Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2190 reseptiä.
Linkitetty 209 keittokirjaan.
OHJE Anna-Maija Tanttu KUVA Sanna Maskulin

Legendaarisen ruokatoimittaja Anna-Maija Tantun lohilaatikko maistuu kaikessa yksinkertaisuudessaan taivaalliselta. Etenkin ruskistetun voisulan kanssa.

Kermainen, pinnalta hieman paahtunut lohilaatikko on kotiklassikoista parhaita. Perusainekset ovat yksinkertaiset: valitse kiinteä perunalajike, kuten Velox tai Siikli, jolloin peruna ei hajoa. Käytä täysmaitoa ja paksua kermaa, reippaasti tuoretta tilliä ja ehdottoman tuoretta kalaa. Mieluiten kotimaista!

Yksi tärkeä työvaihe kannattaa muistaa: sipulin kuullottaminen taittaa karvauden, joten tämä ylimääräinen 10-15 minuuttia kannattaa esivalmisteluihin uhrata. Kun perunat on kuorittu ja viipaloitu, ne kannattaa upottaa kylmään veteen ja huuhtaista tärkkelys pois vielä lävikössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
30 min + kypsennys 1 ½ t
Vaikeustaso
Helppo

Klassinen lohilaatikko

Ainekset

400
g
ruodotonta, nahatonta kirjolohifileetä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
1
sipuli
1
kg
perunoita (15 keskikokoista)
1
puntti
tilliä
1-2
rkl
voita vuoan voiteluun
Kermainen muna-maito
2
dl
kermaa
2
dl
täysmaitoa
2
kananmunaa
suolaa
valkopippuria
Lisäksi
ruskistettu voi

Työvaiheet

  1. Ripottele kalafileelle suolaa ja sokeria. Anna maustua sen aikaa kun valmistelet sipulin ja perunat.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia voissa keskilämmöllä noin 10-15 minuuttia, kunnes sipuli muuttuu ensin läpikuultavaksi, sitten kullankeltaiseksi.
  3. Sipulin kypsyessä kuori ja viipaloi perunat ohuiksi, noin ½ cm viipaleiksi. Laita viipaleet kylmään veteen, että ne eivät tummu. Laita perunaviipaleet lävikköön ja huuhtaise tärkkelys pois kylmällä vedellä. Valuta. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  4. Viipaloi lohi noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Hienonna sipuli. Sekoita muna-maidon ainekset keskenään.
  5. Voitele laakea, reilun kokoinen uunivuoka (vetoisuus noin 3 l). Lado puolet perunoista vuoan pohjalle. Levitä päälle kuullotettu sipuli, lohiviipaleet ja reilu kerros silputtua tilliä. Kaada puolet kermaisesta muna-maidosta päälle. Lado loput perunaviipaleet päälle. Kaada loppu kermainen muna-maito päälle. Kypsennä uunissa noin 1 ½ tuntia. Kokeile kypsyyttä välillä, sillä uunien lämpötiloissa on eroja, ja ruoka saattaa kypsyä nopeamminkin.
  6. Tarjoa voisulan tai ruskistetun voin kanssa. Kun ruskistat voin, anna sen ensin sulaa keskilämmöllä paksupohjaisessa kasarissa. Voi alkaa ensin vaahdota, jonka jälkeen vaahto laskee, ja voi alkaa ruskistua. Tässä vaiheessa voin tuoksu muuttuu pähkinäiseksi. Ota kattila liedeltä heti, kun voi on ruskistunut, sillä se palaa ja tummuu helposti.

Kommentit (7)

Vierailija

Uunin lämpötila?

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

175 astetta! Se oli jäänyt ohjeesta pois, nyt lisätty. Kiitos huomiosta :)

hanhi53

Tämä on hyvää, mutta vielä paljon parempaa tulee, kun tekee keitetyistä perunoista. Oli muuten Creta Garbon lempiruoka!

Vierailija

Tämä on niin ihanaa! Ja seuraavana päivänä vielä parempaa - varsinkin, jos on jäänyt vain vähän jäljelle, ja lopusta vähän kinastellaan, että kuka saa syödä. 😋

Ruisleepä kaveriks

Voe mahoton..

Ulppe

Miks toi sama sipuli kuoritaan kahdesti..?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jennyfer1980 on lisännyt 19 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Broilerivuoka
Broilerivuoka

Erittäin helppo valmistaa ja kypsyy uunissa tunnissa itsekseen. Kaikenlisäksi myös edullinen ja erittäin hyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 min valmistus 1 h uunissa
Vaikeustaso
Helppo

Broilerivuoka

Ainekset

2
pss
hernemaissipaprikaa
1
kpl
purjoa
2
prk
kermaa
1
pkt
broilerinsuikaleita
curryä
suolaa
valkosipulijauhetta

Työvaiheet

Lämmitä uuni 175 asteeseen

1. Laita hernemaissipaprikat, silputtu purjo ja broilerit voideltuun uunivuokaan
2. Sekoita curry, suola ja valkosipulijauhe kermaan ja kaada vuokaan muiden aineiden joukkoon

Paiseta 175 asteessa tunti ja tarjoa riisin kanssa.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 81 reseptiä.
Linkitetty 78 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Pizza bianco -tyylisestä pizzasta kypsennetään vain pohja ja kermaviilistä tehty sitruunainen kastike. Kuuma pizza täytetään kylmäsavulohella, kurkkulastuilla, rucolalla ja marinoidulla punasipulilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
Valmistusaika 25 min + kohottaminen 30 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-ruispizza

