Mikä on parempaa kuin pulla? Dallaspulla. Mikä on vielä parempaa kuin dallaspulla? Tietysti kokonainen pellillinen dallaspullia ilman pyörittelyn vaivaa!
Pehmeän pullan salaisuutena on luonnollisesti pehmeä taikina. Joskus kuitenkin kovin löysäksi jätettyä taikinaa on vaikeaa pyöritellä pulliksi.
Oheisessa ohjeessa leivontapulma ratkaistaan hauskalla tavalla. Kohonnut taikina taputellaan pyörittelyn sijaan pellille leivinpaperin päälle jauhotetuin käsin. Sitten taikina saa kohota vielä kerran rauhassa. Tässä kohdassa ei kannata kiirehtiä, sillä pehmeänkin pullataikinan voi pilata liian hätäisellä paistamisella.
Täytteeksi valmistetaan dallaspullista tuttu vaniljarahkakreemi. Helppo täyte valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen. Se jaetaan tasaisesti taikinaan lasilla painettuihin kolosiin, jolloin täytettä riittää joka palaan.
Peltidallakset
Ainekset
Työvaiheet
-
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja sekoita tasaiseksi.
-
Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna. Sekoita. Alusta vehnäjauhot vähitellen taikinaan, taikina saa jäädä löysäksi. Lisää lopuksi voisula. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
-
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille (koko noin 30 cm x 40 cm) ja painele tasaiseksi levyksi. Kohota vielä 30 minuuttia.
-
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Tee täyte. Sulata voi. Sekoita loput ainekset joukkoon. Jos täyte tuntuu liian tiiviiltä, voit hieman pehmentää sitä lämmittämällä mikrossa tai kattilassa.
-
Paina taikinaan lasin pohjan avulla koloja. Paina kunnolla, sillä taikina pomppaa helposti takaisin. Täytä kolot noin ruokalusikallisella täytettä. Voitele pinta kananmunalla ja paista uunin keskiosassa 18–20 minuuttia.
Jättäkää pullataikinasta kananmuna pois - tulee pehmeämpiä pullia!
Tein taikinan veteen, voin tilalle rypsiöljyä. (Kokeilu) Pysy pehmeänä kauan.
Minkä kokoinen pelti pitää olla?
Minkä kokoinen purkki rahkaa??
Tuleeko näitä 16 kpl?
Eikö tuota taikinaa tarvi ollenkaan vaivata ennen kun kaataa pellille?
Kokeilen! Teen puolikkaan annoksen. Aina voi tulostaa kun hiirellä vetää yli... :)
Kiitos kommenteista. Pullan paistamiseen sopivat hyvin erikokoiset pellit, kun huomioi koon vain tarvittaessa paistoajassa (ohkaisempi taikinakerros paistuu nopeammin). Peruspelti on kooltaan noin 30 cm x 40 cm.
Vaniljarahkan purkkikoko on 200 g.
Täytteen voi jakaa joko 16 tai 20 koloon (4 x 4 tai 5 x 4), sen mukaan määräytyy myös pullasta leikattavien palojen määrä.
Taikina vaivataan (kohdassa 2 puhutaan alustamisesta, joka tarkoittaa samaa), minkä ansiosta pulla kohoaa hyvin ja pysyy mehevänä.
Lisään tiedot ohjeeseen!
Voiko näissä käydä vähän samalla lailla ku joskus käyny voisilmäpullien kaa että se täyte plumpsahtaa ulos kolosta uunisa ollessaan? Vaan eikö täsä tuo täyte oo sellasta paksua että se ei varmaan tuu ulos? 😅
Tuli todella mehevä ja kohosi tosi paljon uunissa. Taikinakulhossa ei taasen kohonnu juuri lainkaan (mulla ei oikein ikinä kohoa tuorehiivalla pullataikinat, mutta aina on siltiki kaikki pullat onnistuneet). Mutta uunissa kohosi paljon! Tuli tosi pehmeitä, hyviä pullia. Täyte ei valunu koloistaan pois.
Hyvä täyte, kamala taikina. Kivikova ja kuiva!