Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1990 reseptiä.
Linkitetty 295 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Sami Repo

Olon kokin Janne Herpolan makaronilaatikko on kollegoiden suosikkiluonas.

"Rakastan äidin ja mummun makaronilaatikkoa, ja kokkikoulussa opin tekemään sitä itse. Laatikkoni nousi maineeseen, kun kollegat kehuivat, että se on parempaa kuin missään. Makkeloodan salaisuus on monen hyvän yhdistelmä: puolet munamaitoa ja puolet kanalientä sekä runsaasti karamellisoitua sipulia," Janne Herpola kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
75 min + vetäytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Jannen parempi makkelooda eli makaronilaatikko

Ainekset

400
g
täysjyvämakaronia
1
pkt (170 g)
pekonia
2
sipulia
1
banaanisalottisipuli
1
iso valkosipulin kynsi
1/2
dl
vaaleaa balsamiviinietikkaa
5
oksaa
timjamia
1/4
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria rouhittuna
Lisäksi
400
g
naudan jauhelihaa
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria rouhittuna
"Muna-maito"
5
dl
kanalientä
5
dl
kuohukermaa
3
kananmunaa
1
tl
currya
1
tl
paprikajauhetta
ripaus
cayennepippuria
1/4
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria rouhittuna
Päälle
150
g
mietoa juustoraastetta (esim. edam)
150
g
vahvaa juustoraastetta (esim. cheddar, gruyere, parmesaani, västerbotten)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Keitä makaronit suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta hyvin.
  2. Suikaloi pekoni. Kuori ja kuutioi sipulitja valkosipuli. Ruskista pekoni pannussa ja lisää sipulit loppuvaiheessa. Paista noin 5 minuuttia. Nosta lämpöä. Lisää pannuun balsamiviinietikka ja anna sen sihahtaa. Hienonna joukkoon timjami. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Ruskista jauheliha kuivassa kuumassa pannussa. Mausta se suolalla ja pippurilla.
  4. Sekoita jauheliha, pekoniseos, makaronit ja puolet juustoraasteista. Kaada seos uunivuokaan ja tasoita.
  5. Sekoita ”muna-maidon” ainekset keskenään ja kaada neste vuokaan. Levitä loput juustoraasteet pinnalle ja kypsennä uunin alatasossa 30 minuuttia. Laske lämpötila 150 asteeseen ja jatka kypsentämistä noin 20 minuuttia. Anna vetäytyä huoneenlämmössä 15 minuuttia. Tarjoa ruoka ketsupin kanssa.

Kommentit (19)

Vierailija

Ei ihme, että on hyvää noilla aineilla, kermaa, juustoraastetta ym. Kaloreita ei varmaan lasketa!

Fysiikka vs fysiologia, metabolia

Kaloreita on koivuhalossakin tuhansia.

tehnyt usein

Ensiksikin pari asiaa mitä en tekisi, vaikka huippu kokki onkin toista mieltä. Käytännön kokemuksesta. 1. Makaroonit ei turpoa suolavedessä. Siis älä laita keitinveteen suolaa. 2. Juustoraaste vasta vähän ennen uunista ottamista, muuten se palaa karrelle. Juustoraasteen sijaan voi laittaa pieniä nökäreitä vahvaa koskenlaskija juustoa.

Naudanlihassa on paljon kovaa rasvaa, joten kannattaa ostaa sikaa. Tai sika nautaa. Pekonikin on aika rasvaista, kun katsoo reseptiä, on siinä paljon rasvaa, ja epäterveellisiä aines-osia.

Ja mausteista, pippuria ja carria tulee huomattavasti paljon, samoin chiliä. Itse en käyttäisi noin paljon voimakaita mausteita, Pelkkä suola pippuri sopii paremmin, kun raaka-aineissa itsessään on jo paljon makuja.

