Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 573 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kulhollinen piparjuurella maustettua, raikasta ja täyteläistä skagenröraa häviää joulun kalapöydästä ensimmäisenä. Lisukkeeksi sopivat keitetyt pienet perunat tai saaristolaisleipä.

Katkarapuleipä toast skagen on suosittu alkuruoka. Majoneesipohjainen katkaraputäyte skagenröra sopii kuitenkin mainiosti myös sellaisenaan joulupöydän kalojen seuraan. Lisukkeena maistuvat kuorittuina keitetyt pienet kiinteät perunat tai saaristolaisleipä.

Tällä kertaa skagenröra valmistetaan kuorimattomista kypsistä katkaravuista. Voit kuitenkin halutessasi oikaista ja käyttää valmiiksi kuorittuja katkaravunpyrstöjä. Tärkeintä on muistaa ottaa pakasteravut sulamaan jääkaappiin päivää ennen tarjoilua, jolloin ne sulavat tasaisesti ja säilyvät takuuviileinä.

Itse röran voi valmistaa pari tuntia ennen tarjoilua. Katkaravut kuoritaan, valutetaan ja ainekset sekoitetaan keskenään.

Aivan perinteinen skagen tämä katkarapuherkku ei ole, sillä se on maustettu raikkaaksi piparjuurella. Helpoiten tarkoitukseen sopii valmis piparjuuritahna, jota löytyy kaupan kylmätiskistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + katkarapujen sulatus
Vaikeustaso
Helppo

Piparjuuriskagen

Ainekset

1
kg
kuorellisia kypsiä katkarapuja (pakaste)
1
pieni
punasipuli
2
tl
sitruunan kuorta raastettuna
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
½
ruukkua
tilliä
4
rkl
majoneesia
2–3
tl
piparjuuritahnaa

Työvaiheet

  1. Anna katkarapujen sulaa jääkaapissa yön yli.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Raasta sitruunankuori ja purista mehu kulhoon. Sekoita sipuli, suola ja pippuri joukkoon. Anna maustua vähintään 5 minuuttia.
  3. Kuori katkaravut. Taputtele ne kuiviksi talouspaperilla. Laita ne sipulin joukkoon. Hienonna tilli ja lisää kulhoon. Sekoita majoneesi ja piparjuuritahna joukkoon.
     

Kommentit (9)

oikea kokki

Onpa varsinainen annoskuva. Seokseen on käytetty ns ”isoja dippikatkarapuja” joiden pyrstön päähän on tarkoituksella jätetty kuorenpalanen. Ei niitä voi sekoittaa skagenröraan. Tuota syödessä joutuu muuten koko ajan poimimaan suustaan kuorenpalasia.

Ei jatkoon!

Vanhus

Kyllä meidän joulu-tai muissakaan pöydissä ei mitään monimutkaisia = rasva/kaloripommeja valmisteta. Ihan perusruokaa tehdään.
Jos esimerkiksi jo kinkkukastikkeen valmistus ala Sara C. kestää lähes tunnin niin huh.huh.
Ei ihme, jos joulu aiheuttaa stressiä kaikkine sekoituksineen. Erityisesti ruokavastaaville voimia!

Vierailija

Nam.Teen heti....ja syön pyrstöineen,😂.

oppikaa oikeat reseptit

Toast Skagen on ruotsalaisen Tore Wretmanin luomus. Hän kääntyy haudassaan tuosta häväistyksestä. Ei tuo ole Toast Skagen. Olen asunut Ruotsissa 30v, vaimo ollut töissä Tukholmalaisravintolan keittiössä toistakymmentä vuotta. Restaurangskolan käynyt ammattilainen hänkin. Mikä ihmeen vimma se ajaa vääntämään kuuluisat, klassiset reseptit uuteen uskoon? Pyhäinhäväistystä! Arvosana nolla, asteikko nolla-sata.

saunaan villahousuissa?

Toast Sgagen on.... Miksi sitä pitää vääntää samalla nimellä huonommaksi. Iken täysin edellisten kirjoittajien kanssa samaa mieltä.

