Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1991 reseptiä.
Linkitetty 519 keittokirjaan.
Ohje: Piia Pasanen Kuva: Sami Repo

Uutisankkuri Piia Pasasen helppo poropiirakka on niin hyvää, että sen takia kannatti lähteä jopa löytötavaratoimistoon.

"Poropiirakka on ollut suosikkejani 90-luvulta asti", uutisankkuri Piia Pasanen kertoo Glorian Ruoka & Viinille.

"Kerran oli katastrofi lähellä, kun melkein kadotin piirakan. Olimme menossa piknikille ja unohdimme eväskorin ratikkaan nostaessamme lastenvaunuja alas. Ratikka kirskui menemään piirakka ja kuohuviinit mukanaan.

Hyppäsin taksiin, jätin miehen ja pojan odottamaan ja lähdin eväiden perään. Liikennelaitoksen löytötavaratoimistosta tuntomerkkejä vastaan luovutettu piirakka maistui seikkailun jälkeen entistäkin paremmalta."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10-12 palaa
Valmistusaika
15 + 30 + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Poro-leipäjuustopiirakka

Ainekset

Piirakkapohja
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
100
g
voita
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
Täyte
1/2
purjoa
1-2
rkl
voita
250
g
leipäjuustoa
100
g
kylmäsavuporoa
3
kananmunaa
2
dl
kermaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Nypi voi ja tuorejuusto jauhoseokseen. Anna taikinan levätä kelmuun käärittynä jääkaapissa puolisen tuntia ennen piirasvuokaan painelua.
  2. Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Halkaise, huuhdo ja viipaloi purjo. Kuullota purjoa pannussa voissa 5 minuuttia.
  3. Leikkaa leipäjuusto ja poro kuutioiksi.
  4. Sekoita munat kermaan ja mausta seos pippurilla.
  5. Painele taikina piirasvuokaan (halkaisija noin 26 cm). Levitä purjo, juusto ja poro pohjalle ja kaada päälle muna-kermaseos.
  6. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia. Tarjoa piiras haaleana.

Kommentit (5)

Vierailija

Voikohan tämän piirakan tehdä peltillä, jos esim tekee tuplana taikinan/täytteet?

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Luulisin että voi tehdä pellille, mutta mieluummin korkeareunaiselle. Muna-kermaseos voi muuten hulahtaa yli...

Sepu

Tein vuosikausia tätä piirakkaa suuren yrityksen edustustilaisuuksiin ympäri Suomea. Itse lisäsin säilykepersikkaa kuutiona (suolainen poro kombo makea persikka sopii) ja pilkottua persiljaa, hauskat värit. Todella suosittu ja tykätty oli.

Vierailija

Ihan huippu vuodesta toiseen. Olen tehnyt kylmäsavulohella poron sijaan..mmmm

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1991 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Marja Samuli

Pienkahvipaahtimon perustaja Svante Hampfin kesään kuuluu suolainen voileipäkakku eli sillitorttu.

”Näyttävä voileipäkakku eli silltårta on serkkujeni bravuuri, jonka he valmistavat kesäpöytäämme maalla. Kakku koristellaan aina ruohosipulinkukilla.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sillitorttu eli silltårta

