Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 207 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Linström

Tuttu maku uudessa muodossa! Lämmittävän tex mex -keiton maku vain paranee ajan kanssa – seuraavana päivänä se on superherkkua.

Moni keitto ja pata on hyvää valmistuspäivänä, mutta seuraavana vielä parempaa. Tämä tortillakeitto kuuluu siihen joukkoon.

Ideana on höystää jauheliha-kasviskeitto salsakastikkeella lämmittävän mausteiseksi. Koska mukana on juustokuminaa ja valkosipulia, keiton maku voimistuu saadessaan tekeytyä kylmässä seuraavaan päivään. Tästä johtuen maukas soppa sopii mainiosti lounasevääksi. Proteiinipitoisten papujen ja jauhelihan ansiosta keitto pitää myös nälän loitolla.

Tortillakeitossa höysteet ovat piste iin päälle. Valmiin, kuuman keiton pinnalle murustellaan maissilastuja ja viipaloidaan avokadoa. Maku viimeistellään tuoreella korianterilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tortillakeitto

Ainekset

2
rkl
öljyä
1
pieni punasipuli
3
valkosipulinkynttä
½
(oranssi) paprika
tl
jeeraa eli juustokuminaa
1
tl
chilijauhetta
dl
(noin 400 g ) (mietoa) salsaa
1
l
kasvislientä
1
rkl
hunajaa
1
tlk
kypsiä mustapapuja
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
tlk
maissia
200
g
naudan jauhelihaa
½
tl
suolaa
Lisäksi
maissilastuja, tuoretta korianteria, avokadoa ja limeä

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy kattilassa. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet, kuutioi paprika. Kuullota noin 5 minuuttia.
  2. Lisää jeera ja chilijauhe ja pyöräytä. Lisää salsa, kasvisliemi ja hunaja ja kiehauta. Valuta ja huuhdo mustapavut ja maissi ja lisää keittoon. Alenna lämpöä ja keitä 30 minuuttia.
  3. Ruskista jauheliha pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää keittoon lopuksi.
  4. Tarjoa maissilastujen ja muiden täytteiden kanssa.

Kommentit (6)

Vierailija

Miksi ohjeessa ei lue paljonko chilimaustetta?

Vierailija

Mitä tuo valkoinen sopassa näkyvä on, sitä ei myöskään ole reseptissä mainittu...

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista! Chilimaustetta tarvitaan teelusikallinen. Lisukkeeksi sopii esimerkiksi paksu jogurtti tai ranskankermanokare.

Nainen 58v

Oli todella hyvää. Tein sitä eilen. Korianterin jätin suosiolla pois, kun en sitä voi sietää. Chilimaustetta laitoin 1 tl, vaikka ohjeessa sitä ei silloin lukenutkaan. Seuraavalla kerralla laitan medium salsaa, mieto on liian mietoa makuuni.

Vierailija

Mitä salsaa keittoon laitetaan?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Mikä tahansa tomaattinen salsakastike sopii tarkoitukseen. Kannattaa valita tulisuusaste oman maun mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3146 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Meri Milash ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Lihapannun kanssa nautitaan injeraleipää, jota saa Helsingistä esimerkiksi Addis-ravintolasta. Niter kibbeh -maustevoi säilyy jääkaapissa ja maistuu myös leivänpäällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tibs eli eritrealainen lihapannu

Ainekset

800
g
karitsan paahtopaistia tai naudan ulkofileetä
tl
suolaa
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
5
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
3
vihreää chiliä
2
tl
juustokuminaa
½–1
dl
vettä
1
ruukku
lehtipersiljaa
½
sitruuna
(suolaa)
PAISTAMISEEN
3
rkl
niter kibbehiä eli maustevoita (ks. ohje)
LISÄKSI
injera-leipää

Työvaiheet

  1. Valmista ensin niter kibbeh.

  2. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta. Leikkaa liha kuutioiksi ja mausta suolalla.

  3. Kuori ja hienonna sipulit, valkosipulinkynnet ja inkivääri. Halkaise chilit, poista siemenet ja valkoiset kalvot ja paloittele chilit.

  4. Ruskista lihat muutamassa erässä maustevoissa (2 rkl) laakealla pannulla. Siirrä sivuun odottamaan.

  5. Pyyhi pannu puhtaaksi, kuumenna loput voista (1 rkl) ja lisää sipulit, inkivääri ja chilit. Paista matalalla lämmöllä sekoitellen noin 5 minuuttia. Lisää juustokumina ja paista vielä muutama minuutti.

  6. Lisää vesi pannulle, kiehauta ja sekoita joukkoon ruskistetut lihapalat. Paista sekoittaen 1 minuutti.

  7. Hienonna lehtipersilja joukkoon ja purista päälle sitruunasta mehu. Mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoa injeraleivän kanssa.

Vinkki Lihapannu nautitaan perinteisesti injeraleivän kanssa. Lettua muistuttavaa, voimakkaan hapokasta leipää saa Helsingistä esimerkiksi Addis-ravintolasta. Myös riisi käy lisukkeeksi.

Maustettu kirkastettu voi eli niter kibbeh

Ainekset

500
g
suolatonta voita
3
sipulia
9
valkosipulinkynttä
10
cm:n pala
inkivääriä
1
kanelitanko
4
kokonaista mustan kardemumman kotaa
6
kokonaista neilikkaa
¾
rkl
korianterinsiemeniä
½
rkl
kokonaisia mustapippureita
½
rkl
sarviapilaa
¾
tl
juustokuminansiemeniä
½
rkl
oreganoa
¼
tl
jauhettua muskottipähkinää
½
tl
kurkumaa
1
rosmariinin oksa

Työvaiheet

  1. Paloittele voi reiluiksi kuutioiksi.

  2. Kuori ja leikkaa sipuli kuutioiksi. Kuori ja raasta valkosipulinkynnet sekä inkivääri.

  3. Laita kanelitanko, kardemumma, neilikka, korianteri, mustapippuri, sarviapila ja juustokumina paistinpannulle. Kuumenna matalalla lämmöllä välillä pannua heiluttaen, kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua. Kaada mausteet pataan tai paistokasariin.

