
Jouni Toivasen ohjeella ihan tavallisesta makaronilaatikosta tulee fantastisen maukasta. Jauheliha ei ole harmaata mössöä, kun ruskistat sen huolella tummaksi. Kypsennä laatikko hitaasti ja lempeästi matalalla lämmöllä, niin ruuasta tulee silkkisen pehmeää. Gratinoi lopuksi pinta kovalla lämmöllä rapeaksi.
Jouni Toivasen fantastinen makaronilaatikko
Ainekset
Työvaiheet
- Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna 1 rkl öljyä pannussa. Kuullota sipulia 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Siirrä sipulit sivuun odottamaan. Valuta makaronien keitinvesi. Valuta makaroneista keitinvesi, kaada makaronit takaisin kattilaan ja jäähdytä ne täyttämällä kattila kylmällä vedellä. Valuta vesi hetken päästä pois. Näin makaronit pysyvät irtonaisina.
- Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja lisää lämpöä. Ruskista jauheliha öljyssä kuumassa pannussa muutamassa erässä. Täytä kerrallaan enintään 2/3 pannunpinta-alasta, jotta liha paistuu, ei keity. Lisää sipuli ja mausteet jauhelihan joukkoon.
- Sekoita munamaito isossa kulhossa. Lisää jauheliha ja valutetut makaronit. Sekoita ja kaada uunivuokaan. Paista 150-asteisesssa uunissa 1 tunti. Ota laatikko uunista ja laita uuni lämpiämään ylälämmölle 250 asteeseen. Ripottele juustoraaste laatikon pinnalle ja paahda vuokaa ylätasolla 8 minuuttia tai kunnes pinta on rapea ja ruskea.
Vinkki! Makaronilaatikko on niitä harvoja ruokia, joihin ketsuppi todella kuuluu!
Ei tullut hyvää ? Munamaito ei hyytynyt vaan jäi nesteeksi lillumaan. Mausteet aika olemattomat eli ei oikein maistunutkaan miltään. Juusto päällä oli kyllä hyvää.
Miksi nähdä hirveästi vaivaa saadakseen tehtyä erityisen hyvää makaronilaatikkoa, jos sen saa heti pilata jollain ketsupilla? Eikö silloin riitä tavallinen Lidlin makaronilaatikko?
Kokeiltu, eikä ollut lähimainkaan niin hyvää kuin oma resepti, joka myös valmistuu huomattavasti nopeammin ja on rakenteellisesti miellyttävämpi.
Kokeiltu ja petytty, tulos oli enemmänkin makaronivelliä, ei tuollainen nestemäärä imeydy 120 asteessa mihinkään. :( Onkohan ohje ihan oikein...
Minullakaan munamaito ei ollut pätkääkään hyytynyt tunnin paiston jälkeen tuossa lämmössä. Jouduin paistelemaan puoli tuntia lisää 175°C. Lopulta laatikko valmistui ja oli kyllä aivan kelpo maultaan, muttei mitenkään ihmeellinen. Tuo 120° paistaminen on kyllä ihan höpö juttu.
Ei toimi.
Laitan itse nestettä 6 dl ja 3-4 munaa. Jauhelihaa en ruskista kauaa koska se kuivuu helposti. Lihan kanssa paistan isohkon sipulin ja mausteeksi maustepippuria ja jeeraa, 1tl tavallista curryjauhetta sekä muutamaa eri kuivayrttiä, esim basilikaa ja oreganoa.
Kun 400 g makaroonia on keitetty sekoitan sen vokkipannulla jauhelihan sekaan ja siitä voideltuun vuokaan. Päälle munamaito jossa suolaa ja valkopippuria. Lopuksi korppujauhoja ja voinokareita päälle ja vajaaksi tunniksi n 200 asteiseen uuniin.
Juu ja lisäksi voi laittaa rapekasi paistettua pekonisilppua päälle.
Sit uuniin.
