Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 120 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Oletko jo kokeillut tökkäystekniikkaa kakkujen täytössä? Sen avulla voit jättää väliin kärsivällisyyttä ja taitoa vaativan kakkupohjan puolittamisen. Töki pohjaan yksinkertaisesti koloja ja valuta herkullinen täyte niihin. Miten helppoa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8-10 palaa
Valmistusaika
1 t 50 min + vetäytyminen 12 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Täydellinen vadelmakakku

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
2 1/2
dl
sokeria
3
kananmunaa
2 1/2
dl
vehnäjauhoja tai 3 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Sunnuntai)
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
1
(luomu)sitruuna
1 1/2
dl
turkkilaista jogurttia
Täyte
1
sitruunan mehu
2
dl
vettä
2
rkl
maissintärkkelystä
1
dl
sokeria
2
keltuaista
Kuorrutus
3
dl
vadelmia
200
g
pehmeää voita
2
tl
vaniljasokeria
n. 5
dl
tomusokeria
Lisäksi
voita ja hienoa sokeria vuoan voiteluun
2
dl
tuoreita vadelmia

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ( 20 cm). Voitele ja sokeroi vuoan reunat huolellisesti.
  2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita gluteenittomat jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa ohueksi raasteeksi. Sekoita jauhoseos, sitruunankuori ja jogurtti taikinaan varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 45–50 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei enää tartu taikinaa.
  3. Valmista täyte kakun paistuessa. Purista sitruunasta mehu. Mittaa kaikki täytteen aineet kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee kiisseli-mäiseksi. Ota kattila liedeltä odottamaan.
  4. Anna kakun jäähtyä vuoassaan noin 15 minuuttia. Pistele puisella ohutvartisen kauhan varrella kakkuun reikiä, jotka saavat ulottua lähes kakun pohjaan saakka. Kaada hieman jäähtynyt sitruunakiisseli kakulle niin että se valuu kakkuun pisteltyihin reikiin. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa yön yli.
  5. Tee kuorrutus. Painele vadelmat siivilän läpi sileäksi soseeksi. Vatkaa pehmeä voi sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää vadelmasose, vaniljasokeri ja tomusokeri ja jatka vatkaamista noin 1 minuutti.
  6. Kumoa kakku vadille ylösalaisin. Levitä kuorrutus kakun päälle ja reunoille lastalla. Koristele kakku tuoreilla vadelmilla.

Kommentit (7)

Vierailija

Otetaanko kakku siis pois vuoasta vasta seuraavana päivänä kun kuorrutus laitetaan. Eikö tartu reunoista kiinni ?

Vierailija

Erinomainen kakku, vaikka valmistus ei mennytkään aivan niin kuin strömsössä. Ilmeisesti sitruuna oli liian pieni (liian vähän nestettä) tai ruokalusikka liian iso (liikaa Maizenaa), mutta kiisselistä tuli sen verran paksua, että ei se suostunut kokonaan kakun sisään valumaan vaan osa jäi lillumaan pinnalle. Yön yli jääkaapissa vetäytynyt kakku oli erittäin helppo halkaista, ja kaavin kakun pintaan jääneen kiisselin väliin täytteeksi.  En kumonnut kakkua ylösalaisin. Ja se irtosi kyllä leipomista seuraavana päivänä vuoan reunoista erittäin helposti.

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Hei, kakku tosiaan otetaan pois vuoasta vasta seuraavana päivänä! Ja kyllä, sitruunoita on monenkokoisia ja niistä irtoaa vaihteleva määrä nestettä. Jos käyttämästäsi sitruunasta tuntuu irtoavan nestettä hyvin kitsaasti (vaikka kuinka puristaisit), niin ota vielä yksi ylimääräinen puolikas.

Kiisselistä tulikin liisteriä

Sitruunakiisselistä tuli aivan liian paksua, vaikka lisäsin sitruunamehua reilusti. Epäilen, että 2 rkl maissitärkkelystä on liikaa. Laittaisin sitä vain yhden ruokalusikan, ettei kiisselistä tule liisteriä. Mutta kiitos saman ongelman kanssa painineelle kommentoijalle, leikkasin myös kakun kahtia ja kiisseeli väliin. 

Vierailija

Sama ongelma liisterin kanssa, vaikka laitoin vain YHDEN ruokalusikan maizenaa. Ei toivoakaan saada tuota mönjää kakun sisälle!

Vierailija

Miksi kauhan on pakko olla puuta?

Vierailija

Kakusta tuli hyvänmakuinen, vaikka kiisseli ei imeytynyt kokonaan reikiin ja vadelmapäällinen "piimi" vatkattessa ja oli tosi löysää...lisäsin siihen pari liivatelehteä ja ulkonäkö on hurja, mutta perheelle maistui tämä koekakku😂

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ei vuokaa, uunia eikä liivatetta! Hirmu helppo juustokakku sopii kaikkiin loppuvuoden juhliin. Sitrukset ja tuore rosmariini antavat siihen ihanan jouluisen säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
40 min + jähmettyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Mandariini-juustokakku

Ainekset

POHJA
150
g
voita
400
g
kandisokerikeksejä
2
tl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
TÄYTE
2
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa (rasvaa 28 %)
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
sokeria
LISÄKSI
6–7
mandariinia tai satsumaa
1
valkuainen
1–2
rosmariininoksaa
½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai vahvassa pakastuspussissa kaulinta apuna käyttäen. Hienonna rosmariini. Yhdistä pohjan ainekset ja sekoita tasaiseksi. Painele keksimuru esimerkiksi tarjottimelle tai laakealle vadille. Laita pohja jääkaappiin tunniksi kovettumaan.

  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa myös ranskankerma vaahdoksi toisessa kulhossa. Laita tuorejuusto ja sokeri kolmanteen kulhoon ja vatkaa ne sähkövatkaimilla kevyesti sekaisin, kunnes tuorejuusto on notkeaa. Kääntele kaikki täytteen ainekset varovasti yhteen.

  3. Levitä täyte pohjan päälle. Nosta kakku takaisin jääkaappiin.

  4. Kuori mandariinit terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa mandariinit edelleen ohuiksi viipaleiksi. Laita lautaselle muutama arkki talouspaperia ja nostele viipaleet niiden päälle hetkeksi, kunnes irronnut mehu on imeytynyt.

  5. Erottele valkuainen omaan kulhoonsa ja vatkaa se kevyesti haarukalla vaahdoksi. Ota rosmariinista pieniä oksia, kasta ne valkuaiseen ja ripottele sokeria päälle.

  6. Viimeistele kakku mandariiniviipaleilla ja sokerihuurrutetuilla rosmariineilla. Tarjoa heti.