Mainos
klo 18:40 | 1.3.2022

Seljankukalla marinoidut tomaatit säväyttävät tähtikokki Anni Peräkylän annoksessa. Kuva Santeri Stenvall, lautanen E. Ahlström.
Ota kirsikkatomaattien herkullisesta mausta ja kauniista ulkomuodosta kaikki irti. Tähtikokki Anni Peräkylän suunnittelema makuelämys sisältää kirsikkatomaattia kuivattuna, marinoituna ja soseutettuna.
Annoksia
4
Valmistusaika
Yli 60 min
Vaikeustaso
Vaikea
Kirsikkatomaattia ja tomaattiliemi
Ainekset
Tomaattiliemi
7
tomaattia
75 g
kurkkua kuorittuna
½
varsisellerin vartta
½
dl
tuoreita basilikanlehtiä
1
rkl
tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1
tl
tuoretta jalapenoa hienonnettuna (ilman siemeniä)
½
yksikyntistä valkosipulia viipaleina
3
rkl
valkoviinietikkaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
1
tl
sushi-inkiväärin lientä tai riisiviinietikkaa
Semikuivatut tomaatit
10
keltaista kirsikkatomaattia
1
tl
oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
Seljankukalla marinoidut tomaatit
10
punaista kirsikkatomaattia
½
dl
seljankukkamehutiivistettä (Brunneby)
½
dl
väkiviinaetikkaa
½
dl
sokeria
Marinoidut miniluumutomaatit
10
miniluumutomaattia
1
tl
oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus mustapippuria
Pikkelöity jalapeno
2
tuoretta jalapenoa
½
dl
väkiviinaetikkaa
½
dl
vettä
½
dl
sokeria
Pikkelöity sipuli
1
salottisipuli
½
dl
väkiviinaetikkaa
½
dl
vettä
½
dl
sokeria
Basilikaöljy
1
ruukku
basilikanlehtiä
1
dl
rypsiöljyä
Basilikamajoneesi
½
dl
Hellmann's majoneesia
3
rkl
basilikaöljyä
Työvaiheet
- Soseuta tomaattiliemen ainekset blenderissä. Siivilöi ensin tiheän siivilän läpi. Siivilöi vielä kuitukangasliinan läpi. Kiehauta liemi kattilassa ja siivilöi vielä uudelleen kuitukangasliinan läpi. Saat liemestä aivan kirkasta, jos valutat sen vielä kaksinkertaisen suodatinpussin ja siivilän läpi. Toista tarvittaessa ja vaihda suodatinpussit jos ne menevät tukkoon.
- Semikuivatut tomaatit: Puolita keltaiset kirsikkatomaatit. Mausta suolalla, sokerilla ja oliiviöljyllä. Asettele kirsikkatomaatit uunipellille leivinpaperin päälle erilleen toisistaan leikkuupinta ylöspäin. Kuivaa 120-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes kirsikkatomaatit ovat hieman kuivuneet, mutta kuitenkin mehukkaita.
- Seljankukalla marinoidut tomaatit: Puolita tomaatit. Kiehauta seljankukkamehu, etikka ja sokeri kattilassa. Jäähdytä. Kaada jäähtynyt liemi kirsikkatomaattien päälle ja anna marinoitua vähintään 40 minuuttia jääkaapissa.
- Marinoidut miniluumutomaatit: Puolita tomaatit ja mausta ne suolalla, sokerilla, mustapippurilla ja oliiviöljyllä.
- Pikkelöity jalapeno ja sipuli: Voit tehdä molempien pikkeliliemet samassa kattilassa. Kiehauta etikka, vesi ja sokeri. Jäähdytä. Leikkaa jalapenoista ohutta tikkua. Leikkaa maltoa tarvittaessa ohuemmaksi. Kaada jäähtynyt etikkaliemi jalapenojen päälle ja anna marinoitua vähintään tunti jääkaapissa. Leikkaa kuoritusta salottisipulista 5 mm:n paksuisia renkaita. Ryöppää sipulia 5 sekuntia kiehuvassa vedessä ja laita jäähtymään pikkeliliemeen.
- Basilikamajoneesi: Aja basilikanlehtiä ja öljyä blenderissä noin 2 minuuttia. Siivilöi kastikesiivilän ja kuitukangasliinan läpi. Mittaa majoneesi kulhoon ja lisää 3 rkl basilikaöljyä vähän kerrallaan ohuena nauhana samalla kierrevatkaimella sekoittaen. Laita majoneesi pursotinpussiin.
- Asettele tomaatit kulhon pohjalle. Pursota basilikamajoneesista kauniita pisteitä tomaattien väleihin. Asettele pikkelijalapenot ja -sipulit kauniisti tomaattien päälle. Koristele basilikanlehdillä. Kaada liemi kannuun ja vasta pöydässä annoksiin juuri ennen tarjoilua.