Munamaito ei hyytynyt. Ruoka oli vetistä ja mautonta. Parasta oli pinnan cheddar.
Resepti ei toimi noilla ohjeilla. Uskomaton floppi.
Ohjeesa joku virhe. Kyllä siitä sai ihan hyvän tuunaamalla. Ohjeen mukaan mauton. Eihän koskaan voi makaronilaatikko valvistua loppuun 120 asteessa.
Hei, Jouni Toivasen makaronilaatikosta tulee maitoisen pehmeää, ei leikkattavan jäykkää. Matalassa lämmössä kypsyneen laatikon pohjalle jää hiukan maitoa, mutta jos nestettä on liikaa, nosta paistolämpötilaa ja jatka kypsennystä vielä hetki.
Kiitos palautteistanne! T: Soppa365 toimitus
Munaa on ihan turha laittaa maakaronilaatikkoon! Tällä ohjeella tulee paljon parempaa http://www.mättömestari.fi/resepti/mummon-liha-makaroonilaatikko-ohje/
Meillä tykätään makaronilaatikosta seuraavana päivänä vielä enemmän, kun se lämmitetään pannulla sekoittaen voissa. Ja tietysti vähän ketsuppia!
Voi karmea mikä pettymys 😣 Nälkäinen porukka odotti tunnin kieli pitkällä ja koitin herkkua tarjota, mutta velliä oli vain antaa 😔 Ohjeen esittelyyn voisi lisätä ettei koostumus ole makaroonilaatikolle tyypillinen
Kannattaa jättää makaronit keittovaiheessa todella al denteksi eli suhteellisen koviksi niin munamaito imeytyy paremmin ja ei koostumus ei ole liian lössöä.
Minusta taas tästä tuli hyvää! Kyllähän tämän koostumus oli löysempi kuin tavallisesti ja en ihan orjallisesti ohjetta noudattanut, plus maustoin lihaa oman maun mukaan mm. vähän savupaprikalla ja persiljalla, mutta puolisoni kanssa tykkäsimme kyllä. :)
Ois pitänyt lukee kommentit ennen ku rupes väsää tätä.
Ei jatkoon, laitoin 6dl maitoa ja neljä munaa ja jäi siltikin velliksi. Lämpöä saa laittaa reilusti lisää että saa kiinteämpää.
Juuri nostin uunista makaronilaatikon, mutta en valmistanut sitä ko ohjeella. Eihän tuon ohjeen mukaan voi odottaakaan että munamaito olisi hyytynyt ja syynä liian alhainen lämpötila uunissa. Mausteet olemattomat, itse maustan enemmän - en liikaa. Munamaitoon laitoin tänään maidon lisäksi kuohukermaa vajaan purkin, tulee tosi hyvää. Tuon "fantastisen" ohjeen työvaiheet 1 ja 2 vaihtaisin toisin päin.
Uskomattoman huono resepti! Hirveän monimutkainen ohje ja lopputuloksena makaronivelliä :(
Ohje taitaakin olla makaronivellille. Odotin jotain parempaa, sillä tavallinen makaronilaatikko ei kuulu lemppareihin. Ketsupin kanssa sen pystyy syömään just ja just.
En lähtisi tuota edes kokeileen. Ihan liian paljon nestettä makaroonien määrään nähden. ja liian alhainen lämpö. Itse en edes makarooneja keitä ensin, ja sillä tavalla tulee "kiinteä" laatikko, josta itse pidä. Esim. 5 dl makarooneja, ja tuohon määrään 5 dl maitoa, ja pari kananmunaa+ mausteet.
Luulisi reseptin tekijänkin ymmärtävän että jossain on varmasti vikaa jos ruoka ei syöjille maistu ilman ketsuppia! 80-lukulainen laitosmakaronilaatikko - jota tämä resepti ilmeisesti yrittää tavoitella - on niin mautonta ettei se tosiaankaan maistu kenellekään ilman ketsuppia. Munamaito makaronilaatikossa piilottaa muiden raaka-aineiden maut - sen alkuperäinen tarkoitus olikin vain saada pienet koululaiset syömään purnaamatta. Tässä reseptissä on pielessä aivan kaikki eikä edes toimitus suostunut virheitä myöntämään. Ei jatkoon!
