Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 282 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Lohi kypsyy grillissä upean meheväksi sitomalla viipaleet lihapuolet vastakkain. Tymäkästä paholaisen hillosta ja öljystä sekoitettu marinadi maustaa lohipalat läpikotaisin.

Lohi kypsyy grillissä upean meheväksi, kun sidot lohiviipaleet karhulangalla yhteen lihapuolet vastakkain. Älä poista nahkaa, sillä se pitää kalan kasassa, ja grillissä nahka paistuu syötävän rapeaksi. Kääntele lohipakettia kypsennyksen aikana muutamia kertoja niin, että paistopintaa tulee joka puolelle.

Lohipalat voi toki grillata myös halsterin sisällä tai parilalla ensin nahkapuolelta lähes kypsäksi, ja sen jälkeen pikaisesti lihapuolelta. Paholaisen hillosta ja öljystä tehty marinadi maustaa lohet maukkaiksi.

Paholaisen hillo on makeantulista, usein tomaatista, paprikasta ja chilistä tehty hillo. Se sopii hyvin maustamaan rasvaista lohta ja näkee sitä käytettävän myös esimerkiksi pizzan päällä sekä salaateissa.

Paksu lohifilee kannattaa pyytää tiskiltä suomustettuna. Filee leikataan annospaloiksi, joita marinoidaan öljystä, soijasta ja paholaisenhillosta sekoitetussa marinadissa. Kun on grillaamisen aika, kaksi palaa sidotaan yhteen nahkapuoli ulospäin. Näin kypsentämällä nahka rapeutuu mutta kala pysyy mehevänä.

Tiukkaan sidottuja paketteja kannattaa käännellä grillissä muutamia kertoja, jotta ne kypsyvät tasaisesta ja nahka rapeutuu molemmilta puolilta. Marinadia kannattaa myös sivellä lohen pintaan kypsennyksen aikana.

Juuri sopivasti poltetta antava ja hieman karamellisoituva paholaisenhillo tekee lohesta vastustamattoman hyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
Valmistusaika valmistusaika 20 min + marinointi vähintään 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu paholaisen lohi

Ainekset

1
iso (noin 800 g)
kirjolohifilee
1
tl
suolaa
karhulankaa
Marinadi
1
dl
paholaisen hilloa tai kastiketta
3
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
soijakastiketta
Lopuksi
1
dl
hienonnettua korianteria

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise kirjolohifileen pinta kuivaksi talouspaperilla. Ripottele fileelle suolaa. Leikkaa filee kahdeksaksi viipaleeksi.

  2. Sekoita marinadin ainekset kulhossa ja nosta lohipalat marinadiin maustumaan vähintään 30 minuutiksi.

  3. Aseta kaksi kirjolohiviipaletta lihapuolet vastakkain. Sido karhulangalla napakaksi paketiksi.

  4. Grillaa lohipaketteja kuumassa grillissä välillä käännellen yhteensä 8–10 minuuttia. (Tarkkaile kypsymistä, sillä kypsymisaika riippuu muun muassa grillin kuumuudesta.) Valele lohipaketteja kypsentämisen aikana muutaman kerran marinadilla.

  5. Nosta lohipaketit tarjoilulautaselle. Leikkaa saksilla karhulangat pois. Ripottele päälle tuoretta korianteria.

Kommentit (2)

Vierailija

En suosittele käyttämään karhulankaa, koska ne lankatyypit sisältävät tai ovat kokonaisuudessaan muovia. Suosittelen mieluummin käyttämään kalastajanlankaa, se on useimmiten 100% puuvillaa.

Vierailija

Koitappa suomustaa lohta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kalan mausteeksi pyöräytetään itse tehty sitruunapippurin ja kapriksen maustama dippi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + maustuminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Paistettua kalaa ja pikkelivihanneksia

Ainekset

PIKKELIVIHANNEKSET
1
kesäkurpitsa
1
pieni kukkakaali
1
punasipuli
3
porkkanaa
LIEMI
½
dl
väkiviinaetikkaa
1
dl
sokeria
3
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SITRUUNAPIPPURI
2
tl
raastettua luomu sitruunan kuorta
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
¼
tl
valkopippuria rouhittuna
¼
tl
suolaa
DIPPI
1
rkl
kapriksia
2
dl
vegaanista ranskakermaa
n. 1
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
600
g
kalaa ruodottomana fileenä (esm. kirjolohi, nieriä)
2
rkl
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Pakkaa porkkanaa lukuun ottamatta kasvikset puhtaaseen lasipurkkiin. Mittaa pikkeliliemen aineet kattilaan ja kiehauta. Siirrä kattila syrjään, lisää porkkanat kuumaan liemeen ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kaada jäähtynyt liemi porkkanoiden kanssa lasipurkkiin. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

