
Kokeile näitä reseptejä kun jääkaapissasi on bataatti tai kaksi. Hyödynnä kuitu- ja vitamiinipitoista juuresta niin lisukkeena kuin ruoan päätähtenä.
Talvi on bataatin kulta-aikaa, vaikka sitä onkin saatavilla kaupoissa lähes ympäri vuoden. Monipuolinen juures on makeahko, mutta melko mieto maultaan ja sopii siten hyvin monenlaiseen ruoanlaittoon.
Keväällä on mahdollista nähdä kaupan laareissa myös erivärisiä lajikkeita, esimerkiksi purppuraisia. Niiden maku ei kuitenkaan eroa merkittävästi tutuimmasta oranssista.
- Joka hetken uunibataatit sopivat nimensä mukaan lisukkeeksi mille tahansa. Bataatteja ei tarvitse kuoria, huolellinen pesu riittää. Bataatit halkaistaan pitkittäin ja sivellään öljyllä ja vahvoilla mausteilla. Paahdetuille juureksille tehdään hieman tsatsikia muistuttava kastike. Nämä kelpaavat niin kalalle, lihapullille, broilerille kuin sellaisenaankin tarjottavaksi.
- Bataatticurry valmistuu nopeastikin, jos bataatin kuutioi suhteellisen pieneksi. Kookoskermalla pehmennetty tomaattinen liemi on maukas ja sopivan paksu. Tämä curry kelpaa varmasti sekasyöjällekin, kuhan soijarouhetta ei kypsennä liian pitkään. Parhaimmillaan curry on heti, sillä pitkään säilytettäessä soijarouhe imee itseensä nestettä ja voi tehdä currystä liiankin paksua.
- Bataatti-piimäblinit hyödyntävät bataatin makeahkoa ominaismakua, joka sopii hyvin happaman piimän rinnalle. Tämän taikinan kanssa ei tarvitse odotella tekeytymistä varttia pidempään. Ne sopivat siis hyvin arki-illan herkutteluun. Suolaisen hapan metsäsienisalaatti on täydellinen pari näiden pehmeiden lettusten seuraksi.
- Bataattisipsien valmistus vie hiukan pidempään, sillä ohueksi lastuiksi leikkaamisen jälkeen viipaleiden annetaan kuivua huoneenlämmössä noin 10 tuntia. Sen jälkeen niitä kuivatetaan vielä uunissa muutama tunti. Sipsit maustetaan norilevällä maustetulla suolalla, joka antaa sipseille jännittävää makua. Sipsit säilyvät kuitenkin pitkään ja ovat terveellisiä, joten niitä voi tehdä kerralla ison satsin.
- Bataattilohipizzat sopivat mainiosti tarjottavaksi juhliin. Pohjat tehdään bataattisoseesta, kaurajauhosta ja kananmunasta. Pienten sormipalojen päälle kasataan avokadohummusta ja graavilohta. Näihin pehmeän kermaisiin pikkupaloihin ihastuvat varmasti kaikki.
+ Valmista bataattisosetta kannattaa hyödyntää, jos on kiire saada ruoka pöytään. Hävyttömän helppo bataattikookoskeitto valmistuu vartissa. Riittää, että bataattisoseen kuumentaa kookosmaidon kanssa kiehuvaksi ja maustaa keiton currytahnalla ja limen mehulla.
Reseptit Katja Nordlund, Suvi Rüster ja Raisa Laine.