  4. Lisää pataan sipulit, inkivääri, voi, oregano, muskottipähkinä, kurkuma sekä rosmariini.

  5. Kuumenna ja anna voin sulaa. Anna seoksen poreilla matalalla lämmöllä 90 minuuttia. Sekoita välillä ja tarkasta, että voi ei kuumene liikaa.

  6. Peitä lasipurkin suuaukko harso- tai juustoliinalla. Siivilöi voisula kauhallinen kerrallaan purkkiin. Tee liinasta nyytti ja purista varovasti, jotta kaikki voi valuu talteen. Voit myös siivilöidä voin tiheäreikäisen siivilän läpi.

  7. Laita kansi päälle, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja laita voi jääkaappiin. Voit käyttää maustevoita ruoanvalmistuksessa, pastan joukossa tai tarjota sitä sellaisenaan levitteenä. Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön ajoissa ennen tarjoamista.

Vinkki Mustaa kardemummaa ja sarviapilaa saa aasialaisista ruokakaupoista ja samojen kauppojen verkkokaupoista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3146 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Pyttipannu on selkeä valinta, jos jääkaapissa on keitettyjä perunoita. Chorizon rasvassa perunat paistuvat herkullisen mausteisiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Chorizopyttipannu

Ainekset

1
pkt (200 g)
raakamakkara-chorizoa
5–6
valmiiksi keitettyä perunaa
1
punainen paprika
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
savupaprikajauhetta
4
kananmunaa
2–3
kevätsipulia
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele chorizot. Laita ne kuumalle pannulle paistumaan.

  2. Lohko keitetyt perunat ja paloittele paprika.

  3. Lisää pannulle öljy, savupaprika- jauhe, perunat sekä paprikat. Paista sekoittaen muutama minuutti, kunnes perunat ovat saaneet hieman väriä.

  4. Riko kananmunat pannulle, peitä kannella ja paista keskilämmöllä noin 5 minuuttia tai kunnes kananmunat ovat hyytyneet.

  5. Hienonna kevätsipulit. Mausta pyttipannu suolalla ja pippurilla. Viimeistele kevätsipulilla.

Kommentit (1)

Ukkiko

Ei pyttipannuun chorizkoja paras valinta on lenkkimakkara, väkevä chili ei sovi pyttipannuille

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3146 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Itämainen maustetahna harissa antaa keitolle mukavasti lämmintä poltetta. Talvinen koristelu syntyy rapeista juureslastuista ja kurpitsansiemenistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Harissa-bataattikeitto

Ainekset

1
rkl
oliiviöljyä
2–3
tl
harissatahnaa
2
pkt (à 400 g)
bataattisosetta
1
tlk (2 dl)
kaura- tai soijakermaa
½
dl
vettä
½
tl
suolaa
LISÄKSI
1
dl
kurpitsansiemeniä
juureslastuja

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljyä ja harissatahnaa kattilassa miedolla lämmöllä muutama minuutti samalla sekoitellen.

  2. Lisää bataattisoseet, kaurakerma, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutama minuutti.

  3. Paahda kurpitsansiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne hieman poksuvat.

  4. Tarjoa keitto kurpitsansiementen ja juureslastujen kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Ribsit ovat monelle kesään kuuluvaa grilliruokaa, mutta tummassa ja mausteisessa glasyyrissä ne maistuvat taivaalliselta myös keskellä talvea.

Granaattiomenasiirappia eli -melassia ei Suomessa löydy peruskaupoista. Kätevä emäntä pyöräyttää siirapin itse. Perusraaka-aineet ovat granaattiomenamehu, sokeri ja sitruunamehu, mutta yhtä hyvä, simppeli versio syntyy pelkästä mehusta. Keitä granaattiomenamehua...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
3 t 30 min + marinointi yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Granaattiomenaribsit

Ainekset

kg–2 kg
ribsejä eli porsaan kylkiluita rivinä
1
l
granaattiomenatäysmehua
vettä
KASTIKE
1
dl
granaattiomenasiirappia
1
dl
fariinisokeria
1
dl
ketsuppia
2
rkl
punaviinietikkaa
4
tl
worcesterkastiketta
4
tl
inkivääritahnaa (tai raastettua inkivääriä)
4
tl
garam masalaa
GRANAATTIOMENASALSA
2
granaattiomenan siemenet
1
iso punasipuli
2
punaista chiliä
2
limetin mehu
1
ruukku korianteria
ripaus suolaa ja pippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 160 asteeseen. Laita ribsit uunivuokaan ja kaada päälle granaattiomenamehu ja sen verran vettä, että ribsit peittyvät. Peitä foliolla ja kypsennä 3 tuntia, puolivälissä ribsit kääntäen.

  2. Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja kiehauta. Keitä muutaman minuutin ajan. Kaada sillä aikaa ribseistä kaikki neste pois. Kaada kastike ribsien päälle ja siirrä jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mielellään yön yli.

  3. Ota ribsit huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen kypsentämistä. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista noin 25 minuuttia, sudi silloin tällöin kastikkeella.

  4. Tee sillä aikaa granaattiomenasalsa. Kuori ja hienonna punasipuli, hienonna chili ja korianteri, purista limetin mehu. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

VINKKI! Keitetyt ribsit voi pakastaa kastikkeessaan tulevaa käyttöä varten. Sulata ennen lopullista kypsennystä.

Kommentit (0)