  2. Pese ja raasta sitruunan kuori pieneen kulhoon. Sekoita joukkoon pippurirouheet ja suola.

  3. Hienonna kaprikset veitsellä ja sekoita ranskankerman joukkoon. Mausta sitruunanmehulla.

  4. Leikkaa kala neljäksi annospalaksi ja paista kypsäksi pinnoitetulla pannulla, noin 2 minuuttia molemmin puolin. Mausta sitruunapippurilla ja tuoreella ruohosipulilla. Tarjoa pikkelikasvisten ja dipin kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Sipulit ja sitruunat paistuvat maukkaiksi samalla uunipellillä täytetyn siian kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kokonainen basilikasiika

Ainekset

1
iso tai kaksi pienempää siikaa
1
tl
suolaa
2
rkl
sitruunapestoa
1
dl
kuivahtaneita leipäkuutioita
1
sitruuna
1
ruukku basilikaa
2–4
kevätsipulia varsineen
1
rkl
oliiviöljyä
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Poista siikojen sisälmykset ja kidukset. Huuhtele ja kuivaa kalat. Laita kala uunipellille leivinpaperille.

  3. Hiero siikojen sisään suolaa ja levitä pestoa. Kuutioi kuivat leivänkannikat. Pese sitruuna ja viipaloi siitä puolet. Lohko toinen puolikas. Laita leipäpaloja, sitruunaviipaleita ja basilikanlehtiä kalojen täytteeksi.

  4. Pese ja halkaise sipulit. Laita sipulit ja sitruunalohkot pellille kalan viereen. Sipaise sipulien pintaan öljyä ja rouhi päälle kevyesti suolaa.

  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Retiiseistä ravistellaan täydellisen raikas lisuke paistetuille kuhafileille ja pehmeälle perunamuusille.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kuha ja hölskyretiisit

Ainekset

600
g
kuhaa fileenä
25
g
voita
½
ruukkua timjamia
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua valkopippuria
HÖLSKYRETIISIT
1
nippu retiisiä
½
kurkku
1
rkl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hölskyretiisit. Pese ja viipaloi retiisit. Halkaise kurkku. Koverra pois siemenet ja kuutioi kurkku. Lisää kasvikset kannelliseen rasiaan.

  2. Kaada kasvisten päälle etikka, sokeri ja suola. Ravista muutama minuutti.

  3. Poista kuhafileistä ruodot. Viipaloi fileet annospaloiksi.

  4. Sulata voi pannulla. Lisää timjamin oksia voihin hautumaan muutamaksi minuutiksi. Paista kalapaloja yrttivoissa noin 5 minuuttia. Rouhi päälle suolaa ja pippuria.

VINKKI! Tarjoa kuha perunamuusin kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Mikko Hannula

Savulohi-fenkolipasta valmistuu nopeasti. Voit vaihtaa savulohen myös kylmäsavuloheen tai vaikka broileriin. Näin saat samasta kastikkeesta useamman vaihtoehdon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Savulohi-fenkolipasta

Ainekset

400
g
tagliatellea tai täysjyvä spagettia
2
salottisipulia
1
valkosipulinkynsi
1
fenkoli
1
rkl
rypsiöljyä
3
dl
suolatonta kasvislientä
2
dl
kevyt ruokakermaa 4 %
1
sitruuna
200
g
savulohta
½
dl
ruohosipulia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita pastavesi kiehumaan.

  2. Kuori salottisipulit ja valkosipulinkynnet, hienonna. Pese fenkoli, halkaise ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Säästä fenkolin varret koristeluun.

  3. Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.

  4. Kuullota salottisipuleita öljyssä minuutin ajan. Lisää valkosipulit, kuullota hetki. Lisää fenkolit, kasvisliemi ja kerma. Anna kiehua noin 5 minuuttia.

  5. Pese sitruuna ja raasta hienolla terällä, lisää kuoriraaste kastikkeen joukkoon. Purista 1 rkl sitruunamehua joukkoon.

  6. Lisää paloiteltu savulohi, hienonnettu ruohosipuli, suola ja rouhittua mustapippuria. Tarkista maku. Valuta pasta ja tarjoa kastikkeen kanssa, joko erikseen tarjottuna tai sekoita pasta ja kastike keskenään. Koristele fenkolin varsilla.