Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 871 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Sämpylätaikina minuutissa? Kyllä! Sekoita ainekset kulhossa ja unohda jääkaappiin yön ajaksi. Jaa taikina lusikalla nokareiksi pellille ja paista. Rapeakuoriset aamiaissämpylät maistuvat kaikille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
5 min + 12 t kohottaminen ja 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Superhelpot aamiaissämpylät

Ainekset

3
dl
kaura- tai ruishiutaleita
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja
1/2
dl
siemensekoitusta
1
ps
kuivahiivaa
1 1/4
tl
suolaa
4
dl
kylmää vettä
1/2
dl
öljyä

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää vesi ja öljy, sekoita. Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin yön ajaksi. 
  2. Kauhaise taikina kahdella isolla lusikalla nokareiksi leivinpaperin päälle pellille. Ripottele päälle halutessasi siemeniä tai jauhoja.
  3. Paista 225-asteisessa uunissa sämpylöiden koosta riippuen 10–15 minuuttia.

Vinkki! Kuivahiiva todella sekoitetaan kylmään veteen. Kun sillä on yö aikaa toimia, se herättää kylmänkin taikinan.

Kommentit (24)

Vierailija

Ihanan pehmeitä ja maukkaita sämpylöitä sekä kaiken lisäksi helposti! Suosittelen.

Vierailija

Ihana ohje, täytyypäs kokeilla <3

Karava

Ihanan ihana

Vierailija

Lisätkää ohjeeseen, että kannattaa antaa taikinan lämmetä hetken aikaa, ennen uuniin laittoa. Suihkun ajaksi kulho pöydälle ja uunin lämmetessä vielä sömpylöinä pellillä.

pekk07

minuutessa ja kuitenkin yön yli jääkaapissa??

Ihmettelijä

Miksi näihin ohjeisiin ei laiteta millä tasolla uunissa paistetaan? Olen aikaisemminkin laittanut saman kysymyksen.

Vierailija

Paista alatasolla

Vierailija

Eikö oikeasti sekoiteta veden ja öljyn lisäämisen jälkeen?

Keiku

Olisiko tämä kuitenkin Sikke Sumaron kehittämä resepti?

Taava

Sekoitetaanko kuivat aineet neste ennen jääkaappiin laittoa?

Ei onnistu

Niin käy kuin aina. sinne lensi roskiin kuin leppäkeihäs tästä talosta

Onni on osata lukea

Täällä on kummallisia sisälukutaidottomia ihmisiä taas viinipäissään leiponu, jos ei oo onnistunu? Lukekaa ja Sisäistäkää(!) ne annetut ohjeet.. Herraisä taas.

Keltanokka keittiössä

Yksi kommentoija sanoi, että kannattaa annattaa taikinan lämmetä ennen uuniin laittoa.

Miksi näin?

Enkä todellakaan kysy kyseenalaistaakseni, vaan oppiakseni.

U

Littanoiksi jäi jo toisen kerran. Poistakaa tai parantajaa ohjetta.

Is

Helposti tulee nämä sämpylät! Muutaman kymmentä kertaa tehny ja aina maistuu... Näistähän ei mitään kuntopallon kokoisia tule, vaan aika rieskoja. Hyviä kylläkin! Pellillä ja pöydällä makuuttaminen käsittääkseni kohottaa lisää. Ja kannattaa kokeilla lisätä valkosipulia, porkkanaraastetta you name it. Niin ja oon tehny aina ilman noita sienemiä... :)

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista! Taikinan kaikki ainekset sekoitetaan tosiaan jääkaappiin kohoamaan. Sekä taikinan että valmiiden sämpylöiden koostumus muuttuu sen mukaan, mitä hiutaleita käyttää. Ruis- tai neljän viljan hiutaleista tulee rakenteeltaan keveämmät sämpylät kuin esim. kaurahiutaleista, jotka imaisevat nesteen tehokkaammin. Taikina muistuttaa tuorepuuroa, eli sen koostumus muuttuu löysästä napakaksi kun neste imeytyy hiutaleisiin.

Myös jauhoja voi vaihdella. Rakenne kaipaa vehnäjauhoja, mutta kaura-, graham- ja spelttijauhot menevät joukossa.

Taikinan voi antaa lämmetä ennen uuniin laittoa, mutta minulla on tapana tuupata sämpylät suoraan paistumaan. Jos kokkareet ovat kovin isoja, tai jos pitää rapeista sämpylöistä, 20 minuuttia paistoaikaa voi olla paikallaan. Keskitasolla paistuu parhaiten, niin pintakin saa väriä.

Sikke Sumarillakin on yön-yli-sämpylöiden ohje, joka ei ole tämä samainen. Siken ohje löytyy täältä: http://sikkesumari.com/2015/10/05/aamusampulat/

Emäntä maalta

Lauantaina katselin leipäpuolta, eipä olisi ollut sunnuntaille kuin vanhoja känttyjä. Tämä löytö pelasti sunnuntai aamun, aivan täydellisen rouheisia, sopivasti kohonneita ja hyvän makuisia sämpylöitä sain helposti aamukahville. Suosittelen.

no höh

Kadotin reseptini jota olen käyttänyt ennen. Löysin tämän ja kokeilin. Ei olisi kannattanut. Ihan surkein resepti ikinä. 

Tipu

Teen taas, noin kerran kuussa jo pidempään. Ihanaa vapaapäivän aamun puuhaa. Joskus onnistuu tosi hyvin ja välillä tulee rieskoja. Oon tehny juusto sämpylöinä ja eilen illalla laitoin kuivattua valkosipulia mukaan.
En omista enkä käytä vehnäjauhoja, kaurajauhoilla korvannut, siksi varmasti vaihteleva menestys. Lisäksi uskon kuivahiivoissa olevan laadullisisa eroja.
Aivan ihana resepti!

Maitsu

Eikä tarvii sotkea käsiä siihen taikinaan?? Tuleeko pelkästään skoittamalla aineet?.

TiLi

Jääkaapista kun ottaa ja laittaa pellille käynyt, niin kannattaa kohottaa 45 min ja sitten paistaa. Hyviä tulee

KN

Ihania, nami! Montako sämpylää olette tuosta taikinasta tehneet suunnilleen?

Kotileipuritar

Ihan parhaita mauktaan ja niin helppoja tehdä! Maku vain paranee kun taikina on päivän tai kaksi jääkaapissa. Älkää tehkö taikinasta liian paksua, koska sämpylät eivät nouse silloin paistaessa

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista, osa niistä olikin jäänyt huomaamatta! Taikinasta tulee suunnilleen 12 tai 16 sämpylää riippuen siitä, minkä kokoisia niistä haluaa. Ja tosiaan valmistuu sekoittamalla. 

Jos ei halua kohottaa jääkaapissa, taikina kohoaa pöydällä viileään nesteeseen tehtynä parissa tunnissa. 

Tässä myös yksi versio samoista sämpylöistä: https://www.hs.fi/ruoka/art-2000006454841.html

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.