Soppa365 on lisännyt 275 reseptiä.
Linkitetty 165 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Vain viisi ainesta! Janssoninkiusaus on edullinen ja herkullinen klassikko, joka on hetkessä valmis uuniin.

Janssoninkiusaus on monen muun suomalaisten lempiruoan tavoin ruotsalaista perua. Nostalginen herkku on helppo tehdä. Raaka-aineita tarvitaan vain viisi.

Tässä ohjeessa käytetään valmista peruna-sipulisekoitusta, jonka ansiosta ruoan valmisteluun menee vain 10 minuuttia. Toki vuoan voi tehdä myös perunoista kuorimalla ja pilkkomalla ne joko siivuiksi tai tikuiksi. Älä unohda silloin sipulia vaan pilko myös yksi sipuli mukaan.

Anjoviksessa on rutkasti makua ja se kannattaa käyttää vuokaan liemineen. Jos tuoreen tillin sesonki on heikko, voit poimia tillin pakastealtaasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 1 t kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Helppo janssoninkiusaus

Ainekset

1
ps (500 g)
peruna-sipulisekoitusta (pakaste)
1
rs (125/80g)
anjovisfileitä
3
dl
kuohukermaa
2
rkl
tilliä hienonnettuna
Pinnalle
25
g
voita
2
rkl
tilliä hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen Sekoita jäinen peruna-sipulisekoitus ja anjovikset liemineen keskenään kulhossa. Hienonna tilli joukkoon.
  2. Lusikoi voideltuun vuokaan. Kaada kerma päälle ja lusikoi voinokareita pinnalle. Kypsennä noin 1 tunti.
  3. Hienonna päälle tuoretta tilliä.

Kommentit (10)

ajkj

Mistä saa kolme desilitraa kermaa? Sitä myydään 2 dl:n purkeissa. Siis miksi kolme dl? Jos ostaa kaksi purkkia, niin jää yksi dl ylitse, josta sitten tulee ruokahävikkiä. Monissa muissakin ohjeissa on älyttömiä määriä aineksia, kuten puoli purkkia tomaattipyrettä, puolikas chili...

Veikkaan, että halvemmaksi tuo tulee tehdä perunoista ja sipuleista. Ei ole vaikeaa: perunoita ei tarvitse kuoria, mutta sipulit kyllä. Pilkotaan ja heitetään vuokaan.

Nanne

Sekä lapsuudenkodissamme. että omassamme on tehty Janssonia jo yli 50 vuoden ajan. Se on aina valmistettu tuoreista perunoista, sipuleista. anjoviksesta sekä kuohukermasta. Voita eikä tilliä ei siihen ole lisätty.

Varmaan hyvää tämäkin versio, mutta pakaste peruna-sipuliseoksesta valmistettuna ei vaan tule yhtä hyvää, ei, vaikka voita ja tiliiä lisäisi.

kokeileppas

Peruna-sipuli sekoitus pss (500g) huoneenlämpöön noin tunniksi

Valuta janssonfileet (prk) neste talteen

2 prk (4dl) kuohukermaa johon lisäät janssonfileiden nesteen, ripaus valkopippuria ja rouhittua mustapippuria

Voideltuun vuokaan peruna-sipulia noin 1/2 pussia, sitten fileet ja loput peruna-sipulipussista, kaada päälle kerma

Uuniin enintään 175 astetta, aikaa  1 1/2 - 2 tuntia, jos pinta ruskistuu liikaa laita folio vuoan päälle

On muuten hyvää.  Ei mitään voinokareita tai tilliä tarvita.

Vierailija

Kermaa saa 3dl purkeissa ja ravintolafile sopii janssonin tilalle hyvin.

Keittiöjussi

Tilli EI kuulu Janssonin kiusaukseen.

Ruoka onnistuu vain Abba Anjovisfile -purkista. (Ruotsissa Grebbestads Ansjovis Original)

1 125g purkki anjovista + 2dl kermaa + 1 iso tai 2 pientä sipulia.

Vuokaan ensin puolet perunatikuista (Julienne), päälle  silputtu sipuli, sitten anjovikset ja mustapippuria. Päälle loput perunat. Anjovisliemi ja kerma (en ole jaksanut näitä sekoittaa) kaadetaan laatikon päälle. Ohut kerros korppujauhoja (paistoksesta tulee nätimpi), näiden päälle vähän voita siivuina / nokareina. 

Uuniin 200 astetta 1 tunti (voi paistaa miedommassa lämmössä ja hitaammin ja lopuksi nostaa 200-225:aan.

Lisukkeeksi etikkapunajuuret ja mahdollisesti suolakurkkua.

Alkuperäinen resepti ruotsinkielentaitoisille https://www.abba.se/recipes/janssons-klassiska-frestelse/

Miksi Suomen Abba on poistanut tämän perusreseptin sivuiltaan ?

