Munakoisot, portobellosienet ja pikkupaprikat ovat kuin luotu grillattaviksi. Ota talteen ohjeet, joilla grillaat kesän mehevimmät veget.

Muhkeat munakoisoperhoset

Oletko koskaan tuikannut kokonaista munakoisoa grilliin? Jos et ole, kokeile sitä tänä kesänä.

Munakoisoja voi tosiaan esikypsentää grillissä ihan sellaisenaan. Eikä silloin tarvitse karttaa grillin kuuminta paikkaa, sillä munakoisojen pinta saa tummua kunnolla, jopa kärähtää. Tärkeää on vain muistaa käännellä kasviksia ahkerasti pihdeillä, jotta ne paahtuvat tasaisesti. 

Tämän jälkeen grillaamista voi jatkaa hieman säyseämmin menetelmin. Munakoisoperhosten ideana on, että esipaahdetut kasvikset viilletään auki pitkittäin, jolloin valkoinen sisus avautuu perhosen siipien tapaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt päälle voi lisätä maustekastikkeen, jonka alla munakoiso saa kypsyä grillissä rauhassa läpikypsäksi ja pehmeäksi. Tässä vaiheessa vaalea sisus suorastaan imee makuja. Kokeile valeluun vaikka reseptin kastiketta, joka valmistuu sekoittamalla yhteen valkosipulia, hoisin- ja chilikastiketta sekä tomaattipyreetä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Menetelmä sopii kaikenkokoisille munakoisoille. Mitä pienempiä munakoisot ovat, sitä helpompi niitä on kuitenkin käsitellä ja sitä nopeammin ne kypsyvät. Yhdestä pienestä munakoisosta saa myös hyvän pääruoan yhdelle.

Munakoisoperhosten ohjeen löydät täältä.

Mehevät portobellot

Monen mielestä muhkeista portobellosienistä saa parhaan täytteen grillissä valmistuviin vegehampurilaisiin. Marinoitu jättiherkkusienen lakki toimii myös sellaisenaan, erilaisten grillilisukkeiden kanssa.

Portobello, sieni kun on, imee itseensä tehokkaasti makuja. Niinpä se kannattaa upottaa vähintään tunniksi marinadiin ennen grillaamista. Oheisessa reseptissä sieniin imeytetään kastike, jossa on oliiviöljyn lisäksi viinietikkaa sekä tuoretta timjamia ja mausteita. Jos haluat kokeilla voimakkaampaa marinadia, voit sekoittaa yhteen hienonnettua valkosipulia, öljyä sekä tilkan soijakastiketta, srirachaa ja tomaattipyreetä. 

Portobellojen grillaaminen on helppoa. Pari kolme minuuttia grillin lämpöä molemmin puolin saa sienet paahtumaan herkullisiksi.

Portobellopihvien ja lisukkeiden ohjeet löydät täältä.

Minimakupalat pikkupaprikoista

Espanjan-kävijöille tutut pienet vihreät paprikat tunnetaan myös grillipaprikoiden nimellä, eikä suotta. Makoisat pikkupaprikat, Pimientos de Padrón, ovat nimittäin kuin luotuja grilliin.

Munakoisojen ja portobellojen sijaan näitä herkkupaloja ei kannata sen kummemmin maustaa tai marinoida ennen grillausta, sillä siloiseen pintaan ei juuri tartu makuja. Riittää, kun paprikat pyöräyttää öljyssä ja nostelee grilliritilälle paahtumaan. Kun paprikat alkavat rypistyä ja painua kasaan, ne ovat valmiita. Tähän menee grillin kuumuudesta riippuen viidestä kymmeneen minuuttia.

Paprikoiden mausteeksi riittää ripaus sormisuolaa. Padronit voi napata kannasta kiinni pitäen suoraan suuhun muuta grilliruokaa odotellessa. Ne sopivat myös lisukkeeksi grilliherkuille. 

Grillipaprikoiden ohjeen löydät täältä.

Ohjeet: Anu Brask, Raisa Laine ja Riikka Väliahde

Sisältö jatkuu mainoksen alla