Ainekset

POHJA
15
g
hiivaa
½
tl
suolaa
1 ½
dl
vettä
1 ½
dl
vehnäjauhoja (durum)
1 ½
dl
ruisjauhoja
2
tl
oliiviöljyä
KASTIKE
½
sitruunan kuori
1 ½
dl
kermaviiliä (rasvaa 10 %)
2
tl
sitruunan mehua
ripaus
suolaa ja mustapippuria
Täyte
puolikas
kurkku
100
g
kylmäsavulohta
tuoretta rucolaa
1
pieni punasipuli
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa, sokeria ja mustapippuria

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Alusta jauhot ja öljy joukkoon. Anna taikinan kohota noin 30 min.

  2. Marinoi punasipuli. Suikaloi punasipuli ja sekoita joukkoon öljy, sitruunamehu sekä ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria.

  3. Painele taikina jauhotetuin käsin leivinpaperin päälle pellille. Valmista kastike. Raasta sitruunan kuori. Sekoita kulhossa kermaviili, kuoriraaste ja mehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä kastike pizzapohjalle. Kypsennä 225 asteessa noin 10 minuuttia, tai kunnes pizza alkaa ruskistua reunoilta.

  4. Höylää kurkusta pitkiä lastuja juustohöylällä. Levitä kuuman pizzan päälle kylmäsavulohiviipaleita, kurkkulastuja, rucolaa ja marinoitua punasipulia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2190 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Sillä aikaa kun hedelmien ja yrttien maustama lammaspata porisee liedellä, lisukkeeksi tulevat dukkahjuurekset paahtuvat uunissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Marokkolainen lammaspata

Ainekset

600
g
karitsan paahtopaistia
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
2–3
rkl
oliiviöljyä
2
kanelitankoa
2
tl
juustokuminaa
1
tl
jauhettua korianteria
tl
sahramia
n. 7
dl
liha- tai kasvislientä
200
g
kuivattuja aprikooseja
½
dl
minttua hienonnettuna
(1
säilötty sitruuna)
½
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)
DUKKAHJUUREKSET
600
g
juureksia (esim. juuriselleriä ja porkkanaa)
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
dukkah-maustetta
LISÄKSI
kuskusia

Työvaiheet

  1. Kuutioi liha. Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipulit. Kuullota sipuleita öljyssä padassa muutama minuutti. Lisää lihat ja paista niihin kaunis väri. Lisää mausteet ja sekoittele hetki. Kaada lihaliemi pataan, anna kiehahtaa ja vähennä lämpöä. Anna padan porista kannen alla, miedohkolla lämmöllä noin tunti.

  2. Valmista sillä aikaa juurekset. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori juurekset ja paloittele ne pitkittäin. Laita juurekset uunivuokaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Valuta öljy päälle. Paahda uunissa noin 30 minuuttia, kunnes juurekset ovat kypsiä. Ripottele dukkahmauste päälle.

  3. Paloittele aprikoosit ja lisää ne pataan. Kypsennä vielä noin 15 minuuttia tai kunnes lammas on todella mureaa. Hienonna minttu ja lisää se pataan. Halutessasi voit kuutioida mukaan myös säilötyn sitruunan. Tarkista maku, lisää pippuria ja tarvittaessa suolaa. Tarjoa pata dukkahjuuresten ja kuskusin kanssa.

Vinkki! Viimeistele pata fetajuustolla ja granaattiomenansiemenillä. 

Kommentit (1)

A-M

Kuullostaa super herkulliselta. Täytyy hankkia tuota Dukkah maustetta. Ei ole entuudestaan tuttu. Ras el Hanoutia käytän paljon. Kiitos Sanna reseptistä!

Sport on lisännyt 81 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Maukkaasta yhden astian ruuasta löytyy meheviä lohipaloja, rouskuvia sokeriherneitä, kukkakaalinnuppuja ja riisiä. Lisää lohipalat pannulle vasta loppuvaiheessa, jotta ne pysyvät ehjinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-kukkakaaliriisi

Ainekset

1
pieni kukkakaali
¼
purjon vihreää osaa
1
tl
öljyä
1
tl
currya
2
tl
inkivääriä raasteena
1
dl
riisiä
3
dl
vettä
½
tl
suolaa
300
g
kirjolohifileetä kuutioina
2
rkl
kalakastiketta
100
g
sokeriherneitä
1
limetin mehu
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Leikkaa kukkakaali pieniksi nupuiksi. Hienonna purjo. Paista kasviksia öljyssä kuumalla vokkipannulla pari minuuttia. Lisää pannulle curry ja inkivääri. Paista vielä noin minuutti.

  2. Lisää pannulle riisi, vesi ja suola. Anna kypsyä kannen alla noin 8–10 minuuttia.

  3. Kuutioi lohi ja mausta kalakastikkeella. Lisää lohikuutiot ja sokeriherneet vokkipannulle ja kuumenna sen verran, että lohipalat kypsyvät.

  4. Purista pannulle limetin mehu ja ripottele joukkoon runsaasti korianteria.

Kommentit (2)

Ei noin

Riisi ja kukkakaalin nuput kyllä kypsyvät eri aikaan

Vierailija

Edelliselle kommentoijalle..

Jos on pika riisiä niin tuo 8-10 on vallan riittävä aika