Hokkaido- vai spagettikurpitsa? Soppaa vai salaattia? Voit lopettaa pohtimisen: kokosimme yhteen kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää kurpitsasta. Mukana on tietysti myös kymmenen herkullista ohjetta.

Syksyn parhaita puolia: talvikurpitsat ovat taas ilmestyneet kauppoihin. Muhkeiden pallojen joukko on monenkirjava: on beigeä, oranssia, jopa raitoja. Muodoltaan yksi muistuttaa turbaania, toinen pisaraa.

Kurpitsaa kutsutaan talvikurpitsaksi, kun se on saanut kasvaa täyteen kypsyyteen ja kovakuoriseksi. Kovan kuoren takia hyvin säilyvät talvikurpitsat ovat täynnä niin makua kuin vitamiineja ja kivennäisaineitakin.

Talvikurpitsan käsittely ei ole vaikeaa! (Katso vaikka alla olevia ohjeita). Kun olet käsitellyt yhden kurpitsan, voit huoletta tarttua oudommankin näköiseen möhköön. Lajikkeita riittää kymmenittäin. Tänä vuonna yhä useampaa niistä löytyy kaupoista myös kotimaisena, esimerkiksi spagettikurpitsaa. Valtaosaan tämän artikkelin ohjeista voi käyttää useampia kurpitsalajikkeita, esimerkiksi myski- ja hokkaidokurpitsoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  • Halkaise kurpitsa vahvalla ja terävällä veitsellä. Jos kurpitsa mahtuu mikroon, voit kuumentaa sitä siellä hetken, jotta se hiukan pehmenee ja muuttuu helpommin käsiteltäväksi.
  • Koverra kurpitsan sisällä olevat siemenet ja pehmeä rihmasto pois esimerkiksi tukevalla lusikalla tai jäätelökauhalla. Sisällä olevat siemenet ovat syötäviä, joten jos haluat ottaa ne talteen, puhdista ne ja paahda kuivalla pannulla tai uunissa.
  • Leikkaa kurpitsa paloiksi ja kuori palat. Joidenkin lajikkeiden kuori on niin ohut, että se irtoaa jo kuorimaveitsellä.
  • Valitse alta suosikkiohjeesi ja siirry kohti herkuttelua!

1. Keltainen keitto kurpitsasta

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sesonkisoppa, jolle thaicurrytahna antaa vauhtia. Katso ohje täältä.

2. Kurpitsa-rahkapiiras

Rahka raikastaa makean ja mausteisen piirakan. Katso ohje tästä.

3. Kurpitsa-vuohenjuustoleivät

Makea kurpitsa on mahtava makupari suolaiselle vuohenjuustolle. Nämä lämpimät leivät sopivat niin lounaaksi kuin iltapalaksi. Katso ohje tästä.

4. Kermainen kurpitsapasta

Kurpitsan makeus sopii loistavasti pastakastikkeeseen. Soseen ansiosta et tarvitse kermaa kuin tilkkasen. Katso ohje tästä.

5. Kurpitsafondue

Näyttävä fondue on Halloween-juhlien keskipiste! Katso ohje tästä.

6. Myskikurpitsa-vuohenjuustoröstit

Rapeaa ja maukasta! Kurpitsaröstit syntyvät kätevästi uunissa. Katso ohje tästä.

7. Kurpitsarisotto

Risotto ilman sipulia ja suolaa maistuu ihanan makealta ja samalla kuitenkin sitruksisen hapokkaalta. Katso ohje täältä.

8. Kurpitsapiiraalta maistuva puuro

Maukkaaseen syyspuuroon jää vaarallisen helposti koukkuun. Puuro on gluteeniton ja sopii myös vegaaneille. Katso ohje täältä.

9. Kurpitsasalaatti

Paahdettua kurpitsaa, fetaa ja granaattiomenaa. Tämä hienostunut salaatti sopii viikonloppupöytään. Katso ohje täältä.

10. Amerikkalainen kurpitsapiirakka

Rakastettu klassikko – ja syystä. Katso ohje täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla