Mainos
K-Ruoka on lisännyt 6 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
Ohje: Anni Peräkylä
Seljankukalla marinoidut tomaatit säväyttävät tähtikokki Anni Peräkylän annoksessa. Kuva Santeri Stenvall, lautanen E. Ahlström.
Seljankukalla marinoidut tomaatit säväyttävät tähtikokki Anni Peräkylän annoksessa. Kuva Santeri Stenvall, lautanen E. Ahlström.

Ota kirsikkatomaattien herkullisesta mausta ja kauniista ulkomuodosta kaikki irti. Tähtikokki Anni Peräkylän suunnittelema makuelämys sisältää kirsikkatomaattia kuivattuna, marinoituna ja soseutettuna.

Annoksia
4
Valmistusaika
Yli 60 min
Vaikeustaso
Vaikea

Kirsikkatomaattia ja tomaattiliemi

Ainekset

Tomaattiliemi
7
tomaattia
75 g
kurkkua kuorittuna
½
varsisellerin vartta
½
dl
tuoreita basilikanlehtiä
1
rkl
tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1
tl
tuoretta jalapenoa hienonnettuna (ilman siemeniä)
½
yksikyntistä valkosipulia viipaleina
3
rkl
valkoviinietikkaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
1
tl
sushi-inkiväärin lientä tai riisiviinietikkaa
Semikuivatut tomaatit
10
keltaista kirsikkatomaattia
1
tl
oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
Seljankukalla marinoidut tomaatit
10
punaista kirsikkatomaattia
½
dl
seljankukkamehutiivistettä (Brunneby)
½
dl
väkiviinaetikkaa
½
dl
sokeria
Marinoidut miniluumutomaatit
10
miniluumutomaattia
1
tl
oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus mustapippuria
Pikkelöity jalapeno
2
tuoretta jalapenoa
½
dl
väkiviinaetikkaa
½
dl
vettä
½
dl
sokeria
Pikkelöity sipuli
1
salottisipuli
½
dl
väkiviinaetikkaa
½
dl
vettä
½
dl
sokeria
Basilikaöljy
1
ruukku
basilikanlehtiä
1
dl
rypsiöljyä
Basilikamajoneesi
½
dl
Hellmann's majoneesia
3
rkl
basilikaöljyä

Työvaiheet

  1. Soseuta tomaattiliemen ainekset blenderissä. Siivilöi ensin tiheän siivilän läpi. Siivilöi vielä kuitukangasliinan läpi. Kiehauta liemi kattilassa ja siivilöi vielä uudelleen kuitukangasliinan läpi. Saat liemestä aivan kirkasta, jos valutat sen vielä kaksinkertaisen suodatinpussin ja siivilän läpi. Toista tarvittaessa ja vaihda suodatinpussit jos ne menevät tukkoon.
  2. Semikuivatut tomaatit: Puolita keltaiset kirsikkatomaatit. Mausta suolalla, sokerilla ja oliiviöljyllä. Asettele kirsikkatomaatit uunipellille leivinpaperin päälle erilleen toisistaan leikkuupinta ylöspäin. Kuivaa 120-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes kirsikkatomaatit ovat hieman kuivuneet, mutta kuitenkin mehukkaita.
  3. Seljankukalla marinoidut tomaatit: Puolita tomaatit. Kiehauta seljankukkamehu, etikka ja sokeri kattilassa. Jäähdytä. Kaada jäähtynyt liemi kirsikkatomaattien päälle ja anna marinoitua vähintään 40 minuuttia jääkaapissa.
  4. Marinoidut miniluumutomaatit: Puolita tomaatit ja mausta ne suolalla, sokerilla, mustapippurilla ja oliiviöljyllä.
  5. Pikkelöity jalapeno ja sipuli: Voit tehdä molempien pikkeliliemet samassa kattilassa. Kiehauta etikka, vesi ja sokeri. Jäähdytä. Leikkaa jalapenoista ohutta tikkua. Leikkaa maltoa tarvittaessa ohuemmaksi. Kaada jäähtynyt etikkaliemi jalapenojen päälle ja anna marinoitua vähintään tunti jääkaapissa. Leikkaa kuoritusta salottisipulista 5 mm:n paksuisia renkaita. Ryöppää sipulia 5 sekuntia kiehuvassa vedessä ja laita jäähtymään pikkeliliemeen.
  6. Basilikamajoneesi: Aja basilikanlehtiä ja öljyä blenderissä noin 2 minuuttia. Siivilöi kastikesiivilän ja kuitukangasliinan läpi. Mittaa majoneesi kulhoon ja lisää 3 rkl basilikaöljyä vähän kerrallaan ohuena nauhana samalla kierrevatkaimella sekoittaen. Laita majoneesi pursotinpussiin.
  7. Asettele tomaatit kulhon pohjalle. Pursota basilikamajoneesista kauniita pisteitä tomaattien väleihin. Asettele pikkelijalapenot ja -sipulit kauniisti tomaattien päälle. Koristele basilikanlehdillä. Kaada liemi kannuun ja vasta pöydässä annoksiin juuri ennen tarjoilua.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1145 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1145 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Kesäburgeri toimii hyvin avomallisena! Sekä rapeapintainen vegepihvi että burgerin lisukkeet pyöräytetään avomaankurkusta.
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurkkuburgeri

Ainekset

4–5
avomaankurkkua (5 dl raastetta)
¾
tl
suolaa
1
kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
noin ½
dl
öljyä paistamiseen
KURKKUMAJONEESI
1
avomaankurkku
dl
majoneesia
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
HÖLSKYVIIPALEET
1
avomaankurkku
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
TARJOILUUN
2
hampurilaissämpylää

Työvaiheet

  1. Raasta kurkut karkeaksi raasteeksi. Laita raaste tiheään siivilään ja sekoita suola joukkoon. Valuta noin 15 minuuttia.
  2. Valmista kurkkumajoneesi. Raasta kurkku hienoksi ja puristele irtoava neste pois. Sekoita raaste majoneesin joukkoon. Pese sitruuna, raasta sen kuori hienoksi ja lisää joukkoon.
  3. Valmista hölskykurkut. Pese kurkku ja höylää se juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet tiiviskantiseen rasiaan. Purista joukkoon sitruunamehu. Lisää sokeri ja suola. Sulje kansi ja ravistele rasiaa noin minuutti.
  4. Hienonna kesäsipuli, kuoritut valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita kulhossa korppujauhot, muna ja sipulit. Purista kurkkuraasteesta irtoava neste pois siivilää vasten ja sekoita raaste pihvitaikinaan. Lisää lehtipersilja. Muotoile seoksesta kostutetuin käsin 4 noin sämpylän halkaisijan kokoista pihviä.
  5. Kuumenna kunnon loraus öljyä pinnoitetulla pannulla. Siirrä kurkkupihvit varovasti pannulle ja paista keskilämmöllä noin 2–3 minuuttia molemmin puolin.
  6. Halkaise sämpylät ja lämmitä n e joko uunissa tai grillissä. Lusikoi kurkkumajoneesia sämpylän pohjalle. Nosta päälle kurkkuja ja pihvi.