Suomiruotsalainen1

Että jaksatte olla negatiivisiä. Jos resepti ei kiinosta jätä väliin. Pitäisikö meidän vain käyttää neanderthaalisten ruokavalio.?Mitään ei voida kokeilla eikä muunella? Olen seurannut näitä kommenteja kauan ja tunnen myötähäpeä teidän puolesta. Olen myös seurannut nimimerkit jotka mollaavat kaikkea mutta ei ole vielä tullut "parempi"vaihtoehoto joka olisi ollut "MAAILMA MULLISTAV RESEPTI". JOTEN .. JOS EI OLE RAKENTAVA KRITIIKKI,NIIN JÄTÄ KOMMENTIT KIRJOITTAMATTA JA HANKI ELÄMÄÄ!! Hyvää joulua teille kaikille sitä huolimatta🤶👍👍👍👍👍

Suomiruotsalaiselle:

Skagen on ihan vakiintunut oikea resepti, eikä tuo ole Skagen ja sellaisena sita arvostellaan, koska sitä reseptissä Skageniksi väitetään. Mikä vika siinä muka on, jos esittää jonkin reseitin oikeassa, alkuperäisessä vakiintuneessa muodossaan. Eivät kaikki tämän lehden lukijat osaa tehdä oikeaa Skagenia, joten olisi ihan asiallista esitellä sellainen. Hyvä ruotsalainen resepti, samoin kuin Janssons frestelse, molemmat kuuluvat meillä vuoden juhlapäivien tarjontaan. Ja mitäs on "sokerisuolattu graavilohi"? Graavilohihan on aina sokerisuolattua.

Vierailija

Eihän tässä mitään "oikeaa reseptiä" olla esiteltykään, lähinnä vain haukuttu tämä resepti lyttyyn. Jos kommentoijia niin paljon häiritsee, niin mikäpä estää kertomasta tässä meille sitä virallista reseptiä. Sitä odotellessani teen tätä jouluksi itselleni ja aion myös nauttia siitä.

Lapsellista tulla raivoamaan ja pätemään reseptin kommenttikenttään. Ihan niin kuin reseptejä ei olisi modifioitu iät ja ajat uuteen uskoon kulloisenkin aikakauden mukaan. Mutta pitäähän sitä omaa paremmuuttaan toki yrittää tuoda näinkin esiin pätemällä ihan turhaan :)

Tarkkailija Euroopasta

Täällä Keski-Euroopassa reseptisivustot ja niiden keskusteluosiot ovat todella reseptivalikoimaa rikastava inspiraatioiden lähde. Yksi ratkaiseva ero tämän soppa 365 kommentoijiin on selkeä: me
esim .chefkoch.de:n käyttäjät kokeilemme ja varioimme reseptejä ja kommentoimme niitä omien kokemustemme perusteella. Keskustelut ovat miellyttäviä lukea ja antavat täydentäviä vinkkejä reseptien käyttäjille. Joutava arvostelu ei kuulu sivistysmaissa teemakeskustelupalstojen sisältöihin

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Keitettyjen pottujen ja kaalin sekaan hyrskytetään tuorejuustoa. Lämmin kattilakyyti tuottaa samettisen herkullisen lisukkeen savukalalle tai grillilihalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakat ja hyrskytetyt kesäkasvikset

Ainekset

1
l (800 g)
pieniä uusia perunoita
1
(600 g)
kesäkaali
1
tl
suolaa keitinveteen
1
nippu kevätsipulia
1
nippu tilliä
1
rs (150 g)
ranskankermaa
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
LISÄKSI
8
savusilakkaa tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Leikkaa kaalit lohkoiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa, lisää perunat ja keitä 10 minuuttia.

  2. Lisää kaalilohkot joukkoon ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Ota desilitra keitinvettä talteen ja valuta loppu vesi pois.

