Soppa365 on lisännyt 271 reseptiä.
Linkitetty 150 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Vain viisi ainesta! Janssoninkiusaus on edullinen ja herkullinen klassikko, joka on hetkessä valmis uuniin.

Janssoninkiusaus on monen muun suomalaisten lempiruoan tavoin ruotsalaista perua. Nostalginen herkku on helppo tehdä. Raaka-aineita tarvitaan vain viisi.

Tässä ohjeessa käytetään valmista peruna-sipulisekoitusta, jonka ansiosta ruoan valmisteluun menee vain 10 minuuttia. Toki vuoan voi tehdä myös perunoista kuorimalla ja pilkkomalla ne joko siivuiksi tai tikuiksi. Älä unohda silloin sipulia vaan pilko myös yksi sipuli mukaan.

Anjoviksessa on rutkasti makua ja se kannattaa käyttää vuokaan liemineen. Jos tuoreen tillin sesonki on heikko, voit poimia tillin pakastealtaasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 1 t kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Helppo janssoninkiusaus

Ainekset

1
ps (500 g)
peruna-sipulisekoitusta (pakaste)
1
rs (125/80g)
anjovisfileitä
3
dl
kuohukermaa
2
rkl
tilliä hienonnettuna
Pinnalle
25
g
voita
2
rkl
tilliä hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen Sekoita jäinen peruna-sipulisekoitus ja anjovikset liemineen keskenään kulhossa. Hienonna tilli joukkoon.
  2. Lusikoi voideltuun vuokaan. Kaada kerma päälle ja lusikoi voinokareita pinnalle. Kypsennä noin 1 tunti.
  3. Hienonna päälle tuoretta tilliä.

Kommentit (10)

ajkj

Mistä saa kolme desilitraa kermaa? Sitä myydään 2 dl:n purkeissa. Siis miksi kolme dl? Jos ostaa kaksi purkkia, niin jää yksi dl ylitse, josta sitten tulee ruokahävikkiä. Monissa muissakin ohjeissa on älyttömiä määriä aineksia, kuten puoli purkkia tomaattipyrettä, puolikas chili...

Veikkaan, että halvemmaksi tuo tulee tehdä perunoista ja sipuleista. Ei ole vaikeaa: perunoita ei tarvitse kuoria, mutta sipulit kyllä. Pilkotaan ja heitetään vuokaan.

Nanne

Sekä lapsuudenkodissamme. että omassamme on tehty Janssonia jo yli 50 vuoden ajan. Se on aina valmistettu tuoreista perunoista, sipuleista. anjoviksesta sekä kuohukermasta. Voita eikä tilliä ei siihen ole lisätty.

Varmaan hyvää tämäkin versio, mutta pakaste peruna-sipuliseoksesta valmistettuna ei vaan tule yhtä hyvää, ei, vaikka voita ja tiliiä lisäisi.

kokeileppas

Peruna-sipuli sekoitus pss (500g) huoneenlämpöön noin tunniksi

Valuta janssonfileet (prk) neste talteen

2 prk (4dl) kuohukermaa johon lisäät janssonfileiden nesteen, ripaus valkopippuria ja rouhittua mustapippuria

Voideltuun vuokaan peruna-sipulia noin 1/2 pussia, sitten fileet ja loput peruna-sipulipussista, kaada päälle kerma

Uuniin enintään 175 astetta, aikaa  1 1/2 - 2 tuntia, jos pinta ruskistuu liikaa laita folio vuoan päälle

On muuten hyvää.  Ei mitään voinokareita tai tilliä tarvita.

Vierailija

Kermaa saa 3dl purkeissa ja ravintolafile sopii janssonin tilalle hyvin.

Keittiöjussi

Tilli EI kuulu Janssonin kiusaukseen.

Ruoka onnistuu vain Abba Anjovisfile -purkista. (Ruotsissa Grebbestads Ansjovis Original)

1 125g purkki anjovista + 2dl kermaa + 1 iso tai 2 pientä sipulia.

