Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 256 keittokirjaan.
OHJE Anna-Maija Tanttu KUVA Sanna Maskulin

Legendaarisen ruokatoimittaja Anna-Maija Tantun lohilaatikko maistuu kaikessa yksinkertaisuudessaan taivaalliselta. Etenkin ruskistetun voisulan kanssa.

Kermainen, pinnalta hieman paahtunut lohilaatikko on kotiklassikoista parhaita. Perusainekset ovat yksinkertaiset: valitse kiinteä perunalajike, kuten Velox tai Siikli, jolloin peruna ei hajoa. Käytä täysmaitoa ja paksua kermaa, reippaasti tuoretta tilliä ja ehdottoman tuoretta kalaa. Mieluiten kotimaista!

Yksi tärkeä työvaihe kannattaa muistaa: sipulin kuullottaminen taittaa karvauden, joten tämä ylimääräinen 10-15 minuuttia kannattaa esivalmisteluihin uhrata. Kun perunat on kuorittu ja viipaloitu, ne kannattaa upottaa kylmään veteen ja huuhtaista tärkkelys pois vielä lävikössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
30 min + kypsennys 1 ½ t
Vaikeustaso
Helppo

Klassinen lohilaatikko

Ainekset

400
g
ruodotonta, nahatonta kirjolohifileetä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
1
sipuli
1
kg
perunoita (15 keskikokoista)
1
puntti
tilliä
1-2
rkl
voita vuoan voiteluun
Kermainen muna-maito
2
dl
kermaa
2
dl
täysmaitoa
2
kananmunaa
suolaa
valkopippuria
Lisäksi
ruskistettu voi

Työvaiheet

  1. Ripottele kalafileelle suolaa ja sokeria. Anna maustua sen aikaa kun valmistelet sipulin ja perunat.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia voissa keskilämmöllä noin 10-15 minuuttia, kunnes sipuli muuttuu ensin läpikuultavaksi, sitten kullankeltaiseksi.
  3. Sipulin kypsyessä kuori ja viipaloi perunat ohuiksi, noin ½ cm viipaleiksi. Laita viipaleet kylmään veteen, että ne eivät tummu. Laita perunaviipaleet lävikköön ja huuhtaise tärkkelys pois kylmällä vedellä. Valuta. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  4. Viipaloi lohi noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Hienonna tilli. Sekoita muna-maidon ainekset keskenään.
  5. Voitele laakea, reilun kokoinen uunivuoka (vetoisuus noin 3 l). Lado puolet perunoista vuoan pohjalle. Levitä päälle kuullotettu sipuli, lohiviipaleet ja reilu kerros silputtua tilliä. Kaada puolet kermaisesta muna-maidosta päälle. Lado loput perunaviipaleet päälle. Kaada loppu kermainen muna-maito päälle. Kypsennä uunissa noin 1 ½ tuntia. Kokeile kypsyyttä välillä, sillä uunien lämpötiloissa on eroja, ja ruoka saattaa kypsyä nopeamminkin.
  6. Tarjoa voisulan tai ruskistetun voin kanssa. Kun ruskistat voin, anna sen ensin sulaa keskilämmöllä paksupohjaisessa kasarissa. Voi alkaa ensin vaahdota, jonka jälkeen vaahto laskee, ja voi alkaa ruskistua. Tässä vaiheessa voin tuoksu muuttuu pähkinäiseksi. Ota kattila liedeltä heti, kun voi on ruskistunut, sillä se palaa ja tummuu helposti.

Kommentit (9)

Vierailija

Uunin lämpötila?

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

175 astetta! Se oli jäänyt ohjeesta pois, nyt lisätty. Kiitos huomiosta :)

hanhi53

Tämä on hyvää, mutta vielä paljon parempaa tulee, kun tekee keitetyistä perunoista. Oli muuten Creta Garbon lempiruoka!

Vierailija

Tämä on niin ihanaa! Ja seuraavana päivänä vielä parempaa - varsinkin, jos on jäänyt vain vähän jäljelle, ja lopusta vähän kinastellaan, että kuka saa syödä. 😋

Ruisleepä kaveriks

Voe mahoton..

Ulppe

Miks toi sama sipuli kuoritaan kahdesti..?

