Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 239 keittokirjaan.
OHJE Katja Bäcksbacka KUVA Elvi Rista

Englantilainen hedelmäkakku kostutetaan nyt runsaalla konjakilla. Kakussa on paljon hedelmiä, ja mikä tärkeintä, se on kostea.

Tämä englantilaistyylinen hedelmäkakku ei ole mikään pikakakku. Sen tekeytymiseen saa varata aikaa, mutta kakun maku on ehdottomasti vaivan arvoinen. Valmistumiseen kuluu yhteensä kolme päivää, joista kaksi on varattu pelkästään kakun kostutukseen.

Kostutusta varten kakku saa mieluiten jäädä vuokaansa, jossa se siirretään jääkaappiin. Jos omistat silikonisen vuoan, kakku kannattaa leipoa siihen, sillä metalliseen vuokaan kakku tarttuu kostuessaan helposti kiinni. Yhtä hyvin voit kääriä kostutettavan kakun tiiviisti kelmuun.

Kakun tyylikkään mehevyyden takaa konjakista, vedestä ja sokerista tehty liemi. Kakun hedelmät imaisevat siitä osansa, jolloin lopputulos on herkullinen. Kostutuksen ansiosta kakku säilyy jääkaapissa tiiviissä kääreessä jopa viikkoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Kostea konjakki-hedelmäkakku

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
fariinisokeria
3
kananmunaa
3
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
tl
kardemummaa
50
g
pehmeitä taateleita
50
g
pehmeitä aprikooseja
½
dl (6 kpl)
saksanpähkinöitä
100
g (1 iso rasia)
punaisia säilöttyjä kirsikoita
65
g (1 rasia)
säilöttyjä appelsiininkuoria
1
dl
manteleita
½
dl
pehmeitä rusinoita
½
dl
vastapuristetun appelsiinin mehua
½
dl
konjakkia
Vuokaan
voita, korppujauhoja
Kostutukseen
¾
dl
konjakkia
¾
dl
vettä
4
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota voi ja fariinisokeri. Lisää munat joukkoon yksitellen vatkaten.
  2. Sekoita toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma.
  3. Leikkaa taatelit ja aprikoosit paloiksi. (Älä hienonna ihan pieneksi, jotta kakkuun jää purutuntumaa.) Rouhi saksanpähkinät karkeasti. Sekoita taatelit, aprikoosit, pähkinät, kirsikat, appelsiininkuoripalat, mantelit ja rusinat kulhossa.
  4. Lisää voi-sokeri-munavaahtoon jauhoseosta, appelsiinimehua ja konjakkia vuorotellen, kunnes kaikki on käytetty. Sekoita varovasti, jotta taikinaan ei tule sitkoa. Lisää joukkoon pähkinä-hedelmäseos ja sekoita vain sen verran, että pähkinä- ja hedelmäpalat sekoittuvat.
  5. Lusikoi taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (1,8 l). Paista 175-asteisen uunin alaosassa noin tunnin ajan.
  6. Anna hetken ajan jäähtyä vuoassa, kumoa sitten työlaudalle. Pidä vuoka kakun päällä, jotta kosteus ei haihtuisi.
  7. Tee kostutusliemi konjakista, vedestä ja sokerista. Sekoita, kunnes sokeri sulaa.
  8. Käännä kakkuvuoka taas niin, että kakku on vuoassa. Valuta vajaa puolet kostustusliemestä lämpimään kakkuun.
  9. Kiedo kakku vuokineen tiiviisti tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin. Kostuta kakkua taas seuraavana ja sitä seuraavana päivänä, kunnes liemi loppuu. (Pistele kakun pohjaan sukkapuikolla tai puisella grillitikulla kymmenkunta reikää ja valuta niihin kostustuslientä. Valuta lientä myös kakun yläpintaan.)
  10. Säilytä kakkua jääkaapissa. Kun tarjoat kakkua, ota kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta se ehtii lämpenemään riittävästi. Kylmästä kakusta maut eivät kunnolla erotu ja rakenne on liian tiivis.

Vinkki: Kakun kostuttaminen onnistuu parhaiten, kun käytössä on silikoninen kakkuvuoka. Tavalliseen metalliseen kakkuvuokaan kostea kakku jää helposti kiinni. Jos silikonista kakkuvuokaa ei ole saatavilla, kostuta kakkua muovipussissa.

 

Kommentit (11)

Mia_3
Seuraa 
Liittynyt25.3.2016

Hei. Kuinka monta päivää etukäteen kakku kannattaa valmistaa? Montako päivää kostuttamisessa menee? Jos vehnäjauhot korvaa Semperin FinMixillä, mureneeko kakku?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksistä. Kakku kannattaa valmistaa 4-6 päivää ennen tarjoamista, niin se ehtii kunnolla mehevöityä. Kostuttamiseen saa varata kolmisen päivää.

Gluteenittomalla jauhoseoksella tulee todennäköisesti hieman murenevampi. Jos kokeilet ohjetta, kerro kuinka onnistuit! 

Vierailija

Kylläpä on kaikkea Makuja, jos itse tekisin jättäisin kirsikat, appelsiinipalat ja appelsiinimehun pois.

Vierailija

Hieno kakku, vaikka ei toki ole englantilaista hedelmäkakkua nähnytkään. Sellainen olis pitänyt olla tekeytymässä jo muutama kuukausi sitten, koostuu lähinnä kuivahedelmästä ja kakkua on sen verran että saadaan hedelmät pysymään kasassa. Muhittelun aikana kakkua "ruokitaan" esim. brandyllä. 

Naminami
Seuraa 
Liittynyt17.2.2015

Millä me jotka emme käytä alkoholia kostutamme kakun?

Vierailija

Kuvassa oleva kakku näyttää lintalta ja kovalta, eli ei ole kohonnut ollenkaan. Maku varmaan hyvä

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kostutuksesta: alkoholittoman version saa korvaamalla konjakin ja veden vaikka omenatäysmehulla.

Vierailija

Otin reseptin talteen ja aion kokeilla, mutta nyt kysymys tietäville: miten käy alkoholin tuossa prosessissa, eli pitääkö välttää rattiin menemistä kakun syönnin jälkeen? Paistettaessa varmaan haihtuu, mutta tuo kostutus.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi. Jos kostutukseen tarvitaan 3/4 dl konjakkia ja kakku jaetaan 25 palaan, yhteen palaan sitä tulee noin 3 ml:n annos. Joka tapauksessa määrä on siis vähäinen.

Vierailija

Tämä on paras kahvikakku ikinä. Mitään en lisäisi enkä myöskään poistaisi, vaikka yleensä reseptejä muokkaankin. Voisin syödä tätä joka päivä ympäri vuoden, jos vaatteet myöten antaisivat. Kiitos ohjeen jakajalle!

Vierailija

Tein viime vuonna joululahjaksi 4 kakkua. Kaikki lahjan saajat kehuivat kakkua niin maukkaaksi. Pistivät tilauksen samalla jo seuraavaan jouluun. Ensi viikolla leivon heille joulukakut jälleen maustumaan. Ovat sitten parhaimmillaan jouluna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.