Olutguru Mikko Salmen Mikropanimo-sarjan aiheena on pils, joka herättää ruokahalun ja maistuu etenkin suolaisen ruuan kanssa.
Tuoksu ja väri
Kullankeltainen ja kristallinkirkas. Pinnalle puhkeaa kuohkea vaahtokukka, ja humalan kukkea aromi tulvii lasista.
Maku
Rapsakka on kuvaavin sana. Siis tuntuva ja ryhdikäs katkeruus sekä selkeä, puhdas maltaisuus. Kuplia on kohtuullisesti tuomaan raikkautta.
Ruokapöydässä
Sopivasti katkera pils herättää ruokahalun. Hiilidioksidin ansiosta se puhdistaa tehokkaasti makuaistia suupalojen lomassa. Kunnolla suolatut ruoat toimivat aina loistavasti pilsin katkeruuden parina.
Kokeile myös
Valkosipulinkynsien, serranonkinkun, oliivien, chorizon, sardellin, mustekalan... kaiken sormiruoan kanssa.
Nauti
Viileänä eli 8-asteisena kapeasta sylinterinmallisesta tai jalallisesta aromilasista.
Korkkaa kokeeksi
Prykmestar Luomupils 5,2 %, n. 4 e/0,5 l
Suosittelin tätä aikoinaan ravintola Savoylle vakio-olueksi. Oljenkeltainen, humalan aromia tuoksussa. Maultaan ryhdikkään katkera, silti tasapainossa maltaisuuden kanssa. Juureva, oikeaoppinen pils. Parhaita ruokapareja ovat vorschmack, blinit, ceviche, ilmakuivattu kinkku, savukala, äyriäiset, croque-monsieur-voileipä.
Pilsner Urquell 4,4 % 2,98 e/0,5 l
Kaikkien lagereiden äiti. Tuoksussa on asiaankuuluva diasetyyliä eli voin aromia. Huomaa maussa tšekkiläinen pyöreä maltaisuus yhdistettynä suuta kutittelevaan katkeroon. Parhaita ruokapareja ovat rasvainen kala, kermapohjaiset alkuruokakeitot, marinoidut ja mausteiset liharuoat, pehmeät lehmänmaitojuustot sekä uudet perunat ja silli (etenkin sipulisilli).