Teija Engström- Alanko

Kohta neljä: pilko tai hienonna tilli ei sipulia uudestaankin

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos viestistä, kohdassa neljä tosiaan hienonnetaan tilli, eikä sipuli. Reseptiä on nyt korjattu!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kalan mausteeksi pyöräytetään itse tehty sitruunapippurin ja kapriksen maustama dippi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + maustuminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Paistettua kalaa ja pikkelivihanneksia

Ainekset

PIKKELIVIHANNEKSET
1
kesäkurpitsa
1
pieni kukkakaali
1
punasipuli
3
porkkanaa
LIEMI
½
dl
väkiviinaetikkaa
1
dl
sokeria
3
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SITRUUNAPIPPURI
2
tl
raastettua luomu sitruunan kuorta
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
¼
tl
valkopippuria rouhittuna
¼
tl
suolaa
DIPPI
1
rkl
kapriksia
2
dl
vegaanista ranskakermaa
n. 1
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
600
g
kalaa ruodottomana fileenä (esm. kirjolohi, nieriä)
2
rkl
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Pakkaa porkkanaa lukuun ottamatta kasvikset puhtaaseen lasipurkkiin. Mittaa pikkeliliemen aineet kattilaan ja kiehauta. Siirrä kattila syrjään, lisää porkkanat kuumaan liemeen ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kaada jäähtynyt liemi porkkanoiden kanssa lasipurkkiin. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

  2. Pese ja raasta sitruunan kuori pieneen kulhoon. Sekoita joukkoon pippurirouheet ja suola.

  3. Hienonna kaprikset veitsellä ja sekoita ranskankerman joukkoon. Mausta sitruunanmehulla.

  4. Leikkaa kala neljäksi annospalaksi ja paista kypsäksi pinnoitetulla pannulla, noin 2 minuuttia molemmin puolin. Mausta sitruunapippurilla ja tuoreella ruohosipulilla. Tarjoa pikkelikasvisten ja dipin kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Sipulit ja sitruunat paistuvat maukkaiksi samalla uunipellillä täytetyn siian kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kokonainen basilikasiika

Ainekset

1
iso tai kaksi pienempää siikaa
1
tl
suolaa
2
rkl
sitruunapestoa
1
dl
kuivahtaneita leipäkuutioita
1
sitruuna
1
ruukku basilikaa
2–4
kevätsipulia varsineen
1
rkl
oliiviöljyä
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Poista siikojen sisälmykset ja kidukset. Huuhtele ja kuivaa kalat. Laita kala uunipellille leivinpaperille.

  3. Hiero siikojen sisään suolaa ja levitä pestoa. Kuutioi kuivat leivänkannikat. Pese sitruuna ja viipaloi siitä puolet. Lohko toinen puolikas. Laita leipäpaloja, sitruunaviipaleita ja basilikanlehtiä kalojen täytteeksi.

  4. Pese ja halkaise sipulit. Laita sipulit ja sitruunalohkot pellille kalan viereen. Sipaise sipulien pintaan öljyä ja rouhi päälle kevyesti suolaa.

  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Retiiseistä ravistellaan täydellisen raikas lisuke paistetuille kuhafileille ja pehmeälle perunamuusille.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kuha ja hölskyretiisit

Ainekset

600
g
kuhaa fileenä
25
g
voita
½
ruukkua timjamia
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua valkopippuria
HÖLSKYRETIISIT
1
nippu retiisiä
½
kurkku
1
rkl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hölskyretiisit. Pese ja viipaloi retiisit. Halkaise kurkku. Koverra pois siemenet ja kuutioi kurkku. Lisää kasvikset kannelliseen rasiaan.

  2. Kaada kasvisten päälle etikka, sokeri ja suola. Ravista muutama minuutti.

  3. Poista kuhafileistä ruodot. Viipaloi fileet annospaloiksi.

  4. Sulata voi pannulla. Lisää timjamin oksia voihin hautumaan muutamaksi minuutiksi. Paista kalapaloja yrttivoissa noin 5 minuuttia. Rouhi päälle suolaa ja pippuria.

VINKKI! Tarjoa kuha perunamuusin kanssa.