
Sämpylätaikina minuutissa? Kyllä! Sekoita ainekset kulhossa ja unohda jääkaappiin yön ajaksi. Jaa taikina lusikalla nokareiksi pellille ja paista. Rapeakuoriset aamiaissämpylät maistuvat kaikille.
Superhelpot aamiaissämpylät
Ainekset
Työvaiheet
- Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää vesi ja öljy, sekoita. Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin yön ajaksi.
- Kauhaise taikina kahdella isolla lusikalla nokareiksi leivinpaperin päälle pellille. Ripottele päälle halutessasi siemeniä tai jauhoja.
- Paista 225-asteisessa uunissa sämpylöiden koosta riippuen 10–15 minuuttia.
Vinkki! Kuivahiiva todella sekoitetaan kylmään veteen. Kun sillä on yö aikaa toimia, se herättää kylmänkin taikinan.
Ihanan pehmeitä ja maukkaita sämpylöitä sekä kaiken lisäksi helposti! Suosittelen.
Ihana ohje, täytyypäs kokeilla <3
Ihanan ihana
Lisätkää ohjeeseen, että kannattaa antaa taikinan lämmetä hetken aikaa, ennen uuniin laittoa. Suihkun ajaksi kulho pöydälle ja uunin lämmetessä vielä sömpylöinä pellillä.
minuutessa ja kuitenkin yön yli jääkaapissa??
Miksi näihin ohjeisiin ei laiteta millä tasolla uunissa paistetaan? Olen aikaisemminkin laittanut saman kysymyksen.
Paista alatasolla
Eikö oikeasti sekoiteta veden ja öljyn lisäämisen jälkeen?
Olisiko tämä kuitenkin Sikke Sumaron kehittämä resepti?
Sekoitetaanko kuivat aineet neste ennen jääkaappiin laittoa?
Niin käy kuin aina. sinne lensi roskiin kuin leppäkeihäs tästä talosta
Täällä on kummallisia sisälukutaidottomia ihmisiä taas viinipäissään leiponu, jos ei oo onnistunu? Lukekaa ja Sisäistäkää(!) ne annetut ohjeet.. Herraisä taas.
Yksi kommentoija sanoi, että kannattaa annattaa taikinan lämmetä ennen uuniin laittoa.
Miksi näin?
Enkä todellakaan kysy kyseenalaistaakseni, vaan oppiakseni.
Littanoiksi jäi jo toisen kerran. Poistakaa tai parantajaa ohjetta.
Helposti tulee nämä sämpylät! Muutaman kymmentä kertaa tehny ja aina maistuu... Näistähän ei mitään kuntopallon kokoisia tule, vaan aika rieskoja. Hyviä kylläkin! Pellillä ja pöydällä makuuttaminen käsittääkseni kohottaa lisää. Ja kannattaa kokeilla lisätä valkosipulia, porkkanaraastetta you name it. Niin ja oon tehny aina ilman noita sienemiä... :)
Kiitos kommenteista! Taikinan kaikki ainekset sekoitetaan tosiaan jääkaappiin kohoamaan. Sekä taikinan että valmiiden sämpylöiden koostumus muuttuu sen mukaan, mitä hiutaleita käyttää. Ruis- tai neljän viljan hiutaleista tulee rakenteeltaan keveämmät sämpylät kuin esim. kaurahiutaleista, jotka imaisevat nesteen tehokkaammin. Taikina muistuttaa tuorepuuroa, eli sen koostumus muuttuu löysästä napakaksi kun neste imeytyy hiutaleisiin.
Myös jauhoja voi vaihdella. Rakenne kaipaa vehnäjauhoja, mutta kaura-, graham- ja spelttijauhot menevät joukossa.
Taikinan voi antaa lämmetä ennen uuniin laittoa, mutta minulla on tapana tuupata sämpylät suoraan paistumaan. Jos kokkareet ovat kovin isoja, tai jos pitää rapeista sämpylöistä, 20 minuuttia paistoaikaa voi olla paikallaan. Keskitasolla paistuu parhaiten, niin pintakin saa väriä.
Sikke Sumarillakin on yön-yli-sämpylöiden ohje, joka ei ole tämä samainen. Siken ohje löytyy täältä: http://sikkesumari.com/2015/10/05/aamusampulat/
Lauantaina katselin leipäpuolta, eipä olisi ollut sunnuntaille kuin vanhoja känttyjä. Tämä löytö pelasti sunnuntai aamun, aivan täydellisen rouheisia, sopivasti kohonneita ja hyvän makuisia sämpylöitä sain helposti aamukahville. Suosittelen.
Kadotin reseptini jota olen käyttänyt ennen. Löysin tämän ja kokeilin. Ei olisi kannattanut. Ihan surkein resepti ikinä.
Teen taas, noin kerran kuussa jo pidempään. Ihanaa vapaapäivän aamun puuhaa. Joskus onnistuu tosi hyvin ja välillä tulee rieskoja. Oon tehny juusto sämpylöinä ja eilen illalla laitoin kuivattua valkosipulia mukaan.
En omista enkä käytä vehnäjauhoja, kaurajauhoilla korvannut, siksi varmasti vaihteleva menestys. Lisäksi uskon kuivahiivoissa olevan laadullisisa eroja.
Aivan ihana resepti!
Eikä tarvii sotkea käsiä siihen taikinaan?? Tuleeko pelkästään skoittamalla aineet?.
Jääkaapista kun ottaa ja laittaa pellille käynyt, niin kannattaa kohottaa 45 min ja sitten paistaa. Hyviä tulee
Ihania, nami! Montako sämpylää olette tuosta taikinasta tehneet suunnilleen?
Ihan parhaita mauktaan ja niin helppoja tehdä! Maku vain paranee kun taikina on päivän tai kaksi jääkaapissa. Älkää tehkö taikinasta liian paksua, koska sämpylät eivät nouse silloin paistaessa
Kiitos kommenteista, osa niistä olikin jäänyt huomaamatta! Taikinasta tulee suunnilleen 12 tai 16 sämpylää riippuen siitä, minkä kokoisia niistä haluaa. Ja tosiaan valmistuu sekoittamalla.
Jos ei halua kohottaa jääkaapissa, taikina kohoaa pöydällä viileään nesteeseen tehtynä parissa tunnissa.
Tässä myös yksi versio samoista sämpylöistä: https://www.hs.fi/ruoka/art-2000006454841.html