Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 90 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos pidät porkkanakakusta, ihastut myös muhkeisiin ja meheviin kesäkurpitsaruutuihin. Pellillisestä riittää jaettavaa isollekin joukolle.

Kesäkurpitsapalojen idea on sama kuin porkkanakakun. Hienoksi raastettu kasvis luovuttaa kosteutensa leivonnaiseen hitaasti kypsennyksen aikana ja sen jälkeen. Näin kakku kypsyy meheväksi ja pysyy tuoreen oloisena ja makoisan kosteana pitkään.

Kosteuden luovuttajana kesäkurpitsa toimii jopa porkkanoita paremmin. Miedonmakuinen kasvis ei myöskään maistu taikinasta läpi.

Tällä kertaa kesäkurpitsakakkutaikina maustetaan reilusti kardemummalla ja kanelilla. Mukana on myös mantelirouhetta, joka antaa muhevaan rakenteeseen kaivattua karkeutta.

Jäähtynyt leivonnainen kuorrutetaan porkkanakakun tapaan sulatejuusto-voikuorrutuksella, joka yhdistää suolaisen ja makean koukuttavalla tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
20 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsapalat

Ainekset

7
dl
kesäkurpitsaa raasteena (n. 2 pienehköä kesäkurpitsaa)
6
kananmunaa (M-koko)
6
dl
sokeria
6
dl
vehnäjauhoja
2
dl
mantelirouhetta
1
rkl
kardemummaa
2
tl
jauhettua inkivääriä
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
soodaa
200
g
voita
Kuorrutus
150
g
voita huoneenlämpöisenä
300
g
sulatejuustoa
7
dl
tomusokeria
Lisäksi
kesäkurpitsasuikaleita ja kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Raasta kesäkurpitsat hienoksi raasteeksi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet, voisula ja kesäkurpitsaraaste muna-sokerivaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle, reunalliselle uunipellille (koko noin 30 cm x 40 cm) ja kypsennä uunissa noin 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuorruttamista.
  3. Vatkaa pehmeä voi, sulatejuusto ja tomusokeri sähkövatkaimella tasaiseksi kuorrutteeksi. Levitä kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle veitsellä. Koristele kakku kesäkurpitsasuikaleilla ja manteleilla.

Kommentit (5)

Vierailija

Hieno homma että pellin koko käy kerrankin ilmi ohjeesta. Samoin ainesten määrät on ilmoitettu oikeina mittoina. Ei mitään epämääräistä "rasiallinen" tai "purkillinen" jotain. Ulkosuomalainen kiittää!

Vierailija

Toinen ulkosuomalainen täällä mietiskelee: tuleeko taikinaan todellakin 6 dl sokeria?

ulkosuomalainen

Kolmas ulkosuomalainen kysyy, mihin kaneli on jäänyt? Ei haittaa, laitan oman maun mukaan.

Vierailija

”300 g sulatejuustoa” Onko Koskellaskija sopiva valinta?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista!

6 dl sokeria on oikea määrä, se on mitoitettu tähän taikinan kokoon (6 munaa/6 dl vehnäjauhoja/7 dl kesäkurpitsaraastetta).

Kaneli sopii tosiaan myös kakun makuihin.

Perinteinen foliokääreeseen pakattu Koskenlaskija on huoneenlämpöisenäkin melko tiivistä. Rasiassa myytävä levittyvämpi versio sopii tähän sen sijaan hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.