Käyttäjä7784
Seuraa 
Liittynyt10.1.2018

Jos teet tuoreista perunoista tikut niin muista huuhdella tikut pari kertaa kyllmällä vedellä, että tärkkelystä irtoaa. Tämän jälkeen kuivaa tikut astiapyyhken tai talouspaperin välissä. Näin varmistat ette Janssonisi ole pelkkää mihjua vaan eri aineosat erottuvat.

Keittiöjussi

Unohdin: Käytetään tuoreita,  KIINTEITÄ  perunoita (Rosamundasta tulee ikävää muhjua).  Kuoritaan, suikaloidaan alle 5mm  Julienne-tikuiksi. Tässä ruoassa en ole koskaan perunoita huuhdellut, tärkkelys sekoittuu kermaan.

Uusista perunoista paistosta on turha yrittää.

Vierailija

Paista sipulit voissa ja lisää 5 - 10 kokonaista maustepippuria .

Ymmyrkäinen

Miten tehdään vaikea janssoninkiusaus?

Lars

Kokeile lisäämällä nesteeseen  aavistuksen verran tomaattipyreetä (n. vajaa 1 tl) sekä kaviaarituubista  abt 5 -6 cm kaviaaritahnaa.

Et tule katumaan !!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 238 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Helppojen grillissä paistettavien kaalikääryleiden sisältä löytyy raakamakkaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta / 8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kesäkaalikääryleet

Ainekset

1
varhaiskaali
1
pkt (280 g)
raakamakkaraa, esimerkiksi chorizoa tai bratvurstia
Marinadi
25
g
sulatettua voita
3
rkl
ketjap manis -soijakastiketta
2
rkl
siirappia tai hunajaa
Pinnalle
1
dl
korianteria, minttua tai lehtipersiljaa hienonnettua

Työvaiheet

  1. Poista varhaiskaalista mahdolliset huonot lehdet. Koverra kaalista kanta pois. Irrottele kaalista isoimpia lehtiä noin 8 kappaletta. Keitä lehtiä suolalla maustetussa vedessä noin 3 minuuttia, kunnes ne hieman pehmenevät. Nosta keittiöpyyhkeen päälle valumaan.

  2. Leikkaa raakamakkarat tarvittaessa puoliksi niin, että makkarat sopivat kaalin lehtien sisälle. Aseta jokaiselle kaalinlehdelle makkara ja taittele lehti makkaran ympärille. Kiinnitä cocktailtikulla.

  3. Sekoita marinadin ainekset keskenään.

  4. Nosta kaalikääryleet parilapannun päälle kuumaan grilliin. Voitele kääryleitä grillaamisen aikana marinadilla. Kypsennä noin 10 minuuttia. Viimeistele yrteillä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1315 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Tomaatti-oliivikastike antiboise on täydellinen pari paistetulle kalalle. Kahta eri öljyä ja ruskistettua voita sisältävä herkkukastike on niin hyvää, että sitä voisi kauhoa kattilasta sellaisenaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistettua siikaa ja antiboise-kastiketta

Ainekset

600
g
ruodottomia nahallisia siikafileitä
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
PAISTAMISEEN
Voita ja öljyä
ANTIBOISE-KASTIKE
4
kypsää tomaattia
1
dl
kivettömiä mustia oliiveja
1
banaanisalottisipuli
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
tomaattipyreetä
½
dl
oliiviöljyä
½
dl
rypsiöljyä
LISÄKSI
50
g
voita
1
ruukku basilikaa hienonnettuna
1
sitruunan mehu
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
½
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuutioi tomaatit hyvin pieneksi. Hienonna oliivit. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy kattilassa tai kasarissa ja kuullota sipulia ja valkosipulia noin 5 minuuttia. Lisää rypsiöljy ja tomaattipyree. Keitä välillä sekoitellen 5 minuuttia. Lisää oliivit ja jätä liedelle miedolle lämmölle.

  2. Sulata sillä aikaa voi pienessä kattilassa. Anna ruskistua keskilämmöllä, varo, ettei voi pääse palamaan. Voi on valmista, kun kuohahtaa, on kullanruskeaa ja alkaa tuoksua pähkinäiseltä.

  3. Lisää ruskistettu voi öljy-oliivikastikkeeseen. Lisää tomaatit kastikkeeseen. Hienonna myös basilika joukkoon. Purista sitruunan mehu sekaan ja mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Älä sekoita liikaa, jotta tomaatit eivät mene muhjuksi.

  4. Mausta siikafileet suolalla ja pippurilla. Paista sen jälkeen kalat nahkapuoli alaspäin kuumalla lämmöllä. Laita kalojen päälle leivinpaperi ja painoksi esimerkiksi toinen pannu. Näin saat nahasta rapean eikä se käpristy paistettaessa.

