Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2225 reseptiä.
Linkitetty 325 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Sami Repo

Olon kokin Janne Herpolan makaronilaatikko on kollegoiden suosikkiluonas.

"Rakastan äidin ja mummun makaronilaatikkoa, ja kokkikoulussa opin tekemään sitä itse. Laatikkoni nousi maineeseen, kun kollegat kehuivat, että se on parempaa kuin missään. Makkeloodan salaisuus on monen hyvän yhdistelmä: puolet munamaitoa ja puolet kanalientä sekä runsaasti karamellisoitua sipulia," Janne Herpola kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
75 min + vetäytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Jannen parempi makkelooda eli makaronilaatikko

Ainekset

400
g
täysjyvämakaronia
1
pkt (170 g)
pekonia
2
sipulia
1
banaanisalottisipuli
1
iso valkosipulin kynsi
1/2
dl
vaaleaa balsamiviinietikkaa
5
oksaa
timjamia
1/4
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria rouhittuna
Lisäksi
400
g
naudan jauhelihaa
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria rouhittuna
"Muna-maito"
5
dl
kanalientä
5
dl
kuohukermaa
3
kananmunaa
1
tl
currya
1
tl
paprikajauhetta
ripaus
cayennepippuria
1/4
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria rouhittuna
Päälle
150
g
mietoa juustoraastetta (esim. edam)
150
g
vahvaa juustoraastetta (esim. cheddar, gruyere, parmesaani, västerbotten)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Keitä makaronit suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta hyvin.
  2. Suikaloi pekoni. Kuori ja kuutioi sipulitja valkosipuli. Ruskista pekoni pannussa ja lisää sipulit loppuvaiheessa. Paista noin 5 minuuttia. Nosta lämpöä. Lisää pannuun balsamiviinietikka ja anna sen sihahtaa. Hienonna joukkoon timjami. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Ruskista jauheliha kuivassa kuumassa pannussa. Mausta se suolalla ja pippurilla.
  4. Sekoita jauheliha, pekoniseos, makaronit ja puolet juustoraasteista. Kaada seos uunivuokaan ja tasoita.
  5. Sekoita ”muna-maidon” ainekset keskenään ja kaada neste vuokaan. Levitä loput juustoraasteet pinnalle ja kypsennä uunin alatasossa 30 minuuttia. Laske lämpötila 150 asteeseen ja jatka kypsentämistä noin 20 minuuttia. Anna vetäytyä huoneenlämmössä 15 minuuttia. Tarjoa ruoka ketsupin kanssa.

Kommentit (19)

Vierailija

Ei ihme, että on hyvää noilla aineilla, kermaa, juustoraastetta ym. Kaloreita ei varmaan lasketa!

Fysiikka vs fysiologia, metabolia

Kaloreita on koivuhalossakin tuhansia.

tehnyt usein

Ensiksikin pari asiaa mitä en tekisi, vaikka huippu kokki onkin toista mieltä. Käytännön kokemuksesta. 1. Makaroonit ei turpoa suolavedessä. Siis älä laita keitinveteen suolaa. 2. Juustoraaste vasta vähän ennen uunista ottamista, muuten se palaa karrelle. Juustoraasteen sijaan voi laittaa pieniä nökäreitä vahvaa koskenlaskija juustoa.

Naudanlihassa on paljon kovaa rasvaa, joten kannattaa ostaa sikaa. Tai sika nautaa. Pekonikin on aika rasvaista, kun katsoo reseptiä, on siinä paljon rasvaa, ja epäterveellisiä aines-osia.

Ja mausteista, pippuria ja carria tulee huomattavasti paljon, samoin chiliä. Itse en käyttäisi noin paljon voimakaita mausteita, Pelkkä suola pippuri sopii paremmin, kun raaka-aineissa itsessään on jo paljon makuja.

Kypsennys, 200. Noin 45 min. Tavallisessa uunissa. Tai kunnes pinta on ruskea. Ei kuitenkaan palanut. Noin 5 min ennen uunista ottoa, laita juustoraaste pintaan. halutessasi voit laittaa päälle leivinpaperin (kostutettu) tai folion.

potkukelkka

"Ja mausteista, pippuria ja carria tulee huomattavasti paljon, samoin chiliä. Itse en käyttäisi noin paljon voimakaita mausteita, Pelkkä suola pippuri sopii paremmin, kun raaka-aineissa itsessään on jo paljon makuja." Juu. Jauheliha ja makarooni ne vasta voimakkaan makuisia ovat. 

