Mainos
K-Ruoka on lisännyt 6 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
Ohje: Petteri Luoto
Tähtikokki Petteri Luodon suunnittelema annos on täynnä makuelämyksiä. Kuva Santeri Stenvall, lautanen E. Ahlström.
Tähtikokki Petteri Luodon suunnittelema annos on täynnä makuelämyksiä. Kuva Santeri Stenvall, lautanen E. Ahlström.

Tähtikokki Petteri Luodon suunnittelemassa annoksessa naudan sisäfilee tarjotaan ruusukaalin, puikulaperunapyreen ja sienipaistoksen kera. Jos et ole vielä menettänyt sydäntäsi ruusukaalille, tämä annos muuttaa tilanteen.

Annoksia
4
Valmistusaika
Yli 60 min
Vaikeustaso
Vaikea

Naudan sisäfilee ja sitruunamisolla maustettua ruusukaalia

Ainekset

600
g
naudan sisäfileetä
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria
1–2
rkl
rypsiöljyä ja voita paistamiseen
Puikulaperunapyree
500
g
puikulaperunoita
125
g
voita
1 ¾
dl
maitoa
½
tl
suolaa
Sienipaistos
1
(150 g)
pihvitomaatti
100
g
siitakesieniä
1
(30 g)
salottisipuli
2
viipaletta pekonia suikaloituna
½
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
lehtipersiljaa suikaloituna
ripaus suolaa ja mustapippuria
Soijavoi
1
valkosipulinkynsi
½
dl
soijakastiketta
50
g
voita
½
tl
sitruunankuorta
Sitruunalla ja misolla maustettua ruusukaalia
16
ruusukaalia
3
rkl
vaaleaa misotahnaa
2 ½
dl
sitruunanmehua
1
rkl
sokeria
5
dl
rypsiöljyä friteeraukseen

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistamista. Puhdista ruusukaalit ja leikkaa ne keskeltä halki. Leikkaa kanta pois ja poista tarvittaessa uloimmat lehdet.
  2. Puikulaperunamuusi: Kuori puikulaperunat ja höyrytä ne kypsiksi. Paseeraa kypsät perunat sosemyllyssä tai siivilän läpi kauhan avulla painellen. Lisää huoneenlämpöinen voi ja vatkaa nopeasti tasaiseksi massaksi pallovatkaimella. Lämmitä maito kattilassa ja lisää vähitellen perunapyreen joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Mausta filee suolalla ja pippurilla. Kuumenna öljy ja voi pannulla ja ruskista fileeseen kauttaaltaan kaunis väri. Siirrä liha uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä 125-asteisessa uunissa, kunnes fileen sisälämpö on 54–55 astetta. Ota pois uunista ja anna vetäytyä hetki kunnes sisälämpötila ei enää nouse. Leikkaa filee annospaloiksi juuri ennen tarjoamista.
  4. Sienipaistos: Kalttaa pihvitomaatti eli leikkaa tomaattiin pienet viillot, käytä tomaatti kiehuvassa vedessä ja nosta heti jääveteen. Kuori tomaatti. Leikkaa tomaatti neljään osaan ja poista siemenet. Leikkaa pieniksi kuutioiksi eli concasse-tomaatiksi. Leikkaa puhdistetut siitakesienet neljään osaan tai puoliksi.
  5. Kuori ja hienonna salottisipuli. Paista pekonia hetki pannulla. Lisää siitakesienet ja salottisipuli ja paista hetki öljyssä. Voit esivalmistella paistoksen tähän asti etukäteen. Kuumenna seos, lisää tomaatticoncasse ja lehtipersilja. Älä enää kuumenna. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  6. Soijavoi: Kuori ja litistä valkosipulinkynsi. Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna kastikkeeksi. Poista valkosipulinkynnet.
  7. Friteeratut ruusukaalit: Sekoita misotahna, sitruunanmehu ja sokeri kulhossa. Friteeraa ruusukaaleja 175-asteisessa öljyssä, kunnes niistä tulee rapeita (noin 2 minuuttia). Mausta rapeat ruusukaalit kulhossa sitruunamisolla ja nostele ne lautaselle.
  8. Kokoa annos ja sivele kastiketta leikatun lihan pintaan lautasella.
Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Napakat herkkutatit sopivat täydellisesti vartaisiin. Kokeile myös kiinteitä ruskotatteja, suurehkoja orakkaita tai lampaankääpiä.
Annoksia
8 varrasta
Valmistusaika
30 min + maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Tatti-pekonivartaat

