Soppa365 on lisännyt 279 reseptiä.
Linkitetty 82 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Mikko Hannula

Tässä se on, herkullinen kastikeklassikko, jota ei voi ohittaa! Tarjoa ruskeakastike lihapullien tai murekkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa, niin olet suomalaisen lohturuuan ytimessä.

Kastikkeen makuun vaikuttaa paljon se, mitä lihalientä käytät. Valmiista lihaliemistä maukkaimpia ovat litran kartonkitölkeissä myytävät liemet. Lisää suolaa lopuksi maistellen, sillä myös lihalienten suolaisuus vaihtelee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruskeakastike

Ainekset

75
g
voita
1
dl
vehnäjauhoja
1
l
lihalientä
mustapippuria ja suolaa

Työvaiheet

  1. Kuutioi voi. Mittaa jauhot paistinpannulle. Kuumenna levy ja paahda jauhoja sekoitellen, kunnes niiden väri muuttuu valkoisesta vaaleanruskeaksi. Lisää voikuutiot ja sekoita tasaiseksi.
  2. Lisää lihaliemi hiljalleen, samalla voimakkaasti kierrevatkaimella sekoittaen. Anna kiehahtaa.
  3. Mausta mustapippurilla ja suolalla samalla maistellen. Tarvittava suolan määrä riippuu käyttämäsi lihaliemen suolaisuudesta.

Kommentit (6)

Vierailija

Ruskea kastike ei lihalientä kyllä tarvitse, makua tulee kun jauhot ruskistetaan perinteiseen tapaan voin kanssa yhdessä.

RollaattoriInFlames

Tarttet valurauta- /  teräspannun mikäli et käytä  rasvaa. Se kuumenee jauhoja ruskistaessa niin paljon että polttaa teflonit irti. En suosittele, ellei tykkää teflon paloista kastikkeessa. Nim. kokeiltu, testattu ja parit pannut pilattu.

Vierailija

Paremman makuinen ruskea kastike tulee nimenomaan kun lisätään lihalientä tuottamaan makua.

Riikka Soppa365
Seuraa 
Liittynyt9.2.2015

Totta, kastike onnistuu vedellä. Hyvä liemi kuitenkin antaa oman monivivahteisemman makunsa. Esimerkiksi kartonipurkissa myytävät Puljongin liemet sopivat hyvin kastikkeisiin.

Täydellinen 10

Muuten sama ohje, mutta:

Polta jauhoja, kunnes ne ovat tumman ruskeita (alkaa olla pieniä palaneita kokkareita). Lisää vesi (jätä lihaliemi pois). Sekoita tehosekoittimella kastike lähes vaahdoksi, niin että palaneita kokkareita ei ole. Suolaisuudesta riippuen, lisää aromaattia (ei suolaa). Lisää myös mustapippuria 1tl. Keitä pippuri 15-20 min, jolloin se maku pehmenee.

Täydellinen 10

...lisää kastikkeeseen 1dl tummaa soijaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 261 reseptiä.
Linkitetty 171 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Uunissa tai grillissä lempeiksi paahdetut paprikat kuoritaan ja surautetaan tahnaksi fetajuuston kanssa. Tahna maistuu pitan tai grillatun maalaisleivän kyytipoikana.

Erilaiset tahnat ja dipit kuuluvat olennaisena osana kreikkalaistyyliseen meze-alkupalapöytään. Ne maistuvat paitsi viininlehtikääryleiden ja fetasalaatin seurana, myös ihan sellaisenaan lämpimän pita- tai maalaisleivän kanssa.

Paprikoista surautettava kreikkalainen tahna on nimeltään...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 naposteluannosta
Valmistusaika
10 min + 30 min paahtuminen ja 15 min maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Htipiti eli kreikkalainen paprikadippi

Ainekset

4
punaista paprikaa
noin ¾
dl
oliiviöljyä
1
valkosipulinkynsi
100
g
fetajuustoa
2
tl
punaviinietikkaa
½
tl
suolaa
tl
mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
pita- tai maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Paahda paprikoita 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, välillä paprikoita käännellen. Voit myös paahtaa paprikat grillissä. Laita paprikat kulhoon ja peitä muovipussilla. Anna jäähtyä.
  2. Jätä paprikoista irronnut neste käyttämättä ja taputtele paprikat talouspaperilla. Kuori ja paloittele paprikat. Laita ne tehosekoittimeen ja aja karkeahkoksi tahnaksi.
  3. Kuori ja hienonna valkosipuli. Jos et pidä raa’an valkosipulin mausta, paista se pannulla öljytilkassa kypsäksi ennen kuin lisäät sen paprikoiden joukkoon.
  4. Laita valkosipuli paprikoiden joukkoon fetan, etikan, suolan ja pippurin kanssa. Lisää öljy ohuena nauhana sekoittaen ja aja tehosekoittimella tahnaksi.
  5. Anna maustua viileässä 15 minuuttia. Viimeistele halutessasi oliiviöljylorauksella ja paahdetuilla pinjansiemenillä. Tarjoa dippinä leivän kanssa.

