Me Naiset on lisännyt 1539 reseptiä.
Linkitetty 86 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Juha Salminen

Klassinen paahtovanukas saa ihanan maun kermaan uutetusta sitruunaruohosta. Tarjoa jälkkäri esimerkiksi marjojen, mintunlehtien tai passiohedelmän kanssa.

Crème brûlée on monelle juuri se jälkiruoka, jonka haluaa nauttia ravintolassa. Paahtovanukkaan valmistus onnistuu kuitenkin myös kotikeittiössä.

Kuohkea ja pehmeä rakenne perustuu kermaan ja keltuais-sokerivaahtoon. Höyryävän kuumaksi lämmitetty kerma kaadetaan pienissä erissä vaahdon joukkoon samalla vatkaten. Jälkiruuan makua voi muunnella tyylikkäästi maustamalla kerman vaikka sitruunaruoholla kuten ohjeessa.

Vanukkaat kypsennetään annoskulhoissa uunissa vesihauteeseen upotettuina. Näin ne kypsyvät tasaisesti silkkisen pehmeiksi. Tämän jälkeen vanukkaat saavat viilentyä rauhassa jääkaapissa muutaman tunnin.

Lopuksi vanukkaiden päälle lisätään sokeria ja pinta paahdetaan nopeasti rapeaksi kaasupolttimella tai kuumassa uunissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 15 min + maustuminen 6 h ja brûléen tekeytyminen 3 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Crème brûlée sitruunaruoholla

Ainekset

5
dl
kuohukermaa
75
g
sitruunaruohoa (noin 3 kpl)
1
vaniljatanko
6
keltuaista
1
dl
sokeria
1
tl
limetin mehua
Päälle
noin 6
rkl
(hienoa) sokeria

Työvaiheet

  1. Kaada kerma kattilaan. Kuori ja paloittele sitruunaruoho joukkoon. Halkaise ja raavi vaniljatangon siemenet sekaan, laita myös tanko. Kuumenna keskilämmöllä höyryäväksi. Siirrä levyltä ja kaada kulhoon. Siirrä jääkaappiin noin 6 tunniksi.

  2. Siivilöi sitruunaruohon palaset ja vaniljatanko pois ja kuumenna uudelleen höyryäväksi.

  3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri keskenään löysäksi vaahdoksi. Lisää ruokalusikallinen kuumaa makukermaa joukkoon ja kaada loput hitaasti erissä koko ajan vatkaten. Lisää limetin mehu.

  4. Siivilöi seos 4–6 pieneen vuokaan ja nosta ne isompaan uunivuokaan. Täytä uunivuoka vähintään puolilleen, kiehuvan kuumalla vedellä.

  5. Siirrä vuoka uuniin ja kypsennä vesihauteessa 150-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes reunat ovat kiinni, mutta kermamassa vielä hieman tutisee.

  6. Nosta vesihauteesta ja kuivaa annosvuoat. Laita kelmu päälle ja siirrä jääkaappiin 3 tunniksi.

  7. Ripottele annosten pinnalle sokeria, ja polta se rapeaksi kaasupolttimella.

Vinkki! Jos sinulla ei ole kaasupoltinta, kuumenna uuni 250 asteeseen grillivastuksille. Laita vuoat ihan uunin ylätasolle ja anna sokerin ruskistua noin minuutin ajan. Silmä kovana: sokeri palaa herkästi.

Kommentit (3)

Vierailija

Miksi kohdassa 1 kuumennetaan uuni? Jos kuitenkin laitetaan jääkaappiin? 😂

Vierailija

Miksi näissä GRV:n resepteissä on jatkuvasti erilaisia huolimattomuus (copypaste?) virheitä? Unohtuu sitä ja tätä ja tuota, aineksia puuttuu luettelosta mutta työvaiheisiin niitä yllättäen ilmestyy lisää - tai päinvastoin. Voisiko ajatella, että reseptitoimittajat kaiken muun kiireensä ohessa vaivautuisivat lukemaan läpi reseptit muutamaan kertaan ihan ajatuksella ennen julkaisua?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3101 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Paista kakku pikkuvuoissa jokaiselle juhlijalle omaksi, söpöksi yllätykseksi. Tämän tumman kakun salaisuus on voin korvaaminen oliiviöljyllä, se pitää kakun pitkään mehevänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t 5 min
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-oliiviöljykakku

Ainekset

dl
vehnäjauhoja
¾
dl
tummaa kaakaojauhetta
tl
leivinjauhetta
¼
tl
ruokasoodaa
1
tl
suolaa
75
g
maidotonta tummaa suklaata
dl
sokeria
3
dl
fariinisokeria
dl
oliiviöljyä
dl
rasvaista kauramaitoa
3
kananmunaa
1
rkl
appelsiininkuorta raastettuna
1
tl
vaniljatahnaa
dl
kiehuvaa vettä

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele ja jauhota iso kakkuvuoka (vetoisuus 2,4 l) tai kaksitoista pientä vuokaa (vetoisuus 2 dl).

  2. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe, sooda ja suola kulhossa. Rouhi suklaa pieniksi hipuiksi ja lisää sokerin ja fariinisokerin kanssa jauhoseokseen.

  3. Yhdistä toisessa kulhossa öljy, kauramaito ja munat. Raasta appelsiinista 1 rkl oranssia kuoriosaa hienoksi raasteeksi ja lisää se vaniljatahnan kanssa öljyseokseen. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon. Lisää kiehuva vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

  4. Kaada taikina vuokaan. Paista isoa kakkua 45–50 minuuttia ja pieniä noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä 10 minuuttia. Kumoa kakku, mutta jätä vuoka kakun päälle. Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Kommentit (1)

Vierailija

Mistä voi ostaa tummaa kaakaota?