Ruoka ruokana

"Tehnyt usein" on enemmän pihalla kun saunalyhty. Naudanliha nyt on neljä kertaa parempaa lihaa sikaan verrattuna, niin aminohappo- kuin rasva koostumukseeltaankin.  Ja ruoka ei saa vai maistua miltään, kun ei mausteita tarvi käyttää. Taitaa olla parempi jättään noi kokkailut muille, vaikka nyt sitten ammattikokeille.

Valkosipuli ei kuulu makaronilaatikkoon

Opiskelija

Mitä tarkoitetaan kanaliemellä?

Ammattikokki vuodesta 68

Etikan määrän voi hyvin nostaa 2-3 d ja samoin suolan 2 rkl.  Lisäisin vielä noin 1 d sokeria makaronin keitinveteen jolloin se tasoittaa maun. Pinnalle juustoraasteen lisäksi reilu 400g voita. Ja ei kanalientä missään tapauksessa vaan lihaliemi ja pekonin tilalle poronkäristystä noin 600-800g . Itse olen myös käyttänyt Parman kinkku suikaleita  500g ja korppujauhoja pinnalla noin 800g.

Opiskelija

Mitä tarkoitetaan lihaliemellä?

Opiskelija

5dl vettä ja lihaliemikuutio?

Vierailija

Makaronin keitinveteen pitää laittaa suolaa että olis kuin meressä ni tulee hyvää. Eli suolaa kunnolla ja voi huuhtasta keittämisen jälkeen. 40vuoden kokemus!
Mamma

Vierailija

400 grammaa voita - really

AiLi

Opiskelijalle: Voi käyttää Bong-kanafondia 2 rkl puoleen litraan vettä.

Vierailija

Opiskelijalle ja Ailille:
Todennäköisesti ei voi. Hyvä liemi on tehty useiden tuntien aikana eläimen luista, mikä liuottaa veteen todella paljon makua, mutta myös muuttaa luissa olevan kollageenin gelatiiniksi. Tämä tekee liemestä hyytelömäisen huoneenlämmössä.
Hyytelömäisyys on haluttavaa, koska se parantaa liemen suutuntumaa dramaattisesti. Voin kuvitella, että tässä reseptissä se tekee juuri tätä maun parantamisen ohella. (Makaroonilaatikko ei muuten välttämättä pysy kasassa pelkän lihaliemikuutio-veden kanssa.)
Lihaliemikuutiot ja fondit eivät tähän hyytelömäisyyten pysty, mutta sen jälijttelimiseksi niihin voi lisätä liivatejauhetta, kun se on kuitenkin vain gelatiinia.

Riikka Soppa365
Seuraa 
Liittynyt9.2.2015

Hei, kanaliemiä on erilaisia. Kaikki erilaiset liemet sopivat hyvin tähän. Voit joko ostaa tetrassa myytävää kanalientä tai tehdä itse liemen alusta asti luista keitelleen. Kuitenkin myös liemikuutiosta tai fondista tehty liemi passaa makaronilaatikkoon hyvin.

Harrivaari

Koskaan en keitä makarooneja etukäteen. Kypsyvät kyllä uunissa.

Sannuli79
Seuraa 
Liittynyt18.7.2017

Kiitos Janne! :) Tein juuri niinkuin reseptissä sanottiin, paitsi banaanisalottisipulin jouduin korvaamaan tavallisella salottisipulilla kun pikkukaupunkimme kaupoista ei sitä löytynyt, ja tosi hyvää tuli. Ekaluokkalaisemmekin joka yleensä karsastaa kaikkea uutta ja erilaista, tykkäsi kovasti. Ja minä en ainakaan saanut juustoa kärventymään...

Vierailija

6300 kal

Oikea ammattikokki

"Ammattikokki vuodesta 68", päätti sitten heittää vähän keittiöhuumoria ja sarkasmia peliin!

