Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 217 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Unohda vatkain! Murotaikina valmistuu nimittäin helposti sekoittamalla. Tämä puolukkapiirakka saa tuoreesta rosmariinista ihanan maun.

Moni pitää eniten marjapiirakasta, jossa on murotaikinapohja. Vaikka taikinan voi ostaa kaupasta valmiina, sitä on helppo valmistaa itsekin.

Yksinkertaisin murotaikina onnistuu sekoittamalla ainekset yhteen. Voi notkistetaan aluksi mikroaaltouunissa: kun rasvaa ei sulata kokonaan, se säilyttää kosteutensa, minkä ansiosta pohjasta tulee helposti leikkautuva.

Kun taikina on taputeltu vuokaan, voi samassa kulhossa valmistaa ranskankermatäytteen, joka sekin valmistuu sekoittamalla.

Täytteen erikoisuus on ripaus tuoretta rosmariinia. Sen metsäinen aromi sopii mainiosti yhteen puolukoiden kanssa. Jos yhdistelmä kuitenkin arveluttaa, voit jättää yrtin pois, jolloin saat piirakasta klassisen makuisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
10 min + 25 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Puolukka-rosmariinipiirakka

Ainekset

100
g
voita
1/2
dl
sokeria
1
muna
2
dl
vehnäjauhoja
3/4
dl
ruisjauhoja
3/4
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
prk (150g)
ranskankermaa (ei kevyttä)
1
tl
vaniljasokeria
1
muna
1
dl
sokeria
1
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
3
dl (200g)
puolukoita

Työvaiheet

  1. Notkista voi mikroaaltouunissa tai kattilassa, älä sulata. Vatkaa vispilällä joukkoon sokeri ja muna. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  2. Taputtele taikina piirasvuoan (10 cm x 35 cm tai Ø 26 cm) pohjalle ja reunoille. Jos käytät irtopohjavuokaa, leikkaa pohjalle sopiva leivinpaperi.
  3. Vatkaa ranskankerma, sokerit, muna ja rosmariini keskenään. Sekoita joukkoon puolukat.
  4. Kaada täyte taikinapohjan päälle. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 25 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.

Kommentit (8)

Vierailija

Tämä oli paras puolukkapiirakka jonka olen tehnyt ja maistanut. Rosmariini toi ylellisen maun!

Vierailija

Voisikohan tuoreen rosmariinin korvata kuivatulla?

KristiinaS

Ehdottomasti paras piirakka mitä oon ikinä tehny. Yksin söin kahdessa päivässä koko piirakan. Heti pitää tehdä uusi. Rosmariini on just se piste ii:n päälle. Ohjeen printtasin talteen. Ens keväänä kokeilen raparperilla.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ihana kuulla, kiitos kommenteista! Tuoreen rosmariinin voi korvata kuivatulla, mutta sitä kannattaa käyttää vain hitusen. ½ tl saattaa olla sopivasti maustamaan piirakan.

Sakkeri

Uskomattoman hyvä piirakka! Ei ihan ensimmäisenä olisi tullut mieleen laittaa ruisjauhoja, puolukoita sekä rosmariinia samaan leivontakulhoon :) Kyllä kannatti!

Ihastunut

Tartteeko lisätä perunajauhoja jos tekee pakastetuista puolukoista?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hyvä kysymys, ei ole pahitteeksi jos puolukoiden joukkoon lisää 1 rkl perunajauhoja (vähempikin voi riittää). Paistoaika saattaa muuten olla hieman pidempi, kun täytteessä on kohmeisia marjoja.

KristiinaS

Olen jo kerran kommentoinut mutta lisään nyt vielä, että käytän 28 % ranskankermaa 2 dl purkin. Ja sillä vasta hyvää tulee! Kun kerran reseptissä sanottiin että "ei kevyttä" niin etsin kylmäkaapista tuon tuhdin ja se kannatti. Ja pikkusen enemmän puolukkakin laitan. Tästä ei kyllä piiras parane. Täyte on maukas ja pohja rapsakka. Nykyään valmistan tämän irtopohjavuoassa niin saan vielä kauniin reunankin esille. Ja huom! Ihan itse syön aina koko piirakan parissa päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Paksulla vaniljakastikkeellä täytetyt karviaispullat hurmaavat makean ja kirpeän yhdistelmällä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Karviaispullat

Ainekset

dl
maitoa
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
1
muna
1
dl
sokeria
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
7–7½
dl
vehnäjauhoja
100
g
pehmeää leivontamargariinia
TÄYTE
4
dl
maitoa
2
ps (à 63 g)
vaniljakastikejauhetta
3
dl
punaisia karviaisia
3
rkl
sokeria
1
rkl
perunajauhoja
VOITELUUN
1
muna
(raesokeria)

Työvaiheet

  1. Kuumenna maito 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva desilitraan jauhoja ja vatkaa maidon joukkoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää.

  2. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.

  3. Valmista vaniljakastike. Kaada maito kulhoon ja vatkaa kastikejauhe joukkoon. Laita kastike tekeytymään jääkaappiin.

  4. Muotoile kohonnut taikina tangoksi. Leikkaa tangosta 12 palaa. Pyörittele palat pikkupulliksi kahden leivinpaperin päälle. Jätä kohoamisvaraa. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla 30 minuuttia.

  5. Laita karviaiset, sokeri ja perunajauho kattilaan. Kiehauta niin, että sokeri sulaa.

  6. Ota juomalasi tai muki, jonka pohjan halkaisija on 6–7 cm. Kasta lasin pohja jauhoissa ja paina sillä pulliin syvennys. Toista painallukset, ja voitele pullien reunat munalla.

  7. Jaa syvennyksiin vaniljakastiketta ja annostele päälle karviaisia. Koristele halutessasi raesokerilla.

  8. Paista pullia 200 asteessa 12–14 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Makoisat mustikkadonitsit paistuvat uunissa ilman taikinan kohotusta ja rasvankäryä. Maussa on myös ripaus appelsiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkadonitsit

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1
dl
sokeria
1
tl
soodaa
½
tl
leivinjauhe
½
tl
suolaa
1
dl
maitoa
1
dl
maustamatonta jugurttia
½
dl
rypsiöljyä
1
kananmuna
1
appelsiinin kuori raastettuna
1
dl
mustikoita
KUORRUTUS
dl
tomusokeria
½
dl
maitoa
2
rkl
mustikkasosetta
1
tl
vaniljasokeria
RAIDAT
100
g
tummaa suklaata
1
tl
voita

Työvaiheet

  1. Voitele donitsipelti. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Sekoita kulhossa kuivat aineet. Sekoita yhteen maito, jugurtti, öljy ja muna. Yhdistä seos kuiviin aineisiin. Raasta joukkoon appelsiinin kuori. Sekoita vain kevyesti. Lusikoi taikina pursotuspussiin.

  3. Pursota taikinaa donitsivuokaan suunnilleen syvennysten puoliväliin saakka. Jaa mustikat taikinan päälle ja paina ne kevyesti taikinan sekaan.

  4. Paista donitseja uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Anna leivonnaisten levähtää viisi minuuttia ja siirrä ne sitten ritilälle.

  5. Sekoita kuorrutteen ainekset. Valele donitsien sileä pinta kuorrutteella. Anna kovettua.

  6. Sulata suklaa ja voi mikrossa. Valuta raitoja donitseille.