Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2097 reseptiä.
Linkitetty 188 keittokirjaan.
OHJE Anna-Maija Tanttu KUVA Sanna Maskulin

Legendaarisen ruokatoimittaja Anna-Maija Tantun lohilaatikko maistuu kaikessa yksinkertaisuudessaan taivaalliselta. Etenkin ruskistetun voisulan kanssa.

Kermainen, pinnalta hieman paahtunut lohilaatikko on kotiklassikoista parhaita. Perusainekset ovat yksinkertaiset: valitse kiinteä perunalajike, kuten Velox tai Siikli, jolloin peruna ei hajoa. Käytä täysmaitoa ja paksua kermaa, reippaasti tuoretta tilliä ja ehdottoman tuoretta kalaa. Mieluiten kotimaista!

Yksi tärkeä työvaihe kannattaa muistaa: sipulin kuullottaminen taittaa karvauden, joten tämä ylimääräinen 10-15 minuuttia kannattaa esivalmisteluihin uhrata. Kun perunat on kuorittu ja viipaloitu, ne kannattaa upottaa kylmään veteen ja huuhtaista tärkkelys pois vielä lävikössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
30 min + kypsennys 1 ½ t
Vaikeustaso
Helppo

Klassinen lohilaatikko

Ainekset

400
g
ruodotonta, nahatonta kirjolohifileetä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
1
sipuli
1
kg
perunoita (15 keskikokoista)
1
puntti
tilliä
1-2
rkl
voita vuoan voiteluun
Kermainen muna-maito
2
dl
kermaa
2
dl
täysmaitoa
2
kananmunaa
suolaa
valkopippuria
Lisäksi
ruskistettu voi

Työvaiheet

  1. Ripottele kalafileelle suolaa ja sokeria. Anna maustua sen aikaa kun valmistelet sipulin ja perunat.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia voissa keskilämmöllä noin 10-15 minuuttia, kunnes sipuli muuttuu ensin läpikuultavaksi, sitten kullankeltaiseksi.
  3. Sipulin kypsyessä kuori ja viipaloi perunat ohuiksi, noin ½ cm viipaleiksi. Laita viipaleet kylmään veteen, että ne eivät tummu. Laita perunaviipaleet lävikköön ja huuhtaise tärkkelys pois kylmällä vedellä. Valuta. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  4. Viipaloi lohi noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Hienonna sipuli. Sekoita muna-maidon ainekset keskenään.
  5. Voitele laakea, reilun kokoinen uunivuoka (vetoisuus noin 3 l). Lado puolet perunoista vuoan pohjalle. Levitä päälle kuullotettu sipuli, lohiviipaleet ja reilu kerros silputtua tilliä. Kaada puolet kermaisesta muna-maidosta päälle. Lado loput perunaviipaleet päälle. Kaada loppu kermainen muna-maito päälle. Kypsennä uunissa noin 1 ½ tuntia. Kokeile kypsyyttä välillä, sillä uunien lämpötiloissa on eroja, ja ruoka saattaa kypsyä nopeamminkin.
  6. Tarjoa voisulan tai ruskistetun voin kanssa. Kun ruskistat voin, anna sen ensin sulaa keskilämmöllä paksupohjaisessa kasarissa. Voi alkaa ensin vaahdota, jonka jälkeen vaahto laskee, ja voi alkaa ruskistua. Tässä vaiheessa voin tuoksu muuttuu pähkinäiseksi. Ota kattila liedeltä heti, kun voi on ruskistunut, sillä se palaa ja tummuu helposti.

Kommentit (7)

Vierailija

Uunin lämpötila?

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

175 astetta! Se oli jäänyt ohjeesta pois, nyt lisätty. Kiitos huomiosta :)

hanhi53

Tämä on hyvää, mutta vielä paljon parempaa tulee, kun tekee keitetyistä perunoista. Oli muuten Creta Garbon lempiruoka!

Vierailija

Tämä on niin ihanaa! Ja seuraavana päivänä vielä parempaa - varsinkin, jos on jäänyt vain vähän jäljelle, ja lopusta vähän kinastellaan, että kuka saa syödä. 😋

Ruisleepä kaveriks

Voe mahoton..

