Lihan ominaisuudet löytyvät myös kasviksista. Jos eivät, niin kokataan ne niihin! Tästä jutusta löydät reseptit muhkean makuisiin kasvisruokiin sekä vinkkejä kasvisten käsittelyyn ja maustamiseen.

Maku? Lihaisan pyöreä. Rakenne? Murean mehevä ja oikealla tavalla sitkas.

Nyt ei ole puhe trendikkäästä karitsatartarista, vaan selleripaistista, portobellopihvistä tai vaikka ruttuiseksi kypsennetyistä punajuurista. Mitä enemmän kasvimaailmaan tutustumme, sitä ihastuttavampia ominaisuuksia niistä löydämme. Otetaan esimerkiksi sienet: lampaankäävät, orakkaat ja tatit tai kaupan kauniit portobellot. Ne pärjäävät ominaisuuksillaan pihveinä ja padoissa.

Alempaa löytyvässä reseptissä käytetään herkkusieniä, jotka pääsevät näyttelemään etanoiden roolia ranskalaisen keittiön klassikossa etanapannussa. "Herkkusienietanat" lastataan valkosipulivoilla, joka maustetaan perinteiseen tyyliin persiljalla. Lisäksi täytteeseen tulee parmesaania ja pistaasipähkinöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lihaisan syvä umamin maku löytyy luonnostaan tomaatista, munakoisosta ja juuriselleristä. Jos et ole vielä rakastunut juuriselleriin, kokeile tehdä kokonaisena uunissa paahdettua juuriselleriä, joka on kuin paisti, tai nyhtöselleritacoja.

Mutta mitä on syytä ottaa huomioon keittiössä, kun haluaa kasviksistaan mahdollisimman mureita ja maukkaita? Muista ainakin nämä niksit.

1. Suola taittaa makeutta

Paahtaminen tuo kasviksissa piilevän lihaisan maun kunnolla esille. Oheisen uunijuurespadan juju on makupohja, jonka maut yhdistyvät täyteläisiksi pikkuhiljaa. Juurekset lisätään pataan vasta aivan loppuvaiheessa: ensin ne saavat kypsyä merisuolapedissä uunissa kaikessa rauhassa.


2. Ei makua ilman tulta

Hiillosta, savusta, polta. Kasvikset löytävät lihaisan luonteensa, kun ruskistat ne kunnolla. Jos keittiö ei sovi savukokkailuun, ota avuksi savuaromi, savusuola ja savupaprika. Kolmen savun juurikkaat syntyvät näppärästi savustuspussissa uunissa. Reseptissä hyödynnetään savustuspussin lisäksi savuaromia sekä savusuolaa. Kun savupunajuuret yhdistetään fetajogurttiin ja minttu-pinaattikastikkeeseen, saadaan ravintolatason annos.

3. Mausta ja paista!

Metsän maut, rosmariini ja kataja, sopivat savustettuihin kasviksiin, ja savupaprikavoi tekee grillatuista kukkakaalipaloista uskottavia wingsejä. Mison ja uunin yhteistyö toimii munakoisoon.

Lihaisaa fiilistä irtoaa myös merilevästä ja soijasta. Ja kun lipstikalla höystettyä lientä ryystää silmät kiinni, ei edes huomaa, että sopasta puuttuvat makkaranpalat.

Hedelmistä lihaisin on yllättäen vesimeloni. Sen kun paistaa paksuina viipaleina, saa sitkaisia pihvejä. Kun pinta vielä karamellisoituu tiiviiksi, vegepihvi on suolaa ja pippuria vaille valmis.

4. Tuhti tuntu juureksiin bbq-soosilla

Kun haudutat kokonaisia juureksia pitkään uunissa, levitä niille paksu ja herkullisen tahmainen kerros barbequekastiketta. Lisää kastikekerroksia paahtamisen aikana ja anna ruskistua kunnolla. Tässä reseptissä öljytty lanttu hierotaan ensin BBQ-rubilla ja sitten saa kypsyä matalalla lämmöllä hissukseen. Kypsennyksen loppuvaiheessa lantun pintaan sivellään itsetehtyä BBQ-kastiketta, ja lopuksi se saa kauniit raidat pintaansa parilalta.

 

Vinkki! Pekonimaista umamia saat, kun paistat aurinkokuivatut tomaatit kuumassa pannussa ilman lisättyä rasvaa. Anna tomaattien öljyn irrota pannuun ja ruskista tomaatit molemmin puolin. Käytä ruuanlaitossa kuten pekonia.

 

Vinkit ja reseptit: Anu Brask. Juttu on ilmestynyt Glorian ruoka & viinissä 1/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla