Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 549 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Mikko Hannula

Klassisen palapaistin lumo perustuu hyvin ruskistettuun ja mureaksi haudutettuun lihaan. Yksinkertaisesti hyvää!

Ei yrttejä, ei valkosipulia! Mitä vähemmän aineksia padassa on, sitä tärkeämpää, että lihat ruskistaa kunnolla. Jotta liha paistuu eikä ala vain kiehua pannulla, se on hyvä ottaa huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista ja ruskistaa pienissä erissä. Pannu saa olla kunnolla kuuma. Jokaisen paistamiserän jälkeen se kannattaa huuhtaista pienellä määrällä vettä, jotta lihoista irtoavat muruset eivät jää palamaan kiinni pannuun. Samalla syntyy padan muhevanmakuinen liemi.

Porkkanat lisätään pataan reiluina kimpaleina. Näin ne voivat hyvin hautua saman ajan padassa kuin lihakin. Tomaattipyree antaa liemeen happamuutta, joka takaa, etteivät porkkanat hajoa pitkänkään kypsymisen aikana. Toki jos pidät mieluummin napakoista kuin hyvin hautuneista porkkanoista, voit lisätä ne kun kypsennysaikaa on jäljellä vajaa tunti.

Hyvä haudutuslämpötila on sellainen, että pata kiehuu aivan hiljaa poreillen. Näin sidekudospitoinen liha vähitellen pehmenee herkulliseksi.

Palapaistin koostumusta voi säädellä hyvin kypsennyksen loppuvaiheessa. Jos lientä on liikaa tai se tuntuu ohuelta, anna padan kiehua ilman kantta, jotta osa nesteestä haihtuu.

Tämä ohje on yksi versio perinteisestä palapaistista. Sellaisena se sopii myös mainiosti tuunattavaksi! Ne yrtit (timjami ja rosmariini) ja valkosipulitkin sopivat hyvin pataa maustamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 2 t haudutus
Vaikeustaso
Helppo

Palapaisti

Ainekset

1
kg
naudan ulko- tai kulmapaistia
2
sipulia
4
porkkanaa
2
rkl
öljyä
½
dl
vehnäjauhoja
6–7
dl
vettä
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
3
laakerinlehteä
3
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
hunajaa tai siirappia

Työvaiheet

  1. Leikkaa paisti reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja pilko sipulit. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi.
  2. Ruskista lihat öljyssä valurautapannulla muutamassa erässä ja laita ne pataan. Ripottele jokaisen lihaerän päälle jauhoja ja sekoita niin, että jauhot tarttuvat lihoihin. Huuhdo pannua paistokertojen välillä vedellä ja kaada liemi pataan. Kuullota lopuksi sipulit ja lisää nekin pataan.
  3. Mausta pata suolalla, mustapippurilla, laakerinlehdillä ja tomaattipyreellä. Lisää porkkanat. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Hauduta noin 1 t 30 min–2 t, kunnes liha on mureaa. Lisää lopuksi hunaja. Tarkista maku. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Kommentit (18)

Vierailija

Oikeaan palapaistiin ei laiteta tomaattipyrettä, mustapippuria eikä ainakaan mitään makeaa.

Maustepippuri on aidon perinteisen palapaistin mauste , jauhettuna ei kokonaisena, sillä saadaan juuri se oikea maku

ruskistamisen ja porkkanoiden , laakerinkehtien kera. Tuhansiapaisteja paistanut ja aina kaikki kehuneet mikä siinä on niin hyvää.

Karjalanpiirakka

Juuri noin!
Ärsyynnyn kun usein näen perinneruokien vääriä reseptejä 😡
Yksi paljon vääryyttä kokenut on se kuuluisa karjalanpaisti

Vierailija

Yhdyn edellisiin. Eikä lihoja ruskisteta öljyssä vaan voissa! Niinkuin isoäiti sen teki. Ei kyllä laittanut laakerinlehteäkään, suola ja maustepippuri riittää. Padan annetaan muhia keskilämmöllä 2-3 h.

Vierailija

Jos olisitte lukeneet, huomasitte ”Tämä ohje on yksi versio perinteisestä palapaistista.” . Kyseessä ei ollut perinteinen palapaisti.

Vierailija

Kiitos ohjeesta! Kiva siirappi-idea!

Hyvin haudutettu on mureaa

Ah, palapaisti! Lapsuuden juhlaruoka, vaikka sitä syötiin arkena! Oli niin hyvää! Samoin Stroganoff on ihanaa! Hakkaavat karjalanpaistin mennen tullen!

Vierailija

Ensimmäiselle kommentille: Maustepippuria ei koskaan jauhettuna, se sotkee ruoan. Maustepippurit laitetaan kokonaisina, jolloin niistä irtoaa aromi ja maustavat ruoan oikealla tavalla.

