Helsingin Sanomat on lisännyt 218 reseptiä.
Linkitetty 246 keittokirjaan.
OHJE Katja Bäcksbacka KUVA Elvi Rista

Tuhti ja tahmea suklaakakku, jossa on paksu maitosuklaakuorrutus. Voiko parempaa olla?

Tämä mehevä suklaakakku on helppoakin helpompi. Taikina valmistetaan yhdessä kattilassa, eikä edes vatkaimia tarvita. Aluksi sulatetaan suklaa ja voi. Jäähtyneeseen seokseen lisätään muut ainekset.

Mutta mitä taikinassa tekee vesi? Epäilykset kannattaa karistaa harteilta ja leipoa kakku aivan ohjeen mukaan. Voin ja suklaan kanssa kuumeneva vesi tekee kakun koostumuksesta supermehevän.

Tärkeintä on vuorata irtopohjavuoka huolellisesti leivinpaperilla, jotta taikina ei karkaa vuoan pohjan ja reunojen välistä uunin pohjalle.

Kakun kypsyttyä seuraa tärkein vaihe, nimittäin odottaminen. Yksi yö jääkaapissa viimeistelee kakun rakenteen. Maitosuklaakuorrutus lisätään kakun pinnalle tarjoilupäivän aamuna, jolloin myös se ehtii jähmettyä lusikoitavan pehmeäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
30 min + kypsentäminen 18 min ja tekeytyminen 12 t
Vaikeustaso
Helppo

Maitosuklaalla kuorrutettu mutakakku

Ainekset

175
g
tummaa suklaata (70 %)
200
g
voita
dl
vettä
tl
pikakahvijauhetta
2
kananmunaa
dl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
Vuokaan
voita
Päälle
125
g
maitosuklaata
¾
dl
kuohukermaa
tl
kaakaojauhetta
1
rkl
voita
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pilko tumma suklaa. Mittaa kattilaan voi, vesi ja pikakahvijauhe. Lisää suklaa. Kuumenna seosta, mutta vain vähän (suklaa palaa herkästi). Sekoittele liedellä olevaa kattilaa koko ajan, kunnes suklaa ja voi ovat sulaneet. Nosta kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä.
  2.  Sekoita jäähtyneeseen seokseen kananmunat ja sokeri.

  3. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi ne seokseen. Hämmennä vain juuri ja juuri sen verran, että ainekset sekoittuvat.

  4. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija noin 19 cm) pohjalle. Voitele vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan. Nosta 200-asteisen uunin alaosaan noin 18 minuutiksi. Kakun on tarkoitus jäädä keskeltä kosteaksi. Anna kakun jäähtyä vuoassaan viileässä ainakin 8 tunnin ajan. (On hyvä, jos kakku hieman "lässähtää" keskeltä, sillä silloin kuorrutuskerroksesta saa paksumman.)

  5. Kun kakku on täysin jäähtynyt, tee kuorrutus. Pilko suklaa. Kuumenna kerma kattilassa, lisää kaakaojauhe ja pienet suklaapalat. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoittele, kunnes suklaa on täysin sulanut kerman joukkoon. Yhdistä suklaaseoksen joukkoon voi ja tomusokeri ja sekoita tasaiseksi. Anna hetki jäähtyä. Kaada kuorrutus jäähtyneen kakun päälle, täytä ensin pinnalla oleva "kuoppa". Nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön ylitse, jotta kuorrutus jähmettyy.

  6. Tarjoa sellaisenaan tai kanelilla ja sokerilla maustetun kermavaahdon kera.

Kommentit (7)

Vierailija

Olisi kivaa tietää jos joku tätä kokeilee gluteenittomana. Millä Hauholla ja kuinka paljon?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, voit käyttää gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta yksi yhteen vehnäjauhojen kanssa. Lopputuloksesta saattaa kuitenkin tulla hieman murenevampi. Siksi vinkkaan tähän jauhoseoksen, jolla olen saanut gluteenittomia leivonnaisia kokeillessa parhaan lopputuloksen (tuote sisältää psylliumia ja kaurajauhoja): https://myllarin.fi/tuote/myllarin-vaalea-jauhoseos-gluteeniton/

Muori

Onhan POMMI! Mutta haluaisin kokeilla. Ei vaan parane yhdelle ihmiselle tehdä.

Vierailija

Miten suosittelisit tekemään kananmunattoman version?

Kreikasta terveisiä

Erittäin hyvä kakku.
Suosittelen!
Lisäsin hiukan kirsikkalikööriä makua terävoittämään.

Helena

Erittäin herkullinen. Syötiin sokeroimattoman kermavaahdon kanssa. Tätä riittää pienempikin siivu :) jatkoon👍

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2563 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Paahda persikoihin rusketusraidat ja tee niistä kastike grillibrielle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu brie ja persikkakastike

Ainekset

500
g:n kiekko
briejuustoa
4
viipaletta
maalaisleipää
2
rkl
oliiviöljyä
Grillattu persikkakastike
4
persikkaa tai nektariinia
2
rkl
voita
2
rosmariininoksaa
2
rkl
fariinisokeria
1
rkl
juoksevaa hunajaa
1/3
tl
suolaa
Lisäksi
4
rkl
pähkinöitä rouhittuna
(2–3
persikkaa tai nektariinia)

Työvaiheet

  1. Tee kastike. Lohko persikat ja poista kivet. Grillaa hedelmiin nopeasti makuraidat grillissä. Sulata voi pannussa, lisää persikat ja rosmariini ja paista 3–4 minuuttia. Lisää sokeri, hunaja ja suola ja jatka paistamista muutama minuutti. Painele samalla persikat lastalla soseeksi. Jos haluat sileää kastiketta, soseuta se vielä kulhossa sauvasekoittimella.

  2. Hiero juustoon ja leipiin oliiviöljyä. Grillaa juustoa 2–3 minuuttia molemmin puolin. Käännä varovasti, ettei juusto repeä kääntämisen aikana. Grillaa leipiä muutama minuutti, kunnes ne ovat rapeita.

  3. Rouhi pähkinät veitsellä karkeaksi.

  4. Laita juusto tarjoiluvadille ja koristele halutessasi grillatuilla hedelmillä. Tarjoa juusto lämpimänä persikkakastikkeen, leivän ja pähkinöiden kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2563 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Mika Jylhä

Hiillosta siika savuavan kuumassa valurautapannussa suolan päällä. Peston salaisuus piilee kurpitsansiemenöljyssä ja paahdetuissa pistaaseissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Hiillostettu siika ja sitruunamelissapesto

Ainekset

4
nahallista siikafileetä (suomustettua)
2–3
rkl
hiillostamiseen
Sitruunamelissapesto
dl + 2 rkl
kuorittuja pistaaseja
2
ruukkua
sitruunamelissaa
1
dl
kurpitsansiemenöljyä
n. ½
dl
auringonkukka- tai rypsiöljyä
½
tl
sitruunaruohotahnaa (Spice Up)
¾
tl
suolaa
Paadettu kukkakaali
n. 1
kg
valkoista tai vihreää kukkakaalia
3
isoa valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin pesto. Paahda pistaaseja kuivassa pannussa koko ajan sekoitellen pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin paahtuneita. Kaada pistaasit pois pannusta ja anna jäähtyä. Ota 2 rkl erikseen, rouhi ne veitsellä karkeaksi ja säästä annosten koristeluun.

  2. Laita loput pistaasit tehosekoittimeen. Lisää sitruunamelissan lehdet, rouhi tasaiseksi ja valuta koneen käydessä kurpitsansiemenöljy ja auringonkukkaöljyä ohuena nauhana seokseen, kunnes se on kastikemaisen notkeaa. Lisää lopuksi sitruunaruohotahna ja suola.

  3. Taputtele siikafileet kuiviksi talouspaperilla ja nypi tarvittaessa ruodot pois pihdeillä.

  4. Kuumenna valurautapannu erittäin kuumaksi ja ripottele suola pannuun. Laita kalat pannuun nahkapuoli alaspäin ja hiillosta, kunnes nahka on kauniin ruskea, noin 3 minuuttia. Käännä ja paahda noin 3 minuuttia. Pidä kalat lämpiminä.

  5. Viipaloi kukkakaali. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuullota valkosipulia öljyssä isossa kasarissa pari minuuttia. Lisää kukkakaalit ja paista välillä käännellen muutama minuutti, kunnes palat ovat napakan pehmeitä ja osittain ruskistuneita.

  6. Tarjoa siika peston ja kukkakaalin kanssa. Viimeistele rouhitulla pistaasilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1305 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Mansikoita, fetaa ja valkosipulia! Suolaisenmakea, ihanan yllättävä kesäpiirakka syntyy nopeasti pakastelehtitaikinasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellilinen
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Feta-mansikka-levypiirakka

Ainekset

1
pkt (noin 600 g)
pakastelehtitaikinaa (levynä)
Täyte
1
valkosipulinkynsi
1
(luomu)sitruunan kuori
2
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
200
g
ranskankermaa
200
g
fetaa
Lisäksi
1
litra (500 g)
tuoreita mansikoita
Päälle
noin ½
dl
juoksevaa hunajaa, tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Sulata lehtitaikinalevy pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna uuni ja tyhjä pelti 225 asteeseen.

  2. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi, pese ja raasta sitruunan kuori, hienonna timjami. Soseuta täytteen ainekset keskenään sauvasekoittimella.

  3. Kauli taikina auki leivinpaperiarkin kokoiseksi. Taittele reunat paksummiksi. Levitä fetatäyte taikinalevylle ja viipaloi mansikat päälle. Siirrä kuuman pellin päälle ja paista uunin keskitasolla 25 minuuttia.

  4. Lorauta kuumalle piirakalle juoksevaa hunajaa ja revi timjamia päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2563 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Rapea pohja, suolaisenmakea vuohenjuusto-kermatäyte ja mansikoita. Suloisen mansikkapiirakan viimeistelee kiille, jonka voi maustaa laventelilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
45 min + kiilteen jäähdytys 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-vuohenjuustopiirakka

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
hasselpähkinärouhetta
1
dl
muscovadosokeria
1
tl
leivinjauhetta
125
g
pehmeää voita
Täyte
200
g
pehmeää vuohentuorejuustoa
2
rkl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
dl
vispikermaa
l
mansikoita
Laventelikiille
2
laventelinoksaa
2
dl
sokeria
1
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet kulhossa, lisää voi ja nypi seos tasaiseksi. Painele taikina neliöksi (noin 25 cm x 25 m) leivinpaperin päälle pellille. Paista uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Kiehauta laventelikiilteen aineet pienessä kattilassa. Anna jäähtyä noin 45 minuuttia.

  3. Notkista vuohenjuusto kulhossa. Sekoita sokeri ja vaniljasokeri juustoon. Vaahdota kerma ja sekoita juustoseokseen.

  4. Lusikoi juustotäyte piirakkapohjalle. Viipaloi mansikat päälle. Poista laventelinoksat kiilteestä ja sivele kiille piirakalle.

Vinkki Tee kiille aprikoosihillosta. Kuumenna 1½ dl hilloa ja 2 rkl vettä kattilassa ja sivele seos hiukan jäähtyneenä piirakalle.

Kommentit (0)