
Vajaan tunnin väsyttäminen tekee sipulille ihmeen, jota kutsutaan karamellisoitumiseksi. Karamellisoitu sipuli ei sokeria kaipaa, sillä pitkä kypsennys vapauttaa sipulin omat sokerit ja taittaa itkettävän kirpeyden lempeäksi makeudeksi.
Karamellisoitu sipuli kuuluu niihin ruokiin, jotka eivät maksa juuri mitään, ainostaan pienen odottamisen vaivan. Se on huikea piirakantäyte, mahdottoman hyvää burgerin välissä ja lisuke, joka sopii melkein kaikelle. Etenkin kasvisten ja lihan seuraan.
Karamellisoitu sipuli ei nimestään huolimatta sisällä sokeria. Toki oikotienkin voi ottaa, ja lisätä sipuliin sokeria. Tulos on oikein makoisa ja rapea. Mutta se aito, oikea karamellisoitu sipuli ei ole rapeaa, vaan ihanan pehmeää ja makeaa ilman sokerilisäystä. Pitkä kypsennys vapauttaa sipulin makeuden ja taittaa karvaan, kirpakan maun ihanan lempeäksi. Jos olet joskus tehnyt ranskalaista sipulikeittoa, tiedätkin tärkeimmät työvaiheet. Ensin kuullotus, sitten pitkä, pitkä, väsytys matalalla lämmöllä.
Tämä on myös niitä ruokia, joissa pannun pohjaan tarttuva tumma, tahmea makuaines on vain suotavaa. Juuri tämän vuoksi valurauta- tai teräspannu on paras väline - niiden pohjaan tahmea aines tarttuu, toisin kuin pinnoitettuun pannuun. Lopuksi ne ihan viimeisetkin makuainesten rippeet huuhtaistaan pannun pohjalta tilkalla valkoviiniä tai kuivaa sherryä. Etikkakin käy tähän tarkoitukseen, aivan erityisesti sherryviinietikka. Ja vesikin ajaa saman asian.
Raaka-ainelista on lyhyt. Pulleiden, kultaisten keltasipulien lisäksi tarvitset ison valurauta- tai teräspannun, puulastan, voita tai öljyä (tai molempia), ja sen pienen tilkan viiniä tai sherryä. Viiniä kannattaa kaataa omaankin lasiin ruuan valmistumista odotellessa.
Karamellisoitu sipuli
Ainekset
Työvaiheet
- Halkaise sipulit kuorineen. Irrota kuoret, halutessasi myös uloin kerros. Leikkaa sipulit pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Voit leikata sipulit myös poikkisyin puolikuun muotoisiksi renkaiksi, mutta silloin älä poista kantaa. Se pitää sipulin koossa, ja sitä on helpompi käsitellä.
- Kuumenna reilun kokoinen valurauta- tai teräspannu keskilämmöllä. Lisää voi ja öljy. Jos haluat tehdä vegaanisen version, jätä voi pois ja tupaa öljyn määrä. Lisää sipulit ja sekoita. Kuullota sipuleita 10 minuuttia tai kunnes sipulit ovat läpikuultavia.
- Jatka sipulien kypsentämistä ja vähennä tarvittaessa lämpöä. Sipuleiden ei ole tarkoitus käristyä, vaan kypsyä hiljalleen. Sekoittele välillä puulastalla, jotta sipulit kypsyvät tasaisesti. Kypsymisen edetessä sipulien rakenne pehmenee ja väri syvenee. Ensin läpikuultavasta kullankeltaiseksi, ja karamellisoitumisen edetessä pikku hiljaa syvemmän ruskeaksi.
- Noin 30 minuutin kuluttua karamellisoituminen on jo hyvässä vauhdissa. Kuullottamisen jälkeen sipulit luovuttavat ensin nestettä, sitten ne alkavat muuttua hieman tahmeiksi. Kun neste on haihtunut, pannun pohjaan alkaa muodostua tumma paistopintaa. Se on oikein toivottava juttu! Raaputtele tämä makuaines lastalla sipuliseoksen joukkoon. Halutessasi lisää tilkka vettä, jolloin makuainekset irtoavat pohjasta helpommin ja imeytyvät sipuleihin.
- Noin 45 minuutin kuluttua sipulit alkavat olla valmiita. Tämä viimeinen vartti kannattaa viettää aika tiiviisti pannun ääressä, jolloin voit raaputella pannun pohjaan muodostuvan tahmean paistopinnan sipuleihin. Kun sipulit ovat tummia ja tuoksuvia, maista ja päätä, jatkatko vielä kypsennystä. Mitä pidempään sipuleita väsytät, sitä makeammiksi ne muuttuvat.
- Nosta lopuksi hieman lämpöä ja lisää valkoviini kuumaan pannuun. Raaputtele pannun pohjaan juuttuneet rippeet viiniliemeen ja anna sen imeytyä sipuleihin. Mausta sipulit lopuksi suolalla, halutessasi myös mustapippurilla.
- Tarjoa lisukkeena lihan, kalan tai kasvispihvien kanssa, burgerin välissä tai voileivän päällä.
Kannatti käyttää tähän aikaa, sipulit kruunasivat jauhelihakastikkeen!