Keittiötopi

Vierailija kertoo tehneensä "tuhansia palapaisteja". Se on kunnioitettava suoritus: vuodessa on 52 viikkoa, ja jos tekee kerran viikossa palapaistin, tuhannen saavuttamiseksi tarvitaan 20 vuotta. Jos puhutaan monikossa "tuhansia", se tarkoittaa että kirjoittaja on tehnyt palapaisteja ainakin 20 tai 30 vuotta joka viikko kerran viikossa!  Hattua nostan tuollaiselle kokemukselle. Itse en raski ostaa palapaistia  kuin ehkä kerran kuussa tai harvemmin.

Vierailija

Mielenkiintoista...

Lähes 70 vuoden iästäni ja yli 50 vuoden päivittäisestä ruoanlaittokokemuksestani (useita vuosia ammatikseni) en ole koskaan kuullut, että palapaisti olisi jotenkin tyypillinen Pyhäinpäivän ruoka jossain päin Suomea. Myöskään googlettaminen ei tue tätä väitettä perinteestä. Onkohan niin, että nimeltä mainittu palapaisti on vain tuon kokki Kolarin perheen perinne? Minun perheessäni se on ollut silloin tällöin viikonloppuruokaa, mutta ei todellakaan mitään erityisen juhlavaa tai perinteistä, enkä tunne ketään muutakaan joka tekisi "perinteistä Pyhäinpäivän palapaistia"...

Vierailija

Kyllä on taas mielensäpahoittajat liikkeellä 😊. Käsittääkseni tässä on kuiitenkin kyseessä eräs muunnelma perinteisestä palapaistista eikä mikään "se ainoa oikea, perinteinen suomalainen palapaisti". Itse aion ainakin kokeilla tätä versiota vielä tänään. Kiva,saada uusia ideoita perinteisiin ruokiin. Jokainen tehkööt makunsa mukaan.

Mies Norjasta

Kaikkeen paistamiseen pannulla kannattaa käyttää kirkastettua voita. Kestää korkean lämpötilan. Ei tule palanutta ' karstaa '. Ohjeita löytyy googlettamalla. Itse teen uunissa. Kirkastettu voi säilyy huoneenlämmössä puhtaassa purkissa.

Vierailija

Jauhoja ei siis ruskisteta, vaan paistetut lihapalat pyöritellään jauhoissa ja sitten pataan hautumaan!

Ei kiireisille

Enpä ole koskaan jauhoja palapaistissa tarvinnut, mutta sen tiedän että 4-5 tunnin haudutus tekee halvemmastakin lihasta todella mureaa joka taas sopii lasten suuhun paremmin. Vain kolme varttia 200 asteessa ja loppuaika 125 astetta.

Chef TiKu

Olen tehnyt aina palapaistin äitini tapaan, mausteena suola, kokonainen maustepippuri ja laakerinlehti. Kokeilin tätä tapaa ja oikein hyvää tuli. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Makujen maailmassa kannattaa olla avoin ja ennakkoluuloton.

Vellinkeittäjä

Eri puolella Suomea erilaiset reseptit ja kategorisoinnit. Kaikki ovat oikeita ja hyviä. Esim keitettyjen potaattien kanssa.

Näytä kaikki kommentit (18)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Syyspata parhaimmillaan! Puolukan kirpeä hapokkuus on omiaan lampaanlihan kanssa. Myös vaalea vehnäolut antaa pataan raikkautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + haudutus 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Puolukkalammas

Ainekset

1,2
kg
luullista lampaanlapaa tai -niskaa
2
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
sipulia
2
porkkanaa
5
valkosipulinkynttä
1
keskikokoinen purjo
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
2
dl
vehnäolutta
2–3
dl
vettä
1
rkl
lihafondia
2
tl
ruokosokeria
10
katajanmarjaa
8
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
3
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha irti luista ja kuutioi liha. Säästä luut.

  2. Kuumenna voi pannulla ja ruskista lihapalat parissa erässä. Ruskista myös luut. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Kuori valkosipulinkynnet ja jätä ne kokonaisiksi. Halkaise ja huuhtele purjo. Leikkaa purjon valkoinen osa kahteen tai kolmeen palaan.

  4. Kuumenna öljy padassa ja kuullota siinä kasviksia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet ja saaneet väriä. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja kuumenna hetki.

  5. Laita lihapalat, luut ja olut pataan. Kuumenna kiehuvaksi.

  6. Lisää vesi, lihafondi, sokeri, katajanmarjat, timjamit ja laakerinlehdet. Lisää vettä tarvittaessa (nestepinta ei saa ylittää lihan pintaa). Kuumenna kiehuvaksi ja peitä kannella.

  7. Anna padan hautua matalalla lämmöllä hiljaa poristen 2–3 tuntia, kunnes liha on aivan pehmeää. Lisää lopuksi puolukat ja kuumenna sen verran, että puolukat hieman pehmenevät. Tarkista maku.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Bataatista syntyy samettinen muusi mausteisten lihapullien kaveriksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mehevät lihapullat

Ainekset

400
g
naudan jauhelihaa
1
dl
kermaviiliä
2
rkl
korppujauhoja
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
½
dl
rusinoita
½
dl
persiljaa hienonnettuna
½
rkl
sitruunan kuorta raastettuna
1
rkl
öljyä
1
muna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön.