Vuokaan ensin puolet perunatikuista (Julienne), päälle  silputtu sipuli, sitten anjovikset ja mustapippuria. Päälle loput perunat. Anjovisliemi ja kerma (en ole jaksanut näitä sekoittaa) kaadetaan laatikon päälle. Ohut kerros korppujauhoja (paistoksesta tulee nätimpi), näiden päälle vähän voita siivuina / nokareina. 

Uuniin 200 astetta 1 tunti (voi paistaa miedommassa lämmössä ja hitaammin ja lopuksi nostaa 200-225:aan.

Lisukkeeksi etikkapunajuuret ja mahdollisesti suolakurkkua.

Alkuperäinen resepti ruotsinkielentaitoisille https://www.abba.se/recipes/janssons-klassiska-frestelse/

Miksi Suomen Abba on poistanut tämän perusreseptin sivuiltaan ?

Käyttäjä7784
Seuraa 
Liittynyt10.1.2018

Jos teet tuoreista perunoista tikut niin muista huuhdella tikut pari kertaa kyllmällä vedellä, että tärkkelystä irtoaa. Tämän jälkeen kuivaa tikut astiapyyhken tai talouspaperin välissä. Näin varmistat ette Janssonisi ole pelkkää mihjua vaan eri aineosat erottuvat.

Keittiöjussi

Unohdin: Käytetään tuoreita,  KIINTEITÄ  perunoita (Rosamundasta tulee ikävää muhjua).  Kuoritaan, suikaloidaan alle 5mm  Julienne-tikuiksi. Tässä ruoassa en ole koskaan perunoita huuhdellut, tärkkelys sekoittuu kermaan.

Uusista perunoista paistosta on turha yrittää.

Vierailija

Paista sipulit voissa ja lisää 5 - 10 kokonaista maustepippuria .

Ymmyrkäinen

Miten tehdään vaikea janssoninkiusaus?

Lars

Kokeile lisäämällä nesteeseen  aavistuksen verran tomaattipyreetä (n. vajaa 1 tl) sekä kaviaarituubista  abt 5 -6 cm kaviaaritahnaa.

Et tule katumaan !!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1125 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Aasialaiset höyrysämpylät tuovat kansainvälisen vivahteen Suomi-kesään! Täytä sämpylät teriyakikastikkeella ja inkiväärillä maustetulla nyhtöpossulla, wasabimajoneesilla ja kasviksilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Bao Bun teriyakipossulla ja wasabimajoneesilla

Ainekset

1
pkt (noin 250 g)
valmista nyhtöpossua (esim. Kivikylän pulled pork)
3
rkl
teriyakikastiketta
1
tl
raastettua inkivääriä tai inkivääritahnaa
WASABIMAJONEESI
1
dl
majoneesia
2
tl
wasabitahnaa
1
valkosipulinkynsi
LISÄKSI
2
pkt
valmiita bao bun -höyrysämpylöitä (esim. Vaasan)
pätkä kurkkua, ituja

Työvaiheet

  1. Lämmitä pulled pork paistinpannulla ja sekoita joukkoon teriyakikastike
    ja raastettu inkivääri. (Säästä nyhtöpossupakkauksen barbequekastike tuleviin grillailuihin.)

  2. Tee wasabimajoneesi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Viipaloi kurkku.

  3. Lämmitä höyrysämpylät pakkauksen ohjeen mukaan. Täytä ne teriyakipossulla, wasabimajoneesilla, kurkulla ja iduilla.

Me Naiset on lisännyt 1125 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Ihana puolivalmis currymajoneesi ja muhennettu kananmuna riittävät herkkuleipien täytteeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kananmuna-currymajoneesikolmioleivät

Ainekset

6
kananmunaa
4
kevätsipulin vartta
2
rkl
hienonnettua lehtipersiljaa
5
rkl
majoneesia
4
tl
mietoa currytahnaa
2
tl
hunajaa
(ripaus
suolaa)
LISÄKSI
12
suurta paahtoleipää

Työvaiheet

  1. Keitä kananmunat kypsiksi (noin 8 minuuttia) kiehuvassa vedessä. Anna jäähtyä, kuori ja hienonna. Hienonna kevätsipuli ja lehtipersilja. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään.

