Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1524 reseptiä.
Linkitetty 81 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Oletko jo kokeillut tökkäystekniikkaa kakkujen täytössä? Sen avulla voit jättää väliin kärsivällisyyttä ja taitoa vaativan kakkupohjan puolittamisen. Töki pohjaan yksinkertaisesti koloja ja valuta herkullinen täyte niihin. Miten helppoa!

Annoksia
8-10 palaa
Valmistusaika
1 t 50 min + vetäytyminen 12 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Täydellinen vadelmakakku

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
2 1/2
dl
sokeria
3
kananmunaa
2 1/2
dl
vehnäjauhoja tai 3 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Sunnuntai)
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
1
(luomu)sitruuna
1 1/2
dl
turkkilaista jogurttia
Täyte
1
sitruunan mehu
2
dl
vettä
2
rkl
maissintärkkelystä
1
dl
sokeria
2
keltuaista
Kuorrutus
3
dl
vadelmia
200
g
pehmeää voita
2
tl
vaniljasokeria
n. 5
dl
tomusokeria
Lisäksi
voita ja hienoa sokeria vuoan voiteluun
2
dl
tuoreita vadelmia

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ( 20 cm). Voitele ja sokeroi vuoan reunat huolellisesti.
  2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita gluteenittomat jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa ohueksi raasteeksi. Sekoita jauhoseos, sitruunankuori ja jogurtti taikinaan varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 45–50 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei enää tartu taikinaa.
  3. Valmista täyte kakun paistuessa. Purista sitruunasta mehu. Mittaa kaikki täytteen aineet kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee kiisseli-mäiseksi. Ota kattila liedeltä odottamaan.
  4. Anna kakun jäähtyä vuoassaan noin 15 minuuttia. Pistele puisella ohutvartisen kauhan varrella kakkuun reikiä, jotka saavat ulottua lähes kakun pohjaan saakka. Kaada hieman jäähtynyt sitruunakiisseli kakulle niin että se valuu kakkuun pisteltyihin reikiin. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa yön yli.
  5. Tee kuorrutus. Painele vadelmat siivilän läpi sileäksi soseeksi. Vatkaa pehmeä voi sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää vadelmasose, vaniljasokeri ja tomusokeri ja jatka vatkaamista noin 1 minuutti.
  6. Kumoa kakku vadille ylösalaisin. Levitä kuorrutus kakun päälle ja reunoille lastalla. Koristele kakku tuoreilla vadelmilla.

Kommentit (4)

Vierailija

Otetaanko kakku siis pois vuoasta vasta seuraavana päivänä kun kuorrutus laitetaan. Eikö tartu reunoista kiinni ?

Vierailija

Erinomainen kakku, vaikka valmistus ei mennytkään aivan niin kuin strömsössä. Ilmeisesti sitruuna oli liian pieni (liian vähän nestettä) tai ruokalusikka liian iso (liikaa Maizenaa), mutta kiisselistä tuli sen verran paksua, että ei se suostunut kokonaan kakun sisään valumaan vaan osa jäi lillumaan pinnalle. Yön yli jääkaapissa vetäytynyt kakku oli erittäin helppo halkaista, ja kaavin kakun pintaan jääneen kiisselin väliin täytteeksi.  En kumonnut kakkua ylösalaisin. Ja se irtosi kyllä leipomista seuraavana päivänä vuoan reunoista erittäin helposti.

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Hei, kakku tosiaan otetaan pois vuoasta vasta seuraavana päivänä! Ja kyllä, sitruunoita on monenkokoisia ja niistä irtoaa vaihteleva määrä nestettä. Jos käyttämästäsi sitruunasta tuntuu irtoavan nestettä hyvin kitsaasti (vaikka kuinka puristaisit), niin ota vielä yksi ylimääräinen puolikas.

Kiisselistä tulikin liisteriä

Sitruunakiisselistä tuli aivan liian paksua, vaikka lisäsin sitruunamehua reilusti. Epäilen, että 2 rkl maissitärkkelystä on liikaa. Laittaisin sitä vain yhden ruokalusikan, ettei kiisselistä tule liisteriä. Mutta kiitos saman ongelman kanssa painineelle kommentoijalle, leikkasin myös kakun kahtia ja kiisseeli väliin. 