Ainekset

75
g
voita
150
g
pehmeää mallas-ruisleipää (esim. Pågenin Tumma viettelys)
Täyte
2
liivatelehteä
1
punasipuli
1
nippu tilliä
75
g
matjessilliä (säästä 2 rkl lientä)
100
g
lasimestarinsilliä
30
g
anjovisfileitä
3
dl
kermaviiliä
150
g
maustamatonta tuorejuustoa
Koristeeksi
2
kananmunaa
1
ruukku ruohosipulia
1
pieni punasipuli
ruohosipulin tai muita syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Kaada voisula monitoimikoneen kulhoon ja lisää sekaan leipä. Pyöräytä nopeasti tasaiseksi seokseksi.
  2. Vuoraa irtopohjavuoka (Ø 22 cm) leivinpaperilla ja painele leipäseos tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle.
  3. Liota liivatelehtiä 5–10 min kylmässä vedessä.
  4. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli. Ota 2 rkl matjessillin lientä talteen. Leikkaa sillit ja anjovikset pieniksi paloiksi kulhoon ja lisää sekaan tillisilppu, kermaviili ja tuorejuusto.
  5. Kuumenna matjessilliliemi kattilassa. Lisää puristellut pehmenneet liivatelehdet ja sekoita, kunnes liivatelehdet ovat liuenneet liemeen. Anna seoksen jäähtyä hetki ja yhdistä sitten liemi silliseokseen. Kaada täyte vuokaan leipäkerroksen päälle ja tasoita pinta.
  6. Peitä vuoka muovikelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään 2 tunniksi hyytymään.
  7. Kumoa hyytynyt kakku ylösalaisin tarjoiluvadille, niin että täyte jää piiloon leipäkuoren alle. Keitä kananmunat kovaksi (8 minuuttia), kaada vesi pois, anna kananmunien pinnan kuivua ja upota sitten jääkylmään veteen viilenemään. Kuori munat ja erottele keltuaiset valkuaisista. Hienonna valkuaiset ja halutessasi myös keltuaiset haarukalla muruksi.
  8. Hienonna ruohosipuli ja kuorittu punasipuli. Koristele kakku hienonnetulla kananmunalla, ruohosipulilla ja punasipulilla. Viimeistele ruohosipulinkukilla tai muilla syötävillä kukilla ja nosta tarjolle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1991 reseptiä.
Linkitetty 36 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Lämminsavulohipiirakka saa uudet vaatteet, kun päälle kootaan avokadoa ja pikkelöityjä kasviksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
45 min + pikkelöinti 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lohi-avokadopiirakka

Ainekset

150
g
voita
3
dl
vehnäjauhoja
1/2
tl
suolaa
1/2
dl
seesaminsiemeniä
2
rkl
vettä
Täyte
150
g
lämminsavulohta
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
kermaviiliä
2
tl
piparjuuritahnaa (putkilosta)
Pikapikkelöidyt kasvikset
12
retiisiä
1
porkkana
1 1/2
dl
vettä
1
dl
sokeria
1/2
dl
omenaviinietikkaa
1/2
tl
suolaa
Avokadosalaatti
1
avokado
1
ruukku
paksoita
6
shisonlehteä
2
rkl
kirjolohen mätiä
1
rkl
(mustia) seesaminsiemeniä
Lisäksi
n. 1
l
kuivattuja herneitä painoksi

Työvaiheet

  1. Aloita kasvisten pikkelöinnillä. Viipaloi retiisit ja vedä porkkanasta kuorimaveitsellä ohuita nauhoja. Laita kasvikset kulhoon. Kiehauta vesi, sokeri, etikka ja suola. Anna jäähtyä hetki, kaada liemi kasvisten päälle ja siirrä jääkaappiin vähintään 4 tunniksi.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Nypi voi, jauhot, suola ja siemenet murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele taikina vuoan (noin 20 x 20 cm tai Ø 25 cm) pohjalle ja reunoille.
  3. Peitä taikinapohja leivinpaperilla ja kaada kuivat herneet painoksi. Kypsennä uunissa noin 25 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja poista sitten painona olleet herneet.
  4. Tee täyte. Sekoita lohi, tuorejuusto, kermaviili ja piparjuuri tasaiseksi. (Voit tehdä piirakan tähän asti valmiiksi edellisenä päivänä. Säilytä lohitäyte jääkaapissa.)
  5. Levitä lohitäyte piirakkapohjalle juuri ennen tarjoamista. Valuta pikkelöidyt kasvikset siivilässä. Halkaise avokado, poista kivi ja kuori, viipaloi hedelmäliha. Kokoa piirakan päälle paksoin ja shison lehtiä, avokadoviipaleita, pikkelöityjä kasviksia, mätiä ja seesaminsiemeniä. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Bilberry Hill on lisännyt 37 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
Lohivoileipäkakku on juhlien klassikko
Lohivoileipäkakku on juhlien klassikko

Herkullinen lohivoileipäkakku onnistuu loistavasti gluteenittomista maidottomista aineksista. Resepti on myös soijaton ja munaton....