  2. Levitä tahnaa puolelle leivistä ja paina toiset päälle. Leikkaa leivät kolmioiksi.

Me Naiset on lisännyt 1125 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Johanna Jarva

Äyriäispastan mehevyyden salaisuus on helppo pesto, joka surautetaan sitruunamelissasta ja paahdetuista kurpitsansiemenistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 dl
Valmistusaika
20 min + pakasteen sulattaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunamelissapestolla maustettu äyriäispasta

Ainekset

PESTO
1
ruukku (noin 3 dl)
sitruunamelissaa
1–2
valkosipulinkynttä
40
g (1 dl)
parmesanjuustoa
½
dl
kurpitsansiemeniä
2
rkl
vaaleaa balsamicoa
1 ½
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
1
pkt (350 g)
pakasteäyriäisiä (Esim. Pirkka äyriäissekoitus)
2
rkl
oliiviöljyä
½
sitruunan mehu
400
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Hienonna sitruunamelissa varsineen tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Hienonna valkosipulinkynnet ja raasta parmesaani. Lisää yrttien joukkoon.
  2. Paahda kurpitsansiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla noin 1 minuutin ajan. Lisää siemenet ja öljy sitruunamelissan joukkoon ja soseuta tasaiseksi pestoksi. Voit jättää peston myös karkeammaksi seokseksi.
  3. Sulata äyriäiset pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Keitä pastaa pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Ota 1 dl keitinvettä talteen. Valuta kypsä pasta siivilässä.
  5. Kuumenna öljy pannulla, paista valutettuja äyriäisiä muutama minuutti kovalla lämmöllä. Lisää joukkoon pasta ja keitinvettä ja kiehauta niin, että neste haihtuu. Purista joukkoon sitruunan mehu ja lusikoi joukkoon reilusti pestoa. Tarjoile heti.
Me Naiset on lisännyt 1125 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Johanna Jarva

Rapsakat ruohosipuliletut kannattaa syödäheti, ihanan kuumina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 isoa lettua
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Korealainen ruohosipulilettu

Ainekset

TAIKINA
3 ½
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
maissitärkkelystä
1
rkl
sipulijauhetta
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
ruokasoodaa
4
dl
kylmää vettä
¼
tl
suolaa
¼
tl
sokeria
LISÄKSI
1
iso ruukku
ruohosipulia
1
chili
4
rkl
rypsiöljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Sekoita taikinan ainekset kulhossa. Jaa ruohosipulit neljään nippuun ja leikkaa varret noin 5 cm:n pätkiksi. Hienonna chili.
  2. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä isolla, tarttumattomalla pannulla. Levitä desi taikinaa tasaisesti pannulle. Paina pannukakun pinnalle neljännes ruohosipulista ja vähän chiliä. Valuta letun päälle vielä ruokalusikallinen taikinaa, jotta ruohosipulit tarttuvat lettuun.
  3. Paista 3–4 minuuttia, kunnes taikina on melkein kokonaan hyytynyt. Käännä ja paista toiselta puolelta 1–2 minuuttia tai kunnes lettu on kypsä ja rapea. Tarjoile soija-seesamikastikkeen kanssa (ks. ohje).

Soija-seesamikastike

Ainekset

½
dl
hienonnettua ruohosipulia
3
rkl
soijaa
2
rkl
vettä
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
seesamiöljyä
1
tl
seesaminsiemeniä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Hienonna ruohosipuli ja laita pieneen kulhoon tai kastikekippoon. Sekoita joukkoon loput ainekset ja tarjoile lettujen kanssa.