  3. Hienonna sipulit ja tillit. Lisää ne, ranskankerma ja tuorejuusto kattilaan lämpimien perunoiden ja kaalien joukkoon.

  4. Sulje kansi. Ravista kattilaa voimakkaasti, kunnes ranskankerma ja tuorejuusto sekoittuvat. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä.

  5. Tarjoa lämpimänä savukalan kanssa.

VINKKI! Hyrskyvihannekset sopivat myös grilliruokien lisukkeeksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokonaisena grillatulle siialle antavat makua sipuli, sitruuna ja yrtit. Myös makeantulinen chilikastike saa syvyyttä grillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Halsterisiika & chilikastike

Ainekset

4
(yht. 1 kg)
pikkusiikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
sitruunaa
4
kesäsipulia
1
punainen chili
1
ruukku korianteria
1
rkl
rypsiöljyä
Chilikastike
3
punaista chiliä
1
grillattu sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suomusta ja puhdista kalat. Pyyhi kuiviksi talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa ja pippuria.
  2. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pitkittäin ohuiksi paloiksi. Hienonna chili. Laita kalan sisään korianteria, sitruunasiivuja, sipulia ja chilit. Sivele kalojen pinnalle kevyesti öljyä ja aseta kalat halsterin väliin.
  3. Kuumenna grilli kuumaksi. Laita ensin kastikkeeseen tulevat chilit kokonaisena grilliin, kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Ota chilit kulhoon ja peitä kelmulla.
  4. Puolita sitruunat ja grillaa leikkauspintoja noin 5 minuuttia. Purista pehmenneistä sitruunoista lämmin mehu sauvasekoittimen kulhoon. Ota chilit kulhosta leikkuulaudalle, poista hiiltyneet kuoret ja siemenet. Laita chilit mehun joukkoon, lisää öljy, sokeri ja mausteet. Soseuta tasaiseksi.
  5. Grillaa kaloja halsterissa suoraan hiilloksella tai kaasugrillin keskilämmöllä 6–8 minuuttia per puoli. Selkäevän irrotessa kala on kypsä. Käännä halsteria vain kerran grillauksen aikana. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Kypsän kalan sisälämpötila on 48 astetta. Voit koristella annoksen alkukesällä ruohosipulin kukkasilla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Apposkeitossa on kesäherneitä kolmella tavalla. Annoksen kruunaavat rapeiksi paistetut ahvenet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Apposkeitto

Ainekset

300
g
uusia perunoita
nippu (200 g) uusia porkkanoita
2
kesäsipulia varsineen
1
pieni kukkakaali
1
pieni parsakaali
2
l
toriherneenpalkoja (riivittäviksi)
½
l
sokeriherneenpalkoja
½
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
rkl
luomusitruunan kuorta raastettuna
n. 1
l
kasvislientä
1
tl
maustepippureita
2
laakerinlehteä
2
tl
kuivattua rakuunaa
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
500
g
ahvenfileitä
voita ja rypsiöljyä paistamiseen
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
kesäsipulin varsia
tuoretta rakuunaa

Työvaiheet

  1. Pese ja pilko perunat ja porkkanat.Viipaloi sipulit ja hienonna varret. Irrottele kukkakaali ja parsakaali kukinnoiksi ja paloittele varret. Riivi toriherneet paloistaan. Huuhdo sokeriherneet.
  2. Paahda perunat, porkkanat ja sipulit sekä kukka- ja parsakaalin varret sitruunankuoriraasteella maustetussa öljyssä ison kattilan pohjalla reippaasti käännellen. Lisää kasvisliemi ja mausteet. Keitä kannen alla 10 minuuttia.
  3. Paista ahvenfileet nopeasti rapeiksi muurikalla tai paistinpannulla voi-öljyseoksessa.
  4. Lisää keittoon herneet ja herneenpalot sekä kukka- ja parsakaalin kukinnot. Keitä kannen alla 5 minuuttia. Viimeistele kesäsipulin varsilla ja tuoreella rakuunalla.
  5. Nostele ahvenia ja nokare hernehummusta keittoannosten päälle.