Voileipäkakku kuuluu edelleen juhlien klassikoihin! Sen valmistaminen voi tuntua työläältä, mutta se on loppujen lopuksi melko helppo tehdä. Varaat vain riittävästi aikaa, kaikki ainekset valmiiksi ja sopivan vuoan. Työ kyllä palkitaan!

Valitsin tähän reseptiin Semperin vaalean...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 - 9
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hyvä lohivoileipäkakku, gluteeniton ja maidoton

Ainekset

Täyte
200
g
lämminsavulohta (määrä ruodottomana ja nahattomana)
300
g
Violife Creamy-levitettä
3
rkl
majoneesia (vegaani, maidoton, gluteeniton)
1
rkl
maustekurkun lientä
1
kpl
pieni maustekurkku (n. 80 g)
40
g
purjoa (3 - 4 cm pala)
3
rkl
tuoretta tilliä hienoksi silputtuna (saa olla reilusti)
0,5
tl
suolaa
0,5
tl
mustapippuria rouheena
Leipäkerroksiin
400
g
Semper vaaleaa gluteenitonta vuokaleipää (1 pkt)
0,75
dl
maustekurkun lientä tai kasvislientä leivän kostutukseen
Kuorrutukseen ja koristeluun
200
g
Violife Creamy-levitettä
2
rkl
majoneesia (vegaani, maidoton, gluteeniton)
2 - 3
rkl
tilliä hienoksi silputtuna
0,5
tl
suolaa
100
g
kylmäsavulohta
1
kpl
kesäkurpitsa
päälle orvokkeja, tilliä tai persiljaa ja/tai muita yrttejä

Työvaiheet

Lisäksi tarvitset sopivan vuoan voileipäkakun tekemiseen. Käytin suorakaiteen muotoista irtopohjavuokaa jonka koko oli: pituus 23 cm x leveys 10 cm x korkeus 7 cm. Tämä irtopohjavuoka on tosi kätevä, sillä sen pohja on keramiikkaa ja se sopii tarjoiluun. Eli voin siirtää kakun tarjoiluvadille keraamisen pohjan kanssa.

1. Varaa esille sopivan kokoinen irtopohjavuoka. Jos sinulla ei ole suorakaiteen muotoista irtopohjavuokaa, voit tehdä sen yhtä hyvin tavallisessa leipävuoassa: vuoraa silloin leipävuoka sisältä tuorekelmulla niin että kelmua jää reilusti yli reunojen.

2. Perkaa savulohi huolellisesti ruodoista ja hienonna haarukalla. Siirrä sekoituskulhoon.

3. Lisää kulhoon Creamy-levite, majoneesi ja maustekurkun liemi.

4. Hienonna maustekurkku, purjo ja tilli ja lisää ainesten joukkoon.

5. Mausta seos suolalla ja mustapippurirouheella. Sekoita seos huolellisesti ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa, mustapippurirouhetta ja tilliä. Laita seos odottamaan jääkaappiin.

6. Leikkaa leipäsiivuista ohuelti kuoret pois. Lado leipäsiivuja vuoan pohjalle tiiviisti, paikkaa aukot leivällä tarvittaessa.

