Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 217 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Unohda vatkain! Murotaikina valmistuu nimittäin helposti sekoittamalla. Tämä puolukkapiirakka saa tuoreesta rosmariinista ihanan maun.

Moni pitää eniten marjapiirakasta, jossa on murotaikinapohja. Vaikka taikinan voi ostaa kaupasta valmiina, sitä on helppo valmistaa itsekin.

Yksinkertaisin murotaikina onnistuu sekoittamalla ainekset yhteen. Voi notkistetaan aluksi mikroaaltouunissa: kun rasvaa ei sulata kokonaan, se säilyttää kosteutensa, minkä ansiosta pohjasta tulee helposti leikkautuva.

Kun taikina on taputeltu vuokaan, voi samassa kulhossa valmistaa ranskankermatäytteen, joka sekin valmistuu sekoittamalla.

Täytteen erikoisuus on ripaus tuoretta rosmariinia. Sen metsäinen aromi sopii mainiosti yhteen puolukoiden kanssa. Jos yhdistelmä kuitenkin arveluttaa, voit jättää yrtin pois, jolloin saat piirakasta klassisen makuisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
10 min + 25 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Puolukka-rosmariinipiirakka

Ainekset

100
g
voita
1/2
dl
sokeria
1
muna
2
dl
vehnäjauhoja
3/4
dl
ruisjauhoja
3/4
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
prk (150g)
ranskankermaa (ei kevyttä)
1
tl
vaniljasokeria
1
muna
1
dl
sokeria
1
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
3
dl (200g)
puolukoita

Työvaiheet

  1. Notkista voi mikroaaltouunissa tai kattilassa, älä sulata. Vatkaa vispilällä joukkoon sokeri ja muna. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  2. Taputtele taikina piirasvuoan (10 cm x 35 cm tai Ø 26 cm) pohjalle ja reunoille. Jos käytät irtopohjavuokaa, leikkaa pohjalle sopiva leivinpaperi.
  3. Vatkaa ranskankerma, sokerit, muna ja rosmariini keskenään. Sekoita joukkoon puolukat.
  4. Kaada täyte taikinapohjan päälle. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 25 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.

Kommentit (8)

Vierailija

Tämä oli paras puolukkapiirakka jonka olen tehnyt ja maistanut. Rosmariini toi ylellisen maun!

Vierailija

Voisikohan tuoreen rosmariinin korvata kuivatulla?

KristiinaS

Ehdottomasti paras piirakka mitä oon ikinä tehny. Yksin söin kahdessa päivässä koko piirakan. Heti pitää tehdä uusi. Rosmariini on just se piste ii:n päälle. Ohjeen printtasin talteen. Ens keväänä kokeilen raparperilla.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ihana kuulla, kiitos kommenteista! Tuoreen rosmariinin voi korvata kuivatulla, mutta sitä kannattaa käyttää vain hitusen. ½ tl saattaa olla sopivasti maustamaan piirakan.

Sakkeri

Uskomattoman hyvä piirakka! Ei ihan ensimmäisenä olisi tullut mieleen laittaa ruisjauhoja, puolukoita sekä rosmariinia samaan leivontakulhoon :) Kyllä kannatti!

Ihastunut

Tartteeko lisätä perunajauhoja jos tekee pakastetuista puolukoista?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hyvä kysymys, ei ole pahitteeksi jos puolukoiden joukkoon lisää 1 rkl perunajauhoja (vähempikin voi riittää). Paistoaika saattaa muuten olla hieman pidempi, kun täytteessä on kohmeisia marjoja.

KristiinaS

Olen jo kerran kommentoinut mutta lisään nyt vielä, että käytän 28 % ranskankermaa 2 dl purkin. Ja sillä vasta hyvää tulee! Kun kerran reseptissä sanottiin että "ei kevyttä" niin etsin kylmäkaapista tuon tuhdin ja se kannatti. Ja pikkusen enemmän puolukkakin laitan. Tästä ei kyllä piiras parane. Täyte on maukas ja pohja rapsakka. Nykyään valmistan tämän irtopohjavuoassa niin saan vielä kauniin reunankin esille. Ja huom! Ihan itse syön aina koko piirakan parissa päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Vaahdota ihanan raikas jätski helposti sähkövatkaimella. Sattumina maistuvat tuoreet mansikat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkajäätelö

Ainekset

4
keltuaista
1
dl
sokeria
¾
dl
glukoosisiirappia
1
tl
vaniljajauhetta tai -sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
l
mansikoita
½
dl
sokeria
(50
g
valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri, glukoosisiirappi ja vanilja. Vatkaa seos paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  2. Vaahdota toisessa kulhossa kerma. Sekoita joukkoon jogurtti. Yhdistä vaahdot.
  3. Perkaa ja soseuta mansikat. Sekaan saa jäädä pieniä mansikanpaloja. Lisää sokeri.
  4. Lusikoi kolmannes vaahdosta pakastuksen kestävään vuokaan. Levitä päälle mansikkasosetta. Täytä vuoka kerroksittain.
  5. Peitä rasia kannella tai foliolla. Pakasta vähintään 5 tunniksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Glukoosisiirappi löytyy kaupan sokerihyllystä. Jätskin sekaan sopii myös rouhittu valkosuklaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Marjaisat minipiirakat syntyvät kätevästi valmistaikinasta. Juju on mehevässä pistaasitäytteessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
40 min + sulatus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Marjaisat frangipane-muffinit

Ainekset

1
pkt (400 g)
murotaikinaa (esim. Sunnuntai)
2
pss (á 70 g)
paahdettua pistaasirouhetta (esim. Meira)
4
munaa
1
dl
sokeria
4
rkl
vehnäjauhoja
3
rkl
huoneenlämpöistä voita
Lisäksi
1
rs (125 g)
vadelmia
1
rs (250 g)
mansikoita

Työvaiheet

  1. Sulata piiraspohjaa huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Laita pistaasirouhe tehosekoittimeen. Surauta jauhemaiseksi.
  3. Yhdistä kulhossa munat, pistaasijauhe, sokeri, vehnäjauhot ja pehmeä voi. Sekoita tasainen tahna.
  4. Leikkaa taikinalevy kuuteen osaan. Laita muffinssipellin koloihoin paperiset vuoat. Painele taikinapalat vuokiin.
  5. Lusikoi täyte taikinapohjille. Paina täytteeseen marjoja. Aseta muutama marja myös pinnalle.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.