttia
½
dl
ketsuppia

Työvaiheet

  1. Paista jäiset pihvit molemmin puolin kypsiksi öljyssä pannulla miedolla lämmöllä.
  2. Siivuta tomaatti ja avokado.
  3. Paahda leivät paahtimessa. Sekoita jugurtti ja ketsuppi.
  4. Laita sämpylöiden väliin kastiketta, salaattia, cheddarsiivu, kalapihvit, tomaatit ja avokado.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Täyteläisen tomaattinen sydänsimpukkakeitto saa makunsa chilistä ja valkosipulista arrabbiata-pastan tapaan. Tarjoa keiton seurana hyvää leipää, jolla voit pyyhkäistä lautaselta viimeisetkin pisarat.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + simpukoiden liotus 30 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Sydänsimpukkakeitto arrabbiata

Ainekset

500
g
sydänsimpukoita
3
valkosipulinkynttä
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
oliiviöljyä
3
oreganon oksaa
3
dl
valkoviiniä
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
1
tl
sokeria
n.1
dl
vettä
2
dl
kuohukermaa
n. ½
tl
suolaa
LISÄKSI
4
tomaattia
2
rkl
laadukasta oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat juoksevan veden alla ja anna levätä sen jälkeen kylmässä vedessä puolisen tuntia. Heitä rikkinäiset ja sulkeutumattomat simpukat pois.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kypsennä valkosipulia, chiliä ja tomaattipyreetä oliiviöljyssä kattilassa 2-3 minuuttia. Lisää oregano ja valkoviini. Kuumenna kiehuvaksi. Nostele simpukat kylmästä vedestä kattilaan, laita kansi päälle ja kypsennä täydellä teholla 2 minuuttia.

  3. Kaada simpukoiden keitinliemi siivilän läpi puhtaaseen kattilaan. Lisää joukkoon tomaatttimurska ja sokeri. Huuhtele purkki vedellä ja lisää vesi kattilaan. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna sen hautua keskilämmöllä noin 10 minuuttia.

  4. Kalttaa keiton pinnalle tulevat tomaatit. Tee tomaatin pintaan kevyet ristiviillot ja kasta tomaatit yksi kerrallaan kiehuvaan veteen noin 10 sekunniksi. Kuori tomaatit ja poista siemenkota. Leikkaa tomaatin liha pieniksi kuutioiksi.

  5. Lisää kerma keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Siirrä kattila syrjään liedeltä ja soseuta keitto kuohkeaksi sauvasekoittimella. Maista ja lisää suolaa tarvittava määrä.

  6. Annostele keitto lautasille ja lusikoi tomaattikuutiot päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tarjoa keitettyjen simpukoiden kanssa.

Vinkki Simpukoiden syöminen on hauskaa puuhaa, ja suositus onkin laittaa kaunottaret tarjolle omaan kulhoonsa kuoresta syötäväksi. Vaihtoehtoisesti simpukanlihan voi napata valmiiksi pois kuorista ja annostella keiton pinnalle yhdessä tomaattikuutioiden kanssa.