Kommentit (5)

Vierailija

Hei! Tässä pitäisi varmaan olla pidempi valmistusaika kuin 20 min, kun paprikoiden paahtoaikakin on jo pelkästään 30 min?

Vierailija

Voi varmaan käyttää valmiiksi paahdettuja paprikoita?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos huomioista, korjaan valmistusajan! Ja ohjetta voi hyvin soveltaa myös valmiiksi paahdetuille säilötyille paprikoille. Lopputuloksesta ei tule aivan samanlainen, mutta varmasti hyvä kuitenkin. 

Vierailija

Tästä tuli todella löysää, onko paprikoiden ja fetan suhde todella tarkoitus olla tämä?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Harmillista, kyllä tämä on se suhde! Tarkoituksena on että feta maustaa dipin, mutta pääosassa ovat paprikat. Toki paprikoiden mehevyydestä ja koosta riippuu paljon, milainen lopputuloksesta tulee. Lisään ohjeeseen tiedon, että paahtuneet paprikat kannattaa ainakin valuttaa hyvin ennen paloittelua ja surauttamista.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Earl Grey -teellä ja sitruunalla maustettu kesäkurpitsahillo on täydellistä seuraa skonsseille tai letuille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 1½ l
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-teehillo

Ainekset

5
dl
vettä
2
ps
Earl Grey -teetä
1
kg
kesäkurpitsaa
1
sitruuna
1
pkt (250 g)
minihillosokeria

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa ja hauduta teepusseja vedessä 10 minuuttia.

  2. Leikkaa kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi tai, jos haluat hillosta tasaisempaa, raasta se isolla terällä. Poista teepussit vedestä ja lisää kesäkurpitsat teehen. Keitä 10–15 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes kurpitsa pehmenee ja soseutuu.

  3. Sekoita sokeri kesäkurpitsan joukkoon ja keitä 5 minuuttia. Pese sitruuna, raasta keltainen kuoriosa ja purista mehu hillon joukkoon.

  4. Laita hillo puhtaisiin kuumiin lasitölkkeihin, sulje kannet ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä jääkaapissa.

Vinkki Soseuta hillo sileäksi sauvasekoittimella.

Kommentit (0)

Hildu on lisännyt 25 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.

Tämä kastike on maukas, helppo ja nopea tehdä, sekä monipuolisesti sopii broilerin, kalan, pihvin, nakkien ja lihapullien kanssa jne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 - 5
Valmistusaika
n. 10 - 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Juustokermakastike

Ainekset

3
rkl
voita/oivariinia
4
rkl
vehnäjauhoja
2
dl
Pirkka juustokermaa 15 %, sisältää suolaa
1,5
dl
vettä
pippurisekoitetta hivenen/mustapippurirouhetta
0,5
tl
suolaa, tai maun mukaan/Pan suolaa 1 tl

Työvaiheet

Laita kastikekattilaan voita ja anna sen sulaa, lisää sitten vehnäjauhot ja sekoita.
Lisää juustokerma sekoittaen, älä anna kiehahtaa, varo ettei pala pohjaan.
Lisää sitten vettä 1,5 dl ja suola, sekä pippurisekoitetta, keitä sekoittaen niin kauan,
että menee kasaan eli paksuuntuu, tarpeen tullen ohenna sopivaksi lisäämällä vettä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Purista makkaramassa pannuun ja ruskista kastikkeen sattumiksi. Kantarelli kestää hyvin makuja, tällä kertaa harissaa, hunajaa, sitruunaa ja mausteista possumakkaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuoremakkara-kantarellikastike

Ainekset

1
pkt (280 g)
raakamakkaraa
2
l
kantarelleja
1
sipuli
150
g
juuriselleriä
2
rkl + 2 rkl
oliiviöljyä
1
prk (400 g)
paseerattua tomaattia
2
tl
harissaa (esim. Al’Fez)
1
tl
juustokuminaa
1
tl
kuivattua minttua
1
laakerinlehti
1
ruukku lehtipersiljaa
½
sitruunan mehu
1
rkl
hunajaa
Lisäksi
kaura-ateriajyviä, kuskusia tai bulguria
maustamatonta paksua jogurttia

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Kuori ja hie­nonna sipuli, leikkaa selleri pieniksi kuutioiksi.
  2. Paista sieniä kuumassa öljyssä pannus­sa muutama minuutti. Siirrä sienet pois pannusta, lisää öljyä ja purista makkaran sisus pannuun. Painele sisus paistinlastalla murumaiseksi ja ruskista kunnolla. Lisää sipulit ja sellerit ja paista 5 minuuttia.
  3. Kaada tomaatti pannuun ja sekoita ha­rissa ja kuivamausteet joukkoon. Lisää tilk­ka vettä tarvittaessa. Keitä miedolla läm­möllä 15 minuuttia.
  4. Lisää sienet kastikkeeseen ja hauduta 5 minuuttia.
  5. Hienonna persilja. Mausta kastike sit­ruunanmehulla, hunajalla ja persiljalla. Tarjoa kastike ateriajyvien, kuskusin tai bulgurin kanssa. Lusikoi annosten päälle jogurttia.

Kommentit (0)