Ulppe

Miks toi sama sipuli kuoritaan kahdesti..?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sport on lisännyt 62 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kookosmaidolla pyöristetty vegaaninen bataatti-kukkakaalikeitto saa ytyä srirachasta. Ihana soppa ei kaipaa rinnalleen kuin palan hyvää leipää.

Vinkki! Jos haluat keventää, valitse vähärasvainen kookosmaito.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatti-kukkakaalikeitto

Ainekset

1
(noin 500 g)
bataatti
1
kukkakaali
1
sipuli
1
rkl
öljyä
2
tl
garam masalaa
1
l
kasvislientä
1
prk (400 ml)
kookosmaitoa
1
rkl
sriracha-kastiketta
1
tl
suolaa
3
rkl
sitruunamehua
thaibasilikaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa bataatti lohkoiksi. Pilko kukkakaali nupuiksi. Hienonna sipuli. Paista kasviksia öljyssä kattilassa noin 5 minuuttia. Lisää garam masala ja jatka paistamista vielä pari minuuttia.
  2. Lisää kasvisliemi kattilaan ja anna keiton kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
  3. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kookosmaito ja anna keiton vielä kiehahtaa.
  4. Mausta srirachalla, suolalla ja sitruunamehulla. Ripottele valmiin keiton pinnalle thaibasilikaa.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 659 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Emilia Kolari
Kuva: <span class="photographer">Lasse Lecklin</span>
Kuva: Lasse Lecklin

Joulun mehevin pulla on gluteeniton, vegaaninen ja tehty jaettavaksi. Tässä pullakranssissa on piparimausteinen mantelitäyte.

Gluteeniton taikina kohotetaan vain kerran ennen paistamista. Näin se säilyttää muotonsa ja rakenteensa parhaiten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min + 20 min kohotus ja 25 min paistaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton mantelipullakranssi

Ainekset

25
g
hiivaa
dl
mantelimaitoa
1
dl
sokeria
2
tl
psylliumia
2
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
5
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (esim. Sunnuntai)
100
g
maidotonta leivontamargariinia
Leipomiseen
1
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
Täyte
150
g
mantelimassaa
1
dl
fariinisokeria
½
dl
mantelirouhetta
1
tl
piparkakkumaustetta
1
tl
kanelia
Pinnalle
2
rkl
maidotonta margariinia sulatettuna
1
rkl
siirappia
½
dl
mantelirouhetta

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen mantelimaitoon. Vatkaa joukkoon sokeri, psyllium, kardemumma ja suola. Odota 5 minuuttia, kunnes psyllium on hieman turvonnut.
  2. Lisää jauhot. Sekoita sähkövatkaimen taikinakoukuilla tasaiseksi taikinaksi. Notkista rasva mikrossa, mutta älä sulata. Lisää rasva taikinaan. Jatka vaivaamista muutama minuutti.
  3. Älä kohota taikinaa, vaan jatka leipomista saman tien. Ripottele leivinpaperiarkille gluteenittomia jauhoja. Kumoa taikina paperille ja taputtele siitä jauhoja apuna käyttäen arkin kokoinen levy.
  4. Raasta tai murenna mantelimassa taikinalevylle. Ripottele päälle fariinisokeri, mantelirouhe ja mausteet.
  5. Kääri taikina tiiviiksi rullaksi. Kiepauta rulla leivinpaperin päällä pieneksi ympyräksi. Nipistä päät yhteen.
  6. Yhdistä rasvasula ja siirappi. Sivele pulla seoksella saman tien. Leikkaa sitten saksilla kranssin pintaan syviä viiltoja. Taivuta leikattuja paloja varovasti eri suuntiin. Ripottele pinnalle mantelirouhetta.
  7. Vetäise pulla leivinpaperin avulla pellille. Kohota peittämättä 30–45 minuuttia. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (1)

Juhani Nissilä

Eiköhän nuo kaikki ome tarkoitettu jaettavaksi. Ei ole vielä sattunu eteen, että joku olisi koko kranssista alakannu maistella !

