Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1625 reseptiä.
Linkitetty 85 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Oletko jo kokeillut tökkäystekniikkaa kakkujen täytössä? Sen avulla voit jättää väliin kärsivällisyyttä ja taitoa vaativan kakkupohjan puolittamisen. Töki pohjaan yksinkertaisesti koloja ja valuta herkullinen täyte niihin. Miten helppoa!

Annoksia
8-10 palaa
Valmistusaika
1 t 50 min + vetäytyminen 12 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Täydellinen vadelmakakku

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
2 1/2
dl
sokeria
3
kananmunaa
2 1/2
dl
vehnäjauhoja tai 3 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Sunnuntai)
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
1
(luomu)sitruuna
1 1/2
dl
turkkilaista jogurttia
Täyte
1
sitruunan mehu
2
dl
vettä
2
rkl
maissintärkkelystä
1
dl
sokeria
2
keltuaista
Kuorrutus
3
dl
vadelmia
200
g
pehmeää voita
2
tl
vaniljasokeria
n. 5
dl
tomusokeria
Lisäksi
voita ja hienoa sokeria vuoan voiteluun
2
dl
tuoreita vadelmia

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ( 20 cm). Voitele ja sokeroi vuoan reunat huolellisesti.
  2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita gluteenittomat jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa ohueksi raasteeksi. Sekoita jauhoseos, sitruunankuori ja jogurtti taikinaan varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 45–50 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei enää tartu taikinaa.
  3. Valmista täyte kakun paistuessa. Purista sitruunasta mehu. Mittaa kaikki täytteen aineet kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee kiisseli-mäiseksi. Ota kattila liedeltä odottamaan.
  4. Anna kakun jäähtyä vuoassaan noin 15 minuuttia. Pistele puisella ohutvartisen kauhan varrella kakkuun reikiä, jotka saavat ulottua lähes kakun pohjaan saakka. Kaada hieman jäähtynyt sitruunakiisseli kakulle niin että se valuu kakkuun pisteltyihin reikiin. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa yön yli.
  5. Tee kuorrutus. Painele vadelmat siivilän läpi sileäksi soseeksi. Vatkaa pehmeä voi sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää vadelmasose, vaniljasokeri ja tomusokeri ja jatka vatkaamista noin 1 minuutti.
  6. Kumoa kakku vadille ylösalaisin. Levitä kuorrutus kakun päälle ja reunoille lastalla. Koristele kakku tuoreilla vadelmilla.

Kommentit (4)

Vierailija

Otetaanko kakku siis pois vuoasta vasta seuraavana päivänä kun kuorrutus laitetaan. Eikö tartu reunoista kiinni ?

Vierailija

Erinomainen kakku, vaikka valmistus ei mennytkään aivan niin kuin strömsössä. Ilmeisesti sitruuna oli liian pieni (liian vähän nestettä) tai ruokalusikka liian iso (liikaa Maizenaa), mutta kiisselistä tuli sen verran paksua, että ei se suostunut kokonaan kakun sisään valumaan vaan osa jäi lillumaan pinnalle. Yön yli jääkaapissa vetäytynyt kakku oli erittäin helppo halkaista, ja kaavin kakun pintaan jääneen kiisselin väliin täytteeksi.  En kumonnut kakkua ylösalaisin. Ja se irtosi kyllä leipomista seuraavana päivänä vuoan reunoista erittäin helposti.

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Hei, kakku tosiaan otetaan pois vuoasta vasta seuraavana päivänä! Ja kyllä, sitruunoita on monenkokoisia ja niistä irtoaa vaihteleva määrä nestettä. Jos käyttämästäsi sitruunasta tuntuu irtoavan nestettä hyvin kitsaasti (vaikka kuinka puristaisit), niin ota vielä yksi ylimääräinen puolikas.

Kiisselistä tulikin liisteriä

Sitruunakiisselistä tuli aivan liian paksua, vaikka lisäsin sitruunamehua reilusti. Epäilen, että 2 rkl maissitärkkelystä on liikaa. Laittaisin sitä vain yhden ruokalusikan, ettei kiisselistä tule liisteriä. Mutta kiitos saman ongelman kanssa painineelle kommentoijalle, leikkasin myös kakun kahtia ja kiisseeli väliin. 

Venla Soppa365 on lisännyt 13 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Venla Rossi

Harry Potterin suosikkijuoma on kermaisen kupliva ja supermakea herkku. 

Kävin äskettäin perhelomalla Lontoossa. Vierailimme Warner Brothersin kuuluisilla studioilla, jossa Harry Potter -elokuvat on kuvattu. Siellä oli tarjolla myös kirjasarjasta tuttuja herkkuja, kuten Bertie Bottin joka maun rakeita – ja tietenkin kermakaljaa. Kirjoista tuttu juoma muistutti...

