Me Naiset on lisännyt 1274 reseptiä.
Linkitetty 288 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Sipulia, porkkanaa ja juuriselleriä. Huolellinen paahtaminen ja hidas haudutus uunissa. Siinä loistavan bolognesen salaisuus!

Klassisen bolognesen tekeminen ei ole vaikeaa, tarvitaan vain hieman aikaa ja oikeat ainekset.

Oheisessa ohjeessa jauhelihan lisäksi pannulle sujautetaan sipulia, selleriä ja porkkanaa pieneksi silputtuna. Kasvissilppu luovuttaa makunsa kastikkeeseen pitkän haudutuksen aikana. Lopputuloksessa se tuntuu tasapainoisena makuna.

Lisäksi tarvitaan tilkka balsamicoa, joka antaa tomaattiseen kastikkeeseen syvän pehmeää hapokkuutta.

Valmistus etenee kuin tavallisen jauhelihakastikkeen, mutta haudutuksen ajaksi pannu nostetaan uuniin. Tämän vuoksi paistamiseen kannattaa valita valurautainen, kookas pannu, joka on kahvaansa myöten uuninkestävä. Uunin etuna lieteen verrattuna on se, että lämpö pysyy tasaisena eikä hautumista tarvitse vahtia. Kastikkeen peitteeksi leikataan leivinpaperikansi, joka hidastaa nesteen haihtumista. Yhtä hyvin voit hauduttaa kastikkeen myös valurautapadassa kannen alla.

Reilun tunnin haudutuksen jälkeen uunista nouseva tuoksu kertoo, että valmista on. Lopuksi kastike sakeutetaan lisäämällä joukkoon hienoksi raastettua parmesaania.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2½ h
Vaikeustaso
Helppo

Maailman paras bolognese

Ainekset

1
pkt (400 g)
jauhelihaa
1
sipuli
1
porkkana
100
g
pala juuriselleriä
4
rkl
oliiviöljyä
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
6
dl
vettä
2
rkl
balsamiviinietikkaa
2
laakerinlehteä
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
120
g
parmesaania
½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen ruuan valmistusta. Kuumenna uuni 180 asteeseen.

  2. Kuori sipuli, porkkana ja selleri. Hienonna ne tehosekoittimessa murumaiseksi. Raasta juusto.

  3. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla, korkeareunaisella uuninkestävällä pannulla tai padassa ja paista kasvismurua noin 5 minuuttia. Kaada kasvismuru lautaselle, lisää pannulle öljyä ja ruskista jauheliha. Laita kasvikset takaisin lihan joukkoon ja paista vielä 5 minuuttia.

  4. Kumoa paseerattu tomaatti jauhelihan joukkoon ja lisää vesi. Sekoita joukkoon etikka ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi.

  5. Leikkaa padan päälle leivinpaperista pyöreä kansi ja paperin keskelle pieni reikä. Paina leivinpaperikansi kastikkeen pinnalle. Hauduta kastiketta uunissa 1½–2 tuntia.

  6. Sekoita kastikkeeseen juustoraaste ja persiljaa.

Kommentit (6)

Kokki joka on oppinut italiass...

Ihan vääriä raaka-aineita ja valmistustapa

kuten tavallista

Taas on oiottu mutkat suoriksi. Samalla olisi voinut tuon nimenkin muuttaa, eihän tuo mitään bolognesea ole, vaan tavallinen jauhelihakastike.

Käyttäjä30854
Seuraa 
Liittynyt8.2.2021

Yhdyn edellisiin mielipiteisiin. Reseptin kuvakin täytyy olla muokattu, koska kastikkeesta ei tule tuon näköistä, vaikka kuinka hauduttaa. Että meninkin lankaan ja laitoin hyvät raaka-aineet tähän. Aivan turhaan. Jos olet joskus maistanut tölkkikastiketta ja pidit siitä, tässä sinulle oiva resepti.

Käyttäjä26189
Seuraa 
Liittynyt19.9.2020

Helppo yhtyä edellisiin, ei jatkoon. Ei mitään tekemistä bolognesen kanssa

Vierailija

Olipas huono. Sain jauhelihakeittoa, enkä mitään bolognesekastiketta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1274 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Makkaraperunoiden uusi muoto! Tämä tuhti ja herkullinen peltiruoka on vartissa valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunainen makkara-papupelti

Ainekset

5
(keskikokoista) perunaa
250
g
kirsikkatomaatteja
1
iso sipuli
2
tlk (190 g/110 g)
öljyyn säilöttyjä artisokkia
1
tlk (380 g/230 g)
isoja kypsiä valkopapuja
1
pkt (noin 280 g)
raakamakkaroita
Kastike
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
fenkolinsiemeniä
1
pienen sitruunan mehu ja kuoriraaste
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Päälle
4
rkl
vihreää pestoa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  2. Pese ja viipaloi perunat noin ½ cm:n viipaleiksi. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille.