Älkää vaan hyvät kotikokit käyttäkö mitään hänen mainitsemiaan raaka-aine vaihtoja tai ainakaan kokeilko noilla määrillä!

Huono vitsi, jos joku kokematon uuskoo vinkin ja raaka-aineita menee huokkaan :(

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sport on lisännyt 89 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Treenin jälkeen on aika täyttää huvenneet hiilihydraattivarastot. Italianpatahenkinen ruoka syntyy hetkessä, sillä ainekset voi kypsentää kätevästi samassa astiassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Broileripata

Ainekset

250
g
broilerinjauhelihaa
2
tl
öljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
valkosipulinkynsi
1
sipuli
1
paprika
2
tl
tomaattipyreetä
1
tl
paprikajauhetta
1
dl
orzoa eli riisinmuotoista pastaa
3
dl
kanalientä
1
rasia/250 g
kirsikkatomaatteja
1
dl
maissia (säilyke)
200
g
pakasteherneitä
2
rkl
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Paista broilerinjauheliha kypsäksi kannellisessa paistinpannussa tai padassa. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Hienonna valkosipuli ja sipuli. Leikkaa paprika sopiviksi suupaloiksi. Lisää kasvikset pataan yhdessä tomaattipyreen ja paprikajauheen kanssa. Jatka paistamista vielä pari minuuttia.

  3. Lisää pataan orzo, kanaliemi ja tomaatit. Keitä hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia tai kunnes pasta on kypsää.

  4. Lisää maissi ja pakasteherneet. Kuumenna vielä kertaalleen. Ripottele lopuksi padan joukkoon hienonnettu persilja.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2225 reseptiä.
Linkitetty 63 keittokirjaan.
OHJE Satu Nurminen KUVA Tuomas Kolehmainen

Runsaasti sieniä, joista osa soseutetaan kastikkeeseen ja osa paistetaan napakoiksi. Vienosti mausteita, loraus valkoviiniä ja kunnolla kermaa. Näistä aineksista syntyy tattipasta turkulaisravintola Tårgetin tapaan.

Kastikkeeseen käytetään herkkutattien lisäksi muitakin metsäsieniä. Voit kuitenkin valmistaa pastan myös pelkistä herkkutateista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tårgetin kermainen tattipasta

Ainekset

1
iso
sipuli
200
g
tatteja
100
g
suppilovahveroita
100
g
kantarelleja
1
rkl
oliiviöljyä
3 dl + 2
dl
kuohukermaa
3
dl
maitoa
1
dl
valkoviiniä
1 tl + 1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
3
timjamin oksaa
Lisäksi
200
g
tatteja
2
tl
oliiviöljyä
500
g
pastaa
rucolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Paloittele muut kuin annoksen päälle tulevat sienet. Haihduta sienistä neste kuumassa kuivassa pannussa. Lisää öljy ja sipuli. Paista muutama minuutti, kunnes sienet saavat hieman väriä.
  2. Lisää 3 dl kermaa, maito, valkoviini, 1 tl suolaa ja pippuri. Hienonna joukkoon timjami. Keitä miedolla lämmöllä ilman kantta noin 20 minuuttia, kunnes kastike on melko sakeaa. 
  3. Soseuta sienikastike tasaiseksi tehosekoittimessa. Kaada se takaisin pannuun, lisää 2 dl kermaa ja kiehauta. Mausta suolalla ja pidä lämpimänä kannen alla. 
  4. Paloittele kokonaisina käytettävät tatit ja ruskista ne öljyssä. Yhdistä kastikkeeseen ja tarkista maku.
  5. Keitä pasta kypsäksi. Valuta se ja kääntele kastikkeeseen. Tarkista maku. Koristele ruoka rucolalla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1155 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Tuhti kermainen lohipasta taipuu kesäruoaksi, kun joukkoon lisää pannulla rapeiksi paistettuja kesäkasviksia. Loraus hummerifondia antaa pastaan tyylikkään maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kermainen savulohispagetti ja paistettuja kesäkasviksia

Ainekset

3
dl
kermaa
1
rkl
hummerifondia
1
dl
pastan keitinvettä
200
g
lämminsavulohta
1
rkl
sitruunan mehua ja 1 tl kuoriraastetta
Lisäksi
400
g
spagettia
Päälle
150
g
sokeriherneitä
150
g
parsan tai parsakaalin nuppuja
1
ps (125 g)
retiisejä
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
noin ½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa kerma ja hummerifondi kattilaan ja keitä niitä kokoon keskilämmöllä ilman kantta noin 10 minuuttia.

