Sticky rice eli kookos-riisivanukas on viikonloppumenun kohokohta.
Sticky rice eli kookos-riisivanukas on viikonloppumenun kohokohta.

Nosta ruuat pöytään yhdessä jaettavaksi, kuten Aasiassa on tapana, ja nauti trooppisista huumaavista mauista.

Tänä viikonloppuna vain alkuruoka vaatii sorminäppäryyttä, muut ruuan syntyvät suit sait. Aasian eri maissa syödään paljon herkullisia nyyttejä, joista pitsipohjan saavat pot stickers -nyytit ovat kauneimpia. Niissä oleellista on kolme asiaa: mehevät täyte, rapea helposti syntyvä jauhopitsi sekä soijasta ja riisiviinistä sekoitettu dippi. Taikinakuoret kannattaa haka aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneesta kaupasta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Täyteläisen, tumman soijan maustaman alkuruuan jälkeen pääruoka saa olla raikas. Lasinuudeli-katkarapusalaatti on viileän rouskuva, sillä siihen viipaloidaan retiisiä ja lisätään sokeriherneen palkoja. Salaattiin tulee reilusti korianteria, joka on aasialaisten perusyrtti, ja jakaa mielipiteitä täällä päin maailmaa. Kastikkeessa maistuu japanilainen misotahna, inkivääri, lime ja seesamiöljy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Jälkiruokaa ei tarvitse kahdesti miettiä. Sticky rice, totta kai! Thaimaan suosittu riisivanukas valmistetaan kuin tuttu riisipuuro, mutta maidon sijaan riisi kypsyy kookosmaidossa. Tarjoa "tahmea riisi" haaleana mangoviipaleiden ja seesaminsiementen kanssa. Jos olet kookoksen ystävä, tämä koukuttaa.

Nyyteille kepeää olutta

Suloiset nyytit kaipaavat kyytipojakseen olutta, jotta kokonaisuudesta ei tule liian raskas. Monipuoleisen mausteiset maut tasapainottuvat mainiosti oluen kanssa. Olueksi kannattaa valita raikas lager. Tähän annokseen sopii jopa nimensä ansioista japanilainen Asahi Super Dry, jossa on sopiva humalaisuus ja yrttisyys. Jos et ole oluen ystävä, niin voit aloittaa jo tässä vaiheessa Mezzacoronan Gewürztraminerilla.

 

Mausteinen ruoka kaipaa sokerista viiniä

Mausteisten ruokien kanssa sopivat yleensä valkoviinit, jotka on valmistettu Gewurztraminer- tai Riesling-rypäleistä. Varsinkin jälkimmäisessä saa olla pikkuisen jäännössokeria, jolloin viini kestää vielä paremmin mausteisuutta. Viinien makumaailman tulee olla vahva ja runsas, jolloin viini täydentää ja antaa syvyyttä koko annokselle. Italialainen Mezzacorona Gewürztraminer 2013 toimii mainiosti.

Reseptit ja valmistusohjeet:

Pot stickers -nyytit

Katkarapu-lasinuudelisalaatti

Mangoa ja tahmeaa riisiä

Juomasuositukset: Terhi Oksanen-Alén. Tuotekuvat: Alko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla