Soppa365 on lisännyt 271 reseptiä.
Linkitetty 73 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Mikko Hannula

Tässä se on, herkullinen kastikeklassikko, jota ei voi ohittaa! Tarjoa ruskeakastike lihapullien tai murekkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa, niin olet suomalaisen lohturuuan ytimessä.

Kastikkeen makuun vaikuttaa paljon se, mitä lihalientä käytät. Valmiista lihaliemistä maukkaimpia ovat litran kartonkitölkeissä myytävät liemet. Lisää suolaa lopuksi maistellen, sillä myös lihalienten suolaisuus vaihtelee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruskeakastike

Ainekset

75
g
voita
1
dl
vehnäjauhoja
1
l
lihalientä
mustapippuria ja suolaa

Työvaiheet

  1. Kuutioi voi. Mittaa jauhot paistinpannulle. Kuumenna levy ja paahda jauhoja sekoitellen, kunnes niiden väri muuttuu valkoisesta vaaleanruskeaksi. Lisää voikuutiot ja sekoita tasaiseksi.
  2. Lisää lihaliemi hiljalleen, samalla voimakkaasti kierrevatkaimella sekoittaen. Anna kiehahtaa.
  3. Mausta mustapippurilla ja suolalla samalla maistellen. Tarvittava suolan määrä riippuu käyttämäsi lihaliemen suolaisuudesta.

Kommentit (6)

Vierailija

Ruskea kastike ei lihalientä kyllä tarvitse, makua tulee kun jauhot ruskistetaan perinteiseen tapaan voin kanssa yhdessä.

RollaattoriInFlames

Tarttet valurauta- /  teräspannun mikäli et käytä  rasvaa. Se kuumenee jauhoja ruskistaessa niin paljon että polttaa teflonit irti. En suosittele, ellei tykkää teflon paloista kastikkeessa. Nim. kokeiltu, testattu ja parit pannut pilattu.

Vierailija

Paremman makuinen ruskea kastike tulee nimenomaan kun lisätään lihalientä tuottamaan makua.

Riikka Soppa365
Seuraa 
Liittynyt9.2.2015

Totta, kastike onnistuu vedellä. Hyvä liemi kuitenkin antaa oman monivivahteisemman makunsa. Esimerkiksi kartonipurkissa myytävät Puljongin liemet sopivat hyvin kastikkeisiin.

Täydellinen 10

Muuten sama ohje, mutta:

Polta jauhoja, kunnes ne ovat tumman ruskeita (alkaa olla pieniä palaneita kokkareita). Lisää vesi (jätä lihaliemi pois). Sekoita tehosekoittimella kastike lähes vaahdoksi, niin että palaneita kokkareita ei ole. Suolaisuudesta riippuen, lisää aromaattia (ei suolaa). Lisää myös mustapippuria 1tl. Keitä pippuri 15-20 min, jolloin se maku pehmenee.

Täydellinen 10

...lisää kastikkeeseen 1dl tummaa soijaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1127 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Hyvä dippi on noutopöydän moniottelija. Se maistuu sekä leivän että kasvisten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paprikahummus

Ainekset

1
punainen paprika
3
valkosipulinkynttä
1
tlk
kikherneitä
½
dl
tahinia
4
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
harissaa
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua savupaprikaa
LISÄKSI
öljyä, jauhettua paprikaa, lehtipersiljaa, kasviksia tai patonkia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Puolita paprika ja laita se kuoripuoli ylöspäin leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda noin 20 minuuttia, kunnes kuori on mustunut.
  2. Siirrä muovipussiin jäähtymään. Vedä paprikan kuoret käsin irti, kun paprika on jäähtynyt niin, että pystyt käsittelemään sitä.
  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Valuta ja huuhdo kikherneet. Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.
  4. Laita paprikahummus laakeaan kulhoon ja koristele öljyllä, paprikalla ja persiljalla. Tarjoa kasvisten ja/tai leipien kanssa noutopöydässä.
Me Naiset on lisännyt 1127 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Johanna Jarva

Labneh on libanonilainen, valutettu jugurttilevite. Pitkään jääkaapissa valutettu jugurtti kiinteytyy tuorejuustomaiseksi. Tarjoile labneh levitteenä, alkuruokana tai lisukkeena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Libanonilainen labneh-jugurttijuusto

Ainekset

5
dl
paksua maustamatonta turkkilaista jogurttia
1
pieni valkosipulinkynsi
1
dl
minttua
1
dl
basilikaa
½
tl
suolaa
LISÄKSI
1
nippu (150 g)
retiisejä
1
granaattiomena
1
dl
pistaaseja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Aloita labnehin teko edellisenä päivänä. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna mintunlehdet
  2. Sekoita jugurtin joukkoon suola, valkosipuli ja yrtit.
  3. Kaada seos harsokankaalla vuorattuun siivilään ja nosta siivilä kulhon päälle jääkaappiin valumaan. Labneh-juusto on valmista seuraavana päivänä, mutta sen voi antaa valua kaksikin päivää, jolloin massasta tulee tiiviimpi.
  4. Laita juusto tarjoilulautaselle ja tarjoile rapeiden retiisien kanssa. Koristele granaattiomenan siemenillä, pistaasipähkinöillä ja lorauta päälle hyvää oliiviöljyä.

Vinkki: Granaattiomenan siemeniä saa myös pakasteena.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2212 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Upota possu kunnolla valkosipuliseen ja chiliseen marinadiin ennen grillaamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Soijamarinadi lihalle

Ainekset

600
g
possunlihaa (esim. kassleria)
MARINADI
1
dl
soijakastiketta
1
rkl
sinappia
1
tl
paprikajauhetta
1
chilipalko
1
pieni punasipuli
4
valkosipulinkynttä

Työvaiheet

  1. Sekoita soijakastike, sinappi ja paprikajauhe yhteen.

  2. Viipaloi chili. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää chili ja sipulit marinadiin.

  3. Leikkaa kassleri 1½ cm:n pihveiksi. Levitä lihat laakeaan vuokaan ja lisää marinadi päälle. Peitä vuoka kelmulla ja nosta viileään. Anna lihojen marinoitua vähintään 2 tuntia.

  4. Grillaa pihvit kypsiksi, noin 10 minuuttia molemmin puolin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2212 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Teriyakilohta grillistä! Tässä marinadissa tuore inkivääri antaa mukavasti potkua ja seesamiöljy ihanan paahteisen maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-marinadi kalalle

Ainekset

600
g
lohifileetä
MARINADI
¾
dl
teriyaki-kastiketta
2
rkl
sitruunamehua
1
rkl
seesamiöljyä
1
tl
(fariini)sokeria
3
rkl
inkivääriä hienonnettuna
3
rkl
thaibasilikaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Sekoita teriyaki-kastike, sitruunamehu, seesamiöljy ja sokeri yhteen.

  2. Kuori ja hienonna inkivääri. Hienonna thaibasilika ja lisää se inkiväärin kanssa marinadiin.

  3. Leikkaa lohifilee annospaloiksi. Levitä lohipalat laakeaan vuokaan ja kaada marinadi päälle. Peitä vuoka kelmulla ja nosta viileään. Marinoi kalapaloja vähintään 2 tuntia.

  4. Kypsennä lohipalat grillissä, 4 minuuttia molemmilta puolilta.