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2097 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Kuohkeista haukikvenelleistä syntyy taivaallinen kalasoppa! Kun keität haukipyörykät eri liemessä ja lisäät ne keittoon vasta lopuksi, keiton liemi pysyy kirkkaana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kirkas haukipullakeitto

Ainekset

Haukikvenellit
800
g
jauhettua haukea
1
ruukku
tilliä
1
kananmuna
1 1/2
tl
suolaa
1
tl
jauhettua valkopippuria
4
dl
kuohukermaa
Keitto
600
g
kiinteitä perunoita
4
porkkanaa
2
l
kalalientä (fondista tai kuutiosta)
(suolaa)
1-2
dl
herneenversoja
2
kevätsipulinvartta
(150 g smetanaa)

Työvaiheet

  1. Tee ensin haukimureketaikina kvenellejä varten. Hienonna tilli. Laita jauhettu hauki, tilli, kananmuna, suola ja valkopippuri yleiskoneen kulhoon. Sekoita aineet koneen leikkuuterällä. Lisää jääkaappikylmä kerma ohuena nauhana kalaseokseen ja käytä konetta vain sen verran, että kerma sekoittuu. Laita seos jääkaappiin vetäytymään.
  2. Pese (ja kuori) perunat. Puolita ne tai paloittele neljään osaan. Kuori ja paloittele porkkanat. Kiehauta kalaliemi ja mausta se tarvittaessa suolalla. Keitä perunoita ja porkkanoita liemessä noin 12 minuuttia tai kunnes perunat ovat juuri ja juuri kypsiä.
  3. Kuumenna kvenellejä varten keitinvettä keskikokoisessa kattilassa ja mausta vesi suolalla (2 tl suolaa/1 l vettä). Ota ruokalusikkaan noin pingispallon kokoinen määrä haukiseosta. Kostuta toinen lusikka kylmään veteen ja pyörittele seoksesta kahdella lusikalla soikea kvenelli. Tipauta se lusikasta kiehuvaan suolaveteen. Kypsennä 3–4 kvenelliä kerrallaan, noin 2 minuuttia, ja nosta reikäkauhalla pois liemestä.
  4. Lisää kypsät kvenellit keittoon juuri ennen tarjoamista. Jaa annokset kulhoihin ja lisää niihin herneenversoja ja hienonnettua kevätsipulinvartta. Tarjoa halutessasi smetanan kanssa.

Vinkki! Haukipullat voi pakastaa, joten keitä niitä samalla seuraavaan soppaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2097 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Herkullisuusvaroitus! Mätimaustevoi on loistoseuraa niin uuniperunan, paahdettujen kasvisten kuin leivänkin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 5 dl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mätimaustevoi

Ainekset

200
g
voita
100
g
siianmätiä
1
dl
ruohosipulia
2
rkl
sitruunan kuorta
2
tl
mustaa caviart-merilevävalmistetta tai kaviaaria

Työvaiheet

  1. Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään.
  2. Sulata 100 g voita pienessä kattilassa ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia,kunnes voi muuttuu kullankeltaiseksi ja tuoksuu pähkinäiseltä. Kaada voi varovasti kulhoon niin, että tummaksi paahtunut sakka jää kattilaan. Anna voin jäähtyä huoneenlämpöiseksi, noin 20 minuuttia. Heitä sakka pois.
  3. Valuta mäti tiheässä siivilässä.
  4. Vatkaa ruskistettu voi kuohkeaksi. Vatkaa 100 g ruskistamatonta pehmeää voita toisessa kulhossa kuohkeaksi. Yhdistä voivaahdot.
  5. Hienonna ruohosipuli. Lisää valutettu mäti ja ruohosipuli voin joukkoon. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Lisää kuoriraaste ja merileväkaviaari voihin. Sekoita tasaiseksi. Tarjoa heti tai, jos laitat mätivoin jääkaappiin, anna sen pehmetä huoneenlämmössä ennen tarjoamista. Tarjoa esimerkiksi uuniperunoiden, paistetun kalan, paahdetun leivän tai grillattujen kasvisten kanssa.

Kommentit (0)