Tässä se on, herkullinen kastikeklassikko, jota ei voi ohittaa! Tarjoa ruskeakastike lihapullien tai murekkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa, niin olet suomalaisen lohturuuan ytimessä.
Kastikkeen makuun vaikuttaa paljon se, mitä lihalientä käytät. Valmiista lihaliemistä maukkaimpia ovat litran kartonkitölkeissä myytävät liemet. Lisää suolaa lopuksi maistellen, sillä myös lihalienten suolaisuus vaihtelee.
Ruskeakastike
Ainekset
Työvaiheet
- Kuutioi voi. Mittaa jauhot paistinpannulle. Kuumenna levy ja paahda jauhoja sekoitellen, kunnes niiden väri muuttuu valkoisesta vaaleanruskeaksi. Lisää voikuutiot ja sekoita tasaiseksi.
- Lisää lihaliemi hiljalleen, samalla voimakkaasti kierrevatkaimella sekoittaen. Anna kiehahtaa.
- Mausta mustapippurilla ja suolalla samalla maistellen. Tarvittava suolan määrä riippuu käyttämäsi lihaliemen suolaisuudesta.
Ruskea kastike ei lihalientä kyllä tarvitse, makua tulee kun jauhot ruskistetaan perinteiseen tapaan voin kanssa yhdessä.
Tarttet valurauta- / teräspannun mikäli et käytä rasvaa. Se kuumenee jauhoja ruskistaessa niin paljon että polttaa teflonit irti. En suosittele, ellei tykkää teflon paloista kastikkeessa. Nim. kokeiltu, testattu ja parit pannut pilattu.
Paremman makuinen ruskea kastike tulee nimenomaan kun lisätään lihalientä tuottamaan makua.
Totta, kastike onnistuu vedellä. Hyvä liemi kuitenkin antaa oman monivivahteisemman makunsa. Esimerkiksi kartonipurkissa myytävät Puljongin liemet sopivat hyvin kastikkeisiin.
Muuten sama ohje, mutta:
Polta jauhoja, kunnes ne ovat tumman ruskeita (alkaa olla pieniä palaneita kokkareita). Lisää vesi (jätä lihaliemi pois). Sekoita tehosekoittimella kastike lähes vaahdoksi, niin että palaneita kokkareita ei ole. Suolaisuudesta riippuen, lisää aromaattia (ei suolaa). Lisää myös mustapippuria 1tl. Keitä pippuri 15-20 min, jolloin se maku pehmenee.
...lisää kastikkeeseen 1dl tummaa soijaa.