  2. Keitä spagetti kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Ota keittämisen puolivälissä keitinvettä kauhalla ja kaada se kerman joukkoon kiehumaan.

  3. Kuori ja paloittele parsa tai parsakaali. Huuhdo ja puolita retiisit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista parsaa tai parsakaalia ja retiisiä muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja sokeriherneet ja jatka vielä muutama minuutti. Kasvikset saavat jäädä rapeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

  4. Paloittele savulohi kermakastikkeeseen. Lisää myös sitruunan mehu ja kuoriraaste. Valuta spagetti ja kääntele kerma-lohikastikkeeseen. Nosta lautasille ja lusikoi paistettuja kasviksia päälle.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 128 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Henri Alén KUVA Panu Pälviä

Tämä resepti sisältää monia työvaiheita, mutta palkitsee syöjänsä. Silkinpehmeä tuorepasta sopii loistavasti avolasagnen valmistukseen. Lopputulos on kevyempi kuin uunissa valmistettu ja sisältöä voit varioida täysin mieltymysten mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1½ h
Vaikeustaso
Vaikea

Avolasagne herkkutateista

Ainekset

Tuorepasta
300
g
durum-vehnäjauhoja
3
kananmunaa
1
rkl
kylmää vettä
Täyte
400
g
tuoretta herkkutattia
1
parsakaali
sipuli
2
rasiaa
salaattipinaattia
3
rkl
kokonaisia manteleita
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Kastike
40
g
voita
4
rkl
vehnäjauhoja
5
dl
punaista maitoa
1
dl
mustaleima-emmentalia raasteena
suolaa
valkopippuria

Työvaiheet

  1. Tee ensin tuorepasta. Laita vehnäjauhot kulhoon ja riko munat keskelle jauhoja. Laita kylmä vesi munien päälle. Sekoita taikinaa pikkuhiljaa sormilla niin kauan, kunnes ainekset ovat kunnolla sekaisin. Vaivaa taikinaa viisi minuuttia, kunnes se tuntuu kimmoisalta. Kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
  2. Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli ohueksi kaulimen tai pastakoneen avulla. Käytä apuna hieman jauhoja, jottei taikina tartu kiinni.
  3. Leikkaa taikina kahdeksaksi isoksi levyksi. Kypsennä matalassa kattilassa tai pannulla, suolatussa vedessä kahden minuutin ajan vasta juuri ennen tarjoilua.
  4. Tee täyte. Puhdista ja viipaloi tatit. Leikkaa parsakaali isoiksi nupuiksi ja halkaise nuput. Laita nuput uunipellille ja pirskottele päälle oliiviöljyä ja suolaa. Paahda nuput 200-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia, kunnes ne saavat kunnolla väriä. Laita parsakaalit kulhoon odottamaan tarjoilua.
  5. Valmista kastike. Sulata voi pinnoitetussa kattilassa. Ripottele vehnäjauhot voihin kypsymään. Kypsennä muutaman minuutin ajan miedolla lämmöllä, älä ruskista. Kaada maito voi-vehnäjauhoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kypsennä muutaman minuutin ajan, kunnes kastike on paksuuntunut. Lisää kattilaan juustoraaste, sekoita. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
  6. Hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä pinaatin kera. Lisää mantelit.
  7. Paista toisella pannulla tatit rapeiksi kuumassa öljyssä. Mausta molemmat suolalla ja pippurilla. Yhdistä tatit ja pinaattipaistos.
  8. Laita lautasten pohjalle kypsennetty lasagnelevy, päälle tatti-paistosta ja parsakaalia. Lusikoi kastiketta päälle. Asettele päälle toinen lasagnelevy ja loput paistoksesta. Lusikoi päälle vielä kastiketta.

Kommentit (0)