Soppa365 on lisännyt 271 reseptiä.
Linkitetty 72 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Mikko Hannula

Tässä se on, herkullinen kastikeklassikko, jota ei voi ohittaa! Tarjoa ruskeakastike lihapullien tai murekkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa, niin olet suomalaisen lohturuuan ytimessä.

Kastikkeen makuun vaikuttaa paljon se, mitä lihalientä käytät. Valmiista lihaliemistä maukkaimpia ovat litran kartonkitölkeissä myytävät liemet. Lisää suolaa lopuksi maistellen, sillä myös lihalienten suolaisuus vaihtelee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruskeakastike

Ainekset

75
g
voita
1
dl
vehnäjauhoja
1
l
lihalientä
mustapippuria ja suolaa

Työvaiheet

  1. Kuutioi voi. Mittaa jauhot paistinpannulle. Kuumenna levy ja paahda jauhoja sekoitellen, kunnes niiden väri muuttuu valkoisesta vaaleanruskeaksi. Lisää voikuutiot ja sekoita tasaiseksi.
  2. Lisää lihaliemi hiljalleen, samalla voimakkaasti kierrevatkaimella sekoittaen. Anna kiehahtaa.
  3. Mausta mustapippurilla ja suolalla samalla maistellen. Tarvittava suolan määrä riippuu käyttämäsi lihaliemen suolaisuudesta.

Kommentit (6)

Vierailija

Ruskea kastike ei lihalientä kyllä tarvitse, makua tulee kun jauhot ruskistetaan perinteiseen tapaan voin kanssa yhdessä.

RollaattoriInFlames

Tarttet valurauta- /  teräspannun mikäli et käytä  rasvaa. Se kuumenee jauhoja ruskistaessa niin paljon että polttaa teflonit irti. En suosittele, ellei tykkää teflon paloista kastikkeessa. Nim. kokeiltu, testattu ja parit pannut pilattu.

Vierailija

Paremman makuinen ruskea kastike tulee nimenomaan kun lisätään lihalientä tuottamaan makua.

Riikka Soppa365
Seuraa 
Liittynyt9.2.2015

Totta, kastike onnistuu vedellä. Hyvä liemi kuitenkin antaa oman monivivahteisemman makunsa. Esimerkiksi kartonipurkissa myytävät Puljongin liemet sopivat hyvin kastikkeisiin.

Täydellinen 10

Muuten sama ohje, mutta:

Polta jauhoja, kunnes ne ovat tumman ruskeita (alkaa olla pieniä palaneita kokkareita). Lisää vesi (jätä lihaliemi pois). Sekoita tehosekoittimella kastike lähes vaahdoksi, niin että palaneita kokkareita ei ole. Suolaisuudesta riippuen, lisää aromaattia (ei suolaa). Lisää myös mustapippuria 1tl. Keitä pippuri 15-20 min, jolloin se maku pehmenee.

Täydellinen 10

...lisää kastikkeeseen 1dl tummaa soijaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jennyfer1980 on lisännyt 19 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Hedelmäbroileri
Hedelmäbroileri

Tämä ruoka on aika erikoinen, sillä en muista, että olisin ainakaan itse valmistanut koskaan mitään vastaavaa. Olen perinyt tämän reseptin äidiltäni. En osaa laskea tätä arkiruuaksi, vaan hienon makunsa vuoksi sopii ennemmin viikonloppuun, kuten sunnuntaiksi.