Ainekset

8
keskikokoista herkkutattia, ruskotattia tai lampaankääpää
4
punasipulia
1
kesäkurpitsa
2
pkt (à 170 g)
pekonia
GRILLAUSKASTIKE
4
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet. Irrota tattien lakit, jätä pienet kokonaisiksi ja puolita isommat. Leikkaa sienien jalat muutaman sentin siivuiksi.
  2. Kuori ja halkaise sipulit, poista kannat ja irrota sipulin kerrokset erilleen. Viipaloi kesäkurpitsa. Irrota pekonisiivut toisistaan.
  3. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa.
  4. Jaa sienet, sipuli, kesäkurpitsa ja pekoni varrastikkuihin. Käytä jokaiseen vartaaseen yksi tatti ja laskosta pekonisiivut sienisiivujen viereen.
  5. Sivele pintaan grillauskastiketta. Anna vartaiden maustua jääkaapissa noin tunti ennen paistamista.
  6. Grillaa vartaita kuumassa grillissä suoralla lämmöllä. Kääntele vartaita useasti ja sivele pintaan grillauskastiketta. Kypsennä, kunnes pekoni on kypsynyt rapsakkareunaiseksi.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Valurautapata toimii sekä induktioliedellä että uunissa. Mehevän possupadan makuihin sopii myös joukkoon pilkottu omena.
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kermainen possupata

Ainekset

700
g
porsaan kassleria
2
rkl
öljyä
6–8
salottisipulia
5
valkosipulinkynttä
3
dl
vettä
1
lihaliemikuutio
1
dl
kuivattuja suppilovahveroita tai mustatorvisieniä
3
salvian oksaa
2
rkl
dijoninsinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
100
g
ruusukaalia
2
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia etukäteen.
  2. Kuutioi liha reiluiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulinkynnet.
  3. Ruskista possupalat öljyssä pannulla pienissä erissä. Lisää pannulle sipulit. Paista sekoitellen muutama minuutti. Kaada lihat ja sipulit pataan.
  4. Lorauta pataan vesi. Lisää liemikuutio, kuivatut sienet, salvia, sinappi, suola ja pippuri. Hauduta pataa liedellä kannen alla hiljaisella tulella noin 45 minuuttia.
  5. Poista ruusukaalien uloimmat lehdet ja kuivat kannat. Halkaise suurimmat. Lisää pataan ruusukaalit ja kerma. Hauduta vielä 15 minuuttia.

Vinkki! Padan voi hauduttaa edellisenä päivänä ja jatkaa tarjoilupäivänä ruusukaalien ja kerman lisäämisestä. Jos pata on ollut yön jääkaapissa, pidennä hieman haudutusaikaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Pannulla nopeasti paistetut kesäkurpitsaviipaleet ja rapeaksi paahdettu possun jauheliha maustetaan chilillä, valkosipulilla ja mintulla.
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-jauhelihapannu

Ainekset

3–4
(400 g)
pientä kesäkurpitsaa
2
valkosipulinkynttä
2
punaista chiliä
½
ruukku tuoretta minttua
½
ruukku tiliä
400
g
possun jauhelihaa
¾
tl
suolaa
½
sitruuna
¼
tl
mustapippuria
2–3
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
Lisäksi
keitettyä riisiä
(rapeaa valkosipulia chiliöljyssä)

Työvaiheet

  1. Viipaloi kesäkurpitsat ja valkosipulinkynnet. Hienonna chilit, minttu ja tilli.
  2. Kuumenna 1 rkl öljyä pannussa. Paista kesäkurpitsaviipaleita, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää valkosipulit paistumaan hetkeksi. Kääntele minttu joukkoon. Siirrä sivuun odottamaan.
  3. Pyyhi pannu puhtaaksi ja kuumenna loput öljystä. Paista jauheliha rapean ruskeaksi. Lisää chilit ja jatka paistamista muutama minuutti. Lisää suola ja tilli.
  4. Sekoita kesäkurpitsat jauhelihan joukkoon. Purista joukkoon sitruunasta mehu ja rouhi päälle mustapippuria.
  5. Tarjoa keitetyn riisin kanssa. Lisää halutessasi rapeaa valkosipulia.

Vinkki! Jos käytät isompaa kesäkurpitsaa, leikkaa viipaleet vielä neljään osaan.