  3. Kuori ja lohko sipuli. Valuta artisokat ja puolita ne. Valuta ja huuhdo pavut. Levitä kaikki ainekset perunoiden sekaan pellille. Purista makkarat kuorestaan joukkoon.

  4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada kaiken päälle. Paahda noin 25 minuuttia.

  5. Lusikoi päälle pestoa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2453 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Ruskista hyvin ja hauduta kauan. Siinä ovat avaimet kunnon bologneseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2½ t
Vaikeustaso
Helppo

Pitkään haudutettu bolognese

Ainekset

400
g
naudanjauhelihaa tai nauta-sikajauhelihaa
4
viipaletta pekonia
4
valkosipulinkynttä
2
sipulia
2
porkkanaa
2
varsisellerinvartta
1
dl
aurinkokuivattuja tomaatteja
4
rkl
oliiviöljyä
2
tlk (à 400 g)
tomaattimurskaa
4–5
dl
vettä
3
rkl
balsamiviinietikkaa
2
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
120
g
parmesaania
1
ruukku persiljaa

Työvaiheet

  1. Jauha pekoni ja kuoritut valkosipulit te­hosekoittimessa murumaiseksi. Lusikoi seos kulhoon. Kuori sipulit ja porkkanat, rouhi ne varsisellerien kanssa tehosekoittimessa. Siirrä seos toiseen kulhoon ja soseuta aurinkokuiva­tut tomaatit erikseen.
  2. Kuumenna 2 rkl öljyä isossa korkeareunai­sessa uunipannussa tai kasarissa, ja paista pekoni-valkosipuliseosta 2–4 minuuttia. Lisää vihannesmuru ja paista 5–8 minuuttia. Siirrä paistos kulhoon.
  3. Lisää pannuun öljyä ja ruskista jauheli­ha rapeaksi, lihaa sekoitellen ja murentaen 5–10 minuuttia. Lisää pekoni-vihannespaistos jauhelihan joukkoon ja paista vielä 10 mi­nuuttia. Lisää aurinkokuivatuista tomaateista tehty sose, tomaattimurska ja 4 dl vettä. Se­koita etikka ja mausteet joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi.
  4. Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Leikkaa leivinpaperista kansi kastikkeen päälle, tee palan keskelle pieni reikä ja paina paperi kastikkeen pintaan. Hauduta uunissa 1½–2 tuntia.
  5. Raasta parmesaani ja hienonna persilja. Sekoita juusto valmiiseen kastikkeeseen ja koristele persiljalla. Tarjoa pastan tai vaikka perunamuusin kanssa.

Vinkki! Laita parmesaanin kuiva kannikka­pala hautumisen ajaksi kastikkeeseen ma­kua antamaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2453 reseptiä.
Linkitetty 76 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Ihanan helppo pannu yhdistää kaksi suosikkia, parsat ja gnocchit. Piparjuurivoi antaa lempeään makuun sopivasti ytyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-piparjuurignocchit

Ainekset

1
pkt (500 g)
perunagnoccheja
1
nippu (500 g)
vihreää parsaa
75
g
voita
½
dl
piparjuurta hienoksi raastettuna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
5
oksaa
timjamia
1
dl
parmesaania raasteena

Työvaiheet

  1. Keitä gnocchit suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/ 1 l vettä) noin 2 minuuttia tai kunnes gnocchit nousevat pintaan. Valuta.

  2. Leikkaa parsoista kuivat kannat pois ja leikkaa varret 2 cm:n paloiksi. Keitä niukassa vedessä kypsiksi, noin 3 minuuttia.

  3. Sulata voi paistinpannussa. Kuori ja raasta piparjuuri joukkoon. Lisää gnocchit ja parsat, kuumenna sekoitellen pari minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Hienonna timjami ja lisää se juustoraasteen kanssa gnoccheihin.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2453 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Elegantti pääsiäisen alkuruoka valmistetaan karitsan sisäfileestä sekä punajuuresta ja viimeistellään pakastetusta fetasta raastetulla "lumella".

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 annosta alkuruokana tai pikku ruokana
Valmistusaika
15 min + fetan pakastaminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-karitsacarpaccio ja fetalumi

Ainekset

50
g
fetaa
1
punajuuri
1
(150 g) karitsan sisäfilee
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
oliiviöljyä
2
tl
väkiviinaetikkaa
rucolanversoja koristeeksi

Työvaiheet

  1. Pakasta fetapalaa vähintään 1 tunti.
  2. Kuori ja leikkaa punajuuri ohuiksi viipaleiksi.
  3. Irrota karitsan fileestä kalvot veitsellä ja leikkaa liha hyvin ohuiksi viipaleiksi.
  4. Asettele punajuurirenkaat ja lihapalat tarjoilulautaselle. Ripottele suola ja pippuri pinnalle.
  5. Yhdistä oliiviöljy ja etikka. Pirskottele kas­tike annokselle. Raasta jäätynyt feta ruuan päälle ”lumeksi”. Koristele annos rucolalla.

Kommentit (0)