7. Kostuta ensimmäinen leipäkerros maustekurkun liemellä tai kasvisliemellä. Käytä apuna pullasutia.

8. Levitä savulohiseoksesta puolet ensimmäisen leipäkerroksen päälle. Tasoita pinta lusikalla huolellisesti.

9. Lado toinen leipäkerros savulohiseoksen päälle. Painele kevyesti leipäsiivuja. Kostuta viipaleet liemellä.

10. Levitä loput savulohiseoksesta toisen leipäkerroksen päälle ja tasoita pinta lusikalla huolellisesti.

11. Lado kolmas ja viimeinen kerros leipäviipaleilla. Kostuta pinta kuten edellä.

12. Jos vuorasit leipävuoan, käännä tuorekelmun ”helmat” voileipäkakun päälle. Jos käytit irtopohjavuokaa, peitä kansi tuorekelmulla. Laita vuoka jääkaappiin maustumaan ja tekeytymään yön yli. Jos sinulla kiire, anna kakun olla vuoassa vähintään 3 - 4 tuntia.

13. Kun kakku on maustunut riittävän pitkään, kumoa se vuoasta tarjoiluastiaan tai irrota irtopohjavuoasta kuorrutusta ja koristelua varten.
Kuorrutus ja koristelu

1. Sekoita Creamy-levite ja majoneesi. Jos seos tuntuu liian jäykältä lisää majoneesia. Mausta suolalla ja tillisilpulla. Sekoita hyvin.

2. Kuorruta kakun pinta levitteellä veistä apuna käyttäen. Koristele päältä kylmäsavulohisiivuilla, kesäkurpitsasuikaleilla ja syötävillä kukilla. Viimeistele tillillä tai persiljalla.

Tarjoa lohivoileipäkakkua kahvi- ja juhlapöydässä. Lisukkeena voit tarjota salaattia.

Kommentit (2)

Vierailija

Ei oo munaton, jos majoneesissa on kananmunaa.

Bilberry Hill
Seuraa 
Liittynyt19.8.2018

Hei,

Otin tämän huomioon, silloin valitaan vegaani majoneesi. Oletko maistellut? Maku on todella hyvä ja hintakin samoissa kuin tavallisen majoneesin.  Iloisia kokkailuja!

Terveisin Sinikka & Bilberry Hill

@bilberryhill

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1991 reseptiä.
Linkitetty 144 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Tässä piirakassa ei säästellä maussa: täytteessä kolmea juustoa ja kevään suosikkia eli parsaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-vuohenjuustopiirakka

Ainekset

1
pkt (400 g)
piirakkataikinaa (pakaste)
3
kananmunaa
1
prk (250 g)
mascarponea
3
rkl
kuohukermaa
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
1
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
200
g
kypsytettyä kovaa juustoa (esim. Gruyère)
500
g
vihreää parsaa
200
g
vuohenjuustoa
lisäksi
kuivattuja herneitä painoksi

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli sulatettu taikina ohuemmaksi. Siirrä se piirakkavuokaan ja laita päälle pala leivinpaperia ja painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä. Paista uunissa 15 minuuttia.
  2. Tee sillä aikaa täyte. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää mascarpone, kuohukerma, sitruunamehu ja sitruunankuori. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Ota pohja pois uunista ja alenna uunin lämpötila 175 asteeseen. Poista herneet ja leivinpaperi esipaistetulta pohjalta. Lusikoi täyte piiraspohjalle. Kypsennä piirasta uunissa 20 minuuttia.
  4. Katkaise parsoista kovat tyvet pois. Viipaloi tai murustele juusto. Laita parsat ja juusto täytteen päälle. Jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Peitä foliolla, jos pinta tummuu liikaa. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vinkki Jos haluat piirakkaan vielä lisää rapeutta, ripottele päälle rapeita kurpitsansiemeniä tai paahdettuja pinjansiemeniä.

Kommentit (1)

Vierailija

Minkä kokoiseen pyöreään vuokaan ohje sopisi? Onko gruyere tarkoitus raastaa ja lisätä mascarponetäytteeseen vai murustaa pinnalle?