Kypsennys, 200. Noin 45 min. Tavallisessa uunissa. Tai kunnes pinta on ruskea. Ei kuitenkaan palanut. Noin 5 min ennen uunista ottoa, laita juustoraaste pintaan. halutessasi voit laittaa päälle leivinpaperin (kostutettu) tai folion.

potkukelkka

"Ja mausteista, pippuria ja carria tulee huomattavasti paljon, samoin chiliä. Itse en käyttäisi noin paljon voimakaita mausteita, Pelkkä suola pippuri sopii paremmin, kun raaka-aineissa itsessään on jo paljon makuja." Juu. Jauheliha ja makarooni ne vasta voimakkaan makuisia ovat. 

Ruoka ruokana

"Tehnyt usein" on enemmän pihalla kun saunalyhty. Naudanliha nyt on neljä kertaa parempaa lihaa sikaan verrattuna, niin aminohappo- kuin rasva koostumukseeltaankin.  Ja ruoka ei saa vai maistua miltään, kun ei mausteita tarvi käyttää. Taitaa olla parempi jättään noi kokkailut muille, vaikka nyt sitten ammattikokeille.

Valkosipuli ei kuulu makaronilaatikkoon

Opiskelija

Mitä tarkoitetaan kanaliemellä?

Ammattikokki vuodesta 68

Etikan määrän voi hyvin nostaa 2-3 d ja samoin suolan 2 rkl.  Lisäisin vielä noin 1 d sokeria makaronin keitinveteen jolloin se tasoittaa maun. Pinnalle juustoraasteen lisäksi reilu 400g voita. Ja ei kanalientä missään tapauksessa vaan lihaliemi ja pekonin tilalle poronkäristystä noin 600-800g . Itse olen myös käyttänyt Parman kinkku suikaleita  500g ja korppujauhoja pinnalla noin 800g.

Opiskelija

Mitä tarkoitetaan lihaliemellä?

Opiskelija

5dl vettä ja lihaliemikuutio?

Vierailija

Makaronin keitinveteen pitää laittaa suolaa että olis kuin meressä ni tulee hyvää. Eli suolaa kunnolla ja voi huuhtasta keittämisen jälkeen. 40vuoden kokemus!
Mamma

Vierailija

400 grammaa voita - really

AiLi

Opiskelijalle: Voi käyttää Bong-kanafondia 2 rkl puoleen litraan vettä.

Vierailija

Opiskelijalle ja Ailille:
Todennäköisesti ei voi. Hyvä liemi on tehty useiden tuntien aikana eläimen luista, mikä liuottaa veteen todella paljon makua, mutta myös muuttaa luissa olevan kollageenin gelatiiniksi. Tämä tekee liemestä hyytelömäisen huoneenlämmössä.
Hyytelömäisyys on haluttavaa, koska se parantaa liemen suutuntumaa dramaattisesti. Voin kuvitella, että tässä reseptissä se tekee juuri tätä maun parantamisen ohella. (Makaroonilaatikko ei muuten välttämättä pysy kasassa pelkän lihaliemikuutio-veden kanssa.)
Lihaliemikuutiot ja fondit eivät tähän hyytelömäisyyten pysty, mutta sen jälijttelimiseksi niihin voi lisätä liivatejauhetta, kun se on kuitenkin vain gelatiinia.

Riikka Soppa365
Seuraa 
Liittynyt9.2.2015

Hei, kanaliemiä on erilaisia. Kaikki erilaiset liemet sopivat hyvin tähän. Voit joko ostaa tetrassa myytävää kanalientä tai tehdä itse liemen alusta asti luista keitelleen. Kuitenkin myös liemikuutiosta tai fondista tehty liemi passaa makaronilaatikkoon hyvin.

Näytä kaikki kommentit (19)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 976 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Jos pidät klassisesta Bloody Mary -drinkistä, niin tulet rakastumaan tähän pastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Bloody Mary -pasta