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3101 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Parasta joulussa: espresso-taatelikakku ja tuorejuustohuntu. Smetana antaa taikinalle ihanan miedon happaman maun. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–14 palaa
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Taateli-espressokakku

Ainekset

½
ps (100 g)
pehmeitä, kuivattuja taateleita
¾
dl
espresso-kahvijuomaa
75
g
pekaanipähkinöitä
200
g
huoneenlämpöistä voita
3
dl
fariinisokeria
3
kananmunaa
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
piparkakkumaustetta
½
prk (60 g)
smetanaa
KUORRUTUS
25
g
huoneenlämpöistä voita
1
pkt (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
dl
tomusokeria
1
tl
vaniljatahnaa tai vaniljasokeria
(koristeluun: Bonne Maman-karamellikastiketta tai kinuskikastiketta)

Työvaiheet

  1. Kuutioi taatelit ja laita ne kulhoon. Kaada päälle kuuma kahvi ja anna taateleiden pehmentyä 30 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

  2. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø 24 cm).

  3. Hienonna pähkinät tehosekoittimessa muruksi. Lisää joukkoon taateli-espressoseos ja soseuta tahnaksi.

  4. Vaahdota voi ja sokeri kulhossa. Lisää munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet toisessa kulhossa ja lisää seos taikinaan smetanan kanssa. Lisää taatelitahna ja sekoita taikina tasaiseksi.

  5. Lusikoi taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

  6. Anna kakun jäähtyä 15 minuuttia. Kumoa kakku ja poista leivinpaperi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  7. Tee kuorrutus. Vatkaa voi, lisää tuorejuusto ja sekoita hyvin. Lisää tomusokeri ja vaniljatahna. Sekoita tasaiseksi. Levitä täyte jäähtyneelle kakulle. Koristele halutessasi karamellikastikkeella.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Sveitsiläisen marengin tapaan valmistetut suklaiset marengit ovat koostumukseltaan ihanan tasaisia. Maltillinen lämpö jo vatkatessa ehkäisee marengin lässähtämistä, kun suklaa lisätään joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 isoa tai 15 pientä
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Suklaamarengit

Ainekset

3
kananmunan valkuaista
2
dl
sokeria
30
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Aloita marengin valmistaminen erottelemalla valkuaiset keltuaisista puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Kulhoksi sopii metallinen tai lasinen kulho, joka kestää lämpöä.
  2. Lisää valkuaisten joukkoon sokeri.

  3. Laita kattilaan hieman vettä. Kiehauta vesi. Aseta kulho kattilan päälle niin, että vesi ei koske kattilan pohjaa. Anna veden poreilla hiljalleen. Sekoita samalla valkuais-sokeriseosta ja jatka sekoittamista, kunnes sokeri alkaa sulaa ja seos on kädenlämpöä reilusti lämpimämpää. Tämä vie viitisen minuuttia.

  4. Nosta kulho pois vesihauteesta, kuivaa kulhon pohja ja kaada seos yleiskoneen kulhoon. Voit vatkata marengin myös sähkövatkaimella.

  5. Vatkaa seosta, kunnes marenki on kiiltävää ja jämäkkää.

  6. Sillä aikaa kun marenki vatkautuu, pilko suklaa puhtaaseen kulhoon. Sulata suklaa joko mikrossa tai vesihauteessa ja anna sen jäähtyä.

  7. Sekoita suklaa varovaisesti marengin joukkoon. Mitä vähemmän maltat sekoittaa, sitä tummemmat raidat saat aikaiseksi.

  8. Nostele marenkeja lusikalla leivinpaperin päälle pellille haluamasi kokoisiksi keoiksi.

  9. Paista marenkeja 100-asteisessa uunissa parisen tuntia. Käännä uunin lämpö pois ja jätä marengit vielä kuivumaan uuniin kunnes ne ovat täysin jäähtyneitä.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Makeahkot kurpitsat sopivat jälkiruokaankin. Tässä kurpitsa maustetaan appelsiinilla ja kanelilla jouluiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Karamellisoitu kurpitsa

Ainekset

600
g
kurpitsaa ilman kuorta
1
appelsiini
1
pss (500 g)
fariinisokeria
7
dl
vettä
4
kanelitankoa
1
dl
murskattuja pekaanipähkinöitä
Tarjoiluun
kondensoitua maitoa, vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa
(syötäviä kukkia)

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurpitsa paloiksi.
  2. Pese appelsiini hyvin. Leikkaa kuoren ohut oranssi kerros talteen. Purista mehu. Laita kuoriviipaleet ja mehu kattilaan veden, sokerin ja kanelitankojen kanssa. Kiehauta seos.
  3. Lisää kurpitsat kattilaan. Keitä miedohkolla lämmöllä, kunnes kurpitsa on pehmeää.
  4. Ota kurpitsa pois kattilasta ja laita tarjoiluvadille. Kiehuta seosta kattilassa, kunnes se muuttuu siirappimaisen paksuksi. Huomioi, että siirappi muuttuu jäähtyessään paksummaksi.
  5. Valuta siirappia kurpitsoille. Tarjoa kondensoidun maidon tai jäätelön kanssa. Ripottele päälle pähkinää ja koristele halutessasi syötävillä kukilla.

Kommentit (0)