Välit sukulaisiin meni sitten poikki tämän "reseptin" takia. Kiitos, Jouni Toivanen.
Juurikin näin👍🏼 Pistin vielä suppiloita sekaan niin syömistä ei voinut lopettaa ennen kuin se loppui.
”Täytyy olla jo tosi huono resepti, jos pitää vielä ketsupilla mennä pilaamaan!”
Aivan ala-arvoinen resepti. Älkää tehkö tämän mukaan, vetistä tavaraa. Ohjeessa liikaa nestettä ja liian mieto lämpötila, mausteetkin kovin laimeat.
Nyt pitää kyllä sanoa, että oli maailman surkein makaronilaatikko 😄 Joko pitäisi olla keittämättä makaroneja tai vähentää maidon määrää. Ei jatkoon!
Oikein maukas resepti! Näiden kommenttien opastamana nostin suosiolla uunin lämpötilaa 175° C:een, semminkin kun vanhan uunin lämmönsäätö ei ole kovin luotettava. Lopputulos oli herkullisen mehukas, miellyttävän miedon makuinen makaronilaatikko. Jauhelihan huolellinen paistaminen ja reipas maustaminen ovat tärkeitä huomioida, sillä makarooni-munamaitoseostahan ei enää erikseen mausteta. Tästä tuli perheemme suosikkiresepti!
Meillä resepti toimi hyvin kun valmistimme makaronilaatikon puuhellassa. Lämmitimme sitä aamulla sen verran että talo lämpeni ja makaronilaatikko sai olla uunissa lounaaseen asti. Mausteitakin oli minun ja mieheni mielestä tarpeeksi.
Paras makaronilaatikko ehdottomasti!
Lusikalla syötävää herkkua... nam!
Ei ole hyvä ohje, en suosittele tekemään tätä. Pari kertaa kokeillut ja tulee löysä ja mauton laatikko.
Yäk. Ei munamaitoa ruokiin.
Todella hyvää ja ihanaa vaihtelua irtonaiset makaroonit, normi "mössö" laatikoihin. Perheessä kaikki tykkäsivät ja ei ollut todellakaan mitään velliä.
Taitaa suurinosa tykätä just noista mössö tiivis makaroonilaatikoista, kun niin on aina tehty ja vain sellaisia einestiskitkin pullollaan kaupoissa.
Oikein mainio resepti ja useaan kertaan jo tehty.
Hirveä floppi. No tästä sen oppii että pitää aina lukea reseptin kommenttipalsta ennen kokkausta. Ihme velliä. Maitomakaronikeittoa
Tämä oli tosi hyvää !! Mausteita laitoin oman makuni tietäen hiukan lisää. Mutta oli kyllä mehevää ohjeen mukaan 120 asteessa tehtynä, aika tosin vierähti puoleentoista tuntiin. Kommentteja lukiessa tulee mieleen, että makuja on monenlaisia, itse tykkään pehmeästä makaronilaatikosta, toiset taas haluaa sitä veitsellä leikata.
Ehkäpä ohjeessa voisi olla maininta, että näillä suhteilla tulee pehmeää ja mehukasta makaronilaatikkoa.
Tämähän oli hyvää. En tykkää tiiviistä ja kuivasta makaronilaatikosta, jossa on vielä päällä kova makaronikerros. Tästä tuli ihanan pehmeää ja kosteaa, mutta ei nyt ihan velliksi jäänyt.
Niin ja mausteet nyt kannattaa aina laittaa oman maun mukaan, turha valittaa lopputuloksesta jos ei edes maistele ruokaansa tehdessään sitä.
LUE KOMMENTIT ENSIN, todella huono ohje. Jää aivan löysäksi ja lähes kaikki 8 dl maitoa on sitten laatikon pohjalla eikä hyydy yhtään. Paistolämpötilan kannattaa olla vähintään 150 astetta tai pitää 2h 120 asteessa. Cheddarjuusto on kiva mutta muuten todella surkea ohje.
No nyt on Jouni lämpötilan ja asteiden puolesta ihan omassa maailmassaan. En seurannu ohjetta kun on oma resepti mutta lähdin nopeasti vaan tarkistamaan ja jäi Jounin ohje todella vajaavaiseks....
Kiitos kommenteista. Testasimme ohjeen uudelleen ja muutimme nyt kypsennyslämpötilan 150-asteeseen. Se on edelleen matalampi kuin useimmissa ohjeissa, mutta kuitenkin sellainen, jossa makaronilaatikko varmasti onnistuu.
Takaisin uuniin, olisi pitänyt lukea kommentit. Ensin pyydetään laittamaan uuni päälle 120 astetta. Myöhemmin mainitaan 150 astetta. Munamaito ei hyydy näillä lämmöillä. Ei vaikka olisi al dente makaroonit. Imeytyminen ei ole ongelma.
Mites makaronilaatikkoon on lihaa eksynyt? Se kuuluu lihamakaronilaatikkoon.
Tein päivitetyn ohjeen mukaan, jossa uunin lämpötila on 150 astetta. Tuli oikein maukasta ja mehevää makaronilaatikkoa, munamaito jähmettyi hyvin. Ehdottomasti jatkoon 😊
Huono ohje, ei maistunut miltään
Kokkikielen " samettinen koostumus" on selkokielelle käännettynä" vellimäinen".
Kukaan ruoanlaittotaitoinen ei sotke hyviä raaka-aineita kaatamalla munamaitoa sekaan.
Niin makuasiat ovat kiisteltäviä ilmeisesti. Todella hyvä ja mummolamainen laatikko. Just niinkuin mummo teki kun olin lapsi. Ei mitään kumilaatikkoa. Kyllä kokit todellakin käyttää munamaitoa. Mistä lie joku saanut päähänsä ettei?
Oli hyvä ohje. Huom! Ohjeessa on lämpösuositus 150 astetta ei 125 kuten kommenteissa! Paras vinkki oli makaroonien viilennys kylmällä vedellä, tuli irtonaisempi ja maukkaampi koostumus. Tein ihanassa leivinuunissa, jonka lämpömittari on testattu. Kokonaisuus oli pehmeä eikä liian tiivis. Lopuksi lisäsin volyymia nostamalla uunin kuumempana osaan ja juustoinen pinta ruskistui mukavasti. Kuusi henkilöä testasi ja kaikki tykkäsivät (ja kaikki meni!!!!).
Aivan loistavan hyvää makaronilaatikkoa.
Maitona täytyy käyttää punaista maitoa ja kyllä laitoin sen 8dl ja 3 kananmunaa.
Uuni 150 astetta. Kantsii testata uunin lämpötila vanhoissa uuneissa ei välttämättä pidä paikkaansa.
Ei jäänyt lillumaan munamaitoa pohjalle yhtään.
Gratinoin 225-250 asteessa sen 5-7 minuuttia seuraten pinnan koostumusta .
Makaronit keittämisen jälkeen kylmässä vedessä ja vedet pois. Munamaito isossa kulhossa ja sinne jauhelihat, makaronit sekoittaen ja sitten vuualle.
Mausteita oli tarpeeksi, siten että käytin valkopippurin tilalla Meiran grillausmaustetta jossa: paprika,sipuli,valkosipuli,mustapippuri,valkopippuri,cayennepippuri ja tätä laitoin puoli teelusikallista.
Aivan fantsun hyvää😋😋
Minun makuuni ei erityisen maukasta, mutta ei huonoakaan. Lapset tykkäsivät.
oma suosikki on tämä mummon makaronilaatikko