Ainekset

1
punasipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
3
sellerin vartta
2
rkl
worchesterkastiketta
1/2
dl
vodkaa
1
tlk
tomaattimurskaa
1/2
sitruunan mehu
2
ps (noin 180g)
sulatettuja pakastekatkarapuja
1
tl
suolaa
1/2
tl
rouhittua mustapippuria
1/2
tl
sokeria
muutama tippa
tabascoa
LISÄKSI
300
g
pastaa
PÄÄLLE
sellerinlehtiä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota öljyssä 2 minuuttia. Hienonna sellerin varret ja lisää ⅔ joukkoon. Jatka kuullotusta toiset 2 minuuttia.
  2. Lisää worchesterkastike, vodka, sitruunamehu ja tomaattimurska, kuullota vielä 5 minuuttia. Lisää ravut ja loput sellerit joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla, sokerilla ja tabascolla. Kuumenna, älä enää keitä.
  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä, kääntele joukkoon. Koristele sellerin lehdillä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 976 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Pasta alfredo on italialainen pastaklassikko, joka luottaa voin, kerman ja parmesaanin  lyömättömään komboon. Raikasta pasta parsakaalilla!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Kana-parsakaali-alfredo

Ainekset

400
g
pastaa
300
g
parsakaalin nuppuja
4
rkl
voita
4
rkl
vehnäjauhoja
4
dl
kanalientä
4
dl
ruokakermaa
1
tl
Provencen maustesekoitusta
1
tl
valkosipulijauhetta
1/2
tl
rouhittua mustapippuria
3
dl
raastettua parmesaania
LISÄKSI
200
g
kypsää (grilli)kanaa

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää parsakaalin nuput keitinveteen viimeisiksi minuuteiksi. Valuta ja pidä lämpimänä.
  2. Sulata voi kattilassa ja pyöräytä jauhot voissa, sekoittele minuutin ajan. Lisää kanaliemi, ruokakerma ja mausteet koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Lisää parmesaani lopuksi joukkoon.
  3. Kaada juustokastike pastan ja parsakaalien joukkoon. Viipaloi broileri joukkoon ja tarjoa heti.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 976 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Kokeile hieman erilaista spagetti bolognesea! Aasialaisittain maustettu helppo pasta sopii loistavasti kiireiseenkin aikatauluun.

Nopeuta vielä kokkailua ja korvaa parsa ja herneet valmiilla kasvissuikaleilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Itämainen spagetti bolognese

Ainekset

400
g
(naudan)jauhelihaa
1 + 1
rkl
öljyä
3
valkosipulinkynttä
1
sipuli
300
g
(mini)parsaa
1/2
l
tuoreita herneitä
4
rkl
teriyaki-kastiketta
1
rkl
soijakastiketta
5
dl
kanalientä
4
rkl
Maizena-suurustetta (ruskeille kastikkeille)
LISÄKSI
400
g
spagettia
1/2
dl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Ruskista jauheliha puolessa öljyssä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja sipuli loppuvaiheessa joukkoon. Jatka minuutin ajan. Kuori ja hienonna parsa ja riivi herneet paloista.
  2. Lisää parsa, herneet ja loppu öljy pannulle ja jatka paistamista sekoitellen vielä noin 2 minuutin ajan. Lisää teriyaki- ja soijakastike ja kanaliemi ja kiehauta. Sekoita suuruste kastikkeeseen ja keitä muutama minuutti, kunnes kastike sakenee hieman.
  3. Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja kääntele kastikkeeseen. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 50 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Paljon väriä ja rutkasti mausteita! Nopea possuvokki valmistuu vartissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Chilinen possuvokki

Ainekset

1/4
varhaiskaalia
2
porkkanaa
10
vihreää parsaa
200
g
possun jauhelihaa
1
tl
tomaattipyreetä
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
savuchilijauhetta
1
limetin mehu
1/2
ruukkua
basilikaa
Lisäksi
keitettyä riisiä
tuoretta chiliä
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Suikaloi kaali. Kuori porkkanat ja vedä kuorimaveitsellä pitkiä lastuja porkkanasta. Napsauta parsojen juuresta pala pois ja leikkaa parsat noin 3 cm pätkiksi.
  2. Ruskista jauheliha vokkipannussa. Lisää pannulle tomaattipyree, suola ja savuchili ja jatka paistamista vielä pari minuuttia. Lisää pannulle kasvikset ja jatka paistamista miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Kasvikset saavat jäädä napakoiksi.
  3. Mausta vokki limetin mehulla ja basilikalla. Tarjoa lisänä täysjyväriisiä.

Kommentit (0)