Erilaisia lettuja paistetaan ympäri maailman. Perusainekset ovat niissä usein samantyyliset, mutta lisukkeissa on eroja.
Erilaisia lettuja paistetaan ympäri maailman. Perusainekset ovat niissä usein samantyyliset, mutta lisukkeissa on eroja.

Pinaattiletut saavat nyt ytyä erilaisista väreistä, kikherneletut lastataan mausteisella jauhelihacurrylla ja dutch baby eli valurautapannussa paistettu pannari tarjoillaan brunssilta tuttujen lisäkkeiden kanssa.

Lettu, lätty, räiskäle. Rakkaalla klassikolla on monta nimeä, mutta kaikkia niitä yhdistää yksi asia: mahtava maku.

Erilaisia suolaisia lettuja paistetaan eri puolilla maapalloa. Kiinalaisilla on kevätsipulilettunsa, Ranskassa neliönmuotoisiksi taitellut letut ovat mitä parhainta katuruokaa ja venäläiset blinit ovat suurta herkkua.

Näissä ohjeissa skandinaaviset pinaattiletut saavat uutta ytyä erilaisista väreistä, kikherneletut lastataan mausteisella jauhelihacurrylla ja dutch baby eli valurautapannussa paistettu pannari tarjoillaan brunssilta tuttujen lisäkkeiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Pinaattiletut sateenkaaren väreissä

Itse tehdyt pinaattiletut ovat herkkua. Perusletut päivittyvät satokauden kunniaksi ruotsalaiseen tapaan hauskan värikkäiksi punajuuren ja mustikan avulla. Taikina jaetaan osiin, joihin lisätään makua ja väriä tuova seos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos moniväristen lettujen paistaminen tuntuu työläältä, värejä voi hyvin olla vain kaksi: perustaikina ja toinen, johon on lisätty pinaattia. Mikään ei estä paistamasta samasta taikinasta isoja kreppejä.

Tarjoa letut perinteiseen tyyliin puolukkahillon kanssa. Lisää proteiinia annokseen saat raejuustosta. Kokeile lisukkeina myös graavilohta tai skagen-tahnaa.

Värikkäiden pinaattilettujen ohjeen löydät täältä.

2. Kikherneletut intialaiseen tapaan

Intialaiset kikhernejauhoista paistetut letut ovat maukkaita, mutta työläitä valmistaa. Tämän ohjeen idea on otettu intialaiselta esikuvalta, mutta sen mutkia on oiottu niin, että lettujen paistamiseen jaksaa ryhtyä arki-iltanakin.

Kikhernelettujen päälle lastataan garam masalalla maustettua jauhelihacurrya ja jogurttista raita-kastiketta. Älä säikähdä pitkähkön näköistä raaka-ainelistaa, sillä ruoka on helppo valmistaa.

Jauhelihacurry maistuu hyvältä myös keitetyn riisin tai naan-leivän kanssa.

Kikhernelettujen ja jauhelihakastikkeen ohjeen löydät täältä.

3. Hollantilainen pannari suolaisin täyttein

Dutch baby eli hollantilainen pannukakku on ihastuttava pannariherkku. Se paistetaan valurautapannussa uunissa. Jokaiselle syöjälle voi tehdä oman, pienen pannukakun tai taikinan voi paistaa yhdessä isommassa pannussa.

Dutch baby kohoaa paistettaessa muhkeasti ja lässähtää uunista ottamisen jälkeen sopivan kuppimaiseksi täytteitä varten.

Brunssibabyyn laitetaan aamiaiselta lainattuja makuja, kuten paistettua kananmunaa, maukasta juustoa ja kinkkua. Kyytiin viipaloidaan vielä avokadoa ja komeus viimeistellään salaatilla. Pannarin mietoon makuun voi sommitella muutakin suolaista, kuten paistettua pekonia tai graavilohta.

Samalla taktiikalla voi – ja kannattaa – tehdä myös makeita pannukakkuja. Niiden täytteeksi sopivat kaikenlaiset marjat ja hillot. Kun omenapuut alkavat puskea satoa, karamellisoi omenalohkot dutch babyn pinnalle.

Brunssibabyn ohjeen löydät täältä.

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla