Helsingin Sanomat on lisännyt 350 reseptiä.
Linkitetty 310 keittokirjaan.
OHJE Katja Bäcksbacka KUVA Elvi Rista

Tuhti ja tahmea suklaakakku, jossa on paksu maitosuklaakuorrutus. Voiko parempaa olla?

Tämä mehevä suklaakakku on helppoakin helpompi. Taikina valmistetaan yhdessä kattilassa, eikä edes vatkaimia tarvita. Aluksi sulatetaan suklaa ja voi. Jäähtyneeseen seokseen lisätään muut ainekset.

Mutta mitä taikinassa tekee vesi? Epäilykset kannattaa karistaa harteilta ja leipoa kakku aivan ohjeen mukaan. Voin ja suklaan kanssa kuumeneva vesi tekee kakun koostumuksesta supermehevän.

Tärkeintä on vuorata irtopohjavuoka huolellisesti leivinpaperilla, jotta taikina ei karkaa vuoan pohjan ja reunojen välistä uunin pohjalle.

Kakun kypsyttyä seuraa tärkein vaihe, nimittäin odottaminen. Yksi yö jääkaapissa viimeistelee kakun rakenteen. Maitosuklaakuorrutus lisätään kakun pinnalle tarjoilupäivän aamuna, jolloin myös se ehtii jähmettyä lusikoitavan pehmeäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
30 min + kypsentäminen 18 min ja tekeytyminen 12 t
Vaikeustaso
Helppo

Maitosuklaalla kuorrutettu mutakakku

Ainekset

175
g
tummaa suklaata (70 %)
200
g
voita
dl
vettä
tl
pikakahvijauhetta
2
kananmunaa
dl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
Vuokaan
voita
Päälle
125
g
maitosuklaata
¾
dl
kuohukermaa
tl
kaakaojauhetta
1
rkl
voita
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pilko tumma suklaa. Mittaa kattilaan voi, vesi ja pikakahvijauhe. Lisää suklaa. Kuumenna seosta, mutta vain vähän (suklaa palaa herkästi). Sekoittele liedellä olevaa kattilaa koko ajan, kunnes suklaa ja voi ovat sulaneet. Nosta kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä.
  2.  Sekoita jäähtyneeseen seokseen kananmunat ja sokeri.

  3. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi ne seokseen. Hämmennä vain juuri ja juuri sen verran, että ainekset sekoittuvat.

  4. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija noin 19 cm) pohjalle. Voitele vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan. Nosta 200-asteisen uunin alaosaan noin 18 minuutiksi. Kakun on tarkoitus jäädä keskeltä kosteaksi. Anna kakun jäähtyä vuoassaan viileässä ainakin 8 tunnin ajan. (On hyvä, jos kakku hieman "lässähtää" keskeltä, sillä silloin kuorrutuskerroksesta saa paksumman.)

  5. Kun kakku on täysin jäähtynyt, tee kuorrutus. Pilko suklaa. Kuumenna kerma kattilassa, lisää kaakaojauhe ja pienet suklaapalat. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoittele, kunnes suklaa on täysin sulanut kerman joukkoon. Yhdistä suklaaseoksen joukkoon voi ja tomusokeri ja sekoita tasaiseksi. Anna hetki jäähtyä. Kaada kuorrutus jäähtyneen kakun päälle, täytä ensin pinnalla oleva "kuoppa". Nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön ylitse, jotta kuorrutus jähmettyy.

  6. Tarjoa sellaisenaan tai kanelilla ja sokerilla maustetun kermavaahdon kera.

Kommentit (7)

Vierailija

Olisi kivaa tietää jos joku tätä kokeilee gluteenittomana. Millä Hauholla ja kuinka paljon?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, voit käyttää gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta yksi yhteen vehnäjauhojen kanssa. Lopputuloksesta saattaa kuitenkin tulla hieman murenevampi. Siksi vinkkaan tähän jauhoseoksen, jolla olen saanut gluteenittomia leivonnaisia kokeillessa parhaan lopputuloksen (tuote sisältää psylliumia ja kaurajauhoja): https://myllarin.fi/tuote/myllarin-vaalea-jauhoseos-gluteeniton/

Muori

Onhan POMMI! Mutta haluaisin kokeilla. Ei vaan parane yhdelle ihmiselle tehdä.

Vierailija

Miten suosittelisit tekemään kananmunattoman version?

Kreikasta terveisiä

Erittäin hyvä kakku.
Suosittelen!
Lisäsin hiukan kirsikkalikööriä makua terävoittämään.

Helena

Erittäin herkullinen. Syötiin sokeroimattoman kermavaahdon kanssa. Tätä riittää pienempikin siivu :) jatkoon👍

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hildu on lisännyt 29 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.

Ihanan kylmän raikas, helppo sekä hyvä terveellinen jälkiruoka tai välipala, varsinkin helteisinä päivinä.
Raejuusto on hyvä proteiinilisä, mutta ei välttämätön. Myös on herkullinen tietysti tuoreilla marjoilla ja niitähän voi myös lisätä viiliherkun päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
Yhdelle tai useammalle
Valmistusaika
Valmiiseen viiliin tehtynä n. 5 -10 min
Vaikeustaso
Helppo

Viileä viiliherkku

Ainekset

1
valmis viiliannos
raejuustoa sopivasti
pakastemarjoja esim. mustikkaa, mansikkaa, vadelmia

Työvaiheet

Voit tehdä kotona viiliä annosmaljoihin itse, siemenen saat kaupan valmiista viilipurkista.
Laita kaksi teelusikallista viiliä pieneen jälkiruokakulhoon ja siihen mieleistäsi maitoa, tavallista, Hyla tai laktoositonta maitojuomaa, silloin myös siemenviilin pitää olla laktoositonta. Älä käytä rasvatonta maitoa, koska sillä ei onnistu viili niin hyvin. Anna sen olla huoneen lämmössä vuorokausi ja jos ei tule syötyä säilyy jääkaapissa kansi kulhon päällä jonkun aikaa.

Lisää hiukan ennen, kun aiot syödä viilin, raejuustoa ja pakasteiset marjat, niin ne hetken saavat sulata viilissä, jos et halua ihan jäisinä syödä niitä viilin ja raejuuston kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1470 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Päivi Ristell

Saaristopiirakka syntyi juhannuspäivänä, kun bellat halusivat käyttää aatolta ylijääneet perunat ja muut tähteet hyödyksi. Nerokkaaseen piirakkaan voi kaapia vielä sipsikulhon murutkin päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Bellojen saaristopiirakka

Ainekset

600
g
pakastelehtitaikinaa (esim. Myllyn Paras iso lehtitaikinalevy)
125
g
Västerbotten-juustoa raasteena
5
kypsää perunaa
PIPARJUURIRANSKANKERMA
1
prk
ranskankermaa
½
tuubi pipajuuritahnaa tai tuoretta piparjuurta
½
sitruunan mehu ja kuori
ripaus suolaa
LISÄKSI
3
vartta kesäsipulia
tilliä
100
g
muikun- tai siianmätiä
200
g
kylmäsavulohta mustapippuria
(ruohosipulinkukkia)
PÄÄLLE
perunalastuja

Työvaiheet

  1. Kauli sulatettu lehtitaikina pellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi.

  2. Levitä päälle raastettu Västerbotten-juusto ja ohueksi viipaloidut perunat. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20–30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja ruskistunut. Anna jäähtyä.

  3. Tee sillä välin täytteet. Mausta ranskankerma piparjuurella, sitruunan kuorella ja mehulla ja lisää ripaus suolaa. Kuori ja hienonna sipuli, nypi tillistä kauniita tupsuja. Valuta mädit. Leikkaa viipaloitu kylmäsavulohi pienemmäksi.

  4. Juuri ennen tarjoilua lusikoi piirakkapohjan päälle kekoja piparjuuriranskankermaa ja levitä päälle lohi, sipulit, mäti, tilli ja ruohosipulinkukat. Lopuksi rouhi päälle kunnolla mustapippuria ja murustele pinnalle perunalastuja.

  5. Tarjoile heti sellaisenaan tai rapeiden salaatinlehtien ja vinegretin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2920 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kuumat perunat imaisevat itseensä yrttisen kastikkeen maut. Jos maltat, anna salaatin vetäytyä huoneenlämmössä 30 minuuttia ennen tarjoamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuningasperunasalaatti

Ainekset

800
g
pieniä kiinteitä perunoita (esim. siikli)
2–4
kananmunaa
2
dl
herneitä (pakaste)
1
ps (50 g)
kuorettomia suolaamattomia pistaaseja
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku basilikaa
1
ruukku lehtipersiljaa
1
ruukku minttua
rkl
oliiviöljyä
1
tl
valkoviinietikkaa
25
g
parmesaania
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä ne kuorineen napakan kypsiksi, 15–20 minuuttia. Keitä kananmunia 8 minuuttia. Jäähdytä munat, kuori ja leikkaa puoliksi.

  2. Kiehauta herneet kiehuvassa vedessä, valuta ja jäähdytä. Paahda pistaasit pannulla ja rouhi ne veitsellä.

  3. Hienonna valkosipulinkynnet ja yrtit, laita ne tarjoilukulhoon. Säästä muutama yrtinoksa koristelua varten.

  4. Laita öljy, etikka, herneet ja pistaasit kulhoon. Raasta parmesaani ja sekoita se kulhossa muiden aineiden kanssa.

  5. Valuta perunat ja leikkaa ne puoliksi. Laita perunat kulhoon. Painele ne varovasti lusikalla litteiksi ja kääntele kauttaaltaan yrttiseoksessa. Mausta suolalla ja pippurilla.

  6. Lisää lopuksi kananmunat ja koristele yrteillä.

Kommentit (2)

Vierailija

Kuinka paljon oliiviöljyä tulee? 2.5 dl? rkl?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei! Kiitos huomiosta, määrä on korjattu ohjeeseen. Öljyä tarvitaan 2,5 rkl.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2920 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Mikko Hannula

Letut voi paistaa niin tulella kuin hiilloksellakin. Siksi ne ovatkin oivaa evästä perheretkille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + paistaminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen lettutaikina

Ainekset

dl
kauramaitoa
3
dl
vehnäjauhoja
dl
ohrajauhoja
1
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
LISÄKSI
öljyä tai margariinia paistamiseen

Työvaiheet

  1. Sekoita kauramaito, jauhot, öljy, suola ja sokeri vispilällä keskenään. Kaada taikina 1½ litran vetoiseen pulloon.

  2. Kuumenna pannu nuotiolla. Lättypannun alla kannattaa pitää tulta pienillä puilla, jolloin lämpötilaa on helppo säädellä.

  3. Sulata margariini tai kuumenna öljy pannussa. Ravista taikina pullossa tasaiseksi ja annostele taikinaa pannulle. Odota että taikina on hyytynyt kokonaan ennen kuin käännät letun. Paista toinenkin puoli rapeaksi.

Vinkki Jos sinulla on pullo tai termari, jossa on leveä suu, voit tehdä taikinan suoraan pulloon ja ravistaa ainekset kunnolla sekaisin

Kommentit (0)