Kaisu P. on lisännyt 136 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Annoksia
N. 20 kpl
Vaikeustaso
Kohtalainen

Puolukkaleivos

Ainekset

4
Kpl
Munaa
1 1/2
Dl
Sokeria
1
Dl
Vehnäjauhoja
1
Dl
Perunajauhoja
1 1/2
Tl
Leivinjauhetta
Puolukka täyte:
1/2
L
Kerma
100
G
Puolukoita
200
G
Hyydykejauhetta
1
Dl
Kylmää vettä

Työvaiheet

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vatkaimella/nuolijalla valuttamasi kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan. Huolellinen vaahdotus on tärkeää myös maun kannalta. Liian vähän aikaa vatkattuna muna voi maistua häiritsevästi valmiissa.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon pienissä erissä varovasti sekoittaen.

Kaada uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 min. Pohjan pinta saa saada hieman väriä, mutta varo palamista – se tapahtuu nopeasti!

Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi heti – muuten se tarttuu pohjaan kiinni.

Jäähdytä ja leikkaa n.4 cm halkaisijaltaan olevalla pyöreällä muotilla paloja.
Voitele ja ripottele voidellulle pinnalle tomusokeri, 4×5 kokoisiin pyöreisiin muotteihin. (N.20 kpl)

Laita muotit pellille leivinpaperin päälle.

Laita jokaisen muotin pohjalle kakkupohja ympyrä.

Valmista täyte:

Vatkaa 5dl kermaa löysäksi vaahdoksi. Sekoita kerman sekaan puolukoita. Sekoita hyydykejauhe (150g) 1 dl:n kylmää vettä ja kaada se kerma-puolukka vaahdon joukkoon.

Laita täyte porsotinpussiin, pursota muotit täyteen. Vedä täyte tasaiseksi paletilla.

Anna jähmettyä pakkasessa.

Irrota leivokset muoteista. Leivosten pitäisi lähteä helposti muoteista, kun reunan rasva ja tomusokeri on hieman sulanut huoneenlämmössä.

Koristele leivokset haluamallasi tavalla

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 136 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Annoksia
N. 20 kpl
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mangoleivos

Ainekset

1/2
L
Kermaa
1
Dl
Mangososetta
150-200
g
Hyydykejauhetta
1
Dl
Kylmää vettä
Pohja:
4
Kpl
Muna
1 1/2
Dl
Sokeria
1
Dl
Vehnäjauhoja
1
Dl
Perunajauhoja
1 1/2
Tl
Leivinjauhetta

Työvaiheet

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vatkaimella/nuolijalla valuttamasi kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan. Huolellinen vaahdotus on tärkeää myös maun kannalta. Liian vähän aikaa vatkattuna muna voi maistua häiritsevästi valmiissa.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon pienissä erissä varovasti sekoittaen.

Kaada uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 min. Pohjan pinta saa saada hieman väriä, mutta varo palamista – se tapahtuu nopeasti!

Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi heti – muuten se tarttuu pohjaan kiinni.

Jäähdytä ja leikkaa n.4 cm halkaisijaltaan olevalla pyöreällä muotilla paloja.

Voitele ja ripottele voidellulle pinnalle tomusokeri, 4×5 kokoisiin pyöreisiin muotteihin. (N.20 kpl)

Laita muotit pellille leivinpaperin päälle.

Laita jokaisen muotin pohjalle kakkupohja ympurä.

Valmista täyte.

Vatkaa 5dl kermaa löysäksi vaahdoksi. Sekoita kerman sekaan mangosose. Sekoita hyydykejauhe (150g) 1 dl:n kylmää vettä ja kaada se kerma-mango vaahdon joukkoon.

Laita täyte porsotinpussiin, pursota muotit täyteen. Vedä täyte tasaiseksi paletilla.

Anna jähmettyä pakkasessa.

Irrota leivokset muoteista. Leivosten pitäisi lähteä helposti muoteista, kun reunan rasva ja tomusokeri on hieman sulanut huoneenlämmössä.