  5. Käännä fileet paistamisen loppuvaiheessa. Paista vielä hetki, jotta fileet kypsyvät. Tarjoa antiboise- kastikkeen ja varhaisperunan, krossatun perunan tai perunamuusin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2605 reseptiä.
Linkitetty 55 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Sipaise kesäkurpitsojen pintaan öljyä ja hunajaa, niin ne karamellisoituvat kauniisti. Simppelisti maustetut, grillatut kesäkurpitsat ovat herkullisia ja todellista pikaruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kesäkurpitsat ja kukkakaalimuru

Ainekset

2
kesäkurpitsaa
1
tl
suolaa
1
tl
hunajaa
2
tl
oliiviöljyä
KUKKAKAALIMURU
1
pieni kukkakaali
½
sitruuna
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
hunajaa
RUOHOSIPULIKASTIKE
½
ruukku ruohosipulia
1
dl
maustamatonta jogurttia
1
tl
omenaviinietikkaa
½
tl
suolaa
LISÄKSI
1
dl
mustia oliiveja
1
dl
auringonkukansiemeniä
tuoreita yrttejä

Työvaiheet

  1. Kuumenna grilli ja tee sillä aikaa kukkakaalimuru. Hienonna kukkakaalin valkoiset nuppuosat veitsellä tai tehosekoittimessa pieneksi silpuksi. (Varren voit käyttää esimerkiksi kasvissosekeittoon.) Keitä kukkakaalimurua 1–2 minuuttia suolalla maustetussa vedessä (½ tl suolaa/1 l vettä). Valuta ja laita kulhoon. Raasta puolikkaan sitruunan kuori ja purista mehu joukkoon. Lisää oliiviöljy ja hunaja ja sekoita.

  2. Halkaise kesäkurpitsat ja tee veitsellä ristiviillot leikkuupintaan. Hiero suola pintaan ja valuta hunaja ja öljy päälle. Grillaa kesäkurpitsoja leikkuupinta alaspäin 3–5 minuuttia tai kunnes ne karamellisoituvat ja hieman pehmenevät.

  3. Tee kastike kesäkurpitsojen kypsyessä. Hienonna ruohosipuli. Sekoita kastikkeen aineet kulhossa.

  4. Lisää kukkakaalimuru, oliivit, auringonkukansiemenet ja yrttejä kesäkurpitsojen päälle. Tarjoa ruohosipulikastikkeen kanssa.

Kommentit (2)

Käyttäjä11413
Seuraa 
Liittynyt25.6.2018

Ei ole grilliä, mutta tallensin erinomaisen kastikkeen takia.
Kiitos ohjeesta.

Vierailija

Meilläkään ei ole grilliä mutta hyvää tulee uunissa paahdettunakin. Nyt kun kesäkurpitsa on parhaimmillaan sitä kannattaa todella käyttää kaikenlaiseen "raakapastasta" leivontaan. Se kun sisältää paljon kuituja ja muuta terveellistä ja vai
17 kcal/100 g.

Me Naiset on lisännyt 1315 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Ei kalatiskiä tai järveä lähimaillakaan? Ei huolta! Vakuumiin pakattu savulohi pelastaa ympäri vuoden. Tällä kertaa savulohesta valmistetaan helppo keitto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Savulohiseljanka

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
5
perunaa
2
porkkanaa
1
rkl
öljyä
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
jauhettua paprikaa
ripaus
cayennenpippuria
¼
tl
rouhittua valkopippuria
¼
tl
jeeraa
dl
tomaattipohjaista (maitohappokäytettyä) vihannesmehua (esim. Urtekram tai Voelkel)
1
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
sitruunamehua
300
g
lämminsavustettua lohta
LISÄKSI
tuoretta tilliä
PÄÄLLE
suolakurkkuja, vihreitä oliivirenkaita ja ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat.

  2. Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja paista sipuleita 5 minuuttia. Lisää juurekset ja jatka paistamista 2 minuuttia. Pyöräytä mausteet joukkoon ja jatka vielä minuutin ajan.

  3. Lisää vihannesmehu ja tomaattimurska ja keitä, kunnes perunat ja porkkanat ovat pehmeitä.

  4. Purista lopuksi joukkoon sitruunamehu ja revi kala joukkoon. Lämmitä, älä enää keitä.

  5. Hienonna päälle tilliä. Tarjoa suolakurkkujen, oliivirenkaiden ja ranskankerman kanssa.

Vinkki! Jos oikeanlaisen vihannesmehun löytäminen tuottaa vaikeuksia, yhdistä porkkana- ja punajuurimehua tai käytä tomaattimehua,
jota löytyy joka kaupasta.

Kommentit (0)