Hedelmäbroilerin maku on hedelmäinen ja sehän sopii broilerin kaveriksi erinomaisesti. Kastike maistuu niin riisin kuin keitetyn perunankin kanssa. Minulle tässä ruuassa on jotain hienoa, vähän niin kuin juhlan tuntua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h broilerien kypsennys + 15 muu valmistus
Vaikeustaso
Helppo

Hedelmäbroileri

Ainekset

3
kpl
broilerin koipia
1
prk
persikoita
15
kpl
kivettömiä luumuja
2
dl
kermaa
currya
maun mukaan

Työvaiheet

1. Kypsennä ja putsaa broilerin koivet
2. Laita kattilaan 2 dl vettä, persikat, luumut ja curry. Keitä kypsiksi.
3. Ota kattila sivuun ja soseuta hedelmät sauvasekottimella
4. Lisää kerma ja broilerit
5. Kuumenna

Tarjoa riisi tai keitettyjen perunoiden kera.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1108 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Tee aikamatka moderniin mummolaan: keitä perunat ja hauduta sillä aikaa kasvisnakkikastike! Kun maustat kastikkeen piparjuurella, klassikosta tulee entistä herkullisempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegenakkikastike

Ainekset

1
sipuli
300
g
soijanakkeja (esim. Hälsan Kök)
2
rkl
öljyä
2
tl
tomaattipyreetä
2
tl
(kokojyväista) dijoninsinappia
2
dl
kaurakermaa
½
dl
vettä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1 ½
tl
piparjuuritahnaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Paloittele nakit. Jos käytät pakastettuja, sulata ne keittämällä tai pakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Kuumenna öljy paistinpannulla. Paista nakkeja ja sipulia muutama minuutti. Pyöräytä tomaattipyree ja sinappi joukkoon. Lisää kaurakerma ja vesi ja hauduta noin 10 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja piparjuuritahnalla.

  3. Tarjoa keitinperunoiden kanssa.

Kommentit (0)

Jennyfer1980 on lisännyt 19 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.

Ihan älyttömän hyvä ja helppo (kylmä) jogurttiakstike, jota voi tarjoilla niin salaatin kuin lihankin kanssa.

Tämä jogurttikastike on todella helppo ja nopea valmistaa. En itse oikein ole kastikkeiden ystävä, mutta tällainen kylmä jogurttipohjainen kastike on kyllä tullut ruokapöytääni jäädäkseen. Tätä voi käyttää niin salaatinkastikkeena, kun kastikkeena esim. kanallekin. Makua voi muutella helposti...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
5 min valmistus + 15 min maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Jogurttikastike

Ainekset

150
g
Luonnonjogurttia
1
rkl
sinappia
1/2
kpl
sitruunan mehu
hyppysellinen
suolaa
hyppysellinen
sokeria

Työvaiheet

1. Sekoita kaikki ainekset keskenään
2. Nosta jääkaappiin maustumaan vähintään 15 minuutiksi ennen tarjoilua
3. Tarjoile kastikkeena salaatille tai lihalle

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2190 reseptiä.
Linkitetty 57 keittokirjaan.
OHJE Joanna Moorhouse KUVA Tuomas Kolehmainen

Newyorkilaisen Via Carota -ravintolan vinegretti on nimetty maailman parhaaksi salaatinkastikkeeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 dl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Via Carotan vinegretti

Ainekset

1
iso salottisipuli
2
rkl
sherry- tai valkoviinietikkaa
1
rkl
lämmintä vettä
2
dl
laadukasta oliiviöljyä
tl
dijoninsinappia
tl
täysjyväsinappia
(1½
tl
juoksevaa hunajaa)
2
timjaminoksaa
1
iso
valkosipulinkynsi
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna salottisipuli. Laita se tiheään siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta sipuli.
  2. Laita sipuli, etikka ja lämmin vesi kulhoon. Anna seoksen seistä 2 minuuttia. Vatkaa öljy ja sinapit (sekä hunaja) joukkoon. Riivi timjaminoksista lehdet, kuori ja raasta valkosipuli hienoksi, ja sekoita ne kastikkeeseen. Lisää suola. Maista ja lisää suolaa ja etikkaa makusi mukaan.

Vinkki! Tarjoa kastike erilaisista salaatinlehdistä kootun vihersalaatin kanssa. Kasaa lehdet isoksi keoksi, ripottele väliin suolaa, mustapippuria ja vinegrettiä. Lusikoi kastiketta myös salaattipinon päälle.

Kommentit (0)