Annoksia
2
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kermakalja

Ainekset

1
dl
valmista kinuskikastiketta
1
tlk
cream sodaa (esim. Nokian panimo)
1
tlk
inkivääriolutta
2
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Vaahdota ensin kerma. Älä tee siitä aivan jäykkää, vaan jätä vaahto pehmeäksi. Sen on tarkoitus muistuttaa oluttuopin päällä olevaa vaahtoa. Vaahdottamisen loppuvaiheessa sekoita kerman joukkoon ruokalusikallinen kinuskikastiketta. 
  2. Laita lasin pohjalle ruokalusikallinen kinuskikastiketta. Kaada sitten lasi puolilleen cream sodaa ja sekoita samalla voimakkaasti, jotta kinuskikastike sekoittuu sen joukkoon. Täytä lasi täyteen inkiväärioluella. 
  3. Lusikoi juoman päälle kermavaahtoa. Voit halutessasi koristella juoman kinuskikastikkeella. 

 

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 163 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Kohtalainen

Briossit

Ainekset

1
Dl
Maitoa
25
G
Hiivaa
1/2
Dl
Sokeri
3/4
Tl
Suola
2
Kpl
Muna
N.7
Dl
Vehnäjauhoja
150
G
Voita
Väliin:
50
G
Voita
2
Tl
Vaniljasokeria
3
Rkl
Sokeria
Voiteluun:
1
Kpl
Keltuainen

Työvaiheet

1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja kaada se yleiskoneeseen. Murenna hiiva maitoon. Sekoita ja lisää sokeri, suola ja jauhot. Käytä konetta viitisen minuuttia ja lisää munat, kuutioitu huoneenlämpöinen voi ja loput jauhot. Alusta hiljalleen käyvässä koneessa 30 minuuttia.

2. Ota taikinakoukku koneesta ja anna taikinan kohota tunti jääkaapissa leivinliinalla peitettynä. Ota taikina huoneenlämpöön, vaivaa hetki ja anna kohota vielä 45 minuuttia.

3. Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja kauli uunipellinkokoiseksi suorakaiteeksi. Levitä sulavoi ja sokeri taikinalevylle. Rullaa levy kääröksi ja leikkaa vuokien koosta riippuen 12-15 palaksi. Anna briossien kohota korkeareunaisissa metalli- tai paperivuoissa noin 30 minuuttia.

4. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele briossit keltuaisella, ripota päälle raesokeria ja paista briosseja noin 15 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1625 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Mikael Karttunen Kuva Panu Pälviä

Glögikauden jälkeen tarvitaan jotain raikkaampaa. Tämä punajuuricocktail yhdistää kiinnostavasti suolaista ja makeaa. Täydellinen talvidrinkki!

Annoksia
2
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri Sour

Ainekset

8
cl
kirkasta viinaa (esim. Mestaritislaajan nro 1.)
2
cl
punajuurimehua
4
cl
limettimehua
3
cl
agavesiirappia
2
rkl
mustikoita
1
rosmariininoksa
jääpaloja
2
munanvalkuaista
Lisäksi
rosmariinia koristeeksi

Työvaiheet

  1. Mittaa nesteet ravistimeen. Murskaa mustikat ja irrota rosmariininoksasta 10 lehteä. Lisää ne munanvalkuaisten kanssa ravistimeen. Ravista juomaa ensin ilman jäitä, jotta valkuainen vaahtoutuu.
  2. Lisää jäät ravistimeen ja ravista voimakkaasti jäiden kanssa. Kaada juoma siivilän läpi laseihin. Koristele rosmariinilla.

Kommentit (0)

Soppa365 on lisännyt 234 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Venla Rossi

Talven maukkain sesonkiherkku on rakkaudella valmistettu madekeitto.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Madekeitto

Ainekset

Liemi
1
made (nyljettynä ja kidukset poistettuna)
2
sipulia
1
laakerinlehti
5
kokonaista valkopippuria
5
kokonaista maustepippuria
Keitto
50
g
voita
2
sipulia
6
kiinteämaltoista perunaa (esim. siikli)
1
litra
madelientä
10
cm
pala purjoa
3
tl
suolaa
mateen kypsät lihat kuutioina
Suuruste
2
dl
kermaa
1
kananmunan keltuainen
puolen sitruunan mehu

Työvaiheet

  1. Valmista ensin madeliemi. Pyydä kalakauppiasta nylkemään made ja poistamaan sen kidukset sekä selkäevä. Irrota kalan pää ja huuhtele se. Pätki made noin viiden sentin mittaisiin paloihin ja laita palat, pää ja pyrstö kattilaan. Lisää kylmää vettä niin paljon, että kalanpalat peittyvät. Kiehauta ja kuori vaahto pinnalta. Keitä noin viisi minuuttia.

  2. Kuori ja lohko kaksi sipulia.

  3. Nouki liemestä palat, joissa kalan lihaa on kiinni. Irrottele lihat käsin ja lisää ruodot takaisin kattilaan. Lisää sekaan myös sipulilohkot ja liemen mausteet. Keitä noin 20 minuuttia. Siivilöi liemi.

  4. Aloita keiton valmistus. Kuori ja pilko sipulit, peruna ja purjo. Kuullosta kattilan pohjalla voissa sipuli- ja perunakuutioita, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää suola, purjosilppu ja litra madelientä. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä.

  5. Lisää kuutioidut mateen lihat. Sekoita suuruksen ainekset ja lisää keittoon. Nosta kattila liedeltä ja viimeistele tillisilpulla. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.

Vinkki! Voit halutessasi lisätä keittoon loppuvaiheessa myös huuhdellun ja paloitellun mateen maksan. Kaikki eivät sen mausta kuitenkaan pidä.

Kommentit (0)