Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 201 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Vain viisi ainesta! Janssoninkiusaus on edullinen ja herkullinen klassikko, joka on hetkessä valmis uuniin.

Janssoninkiusaus on monen muun suomalaisten lempiruoan tavoin ruotsalaista perua. Nostalginen herkku on helppo tehdä. Raaka-aineita tarvitaan vain viisi.

Tässä ohjeessa käytetään valmista peruna-sipulisekoitusta, jonka ansiosta ruoan valmisteluun menee vain 10 minuuttia. Toki vuoan voi tehdä myös perunoista kuorimalla ja pilkkomalla ne joko siivuiksi tai tikuiksi. Älä unohda silloin sipulia vaan pilko myös yksi sipuli mukaan.

Anjoviksessa on rutkasti makua ja se kannattaa käyttää vuokaan liemineen. Jos tuoreen tillin sesonki on heikko, voit poimia tillin pakastealtaasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 1 t kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Helppo janssoninkiusaus

Ainekset

1
ps (500 g)
peruna-sipulisekoitusta (pakaste)
1
rs (125/80g)
anjovisfileitä
3
dl
kuohukermaa
2
rkl
tilliä hienonnettuna
Pinnalle
25
g
voita
2
rkl
tilliä hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen Sekoita jäinen peruna-sipulisekoitus ja anjovikset liemineen keskenään kulhossa. Hienonna tilli joukkoon.
  2. Lusikoi voideltuun vuokaan. Kaada kerma päälle ja lusikoi voinokareita pinnalle. Kypsennä noin 1 tunti.
  3. Hienonna päälle tuoretta tilliä.

Kommentit (10)

ajkj

Mistä saa kolme desilitraa kermaa? Sitä myydään 2 dl:n purkeissa. Siis miksi kolme dl? Jos ostaa kaksi purkkia, niin jää yksi dl ylitse, josta sitten tulee ruokahävikkiä. Monissa muissakin ohjeissa on älyttömiä määriä aineksia, kuten puoli purkkia tomaattipyrettä, puolikas chili...

Veikkaan, että halvemmaksi tuo tulee tehdä perunoista ja sipuleista. Ei ole vaikeaa: perunoita ei tarvitse kuoria, mutta sipulit kyllä. Pilkotaan ja heitetään vuokaan.

Nanne

Sekä lapsuudenkodissamme. että omassamme on tehty Janssonia jo yli 50 vuoden ajan. Se on aina valmistettu tuoreista perunoista, sipuleista. anjoviksesta sekä kuohukermasta. Voita eikä tilliä ei siihen ole lisätty.

Varmaan hyvää tämäkin versio, mutta pakaste peruna-sipuliseoksesta valmistettuna ei vaan tule yhtä hyvää, ei, vaikka voita ja tiliiä lisäisi.

kokeileppas

Peruna-sipuli sekoitus pss (500g) huoneenlämpöön noin tunniksi

Valuta janssonfileet (prk) neste talteen

2 prk (4dl) kuohukermaa johon lisäät janssonfileiden nesteen, ripaus valkopippuria ja rouhittua mustapippuria

Voideltuun vuokaan peruna-sipulia noin 1/2 pussia, sitten fileet ja loput peruna-sipulipussista, kaada päälle kerma

Uuniin enintään 175 astetta, aikaa  1 1/2 - 2 tuntia, jos pinta ruskistuu liikaa laita folio vuoan päälle

On muuten hyvää.  Ei mitään voinokareita tai tilliä tarvita.

Vierailija

Kermaa saa 3dl purkeissa ja ravintolafile sopii janssonin tilalle hyvin.

Keittiöjussi

Tilli EI kuulu Janssonin kiusaukseen.

Ruoka onnistuu vain Abba Anjovisfile -purkista. (Ruotsissa Grebbestads Ansjovis Original)

1 125g purkki anjovista + 2dl kermaa + 1 iso tai 2 pientä sipulia.

Vuokaan ensin puolet perunatikuista (Julienne), päälle  silputtu sipuli, sitten anjovikset ja mustapippuria. Päälle loput perunat. Anjovisliemi ja kerma (en ole jaksanut näitä sekoittaa) kaadetaan laatikon päälle. Ohut kerros korppujauhoja (paistoksesta tulee nätimpi), näiden päälle vähän voita siivuina / nokareina. 

Uuniin 200 astetta 1 tunti (voi paistaa miedommassa lämmössä ja hitaammin ja lopuksi nostaa 200-225:aan.

Lisukkeeksi etikkapunajuuret ja mahdollisesti suolakurkkua.

Alkuperäinen resepti ruotsinkielentaitoisille https://www.abba.se/recipes/janssons-klassiska-frestelse/

Miksi Suomen Abba on poistanut tämän perusreseptin sivuiltaan ?

Käyttäjä7784
Seuraa 
Liittynyt10.1.2018

Jos teet tuoreista perunoista tikut niin muista huuhdella tikut pari kertaa kyllmällä vedellä, että tärkkelystä irtoaa. Tämän jälkeen kuivaa tikut astiapyyhken tai talouspaperin välissä. Näin varmistat ette Janssonisi ole pelkkää mihjua vaan eri aineosat erottuvat.

Keittiöjussi

Unohdin: Käytetään tuoreita,  KIINTEITÄ  perunoita (Rosamundasta tulee ikävää muhjua).  Kuoritaan, suikaloidaan alle 5mm  Julienne-tikuiksi. Tässä ruoassa en ole koskaan perunoita huuhdellut, tärkkelys sekoittuu kermaan.

Uusista perunoista paistosta on turha yrittää.

Vierailija

Paista sipulit voissa ja lisää 5 - 10 kokonaista maustepippuria .

Ymmyrkäinen

Miten tehdään vaikea janssoninkiusaus?

Lars

Kokeile lisäämällä nesteeseen  aavistuksen verran tomaattipyreetä (n. vajaa 1 tl) sekä kaviaarituubista  abt 5 -6 cm kaviaaritahnaa.

Et tule katumaan !!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.