  2. Sekoita kermaviilin joukkoon korppujauhot turpoamaan.

  3. Silppua sipuli ja valkosipuli, rusinat ja persilja. Raasta pestyn sitruunan kuori.

  4. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä.

  5. Sekoita pyörykkätaikinan ainekset yhteen. Pyöritä massasta lihapullia ja paista ne pannulla kypsiksi.

Bataattimuusi

Ainekset

1
(800 g) bataatti
2
jauhoista perunaa
n. 2
dl
keitinvettä
50
g
voita
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele bataatti ja perunat. Keitä palat vähässä vedessä kypsiksi. Ota keitinlientä talteen.

  2. Soseuta juurekset. Lisää joukkoon keitinvettä, voi, sitruunamehu ja suola.

  3. Notkista ainekset muusiksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Muheva kerrosleipä on parempi kuin moni hampurilainen, mutta ihan pikaruokaa se ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
4–6 t
Vaikeustaso
Helppo

Grillikaslerleivät

Ainekset

2
kg:n pala
porsaan kasleria
Rub-mausteseos
4
rkl
fariinisokeria
1
rkl
suolaa
1
rkl
savupaprikajauhetta
1
rkl
sipulijauhetta
2
tl
cayannepippuria
½
tl
maustepippuria
Lisäksi
8
siivua vaaleaa maalaisleipää
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa
2
pihvitomaattia
2
suolakurkkua
1
punasipuli
1
ruukku salaattia

Työvaiheet

  1. Sekoita rubin ainekset ja hiero mausteet lihan pintaan. Anna maustua huoneenlämmössä tunnin tai pari.
  2. Kuumenna grilli tai valmista hiillos, siirrä hiillos grillin toiselle laidalle, laita toiselle puolelle grilliin rasvapelti valmiiksi.
  3. Grillaa ensin lihan pinnat kiinni suoralla lämmöllä. Laita lihaan sisälämpömittari ja siirrä liha epäsuoraan lämpöön ritilälle rasvapellin päälle.
  4. Kypsennä 2–4 tuntia. Pidä grillin lämpötila koko ajan alle 160 asteessa. Kypsennä, kunnes lihan sisälämpötila on 85–88 astetta.
  5. Ota liha grillistä, kääri folioon ja anna vetäytyä tunnin verran.
  6. Leikkaa liha. Siivuta leipä. Voitele leipä tuorejuustolla.
  7. Laita leivän väliin tomaattia, suolakurkkua ja sipulia siivuina, salaattia sekä reilusti lihaa.

Vinkki! Kokeile lisätä kypsennyksen ajaksi grilliin savustuspuruja.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Nyhtöpossu ja grillatut kasvikset tarjoillaan tortillojen kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
noin 2 t + marinointi 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Meksikolainen nyhtökasleri

Ainekset

noin 800
g
porsaan kasleria
2
valkosipulinkynttä
1
tlk
ananasta
½
dl
öljyä
2
rkl
soijaa
2
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
siirappia
1
tl
suolaa
LISÄKSI
2
sitruunaa
2
tomaattia
1
tlk
ananasrenkaita
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
makea sipuli
1
ruukku korianteria
1
pkt
minitortillalettuja

Työvaiheet

  1. Viillä lihan pintaan ristiviillot ja laita se suljettavaan muovipussiin.

  2. Hienonna valkosipulit. Laita ananas mehuineen sauvasekoittimen kulhoon. Lisää valkosipulit, öljy, soija, etikka, siirappi ja suola. Soseuta.

  3. Kaada marinadi lihan päälle. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai yön yli.

  4. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos. Pyyhi ylimääräinen marinadi lihan pinnalta. Paista lihaa niin, että saat sen pintaan kauttaaltaan kauniin paistovärin.

  5. Pienennä grillin lämpö minimiin tai siirrä hiiligrillissä hiilet grillin toiseen laitaan.

  6. Paina lihaan paistomittari. Kypsennä lihaa epäsuoralla lämmöllä, kunnes sisälämpötila on 85 astetta.

  7. Ota liha grillistä ja anna sen vetäytyä folioon käärittynä 15 minuuttia. Revi kypsä liha haarukalla suikaleiksi.

  8. Halkaise sitruunat ja tomaatit. Ota ananasrenkaat liemestä. Sivele tomaatit, sitruunanpuolikkaat ja ananasrenkaat öljyllä ja grillaa niitä muutaman minuutin ajan. Paista tomaatit ja sitruunat vain leikkauspinnan puolelta, ananakset molemmin puolin.

  9. Tarjoile liha pehmeiden tortillalettujen, grillatun ananaksen ja tomaatin, hienonnetun sipulin ja korianterin kanssa. Purista pinnalle mausteeksi sitruunamehua.