Koristele leivokset haluamallasi tavalla.

Kommentit (0)

Tällä kertaa Junior MasterChefissä oli vuorossa joukkuehaaste. Voiton vei täpärästi sininen tiimi, jonka rouhea maatilamenu valloitti tuomarien sydämet. Alkuruokana oli rapukeittoa, pääruoaksi karitsaa kantarellikastikkeella ja lopuksi ihana valkosuklaavaahto raparperimansikkahillolla.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min

Sinisen joukkueen maatilamenu: karitsankyljyksiä ja kantarellikastiketta

Ainekset

6
pientä karitsankyljystä
2
pehmeiksi grillattua tomaattia
bbq-kastiketta
suolaa ja pippuria
Kastike
3
dl
puhdistettuja tuoreita kantarelleja
3
dl
kermaa
75
g
voita
suolaa ja pippuria

Työvaiheet

  1. Sivele osalle kyljyksistä bbq-kastiketta ja toisten päälle grillattua ja muussattua tomaattia. Lisää mausteet. Grillaa kypsiksi (muutama minuutti per puoli, hieman halutusta kypsyysasteesta riippuen.
  2. Valmista kastike. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Kommentit (0)

Osterikeitto syntyi yhteistyönä osterin avaamisen suomenmestarin kanssa. Martin Söderstrom oli päässyt paikalle näyttämään, miten osterit avataan ja opinkin ihan kädestä pitäen miten homma hoidetaan. Täytyy sanoa että se on todella tekniikkalaji, eikä missään nimessä voimalaji. Käytimme...

Annoksia
4 hlö
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Merellinen erikoisuus! Pehmeä osterikeitto mestarin reseptillä

Ainekset

6
kpl
Bélon ostereita
3
kpl
shalottisipulia, hienonnettuna
10
g
tuoretta persiljaa, hienonnettuna
3
dl
valkoviiniä tai shampanjaa/kuohuviiniä
6
dl
kalalientä
1
rkl
sitruunanmehua
3
dl
kuohukermaa
1
tl
mustapippuria
10
g
tuoretta timjamia, hienonnettuna
1
rkl
maizenaa+vettä (tarvittaessa)

Työvaiheet

VALMISTUS:
Hienonna shalottisipulit, persilja ja timjami.
Lisää tässä vaiheessa kattilaan kaikki muut paitsi osterit.
Keitä puolikovalla lämmöllä noin 20 minuuttia.
Keitto alkaa pikkuhiljaa keittymään kasaan.
Avaa osterit käyttämällä osteriveistä.(tarkempi avausohje alla)
Lisää osterit keiton joukkoon ja anna kiehua noin 2 minuuttia.
Poraa sauvasekoittimella keitto tasaiseksi ja suurusta tarvittaessa maizenalla.
Sekoita ja samanaikaisesti lisää suuruste ohuena nauhana keittoon.
Anna hetki kiehahtaa kokoajan sekoittaen ja ota keitto pois liedeltä.
Nauti tuoreen leivän kanssa.

OHJE OSTEREIDEN AVAAMISEEN:

Harjaa osterit puhtaiksi juoksevassa kylmässä vedessä ja avaa vasta juuri ennen tarjoilua! Käytä tukena keittiön työtasoa.
Tartu osteriin pyyheliinalla, niin että kuoren kuperapuoli on alaspäin.
Avaa osteri aina itsestäsi poispäin. Käytä osteriveistä. Paina toisella kädellä veitsenkärki nivelessä olevaan pieneen aukkoon, joka on osterikärjen sivulla.
Vie veistä kuoren yläreunaa pitkin, kunnes sulkijalihas katkeaa.
Käännä veistä hieman ylöspäin, että kuori aukeaa.
Tarkista tuoreus koskettamalla pikaisesti osterin kidusreunaa, elävä osteri reagoi välittömästi.
Irrota osterinliha varovasti, ettei mehu valu pois.
Tarjoa osterit esimerkiksi jääpedin päällä. Niiden täydellinen tarjoilulämpötila on +4 - 8 astetta.
Kaikkein perinteisin lisuke on sitruunanlohko.

Kommentit (0)